24 de enero de 2016

ES PRESENTA L'ESTUDI D'ECONOMIA VERDA A BARCELONA

Recentment s'ha presentat un estudi que visibilitza les dades econòmiques del sector de l'economia circular a Barcelona. D'entre les principals dades es destaca un increment del 3% en el nombre d'empreses verdes a la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el primer estudi sobre economia verda a la ciutat, en el qual s’analitzen les dades econòmiques del sector de l’economia circular, en una aposta per fer visible aquesta activitat i per fomentar una nova visió de l’economia de la ciutat i un model productiu més just i sostenible.
Una de els primeres conclusions és l’increment del 3% en el nombre d’empreses verdes a Barcelona, que va tenir lloc entre el 2012 i el 2014.
Segons l’estudi, de les 1.800 empreses verdes que hi ha actualment, el 15% es dedica al sector de l’aigua, al sanejament i als residus. En la gestió de residus és l’àmbit en què treballen més persones.

El document també diu que durant el 2015 s’han invertit més de 400 milions d’euros en programes municipals de serveis urbans i medi ambient. Les àrees més afavorides econòmicament són els parcs i les zones verdes i forestals.
Consulteu la resta de l’estudi.
 
Info173 01 economiaverd interna 



CONEIXEU L’ATENEU DE FABRICACIÓ DE LA BARCELONETA!

Sostenibilitat i medi ambient són els eixos centrals del tercer ateneu de fabricació digital de la ciutat de Barcelona. Ubicat a La Fàbrica del Sol, a la Barceloneta, és un espai de cocreació, aprenentatge i formació per a tota la ciutadania.

L’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol, ubicat al passeig de Salvat Papasseit 1, està especialitzat en energies renovables i materials, tot impulsant el treball cooperatiu i la innovació social i tecnològica.

Es tracta d’un equipament centrat en projectes d’educació per a la sostenibilitat que té la voluntat d’atraure el veïnat i les entitats de la comunitat, així com altres persones que cerquin un espai comunitari on pensar en solucions a problemes a partir de la fabricació digital.

Alguns dels projectes que s’hi poden desenvolupar estan relacionats amb les energies renovables, l’autosuficiència energètica i l’estalvi i eficiència energètics. D’altres estan vinculats a l’economia circular, ja que es prioritza la minimització i reutilització de materials, l’ecodisseny, l’ús de materials de proximitat, etc.

En aquest Ateneu, els usuaris poden aprendre els fonaments de la fabricació digital, així com diferents tecnologies i processos científics aplicables a la vida quotidiana. Es fomenten les activitats i projectes que tinguin un retorn social transformador, utilitzant models d’organització i aprenentatge informal oberts i en xarxa: cocreació, col•laboració, crowdsourcing, crowdfounding … I els mitjans de comunicació social per tal de compartir el coneixement adquirit.

L’espai està equipat amb maquinària diversa entre la que destaca una talladora gravadora làser, una fresadora, una talladora de vinil, impressores 3D i una brodadora digital, entre d’altres. L’horari d'atenció al públic és de dimecres a divendres de 10 a 14 hores i de 16.30 a 20 hores. Alguns dissabtes al matí també es programen activitats.







TOT SOBRE LES DEIXALLERIES I EL DESTÍ DELS RESIDUS

L’AMB ha publicat la “Guia de les deixalleries metropolitanes” en la qual trobareu informació acurada de més de 50 productes i de la seva gestió quan esdevenen residus.




L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha elaborat un material didàctic per conèixer les 67 deixalleries metropolitanes fixes, les deixalleries mòbils i les minideixalleries o punts verds de barri, així com la tipologia de residus que s’hi poden portar.

