La Comissió d'Avaluació del Pla BUITS va proposar el passat 29 d'abril la cessió de 14 dels 19 emplaçaments seleccionats al concurs per a la seva utilització i gestió temporal a entitats, associacions i fundacions sense ànim de lucre. Molts dels projectes guanyadors són iniciatives d'integració social a través d'horts urbans.
Bioarquitectura Mediterrània, Tarpuna Cooperativa d’Iniciatives Sostenibles i l'Associació Cultural Casa Orlandai són organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat que han resultat seleccionades d'entre les 30 entitats presentades al concurs.
Més informació al web d’Hàbitat Urbà i a la nota de premsa.
|
Publicat el 21/05/2013 |
29 de mayo de 2013
SIGNANTS ALS ESPAIS BUITS DE LA CIUTAT
OBJECTIU: RESPONSABILITAT SOCIAL
L’Associació+Responsables, entitat de la xarxa de signants, organitza la 4a Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya del 12 al 15 de juny. El dimecres 12 de juny tindrà lloc la Fira RSE, on totes les organitzacions que vulguin donar a conèixer què fan en qüestió de responsabilitat social tindran el seu lloc.
El Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 apel·la directament a la responsabilitat social al 6è objectiu, tot i que línies d’acció d’altres objectius criden a la mateixa finalitat des d’altres perspectives. Per això la Secretaria de l’Agenda 21 serà present a la Fira RSE, donant a conèixer aquests punts del Compromís, i donant visibilitat a les actuacions d’aquelles entitats signants que treballen per a responsabilitat social, tant de manera interna com externa.
AccióNatura, Fundació Banc de Recursos, Ecoxarxa, Hospital Plató Fundació Privada, Nechi Group, Can Cet Centre d’Inserció Sòcio-Laboral, Urbaser, Grup Polític Municipal del Partit Popular, EcoHortus, Associació Hàbitats, Alternativa 3, ACEFAT AIE, ARDA Gestió i Estudis Ambientals, Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Xarx@ntoni, Enprensa i Club EMAS ja ens han fet arribar la fitxa amb les seves accions per projectar-les a la fira.
Recordeu que qualsevol entitat pot participar-hi gratuïtament contactant amb info@setmanarse.cat, i no oblideu que tant si podeu ser-hi com si no, si ens feu arribar la fitxa amb les vostres actuacions, també les donarem a conèixer. Podeu contactar amb nosaltres a agenda21@bcn.cat.
|
Publicat el 21/05/2013 |
EINES VIRTUALS QUE ENS AJUDEN
Us presentem dues eines virtuals que poden resultar-vos útils en les vostres activitats.
Cercador d'arbrat viari
La Diputació de Barcelona ha creat una eina per facilitar la selecció d’espècies a plantar en el verd públic urbà. Es tracta d'un formulari que permet realitzar una selecció ràpida entre les 248 espècies d'arbres disponibles.
L’objectiu del cercador és facilitar la tasca de trobar les espècies vegetals més idònies per a cada cas tenint en compte els quatre àmbits principals que configuren l’arbrat viari: les condicions del medi, la forma de l’arbre, la seva funció i la seva gestió.
Aquesta eina va adreçada a tècnics municipals, però si us dediqueu a l'educació ambiental o bé a realitzar estudis com a consultors/es, també us pot ajudar.
Recordeu que l'objectiu 1 del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 és "Biodiversitat: del verd urbà a la renaturalització de la ciutat".
Consulteu l'eina a http://verd-urba.diba.cat/
Carbonpedia
La Carbonpedia és una base de dades oberta sobre petjada de carboni tant per a entitats, productes i com per a esdeveniments. L'objectiu del projecte és afavorir la recopilació, comunicació i difusió de la petjada de carboni com a mesura per millorar la transparència de les entitats (públiques i privades) quant a la seva política climàtica.
A l'objectiu 10 del nou Compromís, "Resiliència i responsabilitat planetària: de la resposta puntual a l’acció global", trobareu recollida aquesta temàtica.
Més informació a www.ecodes.org/carbonpedia
|
Publicat el 21/05/2013 |
ELS HOTELS PROMOUEN LA REDUCCIÓ DE CO2
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Gremi d'Hotels de Barcelona han signat un conveni de col·laboració a través del Programa Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de CO2 als seu establiments associats: hotels, hotels-apartaments, hostals, pensions, apartaments turístics i habitatges d’ús turístic.
El passat 15 de març de 2012, la Secretaria de l'Agenda 21, juntament amb l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat, va organitzar una jornada de presentació d'aquest Programa a les organitzacions signants interessades. Hi van assistir 39 persones de 30 organitzacions diferents.
