24 de diciembre de 2012

Sundarbans: Refugiados en su propias Islas.

La subida del nivel del mar amenaza con sumergir varias islas de la región de los Sundarbans, donde viven miles de personas. La región de los Sundarbans tiene una superficie de 4.262 km2 y se extiende a través de Bangladesh, y en menor grado, por la India.En el área de la India se encuentra el Parque Nacional de las Islas Sunderbars que cubre 2.585 km2 y es Patrimonio de la Humanidad. Consta de 108 islas de las cuales 54 están sin habitar.
Debido a la abundancia de pesca en sus aguas, la región tiene alrededor de cuatro millones de isleños. El delta de los Sundarbans es el bosque más grande de manglar del mundo y su habitart sirve de hogar para muchos animales, siendo el más conocido el tigre de bengala.
El nivel del mar de las islas es bajo, tienen un ecosistema frágil pero se cree que los Sundarbans corren el peligro de quedar completamente bajo el agua si la temperatura media subiera dos grados. Los datos indican que desde 1965 la temperatura en la región ya ha subido un grado.

Los Sundarbans en el Parque Nacional
Las familias que viven cerca del agua se ven forzadas cada año a trasladarse tierra adentro, una y otra vez, hasta que ya no tienen un lugar donde vivir. Acaban como refugiados en sus propias islas, asentándose en tiendas de campaña junto a la carretera. En los últimos años, debdo a la subida de la temperatura del mar, los ciclones se han intensificado ocasionando fuertes oleajes que los diques de barro no pueden contener. Cuando los diques se derrumban, el agua del mar provoca graves inundaciones en las islas: el agua salada destroza las marismas e inunda los cultivos, así el suelo se torna infértil cuando los arrozales se vuelven salinos. Esta situación puede durar años y tiene un efecto devastador en la economia local.
El 25 de mayo de 2009 el ciclón Aila golpeó los Sundarbans matando a centenares de personas y dejando a miles sin hogar.

Efectos del Aila en los Sunderbans

Nacho Padró
A partir de un artículo de Greenpace

L’Agenda 21 Escolar participa en el CONAMA

Entre el 26 i 30 de novembre de 2012 es va celebrar a Madrid l’11è Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA). L’Agenda 21 Escolar hi va participar amb la presentació d’una ponència sobre el projecte E+S (Embolcalls+Sostenibles / Esmorzars+Saludables) en el marc del grup d’innovació i creativitat en educació ambiental. Margarida Feliu, responsable del Programa, a més d’explicar el funcionament del projecte, va posar en valor la importància de compartir dades i respostes per a necessitats comunes sorgides des dels centres educatius.

D’entre la munió de ponències que es van presentar, us hem seleccionat algunes frases interessants que conviden a la reflexió i que creiem útils per portar el debat a les aules o claustres.

Novo, Marioa (2012, novembre). “Desenvolupament de noves capacitats. Creativitat per donar resposta a nous problemes”. A: CONAMA 2012. Ponència. Madrid.
“El model que ens ha dut fins aquí, no pot treure’ns d’aquí”
“El mercat no és democràtic i s’està apoderant de la democràcia”
“L’educació ambiental ha d’ajudar a gestionar l’incertesa, per això és necessari més creativitat i imaginació”
“Hem de ser capaços d’imaginar allò que ningú ha imaginat”


Alonso, Carmelo (2012, novembre). “Foro Fuentes Claras per a la sostenibilitat de municipis petits”. A: CONAMA 2012. Ponència. Madrid.
“Els municipis petits són espais on el que és nou no acaba de néixer i el que és vell no acaba de morir”
“El coneixement es genera a nivell de comunitats i és molt més important que la informació. El coneixement es practica i el comparteix”


García, Rubén (2012, novembre). “Ús de les xarxes de la Red Transcantábrica de Custodia del Territorio”. A: CONAMA 2012. Ponència. Madrid.
“No parlem de problemes ambientals, parlem de reptes ambientals”

Us hi afegim els enllaços d’algunes de les experiències que es van presentar i que, així mateix, us poden ser d’interès.

Centre d’interpretació de les zones humides de Salburua. Agenda 21 Escolar Vitòria-Gasteiz. En destaquem el recorregut natural realitzat al vespre que finalitza amb una xerrada informal. Més informació aquí.

Projecte Saltamontes: millors persones per un millor planeta. El projecte pedagògic a l’aire lliure. Escola de bosc per a nens i nenes de 3 a 6 anys per aconseguir autonomia, confiança, habilitats socials i desenvolupament del llenguatge. Més informació aquí.


 18/12/2012

Comencem a elaborar el pla d’austeritat

El dia 12 de novembre ens vam reunir el Comitè de Sostenibilitat a la biblioteca des de 5è fins a 4t de la ESO dintre de les activitats per a la celebració de la Setmana de la Ciència.

Vam veure un reportatge que es va emetre al programa Trenta Minuts l’any 2008 però que encara és absolutament vigent. “Consumint el Planeta” tracta sobre la necessitat de canviar hàbits de consum, de desaccelerar-nos, de tornar a formes de vida més tranquil·les per preservar la sostenibilitat del Planeta en el que vivim a través de l’opinió d’especialistes i il·lustrat amb exemples de pràctiques i iniciatives comunitàries.

Recordem la iniciativa d’un poble del Regne Unit els habitants del qual van decidir, sense col·laboracions del govern, eradicar l’ús dels plàstics en bosses i embolcalls comercials. Els consumidors porten els seus cistells o bosses de tela i els botiguers, com ara el carnisser, utilitzen paper biodegradable per embolicar els seus productes. Més cost econòmic però un gran benefici mediambiental.
En resum, una crida a la presa de consciència i a la mobilització personal i col·lectiva que constitueix un excel·lent punt de partida per al disseny del nostre Pla d’Austeritat de centre. Us el presentarem el proper trimestre!!!

Míriam Rodergas. Comitè de Sostenibilitat. Escola Virolai


 18/12/2012

L’EBM l’Estació es vesteix de verd

El 8 de novembre els nens i les nenes dels grups de capgrossos i gegants de l’EBM l’Estació van plantar l’alzina que ens va regalar l’Institut J.M. Zafra durant la signatura del compromís per la sostenibilitat el passat 4 d’octubre a l’acte realitzat al Saló de Cent.