A la guia trobareu una fitxa per a més de 50 productes amb els següents camps: Codi Europeu de Residu, Definició, On podem trobar-lo, Què se’n fa i Tingues en compte. I un petit recordatori sobre quins residus s’han de llençar a cada contenidor:
Contenidor groc: envasos, ampolles i garrafes de plàstic, llaunes, brics, aerosols, taps, pots de iogurt i bosses de plàstic, safates de Porexpan, paper de plàstic i d’alumini, envasos d’higiene personal (gels, xampús, desodorants, pasta dentifrícia...), etc. Els elements de plàstic que no són envasos, com joguines, galledes, cadires o mànegues de plàstic, s’han de portar a la deixalleria o punt verd perquè requereixen un procés de reciclatge diferent.

Contenidor verd: pots i ampolles de vidre sense els taps. No s’hi poden dipositar els residus de vidre que no són envasos, com una copa, un got, un mirall o el vidre d’una finestra. Aquests residus s’han de portar a la deixalleria o punt verd perquè se’n pugui reciclar el material.

Contenidor blau: diaris i revistes, etiquetes de paper, bosses de paper o cartró, capses de cartró, sobres, fulls de paper i oueres de cartró.

Contenidor marró: restes de menjar, marro de cafè, pinyols, bossetes d’infusions, flors, llumins de fusta, taps de suro, filtres de cafè, closques i petites restes de jardineria. Les restes vegetals de gran volum (poda, gespa, etc).

Contenidor gris: tots els residus que no es poden dipositar als contenidors de recollida selectiva ni es poden portar a la deixalleria formen part de la fracció resta. Per exemple: excrements d’animals, burilles, compreses, bolquers, pols d’escombrar, cotó fluix, bolígrafs, fregalls…

Consulteu el contingut de la Guia.

 
Info173 03 residus intern 
 Mapa de les deixalleries i els punts verds de la ciutat de Barcelona


ECONOMIA DEL BÉ COMÚ APLICADA A LES ORGANITZACIONS

El proper 27 de gener tindrà lloc un taller d'intercanvi entre la xarxa NUST, d'usos del temps, i la XESB, d'economia social. Durant la jornada es presentarà l'Associació Catalana per al Foment de l'Economia del Bé Comú.

La Xarxa NUST d’Usos del Temps i la Xarxa d’Economia Social de Barcelona col·laboren en l’organització d’una jornada taller sobre l’aplicació de l’economia del bé comú a les organitzacions.
L’acte comptarà amb Josean Lavado, President de l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú, i Anna Fornés, Directora de la Fundació Factor Humà. Les empreses participants tindran l’oportunitat d’escoltar ponències sobre nous valors de l’economia que posen al centre les persones, i podran fer preguntes i debatre els temes més interessants.

Dia: 27 de gener
Horari: de 9.30 a 11.30 h
Lloc: Sala Activa, c. Almogàvers 165
Inscripcions a empresesnust@bcn.cat

Info173 06 be comu intern2 

15 de enero de 2016

Invasió al carrer Cartagena!

L'escola els Encants transforma el carrer i el converteix en un nou espai de joc i aprenentatge.


Després de l'experiència amb el projecte "Dibuixem el primer somriure a la plaça de les Glòries" en que escoles de la xarxa Barcelona Escoles+Sostenibles van col·laborar en el disseny dels nous espais de la plaça de les Glòries, aquest curs l'Escola dels Encants segueix aportant idees per transformar provisionalment al seu gust el tram de carrer Cartagena comprès entre l'avinguda Diagonal i el carrer Consell de Cent.

Inicialment, l'Ajuntament de Barcelona va presentar la proposta als Consells d'Infants de l'escola i van decidir iniciar el procés del que han anomenat "invasió del carrer Cartagena". Durant una setmana, l'alumnat ha fet seu el carrer: han pres mides, han descobert què hi ha i què hi manca i han ideat alguns jocs que demostren que el carrer pot ser un espai idoni per jugar, córrer i aprendre.

Podeu veure el reportatge complert aquí.