Consulteu el llistat d'entitats compromeses. I vosaltres, us hi animeu?
|
Publicat el 21/05/2013 |
BILL MOLLISON ENS PARLA DE PERMACULTURA
Valldaura Labs és un projecte impulsat per l’IaaC (Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya) com a centre de recerca sobre l’hàbitat autosuficient, situat al Parc de la Serra de Collserola. Disposa de laboratoris per a la producció d’energia, aliments i desenvolupa projectes i programes acadèmics juntament amb altres centres de recerca reconeguts mundialment.
Del 21 de juny al 5 de juliol s'organitza un curs de Permacultura amb la presència dels experts australians Bill Mollison i el seu deixeble directe Geoff Lawton.
L'idioma del curs és l'anglès, amb traducció simultània al castellà. La finalització del curs atorga un certificat de l'Institut de Permacultura d'Austràlia.
|
Publicat el 21/05/2013 |
ARQUITECTURA I SALUT EN UN ÚNIC CONGRÉS
Els dies 20 i 21 de juny l’Agrupació AuS organitza el II Congrés d’Arquitectura i Salut. Les ciutats smart i saludables, l’ambient interior dels edificis, nous paradigmes de l’arquitectura i els límits de l’arquitectura en quant a salut i ètica seran els temes centrals del congrés.
Cada dia hi haurà dues taules de debat, on en primer lloc es realitzarà una conferència, seguirà amb una taula rodona i finalitzarà amb un torn de preguntes. Entre els ponents hi haurà arquitectes, metges, advocats i filòsofs. A continuació teniu una pinzellada del programa.
Dijous 20 de juny
- TAULA 1: CIUTATS INTEL·LIGENTS I SALUDABLES. Vivim en ciutats intel·ligents i saludables? Apostem per innovar sense perdre de vista els coneixements de la tradició?
- TAULA 2: L’AMBIENT INTERIOR DELS EDIFICIS. Com millorar el benestar i confort?
Divendres 21 de juny
- TAULA 3: NOUS PARADIGMES EN ARQUITECTURA. Com crear espais que fomentin el benestar i la salut?
- TAULA 4: ARQUITECTURA, SALUT I ÈTICA. On són els límits, qui els posa?
Per més informació podeu consultar el cartell del congrés.
|
Publicat el 21/05/2013 |
COMPENSA LA TEVA OCUPACIÓ D’ESPA
Acciónatura crea una proposta per a empreses i entitats per compensar l’àrea de sòl ocupat per l'organització mitjançant la preservació d'un hàbitat de vida salvatge amenaçada.
Actualment, el cost de compensar 100 m2 és de 5,70 euros. La proposta d'Acciónatura és compensar una quantitat de metres quadrats per cada treballador/a, proveïdor/a, soci/a o client/a o, fins i tot, per cada unitat de producte venut, amb la idea que podem fer entre tots alguna cosa gran a partir de la suma de molts petits esforços.
A diferència de la compensació d'emissions de CO2, aquesta compensació només cal realitzar-la una vegada, mentre no variï la superfície ocupada per l'empresa. Aquesta acció és d'especial interès per a empreses que operen sota les certificacions ambientals ISO 14.001 o EMAS ja que CompensaNatura dóna una primera resposta pràctica a l'indicador obligatori d'impacte sobre la biodiversitat que planteja la tercera revisió del sistema EMAS: l'ocupació i segellat del sòl, expressat en m2.
La compensació queda registrada en una base de dades i es plasma en un certificat numerat.
|
Publicat el 21/05/2013 |
PENSA, MENJA, ESTALVIA
Entorn el dia 5 de juny cada any tenen lloc a tot el món gran nombre d'activitats per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. A Barcelona, les organitzacions de la xarxa de signants de l'Agenda 21 s'han sumat a aquest esdeveniment i organitzen activitats entre l'1 i el 9 de juny a diferents llocs de la ciutat. Enguany, la temàtica fixada per les Nacions Unides és la lluita contra el malbaratament alimentari, amb el lema "Think, Eat, Save".
Poseu les vostres activitats -sobre aquesta o altres temàtiques relacionades amb la sostenibilitat- alcalendari en xarxa del portal de l'Agenda 21 o bé envieu-nos un correu informant-nos-en a agenda21@bcn.cat. Totes les activitats seran anunciades al web del Dia Mundial del Medi Ambient: www.bcn.cat/diamediambient.
