30 de septiembre de 2012

Les qüestions de residus, totes en un sol web

Una de les temàtiques més tractades en les actuacions dels centres de l’Agenda 21 Escolar són els residus. Alguns exemples habituals són: la prevenció de deixalles en l’esmorzar, les festes i altres celebracions, la reutilització de materials de rebuig per fer tallers o decoracions, l’elaboració d’estudis sobre la degradació dels materials o el cicle de vida dels productes, la sensibilització i coneixement de les problemàtiques que causen, accions per crear hàbits en la recollida selectiva, visita del Punt Verd Mòbil Escolar (PVME) o altres instal·lacions de transferència, etcètera.

En el nostre web trobareu un enllaç a una pàgina específica que tracta les qüestions més comunes que sorgeixen en els centres sobre els residus: les Preguntes més freqüents sobre gestió i prevenció de residus. Hi trobareu:
  • Un llistat de residus amb indicacions sobre la seva correcta gestió ordenat alfabèticament per facilitar la recerca.
  • Indicacions sobre a qui dirigir-nos en el cas que necessitem acostar un contenidor del carrer, millorar mobiliari obsolet o, simplement, com aconseguir bosses o cubells de recollida selectiva.
  • Un apartat amb informació general sobre com s’organitza la recollida selectiva, el servei pels centres educatius, la gestió dels punts verds, activitats educatives i idees per a prevenir residus. Informació, protocol i calendari de sol•licitud del PVME i l’exposició, amb el formulari per fer-ho on-line.
  • Tota la informació sobre el projecte Embolcalls + Sostenibles

20 de septiembre de 2012

Nou Curs de la Comissió Verda

Creus que es pot lluitar per millorar el planeta? Ets dels que pensen que l'escola pot millorar el medi ambient?

NECESSITEM VOLUNTARIS!!!!
 
Si has respost afirmativament que sàpigues que ja fa 9 anys que la Comissió Verda de l'escola lluita per deixar a quest món una mica millor, tot començant amb el col.legi. Els dimecres a l'hora del pati al laboratori de Biología ens reunim i preparem accions, propostes i fem quelcom per millorar i arribar a ser més ecológics.

Necessitem la vostra a juda ja que com més serem, més podrem fer.

Envieu un correu al Nacho (i.padro@maristes.com) tot indicant el vostre desig de participar-hi i veniu el proper dimecres 3 d'octubre al laboratori de Biología.

Moltes grácies a tots.

Nacho Padró

15 de septiembre de 2012

Us invitem a...

... informar-vos dels cursos que organitza el Centre de Formació del Laberint sobre jardineria i paisatgisme. La primera setmana de setembre s’inicia el període d’inscripció als cursos 2012-2013 per aficionats, tècnics i professionals.

... aprofitar la IV Setmana Europea de Prevenció de Residus, que tindrà lloc del 17 al 25 de novembre, per reflexionar sobre els hàbits de consum i producció de cara a reduir la generació de residus. Si voleu més informació podeu participar en el Seminari de preparació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus que tindrà lloc el proper 26 de setembre de 9.30 a 13.00 hores a l’Edifici Vagó (c/ Compte d’Urgell, 187). Per més informació setmanaprevencio.arc.tes@gencat.cat. Per anar fent boca, podeu visionar els vídeos de bones pràctiques de l’edició anterior.

... inscriure-us al concurs Recreactiva’t: projectem per Àfrica adreçada a joves de 14 a 18 anys de centres educatius i entitats de lleure. Consisteix en la creació d’un curtmetratge i el disseny d’un projecte de sensibilització de l’entorn.

... apropar-vos a la jornada El banc del temps escolar que tindrà lloc els dies 5 i 6 d’octubre a l’Institut Milà i Fontanals (Plaça Josep Maria Folch i Torres, s/n) organitzada per l’Associació Salut i Família.

... participar a la sessió informativa sobre l’Audiència Pública per als nois i noies de Barcelona que tindrà lloc el proper 26 de setembre a les 13.00 hores, a la sala d'actes de l’Institut d'Educació (Plaça d'Espanya, nº- 5). L’audiència pública és una modalitat de participació ciutadana adaptada als nois i noies entre 11 i 17 anys (6è de primària, secundària i batxillerat, també d'educació especial) que es concreta en un conjunt d'activitats pedagògiques i lúdiques que es realitzen al llarg del curs escolar. Més informació a jcanoe@bcn.cat. Tríptic.

... participar a les XI Jornades d’Innovació en l’etapa d’educació infantil que tindran lloc els propers dies 19 i 20 d’octubre per seguir avançant en l’educació de qualitat.