2016.01.14.03W.Esc Encants invasio grup2

 
 

Premi europeu al projecte "Closing the cycle"

2016.01.14.04.Kotska zero waste

El concurs "Zero Waste Europe" ha guardonat l'escola Jesuïtes Gràcia Kotska per la seva gran tasca en compostatge.
 

En motiu del concurs europeu d'educació ambiental i compostatge organitzat per Zero Waste Europe, l'escola Jesuïtes Gràcia Kotska ha rebut el primer premi pel seu projecte "Closing the cycle, from garbage to garden".  

Iniciat fa 10 anys, aquest projecte de reciclatge i compostatge té la voluntat de reduir els residus a l'escola i obtenir fertilitzant orgànic per l'hort del jardí. El procés de compostatge s'inicia amb els alumnes més petits, que són els encarregats d'afegir residus orgànics de fruita i controlar-ne l'evolució. Al cap d'uns mesos, els més grans recol·lecten tot el compost que s'ha anat acumulant i el dipositen com a fertilitzant al jardí del pati. Posteriorment netegen els compostadors per poder-los utilitzar de nou i així tancar "el cicle".

Des del programa Escoles + Sostenibles, que fa dos anys que donem suport i seguiment a aquesta iniciativa, volem felicitar al centre Jesuïtes Gràcia Kotska per aquest reconeixement i agrair especialment a la coordinadora d'aquest projecte, Laura Ceraldi, per la seva gran dedicació.

Primària i Batxillerat combaten el Pugó


Els alumnes de 2n de batxillerat col·laboren amb els de 3r de primària per a combatre la plaga de pugó!
Text de Laura Díaz i Fernando Raimúndez (2 Btx)
Ja sabeu que a l’hort que fa uns anys vam crear a l’escola, en un dels diversos espais que han acabat allotjant zones verdes, hi estem aplicant mesures pròpies de l’agricultura ecològica. El cuiden els nens de primària i esperem que això els faci adonar de la importància de mantenir zones verdes i amb biodiversitat elevada. Els cultius que tenim ara (ceba, faves, cols i enciams) anaven prou bé fins fa poc, quan els nens i les nenes de 3r de primària ens van avisar que hi havia una plaga de pugó a les faveres. Com que una de les característiques de l’agroecologia és la de tractar les plagues de manera específica i amb productes no químics, i actualment en la matèria de la Ciències de la Terra i del Medi Ambient estem estudiant el sòl, la seva dinàmica, els riscos i els impactes que pateix i la importància de dur a terme bones pràctiques agrícoles, vam decidir indagar quins «pesticides ecològics» podíem elaborar i aplicar per a la plaga de pugó. Vam aprofitar la circumstància per fer una classe pràctica a fi de posar a prova tres de les opcions que ens semblava que donarien millors resultats. Els tres «pesticides ecològics» que vam fabricar van ser:
- Un a base d’all triturat, mesclat amb alcohol 96%, deixat reposar i en el qual finalment s’hi afegia un raig de sabó ecològic i aigua abundant.
- Un a base d’all triturat i bullit durant 30 minuts en aigua (fins que tenia l’olor característica de la sopa d’all!).
- Una dissolució al 5% d’aigua amb sabó potàssic ecològic.
Vam omplir uns difusors amb les tres solucions, i vam demanar als nens de 3r de primària que ruixessin diferents faveres, sobretot en les zones on hi havia el pugó, amb diferents productes, perquè voldríem saber quin dels nostres «pesticides ecològics» ha funcionat millor.
Els nens i les nenes de 3r de primària van ruixar les faveres, determinant quines ruixaven amb cada mescla, i sembla que de moment les tres funcionen d’allò més bé!

Escola Sant Gregori

De la pluja al rec

El conjunt de dipòsits de l'escola Viver Castell de Sant Foix permeten l'emmagatzematge i la canalització de més de 24.000 litres d'aigua pluvial. 