L’EBM l’Estació s’ha afegit aquest curs a l’Agenda 21. Som una escola de nova creació i aquest és el nostre segon curs d’història. Ens proposem que l’alzina sigui el símbol del  compromís de l’escola amb l’Agenda 21 i que vagi creixent amb nosaltres a la mida que l’escola es faci cada vegada més sostenible i els espais es vagin “cobrint de verd”.

Les primeres accions que tenim previstes a l’EBM l’Estació són fer un hort al pati, posar jardineres amb plantes aromàtiques i iniciar a les criatures en el reciclatge a les aules. I de nou, com l’any passat, ens visitarà el Punt Verd Mòbil Escolar.


 19/12/2012

Els castellers fem endreça a l’escola

Hola! Som la classe dels castellers de l’Escola Sants Innocents. Som set nois i una noia i tenim 12 i 13 anys. Aquest curs ens responsabilitzem de reciclar el paper de l’escola: buidem els contenidors de paper de les classes i de la sala dels mestres i ho llencem tot al contenidor blau del nostre barri.

L’altre dia vam parlar tots junts d’aquesta tasca i, a més a més, ens vam adonar que també podíem fer neteja de la classe i portar a reciclar altres materials. Així doncs, vam reciclar papers, uns pots de vidre que havíem fet servir per a un experiment, unes tintes d’impressora que estaven gastades, els embolcalls de plàstic de les tintes, etc. També, aprofitant que una mestra va fer endreça de la farmaciola, vam portar els medicaments caducats a la farmàcia.

A la classe, les mestres ens van explicar perquè servirà tot allò que hem llençat i hem descobert que tot s’aprofita per fer productes nous. Per exemple, si reciclem el paper no caldrà tallar tants arbres dels nostres boscos per fer-ne de nou.

Comissió d’Agenda 21 de l’escola Sants Innocents


 18/12/2012

A l’Escola Montseny dinamitzem el pati obert

El divendres 30 de novembre, a l’Escola Montseny, i en el marc dels projectes Patis Escolars Oberts al Barri es va desenvolupar l’activitat: l’hort de l’escola. Es tracta d’una exposició fotogràfica de la història de l’hort del Montseny i un taller per plantar.

En el taller hi van participar membres de la comunitat educativa: alumnes, pares i mestres. El taller va consistir en plantar plàntules d’hortalisses en petits tests perquè cada família se’n pogués endur un a casa i trasplantar-la i menjar-se-la una vegada hagués crescut. La participació va ser molt bona i esperem que aviat la comunitat educativa pugui gaudir de les cols, escaroles i espinacs que van plantar.


 18/12/2012

Fem un taller de plantes aromàtiques

L’alumnat de tercer de primària, aquest trimestre, hem realitzat un projecte conjunt: les plantes aromàtiques.

Els nens i nenes del Centre d’Estudis Montseny hi participem de forma activa recollint gran quantitat de plantes aromàtiques del nostre jardí: farigola, romaní, llorer, espígol… que hem anat cuidant any rere any i hem fet créixer.

Una de les activitats que hem fet amb tot el material és elaborar saquets d’olors amb les plantes recollides. Quina bona olor!


 18/12/2012

Penses quan consumeixes?

Si en el Notícies nº-6 us mostràvem un compendi de documents en xarxa, webs i vídeos sobre el consum responsable, la prevenció de residus i el cicle de vida dels productes, aquí us adjuntem més informació a tenir en comptes aquestes festes. Preneu nota!

Regals generatius. Si esteu pensant fer regals creatius més enllà del convencionalisme fàcil que ens inculquen els mitjans, consulteu aquest web i trobareu un munt d’idees i enllaços per fer il·lusionar, sorprendre, generar somriures i compartir.

Joc de la Compra Sostenible. Una aplicació que simula un supermercat virtual on adquirim productes d’alimentació, drogueria i perfumeria. Cada opció compta i, al final, es mostra el gràfic sobre l’impacte de les nostres decisions en forma d’emissions de diòxid de carboni i despesa d’aigua. Podeu aprofitar-lo per reflexionar sobre els consells de millora que apareixen al final: realment són els millors? tenen en compte la prevenció de residus o només el reciclatge? se us acudeixen més idees? Segur que ho podem fer millor del que surt, oi?

Exposició de consum responsable. La Coordinadora d’ONG Solidàries posa a l’abast de tothom qui vulgui una exposició gratuïta, en servei de préstec amb fiança, sobre consum amb una guia d’activitats per a docents. Podeu consultar el document de l’exposició i veure-la en aquest vídeo. Per sol·licitar-la llegiu les condicions d’ús i truqueu al 972 219 916.

I si rebem un regal de material informàtic nou? Què n’hem de fer del vell? Si me’n vull desfer, què faig? En el següent llistat teniu un munt d’opcions per donar alternatives als aparells que ja no voleu:

  • Xarxa de Suport a la Reutilització de les TIC. Com EBAY d’ordinadors però sense cap transacció econòmica.
  • Fundació SISOSCAT. Empleneu la fitxa per fer donacions de material informàtic.
  • Labdoo. Especialitzats en portàtils. Quina és la distància entre un portàtil i un nen?
  • Noves Tecnologies per a l’Àfrica. Recullen material per projectes en aquell continent.
  • Andròmines Associació Social. Per la inserció sociolaboral a través de projectes de recuperació de PC i educació ambiental.


 18/12/2012

A tenir en compte per després de festes

Us recomanem tres recursos a tenir en compte per treballar temes de consum responsable, biodiversitat i sostenibilitat en general. En primer lloc, us fem ressò del web del SETEM, una federació de deu ONG que treballen per un món més just i solidari. En ell hi trobareu informació sobre comerç just, finances ètiques, campanyes de sensibilització, formació, vídeos i articles. Un bon punt de partida per obrir debats, fer un joc de rols a l’aula i reflexionar sobre el que hi ha darrere dels productes que consumim.