 13/09/2012

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema Mou-te en la direcció correcta, la Setmana proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible. Canviar el nostre model de transport pot significar viure en una ciutat millor i respirar un aire de més qualitat i més saludable. Agafar el transport públic col•lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar a l’escola en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.

Les activitats programades són ben variades. Les podeu consultar per dies i localitats aquí. En trobareu arreu del país, tallers d’educació viària, de visibilitat, curses de transports, inauguracions d’instal·lacions, caminades, tallers d’inspecció de bicicletes, taules rodones, exposicions, concursos, pedalades, passejades...


 13/09/2012

Festa cultural al SES Bosc de Montjuïc

El passat 18 de juny, vam realitzar la Jornada Cultural al SES Bosc de Montjuïc. En aquesta jornada es realitzen diversos tallers de caire ambiental, entre els quals us en destaquem un sobre la mecànica de la bicicleta, un altre sobre la bijuteria a partir de materials de rebuig (Enjoia’t!) i un altre sobre l’aprofitament de l’energia solar per cuinar (Aromes i cuina solar).

Va ser en aquest darrer taller que es va fer una xerrada teòrica sobre l’energia solar i els dos tipus de cuina solar: la parabòlica i el forn. Després vam cuinar xocolata desfeta amb brotxetes de maduixa i plàtan. La cuina parabòlica la vam demanar en préstec a l’Aula Ambiental de la Sagrada Família. Per una banda, volem agrair a la Thaïs la seva amabilitat en tot el procés i, per l’altra, a en Víctor, professor del nostre centre, que va ser qui va construir el forn solar. El resultat va ser una agradable estona a l’aire lliure amb una xocolata deliciosa. Us animem a fer aquest tipus de taller! Nosaltres el continuarem millorant!


 13/09/2012

Voleu seguir reduint residus? Sumeu-vos a l’E+S!

Després de l’èxit obtingut amb els resultats del curs passat en el que vàrem aconseguir reduir la utilització d’embolcalls d’un sol ús en un 21,6% (i fins a un 40% d’alumini!), encetem la segona edició del projecte E+S amb la finalitat de continuar avançant per un canvi d’hàbits més sostenibles i saludables en els esmorzars.

El projecte E+S continua proposant l’elaboració d’un pla de prevenció dels residus generats als esmorzars que es concreta en les següents fases d’actuació:

1. Diagnosi: quina és la situació de partida? Fem recomptes dels embolcalls que utilitzem per esmorzar. Quin tipus d’esmorzar portem?
2. Passem a l’acció! introduïm mesures per millorar la situació.
3. Avaluació: quin efecte ha tingut el pla? Tornem a fer recompte dels embolcalls que utilitzem i valorem l’èxit del pla.

Cada fase anirà acompanyada d’una sessió de formació en la que, a part d’explicar com ho farem, pretenem fer un pas més enllà i crear amb tots els participants un espai d’intercanvi i de reflexió en les estratègies, a curt i llarg termini, sobre com fomentar l’ús d’embolcalls més sostenibles i uns hàbits alimentaris més saludables. També continuarem facilitant embolcalls reutilitzables (fins a 100 per centre), altres elements comunicatius de suport, així com recursos didàctics per promoure el treball d’aspectes pedagògics vinculats a la gestió d’un residu, ja sigui des de la perspectiva de la prevenció de residus, de la salut o l’alimentació.

Per a més informació sobre l’E+S del curs passat podeu consultar el web (en breu penjarem els resultats finals).

Convidem als centres participants del curs passat i a d’altres centres interessats a inscriure’s en aquesta nova edició de l’E+S i a la primera sessió de formació que tindrà lloc el dimecres 17 d’octubre a l’Espai Jove la Fontana, de 12:30 a 14 hores. Data límit d’inscripció: 12 d’octubre. Les places del projecte són limitades, per tant s’assignaran per ordre d’inscripció.

Podeu inscriure-us a través del següent formulari on-line.


 13/09/2012

Mireu l’agenda, primers actes del curs de l'AE21

El proper 4 d’octubre celebrarem l’Acte de Signatura del curs 2012-2013, que com cada any se celebrarà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. En aquest acte hi esteu convidats a participar els 15 centres que us incorporeu enguany al programa i els 68 que renoveu o inicieu el vostre projecte triennal. Per raons d’aforament, com cada any, només podran assistir-hi una representació formada per un màxim de 4 persones, entre alumnat i professorat.