Els alumnes de l’escola viver Castell de Sant Foix ens expliquen la seva experiència en el reaprofitament d’aigua de la pluja utilitzant contenidors:


SEGUIM RECOLLINT AIGUA:

El divendres passat van acabar d'instal·lar el nou dipòsit d'aigua al costat del magatzem. Fa 9.68 m de diàmetre, 2.54 m d'alçada i té una capacitat de 186 m3.  Aquest es suma als que vam col•locar el curs passat cedits per l’empresa Corbion Purac Bioquímica de Montmeló, que recullen  24.000 litres d'aigua que s’utilitza posteriorment per regar l'hort. Enguany també hem canalitzat tota l'aigua de pluja dels diferents edificis, per recollir-la i reconvertir-la en aigua de rec.
Amb tots ells, pretenem donar impuls a un dels projectes més importants de l'escola per a l'aprofitament i la recollida d'aigua.


Alumnes de l’escola Viver Castell de Sant Foix

  
2016.01.14.06.WDiposit Viver csant Foix

 
 



20150506 01W.CloendaSubvencions pel curs 2014-15

SOMRIURES AL PATI

Al llarg daquests tres anys hem desenvolupat un projecte triennal anomenat SOMRIURES AL PATI” en el qual mestres, alumnes i famílies han participat en accions de millora al pati de la nostra escola.
Hem fet diferents jornades de treball, en les quals han participat amb il·lusió les famílies i els seus fills. S’ha creat un ambient de treball molt distès, on hem compartit, amb bons àpats, estones de treball divertides i creatives, intercalades amb parades de descans on hem tingut intercanvis comunicatius molt valorats.

L’ última jornada, que encara està en procés, ha estat més orientada al disseny i col·locació de materials i recursos per ser utilitzats al pati pels nostres alumnes.
Fundació EIR El Niu 

L'escola els Encants protagonitza la campanya #NoPensoCallar

Alumnes i comunitat educativa participen al vídeo d'Amnistia Internacional per a la defensa de la llibertat d'expressió.
 

En el marc del dia Internacional dels Drets Humans, el 10 de desembre de 2015 es va iniciar la campanya #NoPensoCallar, que pretén fer difusió de l'exposició d'il·lustracions exhibida a la Fundació Tàpies a favor de la llibertat d'expressió.
 
Per a la divulgació d'aquesta campanya, Amnistia Internacional ha produït un vídeo amb els alumnes de l'escola els Encants com a principals protagonistes. Així doncs, 6 alumnes d'aquesta escola es converteixen en actors i actrius que donen vida a aquesta peça audiovisual, on es relaten les reaccions de tres nens i tres nenes que es veuen privats de la seva llibertat d'expressió artística. Amb un notori transfons de denúncia, aquesta gravació narra la situació real que pateixen alguns països que malauradament es troben desproveïts d'aquest dret fonamental.







20150506 01W.CloendaSubvencions pel curs 2014-15





20150506 01W.CloendaSubvencions pel curs 2014-15

Recursos sobre canvi climàtic

Us oferim una compilació d'eines, materials, programes etc. que ens ajudaran a posar entre tots el nostre granet de sorra.
  

 En el context de la Cimera del Clima a París (#COP21) finalitzada el mes passat, cada dia es fa més evident la necessitat de prendre mesures per a la pal·liació del canvi climàtic, així com l'assumpció de la coresponsabilitat ciutadana per a la millora de la situació actual. És per aquest motiu que us oferim una compilació de recursos que us poden servir per posar el vostre granet de sorra en aquesta gran tasca.

- En primer lloc, us deixem l'enllaç del web de la Generalitat de Catalunya un seguit de recursos pedagògics en forma de guies pràctiques per a poder afrontar-ne i mitigar-ne els efectes.

- Per acabar, el centre de terminologia Termcat publica una infografia amb les paraules clau del canvi climàtic en motiu de la Cimera del Clima a París. Amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona es vol donar a conèixer una desena de termes en català, amb la seva corresponent definició, entre els quals destaquen els relacionats amb les causes que provoquen l'escalfament global del planeta: efecte d'hivernacle, gasos amb efecte d'hivernacle (GEH), petjada de carboni, CO2.

4 de enero de 2016

Logran erradicar en la naturaleza y de forma duradera el hongo letal que amenaza a los anfibios

Es un importante avance para la conservación de los anfibios de todo el mundo. Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) es el nombre del hongo causante de la quitridiomicosis, enfermedad que afecta ya a más de 700 especies de anfibios y ha provocado el declive de poblaciones en todo el mundo, así como la extinción de casi 200 especies. 
1 y 2) ejemplares de sapillo partero balear, Alytes muletensis. 3) Una de las pozas desinfectadas durante
el estudio. 4) Ejemplar de sapillo partero balear muerto por quitridiomicosis. 5) Vista panorámica de la
zona de trabajo en la isla de Mallorca / Jaime Bosch (MNCN-CSIC)
1 y 2) ejemplares de sapillo partero balear, Alytes muletensis. 3) Una de las pozas desinfectadas durante el estudio. 4) Ejemplar de sapillo partero balear muerto por quitridiomicosis. 5) Vista panorámica de la zona de trabajo en la isla de Mallorca / Jaime Bosch (MNCN-CSIC)
Los resultados de este estudio son la primera evidencia de la erradicación del patógeno causante de la enfermedad in situ. Publicado en Biology Letters, el artículo detalla los resultados obtenidos por los investigadores del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC), la Sociedad Zoológica de Londres (ZLS) y el Imperial College London

Para erradicar la presencia del hongo han aplicado tratamientos antifúngicos a los renacuajos de sapillo partero balear, Alytes muletensis, especie endémica de la isla de Mallorca, y desinfectado el medio natural. "La combinación del tratamiento de los renacuajos con una descontaminación del ambiente ha logrado erradicar la infección de poblaciones de sapillo balear, aparentemente, de forma permanente" explica Jaime Bosch, investigador del MNCN. 

"Para terminar con la situación crítica en la que ha puesto la quitridiomicosis a las poblaciones de anfibios se necesitan soluciones simples, directas y fáciles de llevar a cabo en diferentes puntos del planeta", explica el investigador Trenton Garner, de la ZLS. "Este estudio representa un importante avance en la lucha contra este patógeno que ha demostrado ser devastador para los anfibios", continua el investigador. 

Esta es la primera vez que la quitridiomicosis ha sido eliminada satisfactoriamente en una población salvaje durante un periodo de tiempo largo, y culmina los trabajos iniciados hace mas de 15 años cuando investigadores del MNCN descubrieron el primer brote de la enfermedad en Europa. "Los resultados obtenidos ofrecen perspectivas positivas para afrontar futuras investigaciones que hagan frente a esta enfermedad mortal", explica Bosch. "La quitridiomicosis es un problema global que afecta a los anfibios de todo el mundo, y para mí es un orgullo formar parte de este equipo de varias instituciones de vanguardia que desarrollamos estudios pioneros en la búsqueda de una solución", concluye Bosch. 

Bosch J., Sanchez-Tome E., Fernandez-Loras A., Oliver J.A., Fisher MC, Garner TWJ. (2015). Successful elimination of a lethal wildlife infectious disease in natureBiology Letters DOI: dx.doi.org/10.1098/rsbl.2015.0874.

PaperLab. La máquina que convierte el papel usado en papel blanco

PaperLab. La máquina que convierte el papel usado en papel blanco
La PaperLab de Epson puede reciclar 6.720 hojas de papel en una sola jornada de trabajo. A partir del próximo año, las empresas serán capaz de crear su propio papel reciclado con los desechos de papel que ellas mismas generan. Es la primera máquina compacta del mundo que recicla papel sin agua. El papel usado tendrá una nueva vida con la innovadora tecnología que puede producir diferentes tamaños y grosor de papel.
PaperLab Epson
La producción se iniciará en Japón a partir de 2016, aunque ya hay un prototipo que se está mostrando por los distintos salones de diseño del mundo. Epson utiliza un proceso seco en lugar de usar agua. El papel se pulveriza con una intensa presión para producir hojas nuevas. PaperLab usa adhesivos que se impregnan en las fibras sueltas de papel limpiando la tinta impresa, en un proceso químico que devuelve el color blanco a las hojas. La compañía estima que se pueden producir 6.720 hojas en un día de ocho horas de trabajo, 14 hojas al minuto.
Epson PaperLab
El sistema evita transportar los residuos de papel a una planta de reciclaje. El sistema aportará una reducción de costes para las empresas y una ayuda para el medio ambiente y la contaminación.
Vía epson.com


Seguir leyendo:  http://ecoinventos.com/paperlab/#ixzz3wLZJw1QM

La Espátula, una joya de la marisma amenazada de extinción.

No hay ás que echar una rápida ojeada a su área de distribución geográfica para saber que estamos ante otra especie alada con problemas existenciales. En Europa Occidental es ya toda una reliquia donde según los censos ornitológicos la población no debe superar las 500 parejas reproductoras y en la Europa del Este hace tiempo surgieron problemas graves y amenazas para sus poblaciones en la presencia de amenazas como la contaminación de las aguas, ese terrible fantasma ecológico que tantos desastres ha causado a la fauna de nuestro planeta.
Dada la especialización alimentaria debida a su extraordinario pico en forma de espátula su mejor adaptación ecológica (casi no tiene competencia alimentaria) se ha convertido en su más grave inconveniente para la supervivencia de la especie, que se refleja en un paulatino envenenamiento producido por la acumulación en las marismas de grandes productos fitosanitarios que se les incorporan a los organismos causándoles la muerte en los casos más graves y en los menos fenómenos de infertilidad.
Parece que además las medidas de protección no han dado grandes resultados, ya que desde las primeras décadas del siglo ha habido un fuerte interés por parte de coleccionistas y taxidermistas por hacerse con muestras de esta especie dado su singularidad.


Nacho Padró

La Avutartda, otro animal que se extingue

La Avutarda, la mayor espécie voladora, también está en riesgo de extinción, aunque prácticamente carece de enemigos en su ambiente natural gracias a su fortaleza y afilado pico.
Aún así su población ha quedado reducida a unos pocos páramos y llanuras de España  (donde  la disminución de su población durante los últimos años sigue una trayectoria alarmante)y alguna zona de Europa Occidental.
En la actualidad han desapareido en Dinamarca, Suiza , Suecia y Frnacia y en la Penísula queda una pobación de unas 10.000 aves que están sometidas a numerosas amenazas (pese a ser una especie protegida por ley): desde la consabida presión humana sobre sus territorios o el uso indiscriminado de insecticidas y herbicidas repartidos por los sembrados que las cobijan.

Otis arda (Avutarda)


Nacho Padró

Camins de Natura - Itineraris vitals

L’itinerari va ser la resposta, l’any 1975, del Departament de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona a la petició que havien rebut de l’empresa que gestionava el polígon industrial de Santiga a Barberà del Vallès. Es tractava de donar un ús educatiu a un bosquet de 16 ha que quedava als barrancs que el polígon no aprofitava. L’SCEA va néixer, deu anys després, a partir d’una colla de joves entusiastes defensors del territori, que van començar a promoure itineraris arreu de Catalunya amb l’esperança que la població conegués el funcionament dels ecosistemes i la interpretació del paisatge per comprometre’s en la seva salvaguarda. 
És un projecte de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) amb motiu de la celebració dels 40 anys del primer itinerari de natura i dels 30 anys de creació de la Societat.