En segon lloc, us recomanem una visita al web de l’Any Internacional dels Ratpenats 2011-12 del qual, ens consta, nombrosos centres han vinculat les seves actuacions sobre biodiversitat. En aquest web, a més de recollir els actes que s’han organitzat durant aquest temps, trobareu un compendi d’articles sobre la importància d’aquests quiròpters en els ecosistemes de tot el món, enllaços a organitzacions mundials i material promocional en diverses llengües. No us perdeu l’apartat sobre fets i mites, riscos i ciència. Sabíeu que l’ecolocalització serveix també per transmetre informació social? Que n’hi ha que fan servir les 4 potes i prefereixen caminar en comptes de volar? Què són de les poques espècies, juntament amb balenes, dofins, lloros i primats que balbucegen? Us atreviu a descobrir aquests éssers meravellosos.

Finalment, també us animem a visionar el documental Home (2009), una pel·lícula sobre la història de la terra i l’impacte que causen les activitats dels éssers humans en el medi i, de retruc, en les societats. Una bona cinta que mostra la bellesa que forma el nostre hàbitat planetari alhora que defuig el pessimisme d’acció.


 18/12/2012

Material audiovisual divulgatiu de l’A21E

L’Agenda 21 Escolar de Sabadell, ajuntament adherit a la XESC, ha produït conjuntament amb la Unitat Departamental d’Audiovisual i Gràfic de l’Escola Superior de Disseny (ESDi) un material audiovisual divulgatiu sobre les bones pràctiques en sostenibilitat en l’àmbit educatiu. A través de tres càpsules es tracten els temes de l’hort escolar, els residus i la gestió de l’aigua i l’energia.

Els vídeos, narrats en primera persona per infants, joves i mestres, fan un seguiment d’algunes de les actuacions més reeixides dels centres educatius sabadellencs, recollint la seva curiositat, cooperació i il·lusió. A través d’exemples de les seves vivències ens parlen de collites de l’hort, un taller de reciclatge de paper, les responsabilitats dels delegats verds, com estalvien energia, entre d’altres.

Els audiovisuals estan disponibles al canal de vimeo de l’ESDi i des del web de l’A21E de Sabadell. Podeu visionar-los directament des dels següents enllaços: vídeo residus (14 min.), vídeos hort (12 min.), vídeo aigua i energia (17 min.). Aquesta actuació de l’A21E s’avança a la celebració que faran el curs vinent en motiu dels 10 anys de recorregut del programa. Moltes felicitats!


 18/12/2012

Ja hem arribat als 2.000 subscriptors!

Volem agrair les postals i felicitacions que ens heu fet arribar durant aquestes darreres setmanes plenes de creativitat, imaginació, expressió, il·lusió i originalitat.

Des de l’Agenda 21 Escolar us desitgem una bona entrada d’any i molta força per començar el 2013 amb un nou Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. Per una Barcelona més equitativa, pròspera i autosuficient.

Acabem l’any amb bones notícies: el butlletí Notícies ha superat les 2.000 subscripcions! La persona número 2.000 ha estat la Mercè Capell, representant del Grup d’Adolescents de la Unitat 3 del CEE Vil·la Joana, un centre que porta 9 anys al programa. Felicitats!


 18/12/2012

21 de diciembre de 2012

DESLOCALITZACIÓ-RELOCALITZACIÓ

La Fundació Fòrum Ambiental reprèn el seu cicle de conferèrncies Futur Viable? Economia, Societat i Medi Ambient al 2013, en concret, el 15 de gener tindrà lloc una sessió sota el títol "Deslocalització-Relocalització. Costos de transport i internalització de costos ambientals", que comptarà amb la col·laboració de la Càtedra de Valors i Innovació Social de la Universitat de Barcelona.
A la sessió es tractaran alguns dels aspectes que van fer possible l'anomenada ‘deslocalització’: els baixos costos salarials (en no estar internalitzats els costos socials) als llocs d’acollida, el relatiu baix cost del transport, pel fet que els costos ambientals del transport estiguin externalitzats.
També es reflexionarà sobre el cert retorn d'algunes activitats que darrerament sembla haver-se iniciat, el que s’ha dit ‘relocalització’. Es debatrà què passaria si, sense lleis que forcin una relocalització, els costos del transport (energètics, socials i ambientals) fossin internalitzats. Quin mapa de producció en podria sorgir? Quins serien els efectes a les regions que han entrat en certa espiral de creixement, gràcies a la deslocalització dels països nord-occidentals?
Hi participaran:
- Arcadi Oliveres, Professor del Departament d’Economia Aplicada de la UAB i President de Justícia i Pau.
- Josep González, President de PIMEC.
Moderador: Salvador García, Director Càtedra de Valors i Innovació Social de la Universitat de Barcelona.
 


Publicat el 17/12/2012

SABEU QUÈ SÓN LES SMART CITIES?

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya organitza per al primer trimestre de 2013 un curs de formació a introduir i treballar el concepte d’smart city, adreçat a totes les persones interessades en aprofundir els seus coneixements sobre les ciutats intel·ligents i les seves potencialitats.

L'objectiu principal del curs és aprendre a identificar oportunitats de millora de les ciutats, descobrir quin és el funcionament d'aquestes i saber com incorporar els avenços (tant els tecnològics com els que no ho són) i les tendències de futur en aquest camp. En aquest sentit, es pretén que els alumnes acabin coneixent els diferents conceptes que conflueixen en la definició d’smart city.
La metodologia a seguir serà l'aprenentatge col·lectiu, posant especial atenció en els instruments tecnològics i estructurals, així com el paper que juguen en el concepte smart les enginyeries, institucions, administracions, entitats i sobretot els ciutadans.
Participaran com a ponents experts de diferents àmbits; empreses que proveeixen de solucions intel·ligents a administracions públiques; entitats que ja han començat a implantar avenços tecnològics; i municipis punters en la introducció de serveis i prestacions smart.

El curs tindrà lloc a Barcelona, els dies 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 i 28 de febrer; i 5, 7, 12, 14 i 19 de març, els dimarts i els dijous de 17.30 a 20.30 h. El COAMB compta amb la col·laboració del Departament d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona.

Per rebre més informació sobre aquest curs cliqueu l'enllaç d'aquest formulari.
Si voleu saber més sobre aquest curs, us recomanem la xerrada gratuïta sobre Urbanisme 3.0. que tindrà lloc a la Secretaria de l'Agenda 21 (c. Nil Fabra, 20) el proper 10 de gener i a on es presentarà oficialment aquest curs.
Més informació a coamb@coamb.cat i al telèfon 93 304 21 09.


