L'Ajuntament de Sabadell ha elaborat un recurs divulgatiu sobre la factura elèctrica i l’estalvi energètic a la llar, orientat al 2n cicle d'ESO, batxillerat, cicles formatius, escoles d'adults i famílies. El material ofereix informació per entendre com funciona el sistema elèctric espanyol, les diferents etapes que passa l’energia abans d’arribar a les nostres llars i el paper que aquestes tenen en el preu final que paguem, explica el concepte del pick-oil, el mix elèctric i mostra algunes empreses que comercialitzen energia verda. El principal objectiu del material és entendre com funciona la factura elèctrica i veure si estem utilitzant la millor tarifa en funció de les nostres necessitats, per això el material s’acompanya d’un parell d’annexos per poder analitzar el consum que fem a casa: aparells elèctrics, il·luminació, calefacció, etc. Desemboliquem la factura elèctrica! Paguem molt per l’energia? [pdf, 1 Mb] Annex A. Factura_TUR_gener2012 [pdf, 243 kB] Annex B. Enquesta energètica llar [pdf, 28 kB] |
20/03/2013 |
25 de marzo de 2013
Desemboliquem la factura elèctrica
Noves formes de consumir, t’hi apuntes?
El proper 17 d’abril l’Agenda 21 Escolar us proposa un taller adreçat a alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius sobre consum col·laboratiu. Si esteu interessats a participar-hi amb un grup d’alumnes, només cal que us poseu en contacte amb la secretaria de l’Agenda 21 Escolar. Però abans d’això, ja sabeu què és? Viatjar per tot el món allotjant-se a cases de desconeguts, demanar préstecs a particulars, intercanviar serveis, fer servir el bicing o compartir el cotxe o el pàrquing, comprar els productes directament al productor, intercanviar roba, utilitzar monedes alternatives o compartir wifi són alguns exemples d’iniciatives de consum col·laboratiu. Us proposem un seguit de recursos, materials i reportatges per apropar l’alumnat al concepte de consum col·laboratiu: • Story of Stuff: vídeo per comprendre el sistema productiu i de consum actual. • Comprar, llençar, comprar: documental sobre el cicle de vida dels bens i serveis i l’obsolescència programada. • Deixar-nos o llogar-nos coses amb l’ajut d’internet: article aparegut a la revista Opcions amb idees per consumir d’una altra manera. • Consum col·laboratiu: reportatge emès al programa Valor afegit de TV3 per explicar què és el consum col·laboratiu. • Entre particulars de Comando Actualidad: reportatge que mostra casos concrets de consum col·laboratiu a Espanya. • Portal web: portal web que recull experiències, notícies, dades, vídeos, directori de projectes, entrevistes... sobre consum col·laboratiu |
20/03/2013 |
L’Eskamot Verd torna a actuar!
El Col·legi Sant Ramon Nonat fa anys que forma part de l'Agenda 21 Escolar i du a terme accions per tenir un centre més sostenible. Els encarregats de fer complir les propostes són els membres d'una organització secreta: l'Eskamot Verd. Aquest escullen els Capitans Mongeta que els ajuden a desenvolupar les accions per fer més sostenible el centre. Hi fan campanyes per estalviar aigua, potencien la recollida selectiva d'escombraries, tenen un hort urbà i una aula viva amb animals a càrrec de l’alumnat... El passat 15 de febrer, BTV Notícies es feia ressò de l’organització secreta, ho voleu veure? |
20/03/2013 |
PENSA, ALIMENTA’T, ESTALVIA
Com cada any, el 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient per fer palesa la necessitat de promoure l’acció positiva a favor del medi ambient. Enguany, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) proposa com a lema de la jornada “Pensa, alimenta’t, estalvia”, coincidint amb el nom i el propòsit de la campanya contra el malbaratament alimentari endegada pel PNUMA i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), amb el suport del Repte de Fam Zero del Secretari General de les Nacions Unides.
A Barcelona, en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i arran de la demanda dels signants de fer sortir l’Agenda 21 al carrer, ja fa dos anys que les organitzacions de Barcelona difonen de manera conjunta les seves activitats entorn al Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest any es vol mantenir aquesta difusió conjunta, tant d’activitats relacionades amb el malbaratament alimentari com d’altres temàtiques, i a més a més recollir altres propostes d’acció de la xarxa de signants.
Per tal de preparar aquestes accions, el dijous 11 abril, a les 18 h, s’organitza una sessió a la Secretaria de l’Agenda 21 (c. Nil Fabra, 20) oberta a tots els interessats. Properament rebreu la proposta concreta, però podeu anar-vos reservant la data a l’agenda. Podeu demanar més informació o adreçar qualsevol consulta aagenda21@bcn.cat, tel. 93 256 25 93.
Més informació:
Dia Mundial del Medi Ambient 2013: www.unep.org/spanish/wed/ Campanya Mundial “Pensa, alimenta’t, estalvia: redueix la teva petjada alimentària”:www.thinkeatsave.org/es/ Dia Mundial del Medi Ambient 2012 a Barcelona: www.bcn.cat/diamediambient |
Publicat el 22/03/2013 |
ELS COMERÇOS AVANCEN CAP A LA SOSTENIBILITAT
La Unió de Botiguers Sant Pau-Gaudí, signant del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat des del 3 de febrer de 2010, amb l’objectiu d’avançar cap a la sostenibilitat, ha sol·licitat un informe de diagnosi i millores de la gestió ambiental dels seus establiments associats.
L’informe s’ha realitzat a partir de les visites de l’equip d’educadores de SIRESA, empresa que també pertany a la xarxa de signants de l'Agenda 21. En total, es van visitar 9 comerços (3 alimentaris i 6 no alimentaris) amb l’objectiu d'analitzar i millorar les pràctiques quotidianes dels botiguers per a què siguin més respectuoses amb el medi ambient.
Durant les visites es va avaluar la correcta gestió dels residus, l’estalvi en el consum d’aigua, l’estalvi energètic i la sostenibilitat dels productes que comercialitzen i les bosses que faciliten als clients.
En general, es pot comentar que dels establiments visitats, els que no gestionaven correctament algun tipus de residu era majoritàriament per desconeixement i es mostraren decidits a fer-ho correctament un cop informats. En quant a consum energètic i d’aigua, del primer la majoria apliquen mesures d’estalvi tot i que del segon no ja que la majoria no són grans consumidors d’aigua (igualment comenten que les aplicaran de manera progressiva). Pel que fa als productes que comercialitzen, la majoria utilitzen productes ecològics i tenen en compte els criteris de compra local.
Com a mesures concretes destaquem la perruqueria, l’únic comerç que utilitza aerosols o envasos de productes químics, gestiona correctament aquests envasos duent-los al Punt Verd; els tres restaurantsvisitats gestionen correctament l’oli mitjançant un gestor privat; el gimnàs i la botiga d’aquaris, que són els dos establiments on el consum d’aigua és molt alt, la recirculen internament procurant mantenir els filtres sempre nets; i la majoria d’establiments visitats, utilitzen productes amb etiquetatge ecològic com a mesura preventiva per reduir la toxicitat dels residus generats, els quals tenen un impacte menor al medi ambient i també comercialitzen amb productes de producció local: productes catalans o d’àrees geogràfiques properes.
|
Publicat el 22/03/2013 |
Suscribirse a:
Entradas (Atom)