Paral·lelament, la Secretaria de l'Agenda 21 va organitzar el passat 11 d'abril una trobada amb les entitats signants per preparar una acció comunicativa conjunta. Arran d'aquesta sessió, s'ha elaborat uncartell amb consells i bones pràctiques contra el malbaratament d'aliments, que es farà arribar per correu en els propers dies a totes les organitzacions perquè en feu un ús tant intern als espais comuns com extern a zones d'accés dels vostres usuaris i clients.
També tindreu disponibles dues publicacions sobre el tema:
- "El menjar no es llença". Consulteu-la.
- "Un consum + responsable dels aliments". Consulteu-la.
Si feu servir Twitter, els hastags seran #diamediambient i #Agenda21bcn.
|
Publicat el 21/05/2013 |
15 de mayo de 2013
De Nou Sant Jordi i la Comissió Verda a Maristes
El dia de Sant Jordi vam tornar a fer l'activitast 1euro=1llibre per tal de poder recaptar diners per les plantes de l'escola i a més potenciar la lectura i l'intercanvi de llibres. Va ser un dia preciós on vam gaudir de molts llibres portats pels alumes. Feliç Sant Jordi i moltes grácies a tots els que vau fer possible l'activitat escolar.
Nacho Padró
Nacho Padró
9 de mayo de 2013
Aplicacions verdes per a mòbils
Món Verd
és un blog temàtic independent que, des de fa gairebé 4 anys, es dedica
a escriure sobre qualsevol temàtica relacionada amb la sostenibilitat i
el medi natural. En un dels seus articles, ens presenten algunes de les
aplicacions mòbils disponibles relacionades amb el nostre dia a dia i la sostenibilitat. Hi trobareu comentaris sobre diverses aplicacions (algunes de les quals són gratuïtes) que us permeten compartir cotxe per viatjar per Europa (Carpooling), reciclar amb creativitat (iRecyclart), calcular la petjada de carboni (Eco Cleaning), catalogar la biodiversitat a escala mundial (Spiscy), gravar rutes en bicicleta (Wikilog) o identificar els punts negres de residus en un mapa virtual per a promoure solucions (Desembasura). |
|
02/05/2013 |
Bones pràctiques digitals i cap ensurt
La
facilitat d’accés indiscriminada a Internet des d’un ordinador o un
telèfon mòbil ha incrementat l’exposició a riscos i problemàtiques
relacionats amb la privacitat, conservació i ús de les dades dels
usuaris, especialment d’infants i joves. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACP) disposa d’una sèrie de recursos per prevenir-ho: jocs virtuals, aplicatius, guies i vídeos. Us recomanem aquest díptic sobre la navegació de menors d’edat per Internet ja que conté consells bàsic sobre configuració de la privacitat i bones pràctiques de navegació. Per a infants de 9 a 11 anys, de 12 a 14 anys i de 15 a 17 anys, disposeu dels Manuals Prometeo sobre les llibertats i la informàtica. En ell trobareu informació i activitats sobre la autodependència dels infants davant Internet i la correcta gestió de dades, preferències, drets i consells. Per altra banda, per a tot l’alumnat, destaquem aquest manual de bons usos digitals amb informació senzilla sobre conceptes quotidians i com identificar els ciberassetjaments, els missatges ham, els griefings en els jocs en xarxa, consells sobre el correu electrònic, entre d’altres. Finalment, aquí trobareu fitxes tècniques divulgatives sobre les xarxes socials, les descàrregues i els xats, llestes per imprimir, que resumeixen en dues diapositives allò que cal tenir en compte per evitar disgusts. I si amb això no en teniu prou, també us recomanem l’apartat de vídeos on trobareu vuit curts audiovisuals demostratius dirigit a un públic més adolescent sobre els riscos de no tenir en compte la prevenció de la privacitat. |
|
02/05/2013 |
Recursos educatius de la xarxa estatal
La
darrera novetat que hem incorporat al web de l’Agenda 21 Escolar ha
estat una revisió, el triatge de documents i una nova classificació de
l’apartat de Documents i+ del web per tal tenir una pàgina més
atractiva i accessible per a tothom, sobretot pel que fa al recull de
materials escollits que donen suport al desenvolupament dels programes
ambientals dels centres educatius. ESenRED (Escuelas hacia la sotenibilidad en Red) és la xarxa estatal de xarxes de centres educatius sostenibles de l'Estat espanyol promogudes per iniciativa d'administracions públiques (comunitats autònomes, ajuntaments, diputacions, etc.). Per tant, ESenRED és una xarxa de xarxes de centres educatius que treballen amb l'objectiu comú d’avançar cap a la sostenibilitat i consolidar els seus programes, intercanviar experiències, fomentar sinergies, realitzar projectes en comú i mantenir relacions amb altres xarxes nacionals i internacionals. L’Agenda 21 Escolar de Barcelona forma part de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya des del seu inici (XESC) i aquesta, al mateix temps, forma part d’Escuelas hacia la sotenibilidad en Red (ESenRED). Ara, ESenRED, comença a donar els primers passos com a xarxa. Cada una de les xarxes que formen part d’ESenRED disposa de materials, recursos, propostes adreçades als seus centres, us recomanem que hi feu un cop d’ull: - Red Andaluza de Eco-escuelas - Axenda 21 Escolar de Galicia - Agenda 21 Escolar de Albacete - Red de centros educativos para la sostenibilidad de Canàries - Centros Educativos Hacia la Sostenibilidad de La Rioja - Escuelas sostenibles de Navarra - ESenRED Murcia |
|
02/05/2013 |
Plantes i animals ens anuncien l’arribada de la primavera
La primavera arriba amb força al SIN Cristòfol Colom i es manifesta en tota la vegetació del centre. Ens ho explica en Joel R., alumne de 1r d’ESO: Les plantes que observem més són les faveres, perquè es veuen molt i són les més grans que tenim: aquest any han arribat a 1’75 m d’alçada! Les flors que a mi m’agraden més són els lliris blaus perquè tenen un color fantàstic. Els animals que veiem més sovint són cargols, llimacs, borinots, abelles, cucs de terra, ocells i sargantanes. Les plantes són diferents i cadascuna té la seva pròpia llavor, algunes ens les podem menjar i, unes altres, les podem fer servir per decorar. Un dia vam fer un examen de plantes aromàtiques amb els ulls embenats! |
|
02/05/2013 |
El viatge dels aliments conclou amb un acte final
Durant tot el mes de febrer, l’Escola Joan Roca (Meridiana)
hem gaudit d’un munt d’experiències sobre la màgia dels aliments. La
primera part del nostre viatge darrere els aliments ha estat apassionant
ja que hem pogut descobrir el seu procés de transformació fins a
arribar a nosaltres. La segona part d’aquesta gran aventura educativa s’ha centrat en l’estudi de l’aportació alimentària relacionada amb una millor qualitat de vida. Un dels moments més engrescadors del projecte ha estat gaudir d’una festa al pati del centre en la que hem fet una desfilada de tots els aliments que formen la piràmide de l’alimentació sana, animats amb la màgia del carnestoltes. Finalment hem fet un recull de totes les experiències viscudes per l’alumnat de la nostre escola per tal d’elaborar un dossier del projecte interdisciplinari anual de l’escola. |
|
02/05/2013 |
Visita del regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans
El
passat 9 d’abril el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de
l’Ajuntament de Barcelona, Joan Puigdollers, va visitar l’Institut
Montserrat. Una representació de l’alumnat: 5 alumnes de primer d’ESO, 1
de 2n, 1 de 3r i 1 de batxillerat van rebre al regidor per explicar-li
què estan fent al centre educatiu per contribuir en el compromís ciutadà
per la sostenibilitat. A banda de conèixer què està fent el centre en matèria de sostenibilitat, el regidor va poder rebre el treball de recerca que ha fet un alumne del centre sobre una comparativa entre l’energia de biomassa i la geotèrmia. Aquest treball ha servit per inaugurar un espai destinat als treballs de recerca al Servei de Documentació d’Educació Ambiental. Si teniu treballs de recerca sobre sostenibilitat i la ciutat de Barcelona que vulgueu compartir, poseu-vos en contacte amb nosaltres i els incorporarem al Servei de Documentació d’Educació Ambiental. Entre tots fem xarxa i compartim coneixements. El regidor va felicitar l’alumnat per la feina feta i va explicar-los el concepte de resiliència per fer front i superar adequadament les adversitats de la vida, sortint-ne reforçat i transformat positivament. El regidor va animar als joves a creure en les utopies i en que moltes d’elles ha estat, són i poden ser possibles. |
|
02/05/2013 |
La biodiversitat de la ciutat al descobert
El
passat 19 d’abril es va celebrar la BioBlitz Barcelona 2013, una
jornada de recerca naturalística als jardins del Laberint d’Horta en que
van participar diversos centres de l’A21E. Mitjançant itineraris
temàtics, el joves de secundària i batxillerat (i un grup de cicle
superior de primària) van recopilar dades sobre tots els éssers vius que
van observar. En tots aquests itineraris, els centres van comptar amb
el suport d’un especialista, el qual els va orientar sobre la manera de
capturar, observar i identificar els organismes. Totes aquestes dades,
juntament amb les aportades per la ciutadania i els experts, passaran a
reforçar el catàleg de biodiversitat de Barcelona. Artròpodes, líquens, ocells, flora, briòfits, mol·luscs, peixos, rèptils, amfibis, papallones o fongs són algunes de les tipologies d’éssers vius que van catalogar centres com els instituts Ferran Tallada, Joan Coromines, J. M. Zafra, les escoles Pau Casals d’Horta i la Pia Sant Antoni, el SIN Bosc de Montjuïc, els col·legis Sagrada Família (Eixample), Sant Lluís i el Liceu Francès. Fins i tot vam comptar amb la participació d’un centre de fora de Barcelona, el qual va desplaçar-se expressament per a l’ocasió: el Col·legi Maristes de Rubí. En total, van ser 10 centres i 280 joves que hi van participar. El divendres 19 d’abril, l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Joan Coromines vam participar en tres itineraris de la BioBlitz 2013, per celebrar el dia de biodiversitat. Era el nostre primer BioBlitz i, realment va ser molt divertit i interessant. Ens vam dividir en tres grups de 15 alumnes i cadascun va fer un recorregut diferent, guiat per un expert. Aquest any, la BioBlitz ha estat al parc del Laberint d'Horta. Un grup va fer la descoberta de plantes silvestres i vam agafar mostres per poder observar-les amb les lupes binoculars a la biblioteca del parc. Un altre grup va fer descoberta dels briòfits i, el tercer, vam tenir l’oportunitat de conèixer les diferents espècies d’ocells, observant-los amb prismàtics. Esperem poder participar en la propera BioBlitz! Institut Joan Coromines |
|
02/05/2013 |
Voleu saber com ha anat la Trobada Catalana?
157
joves de 36 centres de Catalunya van participar a la Trobada Catalan
emmarcada en el projecte Tinguem Cura del Planeta el passat 29 d’abril a
l’Escola Pia de Sarrià-Calassanç, entre ells, una representació de 40
joves de 9 centres de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona: Institut
Montserrat, FEDAC Mare de Déu de la Mercè (Sant Andreu), Escola Pia de
Sarrià-Calassanç, Escola Betània-Patmos, Escola Pia Sant Antoni,
Institut Narcís Monturiol, Col·legi Sant Ramon Nonat, Escola Frederic
Mistral/Tècinc Eulàlia i Institut Josep Pla. Després de l’obertura, a càrrec dels tres delegats catalans que van participar el curs passat en la conferència a Brussel·les (en Nacho, en Xavi i en Víctor) va seguir una xerrada de Víctor Viñuales director de ECODES i autor de «Puede un instituto cambiar el mundo?» Posteriorment, es van visionar els vídeos que van enviar altres joves del món sobre les accions que estan desenvolupant en el marc del Tinguem Cura del Planeta. Després de carregar piles amb l’esmorzar, els joves es van dividir en 4 grups de treball. Sota la premissa de jove educa jove, dinamitzat per 3 facilitadors, l’alumat va posar en comú les problemàtiques socioambientals que havien diagnosticat en els seus municipis, van detectar les semblances i diferències amb els centres propers. Fet això, van debatre sobre diferents estratègies per aconseguir que les accions traspassin l’escala de l’aula o del centre, involucrin més agents i arribin a escala municipal i internacional. Abans d’acabar el matí, els joves van reflexionar sobre com han de ser els representants escollits entre l’alumnat per finalment acabar votant els qui els representaran en futures jornades d’intercanvi, trobades amb les autoritat i, en definitiva, ser les cares visibles del compromís dels joves. Dels 12 representants escollits, 4 van ser de l’A21E: Ramon Garcia de l’Escola Pia Sant Antoni, Clàudia Martínez i Laura Duran de l’Escola Pia Sarrià - Calassanç i Marc Sare de l’Institut Josep Pla. A la tarda, els delegats i delegades es van repartir en dos grups per tal de dur a terme dues accions comunicatives. Per una banda es van fer unes entrevistes gravades sobre el paper que juguen els centres en el TCP, com encoratjar altres centres i allò que destacarien de la Trobada Catalana, que servirà per elaborar un vídeo resum de la trobada. Per altra banda, es va realitzar una fotografia col·lectiva del logotip del TCP realitzada amb guixos de colors i els cossos dels joves. Durant el plenari, els joves que van ser seleccionats com a delegats van fer la seva primera intervenció per lliurar a les autoritats la feina feta i fer un resum del que es va fer durant el matí. |
|
02/05/2013 |
Suscribirse a:
Entradas (Atom)