Publicat el 17/12/2012

LA COMUNITAT TRANSFORMADORA DEL TERRITORI

La Societat Catalana d'Educació Ambiental organitza la setena edició del Fòrum d'Educació Ambiental 2000+12, que eguany porta el títol "La comunitat transformadora del territori". L'objectiu de la trobada és treballar les eines i estratègies que es podem utilitzar en l'educació per tal d'apoderar-nos i apoderar la societat en temes de sostenibilitat.
L'equip tècnic del fòrum, juntament amb un grup de socis i sòcies de la SCEA, està treballant per fer d'aquesta edició del Fòrum un espai de referència per als professionals relacionats amb el món de l’educació ambiental. "En moments de crisi com els que estem vivint, fer xarxa és imprescindible", s'afirma des de l'SCEA.
Aprofitant l'auge de les noves tecnologies de la informació, s'ha creat un fòrum virtual amb l'objectiu que esdevingui una eina participativa on fer aportacions, que seran la base del treball a realitzar durant la trobada presencial del febrer. Així doncs, fins al proper 14 de gener podeu fer els vostres comentaris a aquest fòrum, seguir el bloc, el facebook i el twitter del Fòrum d'Educació Ambiental 2000+12 (@ForumEA12 i Fòrum EA 2012).
La trobada presecial tindrà lloc a Girona, el cap de setmana del 23 i 24 de febrer.
Més informació.


Publicat el 17/12/2012

DARRERS CONSELLS ABANS DE NADAL

Us fem un recull de propostes per viure les festes nadalenques, prengueu nota!
- L'Ajuntament de Barcelona engega la seva campanya, sota el lema "Un Nadal per compartir", on es recomanen activitats solidàries i s'expliquen algunes tradicions pròpies d'aquesta època de l'any (gastronomina, cultura, entre d'altres).  Consulteu el web de la campanya.
- La Fàbrica del Sol, l'Espai de Mar o l'Espai Lúdic Ambiental del Parc de la Ciutadella ofereixen activitats per gaudir en família d'aquests dies.
Per exemple, fins al 5 de gener de 2013, La Fàbrica del Sol disposarà d'un espai de mostra per a l'exposició dels guarniments de Nadal fets als tallers “Guarneix el Nadal amb Natura", construïts a partir de branques, fulles, fruits, etc. que proporcionen les restes dels treballs de jardineria dels jardins i parcs propers.

L'Espai Lúdic Ambiental del Parc de la Ciutadella manté el seu programa d'activitats durant el període de Nadal, incloent activitats d'experimentació els dilluns (24/12 Cagatió i 31/12 Recorregut d'equilibris) i l’espai de joc el divendres 28/12 (Fem Innocentades).
- Des de Creu Roja es torna a engegar una campanya per aconseguir que cap infant es quedi sense rebre un joc o una joguina. Sumeu-vos-hi a través de http://lajoguinaeducativa.com/.
- TMB col·laborarà amb una cadena de supermercats per lluitar contra la fam i la pobresa infantil. Més informació d'aquesta campanya.
Propostes de regals sostenibles i socialment responsables:
- SETEM ens proposa l'Activistabox, un regal amb tot d'experiències sobre activisme. Hi ha una caixa per a cadascú: Banca Ètica, Comerç Just, Roba Neta i Extrem. Com a novetat, enguany oferim experiències reals d'activisme i t'animem a veure el nou vídeo de promoció. Mireu el vídeo de promoció.
- Us recordem que ja es poden comprar (i regalar) els ecosols, la moneda de la Xarxa d'Economia Solidària. Mireu la campanya “Regala ecosols".
- La proposta de regal de Nova-Innovació Social és un joc amb el qual pots ajudar a fer possibles futures activitats de l’organització. Un regal fet a mà, amb material 100% reciclat i que et vol guiar cap a la consecució del canvi social. 
- Fer guarniments amb productes reciclats; en podeu trobar molts exemples per Internet.
- A través de la iniciativa Cuida'm de l'Obra Social Sant Joan de Déu es promou la venda d'unes caixes solidàries per recaptar fons destinats a infants malats d'altres països.




Publicat el 17/12/2012

OBJECTIU: 1,386

El passat dijous 13 de desembre l’Ajuntament de Barcelona va aprovar en forma de mesura del Govern el Pla de Prevenció de Residus Municipals de Barcelona 2012–2020.
Més de 10 anys després que es comencés a implantar un model de recollida i gestió de residus basat en la separació i reciclatge dels mateixos, ara l’Ajuntament centra esforços en aquest pla basat en la prevenció. A Barcelona, el 2011 es van recollir un total de 804.920'6 tones de residus, de les quals un 37'9% es van recollir de manera selectiva (304.749'3 tones), i el nou Pla de prevenció de residus municipals de Barcelona marca com a objectiu per al 2018 la reducció d'un 10% en la generació per càpita i el manteniment en el 2020, i d’un 50% en l'ús de les bosses de plàstic per càpita per al 2016.
El Pla pretén aconseguir la implicació i participació dels diversos sectors socials i aconseguir el compromís dels agents econòmics, per vetllar conjuntament per la prevenció, i fomentarà actuacions que fomentin el consum responsable i immaterial.




Publicat el 17/12/2012

BENVINGUDA AL “COMPROMÍS 22”

Més de tres-cents representants d’organitzacions de la ciutat van acudir el passat 11 de desembre al Saló de Cent de l’Ajuntament per donar la benvinguda al Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.
Després d'un procés de renovació del document marc que s'ha desenvolupat els darrers mesos, amb un procés de participació obert durant la tardor, el darrer dia 11 de desembre es va presentar el nou document que ens ha de servir de guia per als propers 10 anys.
La presentació va tenir lloc a l'Ajuntament de Barcelona, on més de tres-centes persones de diferents organitzacions de la ciutat es van reunir per formalitzar el seu compromís amb la sostenibilitat i la ciutat. Associacions, empreses, centres educatius, gremis, col·legis professionals, universitats i grups municipals, tothom va ser-hi. Aquell dia es van adherir amb la signatura de les actes del Compromís 161 organitzacions i 26 centres educatius. A dia d'avui, aquest nombre ja ha anat creixent i en les properes setmanes s'incrementarà considerablement.
En l'acte, van tenir veu els signants de l'anterior Compromís, tant en la projecció d'un audiovisual amb declaracions de 32 representants d'organitzacions, com en el parlament de Didac Ferrer, membre de la comunitat universitària i d'una cooperativa.
A continuació, la periodista Mònica Terribas va fer la lectura del preàmbul del document i va anunciar els 10 objectius que conformen el Compromís.
El moment culminant de l'acte el van protagonitzar els representants de diferents organitzacions de tots els sectors de la xarxa de l'Agenda 21, en un acte de signatura simultani. L'Ajuntament ha estat un signant més, representat pel Sr. Antoni Vives, Tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, i el Sr. Joan Puigdollers, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans.
Amb el lliurament de totes les actes de Compromís signades per la resta d'organitzacions, i amenitzat amb música i un brindis, es va cloure l'acte.

