20 de junio de 2016

Superilles, arbrat i residu zero a debat

Els integrants de Barcelona + Sostenible esteu convidats a fer aportacions a les sessions del 30 de juny i del 7 i 14 de juliol sobre algunes estratègies de l’Àrea d’Ecologia Urbana que estan en fase de desenvolupament.

Aquest estiu us convidem a tres sessions per fer aportacions i enriquir noves estratègies de l’Àrea d’Ecologia Urbana que estan en fase de desenvolupament. Les tres sessions tindran lloc els dijous 30 de juny, 7 i 14 de juliol, de 17.30 a 20 h.  Les temàtiques són diverses i podeu participar de manera independent en aquelles que siguin del vostre interès.
 
Omplim de vida els carrers de Barcelona. Programa Superilles
Data: 30 de juny.
Lloc: Centre Cívic Convent de Sant Agustí (Pl. de l’Acadèmia).
 
Més i millors arbres per a Barcelona. Pla Director de l‘Arbrat 2016-2035
Data: 7 de juliol.
Lloc: Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190).
 
Cap a una Barcelona sense residus. Estratègia Residu Zero
Data: 14 de juliol.
Lloc: Centre Cívic Convent de Sant Agustí (Pl. de l’Acadèmia).
 
Els membres de la xarxa Barcelona + Sostenible contribuïu a la millora de la sostenibilitat a la ciutat per diferents vies. D’una banda, a través de la millora de l’activitat que us és pròpia i la implicació en projectes compartits. Però també incidint en les polítiques de la ciutat en termes de sostenibilitat.

Compres responsables en l'àmbit públic i privat

La Generalitat de Catalunya i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat organitzen el 29 de juny una jornada que promou l’economia circular en diversos sectors.

En el marc actual d’un notori consum de recursos i una gran generació de residus, cada cop són més les estratègies que adopten les organitzacions per incentivar la transició cap a una economia circular.
En aquest context, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat organitzen el 29 de juny de 10.00 a 14.00h la jornada “Estratègies empresarials de compres responsables i economia circular” a l’Auditori Abertis de Barcelona (Av. Pedralbes, 17). Durant la jornada es presentaran les polítiques públiques catalanes d’economia circular i alguns casos exemplars d’empreses que la impulsen a través de la contractació sostenible.
La primera part de l’acte constarà de dues conferències sobre compres responsables a l’empresa i sobre economia circular en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment hi haurà diverses intervencions sobre economia circular en diferents sectors d’activitat (consum, industrial, materials de construcció, autopistes i serveis) i per últim es presentarà la Guia de compres responsables de l’empresa.

Tot sobre la PINYA 2016

Els passats 3, 4 i 5 de juny va tenir lloc la segona edició de la PINYA, les jornades de portes obertes de la xarxa Barcelona + Sostenible. Coneixeu totes les activitats que es van oferir a la ciutadania.

Un total de 38 organitzacions han farcit l’oferta d'activitats en el marc de la PINYA d’enguany. Prop de 60 activitats entre les quals es troben:
 
Alehop![COdisseny]  
Visita a l’espai de Can Roger (hort, menjador social i espai quitxalla) en el marc del projecte Rizoma sobre codisseny, economia circular i coneixement obert.
 
Lluïsos de Gràcia-Associació Fes Fonts Fent Fonting
Exposició sobre les fonts més representatives de la Serra de Collserola.
 
Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol
Descoberta del món de la fabricació digital. El projecte incorpora les noves tecnologies per ser més sostenibles, potenciar la cohesió social i el treball comunitari al barri.
 
BAM-Bioarquitectura Mediterranea
Portes obertes a l'Espai Txema dedicat a la bioconstrucció en el marc del Pla de Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social (Pla BUITS).
Banc del temps de la dreta de l'Eixample i el Fort Pienc
Mercat de Pagès del barri de Fort Pienc per promoure el consum responsable i de sobirania alimentària.
 
Biblioteca Clarà
Taller pràctic d’horticultura urbana en què es va aprendre a plantar un enciam i a fer una cinta de llavors.
 