L’acte tindrà lloc entre les 9.30h i les 11.30h. Estigueu atents al proper butlletí on hi trobareu molta més informació. Com que aquest any sou molts els centres que hi participareu, us agrairem us inscriviu abans del dia 28 de setembre indicant-nos de quin centre sou i quantes persones hi assistireu.

Per altra banda, aquest curs podeu participar també en l’elaboració del nou Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona – Agenda 21 de Barcelona.

Fa més de 10 anys, 69 escoles de la ciutat van ser les primeres institucions que van signar el compromís ciutadà. Després d’aquest temps s’inicia un procés participatiu per renovar-lo. Com a membre de l’Agenda 21 Escolar i signant del compromís us animem a participar-hi de tres possibles maneres:

Fòrum web, que fins el 5 d’octubre està obert a les vostres propostes, esmenes i valoracions.
Sessions de debat, dies 14, 18, 19 i 20 de setembre. Inscripcions obertes.
Convenció de Signants, dia 18 d’octubre. Inscripcions obertes.

En aquesta convenció del 18 d’octubre hi podeu participar com a mestres, professors, pares, mares, personal no docent, i especialment, per primera vegada, joves de centres de secundària que podran dir-hi la seva. Una bona oportunitat per aprendre a participar. Per més informació d’aquesta proposta, poseu-vos en contacte amb la secretaria de l’Agenda 21 Escolar (agenda21escolar@bcn.cat).

La participació dels joves és important. Hi teniu molt a dir!


 13/09/2012

13 de septiembre de 2012

Reduim l'Alumini a Maristes!!!!


Des de la Comissió de Medi Ambient de l’escola (Comissió Verda) hem engegat una proposta: REDUIM  L'ALUMINI. No és pas una acció aïllada, sino que ho fem com a continuació de la proposta feta a Sants i com a treball conjunt amb les escoles del Districte de Les Corts
         És per això que us volem demanar que deixeu d’embolicar els esmorzars i els berenars amb paper d’alumini i/o plàstic i animeu als vostres fills a no fer-ho.
         Per aquest motiu que us volem fer la proposta d'utilitzar la carmanyola o altres embolcalls (com l'ECOTÓ, Porta-Bocates, la bossa de brenar de tota la vida, la funda de bocates Lékulé o els Boc'n Roll que es van regalar al finalitzar sisè de primaria).
         L'objectiu final és aconseguir eliminar, pel curs 2012-13 tot els residus d'alumini que hi ha a l'escola.


A FAVOR DE LA CARMANYOLA I ALTRES EMBOLCALLS

·         Són reutilitzables
·         Estan fets amb materials innocus i duradors
·         Conserva l’aliment sense malmetre’l
·         No hi ha una gran despesa energètica per la seva fabricació.
·         En alguns casos hi ha darrera una acció social important (ECOTÓ).

 
EN CONTRA DE l'ALUMINI
  •  No és biodegradable, però si reciclable.
  • Contamina més un metre de paper d’alumini que el film transparent de plàstic: porten mercuri a l’atmosfera. Triga entre 300 i 500 anys en degradar-se.
  • Pot produir efectes adversos en l’ecosistema.
  • S’obté principalment de la bauxita. Per fer 1 tona d’alumini es necessiten 4 o 5 tones de bauxita. L’extracció de la bauxita comporta la destrucció de la selva tropical. La transformació de la bauxita en paper d’alumini provoca molta contaminació d’aire i d’aigua degut als residus i el consum de molta energia.
  • Allibera quitrà entre d’altres substàncies tòxiques
  • És un material tòxic que pot afectar al menjar, a l’aire que respirem, l’aigua i a la pell.
  • Evitar escalfar-lo i congelar-lo.
  •  Quan l’alumini es barreja amb d’altres materials no es pot reciclar. Només es recicla un 5% de l’alumini utilitzat.
  • Cal tractar l’alumini com un material molt valuós que només cal utilitzar-lo vegades comptades,


EN CONTRA DEL PLÀSTIC

  • No és un element biodegradable i llençat a l’aigua o a la terra pot provocar la mort de molts animals, arribant a la pràctica extinció d’alguna espècie.
  • Encara que pot ser reciclat és un derivat del petroli.
  • S’haurien de substituir els envasos de plàstic per envasos de vidre que sí són reciclables i reutilitzables.
  • Triga més de 500 d’anys en degradar-se i no s’elimina mai del tot.
  •  En cremar-se el plàstic provoca CO2 que és el culpable de l’escalfament global i del canvi climàtic.
  • En destruir-se allibera dioxines a l’aire i els metalls pesant que queden de les cendres són altament contaminants.


COMISSIÓ VERDA MARISTES