13 de diciembre de 2012

Us invitem a...

... fer els tallers gratuïts que ofereix l’entitat de Promoció del Transport Públic (PTP) per tractar la mobilitat sostenible (transport escolar, camins escolars, etc.). Per a més informació i inscripcions, envieu un correu electrònic a apinar@transportpublic.org.

... consultar el programa Parla, experimenta i xateja amb algú que fa ciència a Barcelona... i a Catalunya que promou l’Observatori de la Difusió de la Ciència (UAB) que es basa en el diàleg entre científics i ciutadans en persona i a la xarxa. Més informació a aquí o per correu escrivint a  odc@odc.cat.

... visitar la proposta de calendari d’advent que proposa el portal Science in School en el que, si t’inscrius,  et fan arriabr un correu diari amb idees molt interessants de treball a l’aula fàcils de vincular amb el currículum: jocs, experiments, fets científics, vídeos, enllaços o fotografies.

... fer un cop d’ull a la guia Nadal + Sostenible, la qual recull 36 consells per desitjar un bon Nadal també al medi ambient: dóna informació i alternatives per regals de Nadal, àpats, joguines, mobilitat, energia, biodiversitat i consum.

... visionar el capítol sobre Agricultura ecològica del programa Què, qui, com? emès el passat 21 de novembre en el qual es pot veure com l’agricultura ecològica ha canviat la manera d’entendre l’agricultura convencional.


 04/12/2012

Voleu potenciar la creativitat dels infants?

Co-crear vol dir crear quelcom amb una altra persona, animal o cosa. Un procés de co-creació consisteix en gestionar la creativitat entre col·lectius o persones diverses per tal que puguin prendre part activa en el procés creatiu encara que no siguin especialistes ni tinguin coneixements sobre el tema.

La guia consta de cinc capítols, un per a cada una de les fases del procés de co-creació: conèixer, co-crear, construir, celebrar i un inicial que explica com dissenyar el procés en sí. A cada capítol hi trobem eines, consells i trucs per orientar el lector en el procés de co-creació.
És un llibre dirigit a mestres, famílies, monitors/es o qualsevol persona que vulgui iniciar un procés de co-creació. Si bé ha estat escrit pensant en un context educatiu, les activitats i eines són aplicables a qualsevol context.

Podeu descarregar-vos la guia aquí.


 04/12/2012

Què és la custòdia urbana?

La custòdia urbana és un conjunt d’estratègies i tècniques de gestió d’àrees desaprofitades i/o degradades de la ciutat que, mitjançant acords voluntaris entre propietaris, entitats i administracions, es recuperen per a usos que beneficiïn la comunitat. Amb la crisi, molts espais amb potencialitats han quedat en perill i aquesta és una manera de revifar els seus valors ecològics, patrimonials i socials alhora que es promou la implicació de la ciutadania. En el següent vídeo podreu veure un resum interessant.

En aquesta línia, la Xarxa de la Custòdia del Territori, ha inaugurat una exposició al Museu de la Ciència de Barcelona titulada: Connecta’t amb la natura. L'exposició està formada per les millors fotografies recollides durant la campanya Connecta’t amb la natura, en el marc de la 1a Setmana Europea de la Custòdia del Territori que es va celebrar entre el 28 de setembre i el 7 d’octubre de 2012. La campanya va recollir més de 250 fotos i el jurat de l’exposició va seleccionar 30 imatges que són les que la formen. L’exposició serà visitable fins el 6 de gener de 2013 abans de continuar la seva gira itinerant per tot Europa.

Des dels centres educatius, són moltes les actuacions de descoberta de l’entorn que es porten a terme en el marc del programa Apropa’t als Parcs. A més a més, també us recordem que disposeu a la nostra secretaria, en suport paper, d’una guia específica per fer actuacions d’adopció d’espais urbans: Adoptem la ciutat.


 11/12/2012

Maleta pedagògica virtual de la pesca

El Museu de la Pesca (Palamós) és un equipament que, des de fa 10 anys, contribueix al desenvolupament cultural, econòmic i social de la comunitat alhora que promou el coneixement del patrimoni marítim i pesquer. A més de l’exposició permanent i d’activitats periòdiques, el museu també acull un centre de documentació, la càtedra d’estudis marítims, la Fundació Promediterrània i l’Espai del Peix.

Des de fa pocs mesos, el ventall de recursos que ofereix el museu s’ha vist ampliat per la incorporació de la Maleta pedagògica virtual de la pesca. Es tracta d’un recurs digital gratuït, disponible per internet, que tracta la importància de la pesca des de tots els àmbits curriculars. Mitjançant unes fitxes descarregables, activitats centrades en l’alumnat, el treball cooperatiu i el desenvolupament d’habilitats socials, es reflexiona sobre el món de la pesca sostenible i la seva importància a nivell cultural, social i ambiental.

Us atreviu a fer matemàtiques en una subhasta? Sabeu com era la vida dels pescadors? Voleu conèixer els mots dels pescadors a través d’en Josep Pla? I a tecnologia, ens atrevim a muntar una empresa de conserves d’anxoves? Quines són les espècies perilloses que amenacen els ecosistemes marins? Sabeu quines substàncies hi ha a l’aigua? Per què s’esgoten ràpidament les reserves naturals de peixos?

Tampoc us perdeu els recursos digitals complementaris. Hi trobareu informació sobre la fauna marina, el sector pesquer del país, vídeos i moltes coses més.

Us animem a visitar el museu i, adaptant-los com vulgueu, aprofitar tots aquests recursos!


 04/12/2012

Els centres comencen a signar el Compromís 22

El passat dia 3 de desembre l’Escola Betània-Patmos va signar, en un acte especial en el centre, el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. A l’acte van assistir vint-i-quatre representants de tots els grups de secundària, vuit membres de la comissió coordinadora de primària, dos representants dels batxillerats, un professor de la comissió, el director del centre i, com a representant de l’Ajuntament, el Cap d’Educaciói i Intervenció Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona, el Sr. Fermí Vallbé.

Un equip de BTV va gravar-ho tot una vegada visitat el centre i conèixer els diferents projectes que estan duent a terme. A més de signar el document (que portaran al Saló de Cent el proper dia 11 de desembre), van posar dos vídeos per contextualitzar l’acte. L’alumnat també va explicar quins projectes de centre estan emmarcats en l’Agenda 21 Escolar.


 04/12/2012

L’esperit de l’escola ha de ser fort com un tronc

Tots a l’EBM Xarlot formem part d’un equip on no hi ha persones imprescindibles, ni secundàries; tots tenim un lloc únic que solament podem ocupar nosaltres. Cadascun està interrelacionat amb el “tot” i formem un nucli de potència que farà que les nostres creences i il·lusions siguin la llavor que faci florir el nostre projecte. Tan important és l’experiència com les ganes d’experimentar, els nens són el nostre futur i la nostra responsabilitat. És hora de fer. És hora de traspassar el que creiem indispensable i és el moment de creure que un altre món és possible.

Amb aquesta filosofia de centre, el professorat fa temps que treballem la manera com eduquem i la necessitat d’aprofundir en el treball en equip i què estem transmetent als infants. Metàfora de tot això és la fusta, els objectes naturals amb més possibilitats per un infant.

Fusta, la matèria viva més antiga de la creació, igual que els humans, formada per infinites formes, colors, fragàncies i textures. També com nosaltres, envoltada d’una escorça exterior que ens blinda i protegeix. Coincidim que els arbres tenen cor, donen fruits, es multipliquen i creen comunitats amb caràcter propi, en mig de boscos d’altres espècies. La seva saba també corre per les fibres, fent-los créixer. Què fàcil és establir paral·lelismes entre la seva vida i la nostra...

Un tronc, dividit i seccionat, pot semblar una radiografia de les seves parts més íntimes i que, en ajuntar-se ordenadament, cada part al seu precís lloc, recrea la contundència i l’esperit d’un sol bloc; igual com l’esperit de la nostra escola, parteix d’un únic concepte: aconseguir que tots els trossets que la conformen, tinguin com a finalitat donar “ombra”, a unes petites matèries vives, que tot just comencen a arrelar-se en aquest món.


 04/12/2012

Setmana del residu a l'Escola Ferran Sunyer

Dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’AMPA de l’escola Ferran Sunyer, conjuntament amb EcoTrui, han desenvolupat uns tallers de reutilització i reciclatge pels 475 infants de l’escola, relacionats directament amb el Projecte Dracss (Dispositiu Responsable per una Acció Cultural Social i Sostenible).

En els tallers s’han practicat diferents tècniques per manipular i transformar els materials. S’ han construït jardineres, papereres i dos armaris per l'escola: alhora que reutilitzem el material, fomentem la conservació dels recursos del nostre entorn, i oferim així una mirada diferent a les "escombraries". D'aquesta manera tots els infants de l'escola, a través de l’experimentació directa, han pres més consciència sobre la cura del nostre entorn.

Aquestes jornades de tallers es conclouen amb l’espectacle del Drac Pet, i amb la transmissió de valors que aquest personatge ofereix a petits i grans, tot reflexionant sobre el reciclatge dels materials i el reciclatge emocional.


 04/12/2012

Entre tots preparem l’arribada del PVME

Des que van saber que arribava el Punt Verd Mòbil Escolar (PVME) a l’institut, l’alumnat de 1r d’ESO va iniciar una sèrie d’actuacions comunicatives per motivar i sensibilitzar tothom per aprofitar-lo. Ens ho expliquen de manera resumida els nois i noies del grup d’Agenda 21 Escolar de primer:

Tothom va redactar individualment una carta i després, de cadascuna, en vam extreure les millors idees, les més essencials, i ho vam ajuntar en un nou document per a que tothom vingués al PVME. També vam fer un cartell de la mateixa manera i, tot i que en un principi estava dirigit només a l’alumnat, s’ha penjat en el web de l’institut per fer-ne ressò i l’AMPA també l’ha incorporat a la seva. Per les aules també hem treballat un mural amb cartolines, retallables de revistes, enganxant piles, cables i altres elements de rebuig. Vam passar classe per classe en grups de tres persones per explicar què és el PVME. Tothom podia veure el cartell penjat al passadís i al vestíbul. Per a que tothom ho llegís, a la carta vam incloure el que es podia portar i els que no.

Tot això ens ha servit per saber que els residus tenen característiques particulars i que, en un futur, esperem saber seleccionar els residus que hem de portar de casa a l’institut. El més important és que ens ho hem passat molt bé i hem après a treballar en grup, compartir el treball en xarxa (les imatges és el recull de totes les propostes i el contingut de la carta del treball col·laboratiu de recerca en el web). El nostre cartell és un i és de tots!


Grup d’Agenda 21 Escolar 1r d’ESO


 04/12/2012

Promovem la participació de l’alumnat de secundària

Tinguem Cura del Planeta és un procés interactiu entre joves d’entre 13 i 16 anys de diferents localitats, regions, països o continents que aprenen i actuen units per un objectiu comú: actuar a favor de la sostenibilitat del planeta a partir de l’entorn més proper.

Alguns centres de l’Agenda 21 Escolar ja hi van participar el curs passat però ara és hora que altres centres us hi afegiu i aconseguim transformar Barcelona començant pels centres educatius. Tots aquells centres que vulgueu promoure la participació de l’alumnat de secundària en els processos de decisió del centre educatiu us animem a participar-hi. Per fer-ho cal que ens retorneu la sol·licitud d'inscripció al nostre correu electrònic agenda21escolar@bcn.cat.

Per ajudar-vos en la dinamització d’aquest procés, us oferirem properament la Guia Metdològica - Tinguem Cura del Planeta: un projecte per promoure la participació de l’alumnat de secundària. Mentrestant, per anar fent boca, us animem a visionar aquest vídeo.

En el marc de la convenció de signants del passat 18 d’octubre, l’alumnat de secundària va realitzar una dinàmica per incorporar esmenes a l’esborrany del nou compromís. A la cloenda de l’acte una alumna de l’Escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia va explicar la dinàmica a tots els assistents i va expressar la frase que ha trascendit el procés Tinguem Cura del Planeta: “Si no som nosaltres, aleshores qui? Si no és ara, aleshores quan?”. Aquesta cita va ser utilitzada en un escrit publicat el passat 23 de novembre al diari El Punt Avui.


 11/12/2012

L’acte de signatura del Compromís 22

El dia 11 de desembre, de 19.00 a 20.00 hores, tindrà lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, l’acte de signatura del nou Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. Aquest acte és la culminació del procés participatiu de renovació del compromís que ha tingut lloc enguany, i serà presidit per l’alcalde de Barcelona, l’Il·lm. Sr. Xavier Trias.

Un representant de cada sector: centres educatius, organitzacions, empreses, associacions, entitats... farà entrega de les actes de signatura del seu sector a la ciutat. En aquest acte hi estan convidades 800 entitats de les que gairebé la meitat són centres educatius de tots els nivells educatius, des d’educació infantil fins escoles d’adults.

Tots els signants de l’Agenda 21 Escolar esteu convidats a assistir-hi i formalitzar la vostra adhesió al nou document marc per la millora de la sostenibilitat a la ciutat. Degut a la limitació d’aforament, a l’acte hi podrà assistir una o dues persones en representació de cada centre educatiu. Per confirmar la vostra assistència, cal que us poseu en contacte amb la Secretaria de l’Agenda 21 Escolar a través de la nostra adreça de correu: agenda21escolar@bcn.cat.

Ja podeu consultar el text definitiu aquí.


 04/12/2012

Calendari de Recollida de Reciclatge.

Aquí teniu el calendari de Recollida:
  • Alumnes de 1er ESO + 1er Barxillerat: 8/1, 5/2, 5/3, 9/4, 7/5 i 4/6. Correspon al primer dimarts de cada més.
  • Alumnes de 2on ESO: 15/1, 12/2, 12/3, 16/4, 14/5 i 11/6. Correspon al segón dimarts de cada més.
  • Alumnes de 3er ESO: 22/1, 19/2, 19/3, 23/4, 21/5 i 18/6. Correspon al tercer dimarts de cada més.
  • Alumnes de 4rt ESO: 29/1, 26/2, 26/3, 30/4, 21/5 i 18/6. Correspon al quart dimarts de cada més.

Si un d'aquest dies cau en festiu, vaga o sortida o bé els ecodelegats es troben malalts haureu de parlar amb el Nacho per tal d'arreglar la situació. A partir d'ara queda a la vostra responsabilitat el que reciclatge es faci correctament (sou co-responsables).

Recordeu que quedamem a les escales que hi ha danvant de secretaría i anirem amb el professor Nacho als contenidors de reciclatge.

Nacho Padró

How to reduce Christmas waste



Did you know that every hour the UK throws away enough waste to fill a theatre?
So think about how much more we throw away at Christmas!
Everything from wrapping paper to Christmas trees is chucked away after the festive fun is over.
Our guide reveals the little things you can do to help reduce waste at Christmas.
Paper
If all the wrapping paper we throw away was laid out in a line it would reach all the way to the Moon - that's a lot of paper! But it's very easy to recycle; lots of councils will take it away for you or take it to a recycling bank which can be found at most supermarkets.
Why not try giving presents in gift bags? That way you can reuse them again next year and save on paper!
Christmas cards don't have to be thrown away, you can try cutting them up and making new cards or gift tags out of them. You'll be extra organised for next Christmas and save a few pennies!
Christmas Trees
If you have a real Christmas tree it's a great thing to recycle. There are lots of councils and companies who will collect it for you. It can then be shredded and used as compost to help next year’s trees or as chipping to cover pathways.
How about getting a living Christmas tree with roots? That way it will keep on growing year after year and you can eventually plant it in your garden.
Christmas food
It's estimated that we throw out over 7 million tons of food every year. So why not help out in the kitchen and get creative with all that leftover turkey.
If you've got a compost bin in your garden you can throw in all those veg peelings.
Birds love Christmas leftovers too, any scraps of fruit cake and mince pies will go down a treat. It will give them energy and nutrients to help them through the cold winter months.
Presents
If you're given any presents that don't fit or have old things that you won’t need anymore don't throw them away. There are lots of charities out there who will pass on gifts to people in need.


 Source: bbc.co.uk

1. Read the text. Are these statements true or false?

1. We throw away wrapping paper the most after Christmas.
2. Wrapping paper is hard to recycle.
3. Gift bags can easily be used again.
4. Christmas cards cannot be used again.
5. It saves you money if you buy a Christmas tree with roots.
6. Five thousand tons of foods are thrown away each year.
7. Your Christmas food is good for birds.
8. Charities don’t accept presents anymore. They’ve already gotten too many.


2. Finish the sentence according to the text.

example:      Think about what we throw away at … Christmas!

choose from: shredded – the moon – new cards – gift tags – chipping – kitchen – treat – veg peelings – wrapping paper – Christmas trees – collect – gifts – cutting – companies – leftover –garden –festive fun

1. Everything from … to … is thrown away after Christmas.
2. We throw away so many wrapping paper. If it was laid out in a line, it would reach …
3. You can try … Christmas cards and making … or … out of them.
4. There are lots of councils and … who will … it for you.
5. Christmas trees can be used as … to cover pathways.
6. Why not help out in the … and be creative with that … turkey.
7. … can be thrown in the compost bin.
8. Charities will pass on … to people in need.

3. Now think of what you can do!

To reduce Christmas waste I could …
This would help saving …
I could contact … to help me with this.
He / She / They can …
I can help … (name a type of animal) by …
I’m happy to help reducing Christmas waste, because …

7 de diciembre de 2012

CANVIANT EMISSIONS PER PROJECTES DE COOPERACIÓ

Des del passat mes d’octubre, l’Ajuntament de Barcelona mesura i compensa les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle associades a esdeveniments, com ara els consells plenaris de la ciutat o la Convenció de Signants de l’Agenda 21, que es va celebrar el 18 d’octubre de 2012.
Un cop comptabilitzades les emissions, aquestes es compensen beneficiant un projecte de cooperació, que en aquests moments es tracta del “Cenol and Telha Forte Ceramics witching fuel project". Es tracta d'un projecte que utilitza biomassa de residus forestals enlloc de la massa forestal nativa com a combustible per a la indústria ceràmica local a l'estat de Pará, al Brasil. Si voleu saber més sobre aquesta iniciativa, consulteu aquest enllaç.
Per comptabilitzar les emissions associades a un esdeveniment, l’Ajuntament de Barcelona utilitza el programa Event0 de l’empresa signant de l’Agenda 21 LaVola. Els aspectes que el programa té en consideració són el tipus de sala, la seva superfície, l'enllumenat, el sistema de climatització, la durada de l'acte, el material lliurat, els càterings, el nombre d'assistents i el seu tipus de mobilitat.
Per a més informació podeu consultar la nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona. 


Publicat el 26/11/2012

NEIX L’ECOSOL, LA MONEDA DEL MERCAT SOCIAL

Un cop finalitzada amb èxit de participació la 2a Fira de l'Economia Solidària, la Xarxa d’Economia Solidària (XES) posa en marxa el seu projecte de Mercat Social Català (MeSC).
Un mercat social és una xarxa estable d’intercanvi de productes i serveis entre persones i entitats productores cooperatives, consumidores responsables i estalviadores-inversores ètiques que, amb aquests intercanvis, aconsegueixen cobrir una part significativa de les seves necessitats.
El Mercat Social Català està obert a totes les entitats de l’economia social i solidària de Catalunya, i pretén millorar la viabilitat de cada una de les iniciatives d’economia social i solidària, així com gestar l’embrió d’un sistema econòmic alternatiu o postcapitalista.

La moneda pròpia del Mercat Social Català és l'ecosol, que ja es va fer servir durant la Fira de l'Economia Solidària. Es poden bescanviant euros per ecosols obtenint un bonus o bonificació del 10% (per 10 euros, s’obtenen 11 ecosols). Aquesta moneda serveix per fer compres amb descompte, pagant totalment o parcialment en ecosols a les entitats adherides al Mercat Social.
El mercat social també adopta una forma digital, en qualitat de mercat on line permanent que connecta ofertes i demandes entre actors de l’economia social i solidària a través del web www.mercatsocial.cat. Els pagaments en ecosols es podran fer amb bitllets, online o a través d'un smartphone.

Més informació al correu info@mercarsocial.cat.


UN PAS MÉS” EN LA INCLUSIÓ SOCIAL

La Fundació Formació i Treball ha creat el projecte Un Pas Més, que ofereix un servei de formació i assessorament en emprenedoria a persones en risc d’exclusió social que vulguin crear la seva pròpia empresa.
Amb aquest programa, la Fundació Formació i Treball vol donar una resposta complementària a l’actual situació de crisi i afavorir l’autoocupació com una de les sortides per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social.

El projecte s’inicià el mes d’agost de 2012 i fins a l'actualitat hi han participat 40 persones. Les persones integrants del programa reben formació en grup sobre eines bàsiques de gestió empresarial, assessorament individualitzat i seguiment d’un mentor especialitzat que contribueixi a fer viable la seva iniciativa empresarial.

Tanmateix es volen establir acords amb entitats financeres per tal d’afavorir l’accés al finançament necessari per a l’inici de l’activitat. En una segona etapa (a partir de 2013) també s'oferiran un conjunt de serveis de suport a la gestió microempresarial: gestió tributs, altes seguretat social, comptabilitat, mediació comercial, etc per tal d'afavorir el creixement i consolidació dels projectes empresarials.

Per a la realització d’aquest programa, Formació i Treball compta amb la col·laboració d’un grup de voluntaris experts en gestió empresarial, que realitzaran tasques de formació i mentoria als emprenedors participants.

Inicialment, un dels camps on s’ha identificat un elevat potencial per a impulsar iniciatives emprenedores és en el mercat de serveis d’atenció domiciliària, especialment en tots aquells serveis relacionats amb el servei i atenció a les persones grans o dependents. Per aquesta raó, Formació i Treball prioritzarà accions i acords amb entitats i empreses d’aquest sector.

Resultats obtinguts des de setembre 2012 fins a l’actualitat
- 26 persones ateses en itinerari de formació ocupacional
- 6 persones contractades i inserides al mercat de treball
- 3 persones ateses en itinerari d’autoocupació
- 4 entitats assessorades per a la consolidació de projectes emprenedors

Més informació 


FEU-VOS AMB UNA CASA ECOLÒGICA

Les persones interessades en contruir o reformar la seva llar sota criteris de sostenibilitat, poden contactar Eco-LAB CanNova,  que us assessorarà tenint en compte els vostres desitjos i també les vostres possibilitats econòmiques. Per exemple, un dels serveis que ofereixen és l'assessorament (gestió, finançament, fiscalitat i legalitat del projecte), així com en la cerca de proveïdors, materials i tècniques de forma participativa i transparent.

A la ciutat de Barcelona, Eco-Lab CanNova:

1) Cerca famílies interessades a participar en un projecte estil Co-Housing, que consisteix a viure en un conjunt residencial sota criteris cooperatius i amb instal·lacions compartides. El propietari dels immobles no és una persona, sinó la cooperativa, que cedeix l’ús dels elements individuals als socis/es de la mateixa.

2) Cerca famílies o persones que tinguin un pis i que vulguin transformar-lo en un habitatge ecològic mitjançant millores en l’aïllament, ventilació, llum natural, calefacció, acabats (pinturesm teles, mobles...), estudi de geobiologia, gestió de l’aigua...

A més a més, ofereixen cursos de conscienciació sobre l’ús de la casa en temes d’eficiència, compres, neteja, reg, etc.

Més informació a info@cannova.net, a la web http://ecolab.cannova.net i/o al telèfon 93 300 64 88.