Drap-Art
Exposició de reciclatge artístic on es mostraren les obres seleccionades al Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya.
Eixverd i UPF
Visita guiada a la coberta mosaic de l'edifici Mercè Rodoreda. Es descobriren les solucions existents per naturalitzar cobertes i terrats i els beneficis que això comporta pel medi ambient.

El Centre de la Platja
Ruta per les platges de la Barceloneta amb el suport de tauletes tàctils per veure quins usos tenia la franja marítima i com s'ha transformat el litoral.

Il·lustraciència
Visita a l’estudi on han nascut els projectes d’il·lustració científica acompanyat d'un cafè i molta creativitat.

Ingenieria Social 
Taller d’eines per ser una empresa mediambientalment sostenible.

Refarm the city
Piknic orgànic, cometa party i intercanvi d'experiències de sobiranies locals.

Espai René
Taller infantil de cuina vegana, saludable i sense cocció, en el qual s’empraren utensilis eficients.

Universitat de Barcelona
Visita al Jardí Botànic "Ferran Soldevila" de l'edifici històric de la Universitat

Yök Casa + Cultura
Visita a un allotjament ecològic basat en l’eco disseny, la sostenibilitat i la cultura real de Barcelona.
 


La Barcelona més sostenible obre les portes

Video of La Barcelona més sostenible obre les portes
 

Recursos sobre ecodisseny i transparència a les entitats

Us presentem un catàleg de recursos sobre ecodisseny de la Universitat Autònoma de Barcelona i una guia per a la transparència a les organitzacions sense ànim de lucre on col·laboren diversos membres de la xarxa.

La Generalitat de Catalunya en col·laboració amb diverses empreses i organitzacions, entre elles alguns membres de la xarxa B+S com AMB, Holon, Inèdit, La Page Original, Nutcreatives, UAB, Urbaser, Volta Disseny han publicat el Catàleg d’Ecodisseny de Catalunya.
Aquesta publicació recull 70 casos d’èxit de productes i serveis sostenibles que es dissenyen, produeixen i/o ofereixen en aquest àmbit territorial. El catàleg resulta un bon recurs per impulsar l’economia circular i la innovació a través del teixit empresarial català.
Aquestes empreses apliquen diverses eines per la millora ambiental dels seus productes o serveis com són els Sistemes de Gestió Ambiental, les ecoetiquetes i les eines d’avaluació ambiental i d’ecoinnovació (ecodisseny, disseny per al reciclatge o enginyeria sostenible).
Consulteu el catàleg aquí
 
TransparENT: transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre
Amb la intenció de facilitar el rendiment de comptes i la transparència de les entitats sense ànim de lucre, la Universitat Autònoma de Barcelona ha publicat la guia TransparENT, una eina d’autoavaluació per a les organitzacions de la transparència i la qualitat de la seva informació. En el context actual, cada vegada resulta més necessària una comunicació completa i rigorosa de la utilització dels recursos o diners públics, amb la qual es busca generar confiança i millorar en la seva gestió.
La Llei de Transparència d’àmbit estatal i a Catalunya obliga algunes organitzacions a fer públic aquest procés. Per tal de facilitar a aquestes entitats i a la resta que vulguin aplicar criteris de transparència en concordança amb els seus valors, es necessari tenir criteris i models de bones pràctiques. El Manual i Guia d’Autoavaluació dóna eines per facilitar aquesta feina, estructurades en diferents esglaons de dificultat perquè siguin d’utilitat a tota mena d’entitats.

Doneu a conèixer les vostres accions

El programa B+S ofereix als membres de la xarxa la possibilitat de fer difusió de les seves bones pràctiques per la sostenibilitat. I vosaltres, ja heu presentat la vostra?

Un cop s’entra a formar part de la xarxa, les organitzacions membres donen a conèixer les iniciatives i bones pràctiques relacionades amb tots els objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Aquestes poden englobar diferents àmbits com la biodiversitat, la ciutat eficient, el benestar de les persones... totes relacionades amb els 10 objectius del Compromís. Per veure'n algun exemple, podeu consultar AQUÍ les actuacions de diverses entitats i empreses.
Per donar a conèixer les vostres accions de sostenibilitat tan sols heu d’omplir la fitxa i enviar-la a bcnsostenible@bcn.cat
Feu ús d’aquesta eina per visualitzar com apliqueu la sostenibilitat a la vostra organització!

