3 de julio de 2018

La flora i la fauna us envolten, descobriu-les!

Us presentem tres recursos interactius que monitoritzen, documenten i il·lustren la riquesa mediambiental de Barcelona i el seu entorn. 
Més enllà del gris de l’asfalt, el vidre dels edificis i el soroll dels cotxes, a Barcelona i la seva àrea metropolitana hi conviuen multiplicitat de formes de vida animal i vegetal. Per tal de donar visibilitat a aquesta realitat que ens envolta, us volem presentar dos recursos visuals, intuïtius i disponibles a través d’internet de forma gratuïta:
Mitjançant un formulari, aquesta aplicació de la Diputació de Barcelona permet realitzar una selecció ràpida entre les 248 espècies d’arbres i palmeres disponibles. La cerca permet triar les espècies en funció de les característiques del medi i de la seva forma, funció o gestió. Per tant, abans de realitzar la consulta, és important: disposar d’informació sobre el medi (temperatura, pluviometria, etc.) i haver fet les reflexions corresponents sobre quin serà l’espai plantable (carrer, zona verda, serveis existents, etc.), quines funcions s’espera i les possibilitats de gestió.


Des del mes de gener, el web de l’AMB compta amb aquesta eina de consulta que mostra, en temps real, les observacions faunístiques fetes als parc i platges de l'AMB a través d'Ornitho i Ocells dels jardins, dos projectes de ciència ciutadana de l'Institut Català d'Ornitologia.
L'aplicació classifica la fauna en set grups taxonòmics: ocells, ratpenats, papallones, mamífers, amfibis, rèptils i odonats. En el cas dels ocells, la fitxa d'informació inclou una il·lustració, una gravació amb el cant i algunes dades més sobre l'espècie. Gràcies al visor s'ha pogut registrar l'observació de més d'un centenar d'espècies als parcs i platges metropolitans en els darrers 30 dies, com per exemple alguns exemplars de puput, bruel, xoriguer comú, picot verd o blauet.




Des del 2014, l’Ajuntament de Barcelona va incorporar les dades sobre l’arbrat viari de la ciutat al seu catàleg de dades públiques. Juanjo Vidal, un geògraf saragossà establert a la ciutat, és l’autor d’un mapa interactiu que permet visualitzar-les i interpretar-les de forma senzilla. Amb  un primer cop d’ull es pot descobrir quins són els carrers i avingudes amb una major densitat d’arbres. Si es vol fer una recerca en més profunditat, aquest recurs permet conèixer l’espècie i les mides de cada exemplar.

No hay comentarios: