Alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Ernest Lluch aprenem i treballem sobre sostenibilitat a través del projecte Green Living and Sustainability in the Community amb Hong Kong.
Sostenibilitat és un concepte molt repetit en els últims anys. Sens dubte tothom n’ha sentit a parlar i cadascú té una idea més o menys del seu significat. És un concepte en constant evolució i està totalment relacionat amb la nostra vida diària. Tot i ser tan important, però, se’n parla prou a les escoles? Es parla d’ecologia, plantar més arbres, utilitzar menys plàstic o paper, reciclar, etc. Potser caldria anar més enllà i pensar com es podria generar un sistema més sostenible, sobretot a les ciutats. Caldria cercar solucions sobre moltes qüestions que fan les grans ciutats poc sostenibles.
En aquest context i a través de Barcelona Escoles + Sostenibles, apareix al nostre centre «Green Living & Sustainability Project in the Community», un projecte col·laboratiu a llarga distància entre escoles europees i asiàtiques (Hong Kong). Aquesta cooperació es fa amb l’objectiu de familiaritzar els alumnes amb les diferents iniciatives verdes d’Europa i Hong Kong, fer-los avaluar la seva comunitat en termes de sostenibilitat i fer-los treballar conjuntament en un mateix projecte per millorar el seu entorn proper.
Vuit alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Ernest Lluch de Barcelona participem en aquest projecte, el qual es desenvolupa totalment en anglès. Portem setmanes llegint i treballant el terme «sostenibilitat», creant la nostra pròpia definició de la paraula, escrivint articles i pensant en projectes que es podrien implantar a la ciutat per millorar-la.
Ara, el projecte ja està arribant al seu punt final, però les tasques realitzades han estat i són molt enriquidores, personalment per a nosaltres i també per a la comunitat educativa, ja que dels nostres aprenentatges hem involucrat activament als nostres companys i també a les nostres famílies. Treballar en grup i fer un projecte de forma força autònoma i autogestionada ens ha fet créixer com a persones i aprenents, ja que aquest projecte ens ha permès ser molt creatius i pensar per nosaltres mateixos, treballant en grup enlloc d’individualment.
A mida que hem anat treballant en el projecte, des del passat mes de març, s’han anat concertant entrevistes i visites d’acord amb les necessitats i curiositats que anaven sorgint. El 23 d’abril vam visitar el Mercat Central del Peix a Mercabarna, a les hores de plena activitat. Ens va rebre el Sr. Joan Miquel Valero, Adjunt del Mercat Central del Peix, i ens va acompanyar per totes les seccions del mercat atenent a les nostres preguntes.
El passat 15 de maig ens va rebre la Sra. Helena Barracó, responsable d'indicadors de sostenibilitat de la ciutat, a l'Àrea d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona. Durant dues hores li vam plantejar qüestions i dubtes sobre la ciutat de Barcelona per tal d’aplicar-los en el nostre projecte final. No cal dir que la visita també va resultar molt interessant.
En aquests moments estem explorant el nostre barri per descobrir els elements que es podrien millorar i incorporar aquestes idees al projecte final, però pensem que aquest treball està tenint i tindrà repercussions més o menys importants en el nostre estil de vida i la nostra forma de veure la societat.
Aquesta seria la part del projecte final, i és la part més interessant de tot el treball. Per grups hem vist tot allò que no ens agrada del nostre barri i des d’un enfocament imaginatiu, una mica utòpic potser, ens hem posat a pensar què és allò que faríem per millorar el nostre entorn. En poques paraules, estem dissenyant els nostres propis projectes per fer la ciutat més sostenible!
Al cap i a la fi, sempre es diu que la joventut és el futur. Per què no deixar-nos començar a canviar el món des de l’institut? Deixar-nos ser creatius, que mitjançant l'esforç aflorin noves inicitaitves que, qui sap, s'implantaran en altres instituts i transformaran les ciutats.
Go green with us!
Ana Al-Bitar, Nícola Barker, Jana Camps, Ivan García, Roger Gibert, Marina Gutiérrez, Mireia Martínez i M. Eugènia Patón
Subvencions pel curs 2014-15