 
 

12 de junio de 2016

Escola Sant Gregori més sostenible

Dins del programa d’Escoles+sostenibles en el qual participem, hem volgut posar especial èmfasi en el reciclatge del paper i de matèria orgànica i fer-ho d’una manera transversal, fent que tothom participi a la seva manera.
Per una banda, a Educació Infantil, els nens i nenes de P3, P4 i P5 van pintar de color blau la caixa de cartró (que van reutilitzar) que fan servir de paperera, i que cada setmana un nen o nena s’encarrega de tenir-ne cura. A Primària, també s’han inclòs caixes per a reciclar paper dins les aules, i setmanalment els nens i nenes encarregats del reciclatge de 6è recullen tot el paper de Primària, el pesen i el llencen al contenidor blau que vam aconseguir que instal·lessin a prop de l’escola. Els encarregats, a més, observen si hi ha altres materials llençats amb el paper, els separen i s’encarreguen d’avisar a qui ha barrejat els materials per anar creant consciència. Cal dir, però, que actualment això de barrejar materials ja quasi no passa! A més, a totes les classes i tutories hi ha també una pila de fulls “en brut” per a reutilitzar. A 5è de primària també participem en el programa Embolcalls+sostenibles, per tal de fomentar l’ús d’embolcalls reutilitzables.
Secundària, el tema dels residus i del reciclatge es tracta dins dels continguts de diverses matèries. És una part important del temari de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 2n Batxillerat, i per això els alumnes de 2n d’enguany han optat per establir un compromís amb l’alumnat d’Educació Infantil, de manera que els fan la recollida i la mesura de la massa del paper que reciclen, alhora que el llencen al contenidor blau. A més, també recullen la brossa orgànica que setmanalment s’omple a les classes d’Educació Infantil amb les restes de l’esmorzar (recordem que els nens i nenes d’EI esmorzen fruita!) i d’alguns dels berenars, la pesen i la porten al compostador. El compostatge també l’anem complementant amb aportacions puntuals de matèria orgànica vegetal provinent de la cuina de l’escola.
Fa unes setmanes, alguns alumnes de 2n de Batxillerat van explicar als nens i nenes d’Educació Infantil 4 per què és important reciclar el paper i la matèria orgànica, i els van felicitat perquè ho estan fent realment molt bé! També han fet una petita recerca i han preparat infografies per tal de resumir i quantificar (també en termes energètics i de petjada de carboni) la importància de reciclar diferents tipus de materials i d’utilitzar productes reciclats.
De cara a l’any vinent també incorporarem el paper reciclat a tota l’escola.

Endolleu-vos a l'energia sostenible


Butlletí: 
En el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, de l’11 de juny al 2 de juliol diverses entitats i equipaments de Barcelona organitzen activitats per fomentar l’eficiència, l’estalvi i la sobirania energètica.


Iniciada el 2006 i organitzada per la Comissió Europea, la “European Sustainable Energy week” (EUSEW) engloba diverses activitats que es duen a terme a tot Europa destinades a la promoció d'una energia segura, neta i eficient. L'EUSEW connecta els responsables polítics, les parts interessades i la ciutadania per aconseguir els objectius energètics i climàtics de la Unió Europea.
En el cas de la ciutat de Barcelona, s’aposta per les estratègies globals en la lluita contra el canvi climàtic. L’objectiu és sumar esforços per finalment esdevenir més resilients a nivell local i d’aquesta manera minimitzar l’impacte sobre el medi.
És per això, que, dins el marc europeu, de l’11 de juny al 2 de juliol es celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, en la qual un seguit d’equipaments i entitats de Barcelona organitzen plegats jornades i tallers que promouen l’eficiència, l’estalvi  i la sobirania energètica.
Intercanvi d’experiències en un vermut, tallers d'eficiència energètica a la llar, construcció d’un vehicle solar, cinefòrum... són alguns exemples de les activitats per la setmana setmana de l’energia. Feu-hi un cop d’ull!