L'Ajuntament de Sabadell ha elaborat un recurs divulgatiu sobre la factura elèctrica i l’estalvi energètic a la llar, orientat al 2n cicle d'ESO, batxillerat, cicles formatius, escoles d'adults i famílies. El material ofereix informació per entendre com funciona el sistema elèctric espanyol, les diferents etapes que passa l’energia abans d’arribar a les nostres llars i el paper que aquestes tenen en el preu final que paguem, explica el concepte del pick-oil, el mix elèctric i mostra algunes empreses que comercialitzen energia verda. El principal objectiu del material és entendre com funciona la factura elèctrica i veure si estem utilitzant la millor tarifa en funció de les nostres necessitats, per això el material s’acompanya d’un parell d’annexos per poder analitzar el consum que fem a casa: aparells elèctrics, il·luminació, calefacció, etc. Desemboliquem la factura elèctrica! Paguem molt per l’energia? [pdf, 1 Mb] Annex A. Factura_TUR_gener2012 [pdf, 243 kB] Annex B. Enquesta energètica llar [pdf, 28 kB] |
20/03/2013 |
25 de marzo de 2013
Desemboliquem la factura elèctrica
Noves formes de consumir, t’hi apuntes?
El proper 17 d’abril l’Agenda 21 Escolar us proposa un taller adreçat a alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius sobre consum col·laboratiu. Si esteu interessats a participar-hi amb un grup d’alumnes, només cal que us poseu en contacte amb la secretaria de l’Agenda 21 Escolar. Però abans d’això, ja sabeu què és? Viatjar per tot el món allotjant-se a cases de desconeguts, demanar préstecs a particulars, intercanviar serveis, fer servir el bicing o compartir el cotxe o el pàrquing, comprar els productes directament al productor, intercanviar roba, utilitzar monedes alternatives o compartir wifi són alguns exemples d’iniciatives de consum col·laboratiu. Us proposem un seguit de recursos, materials i reportatges per apropar l’alumnat al concepte de consum col·laboratiu: • Story of Stuff: vídeo per comprendre el sistema productiu i de consum actual. • Comprar, llençar, comprar: documental sobre el cicle de vida dels bens i serveis i l’obsolescència programada. • Deixar-nos o llogar-nos coses amb l’ajut d’internet: article aparegut a la revista Opcions amb idees per consumir d’una altra manera. • Consum col·laboratiu: reportatge emès al programa Valor afegit de TV3 per explicar què és el consum col·laboratiu. • Entre particulars de Comando Actualidad: reportatge que mostra casos concrets de consum col·laboratiu a Espanya. • Portal web: portal web que recull experiències, notícies, dades, vídeos, directori de projectes, entrevistes... sobre consum col·laboratiu |
20/03/2013 |
L’Eskamot Verd torna a actuar!
El Col·legi Sant Ramon Nonat fa anys que forma part de l'Agenda 21 Escolar i du a terme accions per tenir un centre més sostenible. Els encarregats de fer complir les propostes són els membres d'una organització secreta: l'Eskamot Verd. Aquest escullen els Capitans Mongeta que els ajuden a desenvolupar les accions per fer més sostenible el centre. Hi fan campanyes per estalviar aigua, potencien la recollida selectiva d'escombraries, tenen un hort urbà i una aula viva amb animals a càrrec de l’alumnat... El passat 15 de febrer, BTV Notícies es feia ressò de l’organització secreta, ho voleu veure? |
20/03/2013 |
PENSA, ALIMENTA’T, ESTALVIA
Com cada any, el 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient per fer palesa la necessitat de promoure l’acció positiva a favor del medi ambient. Enguany, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) proposa com a lema de la jornada “Pensa, alimenta’t, estalvia”, coincidint amb el nom i el propòsit de la campanya contra el malbaratament alimentari endegada pel PNUMA i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), amb el suport del Repte de Fam Zero del Secretari General de les Nacions Unides.
A Barcelona, en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i arran de la demanda dels signants de fer sortir l’Agenda 21 al carrer, ja fa dos anys que les organitzacions de Barcelona difonen de manera conjunta les seves activitats entorn al Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest any es vol mantenir aquesta difusió conjunta, tant d’activitats relacionades amb el malbaratament alimentari com d’altres temàtiques, i a més a més recollir altres propostes d’acció de la xarxa de signants.
Per tal de preparar aquestes accions, el dijous 11 abril, a les 18 h, s’organitza una sessió a la Secretaria de l’Agenda 21 (c. Nil Fabra, 20) oberta a tots els interessats. Properament rebreu la proposta concreta, però podeu anar-vos reservant la data a l’agenda. Podeu demanar més informació o adreçar qualsevol consulta aagenda21@bcn.cat, tel. 93 256 25 93.
Més informació:
Dia Mundial del Medi Ambient 2013: www.unep.org/spanish/wed/ Campanya Mundial “Pensa, alimenta’t, estalvia: redueix la teva petjada alimentària”:www.thinkeatsave.org/es/ Dia Mundial del Medi Ambient 2012 a Barcelona: www.bcn.cat/diamediambient |
Publicat el 22/03/2013 |
ELS COMERÇOS AVANCEN CAP A LA SOSTENIBILITAT
La Unió de Botiguers Sant Pau-Gaudí, signant del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat des del 3 de febrer de 2010, amb l’objectiu d’avançar cap a la sostenibilitat, ha sol·licitat un informe de diagnosi i millores de la gestió ambiental dels seus establiments associats.
L’informe s’ha realitzat a partir de les visites de l’equip d’educadores de SIRESA, empresa que també pertany a la xarxa de signants de l'Agenda 21. En total, es van visitar 9 comerços (3 alimentaris i 6 no alimentaris) amb l’objectiu d'analitzar i millorar les pràctiques quotidianes dels botiguers per a què siguin més respectuoses amb el medi ambient.
Durant les visites es va avaluar la correcta gestió dels residus, l’estalvi en el consum d’aigua, l’estalvi energètic i la sostenibilitat dels productes que comercialitzen i les bosses que faciliten als clients.
En general, es pot comentar que dels establiments visitats, els que no gestionaven correctament algun tipus de residu era majoritàriament per desconeixement i es mostraren decidits a fer-ho correctament un cop informats. En quant a consum energètic i d’aigua, del primer la majoria apliquen mesures d’estalvi tot i que del segon no ja que la majoria no són grans consumidors d’aigua (igualment comenten que les aplicaran de manera progressiva). Pel que fa als productes que comercialitzen, la majoria utilitzen productes ecològics i tenen en compte els criteris de compra local.
Com a mesures concretes destaquem la perruqueria, l’únic comerç que utilitza aerosols o envasos de productes químics, gestiona correctament aquests envasos duent-los al Punt Verd; els tres restaurantsvisitats gestionen correctament l’oli mitjançant un gestor privat; el gimnàs i la botiga d’aquaris, que són els dos establiments on el consum d’aigua és molt alt, la recirculen internament procurant mantenir els filtres sempre nets; i la majoria d’establiments visitats, utilitzen productes amb etiquetatge ecològic com a mesura preventiva per reduir la toxicitat dels residus generats, els quals tenen un impacte menor al medi ambient i també comercialitzen amb productes de producció local: productes catalans o d’àrees geogràfiques properes.
|
Publicat el 22/03/2013 |
L'AGRICULTURA LOCAL A LA FIRA PER LA TERRA
Els propers dies 20 i 21 d'abril se celebra la divuitena edició de la Fira per la Terra - Mercat de la Terra, una activitat organitzada a la ciutat de Barcelona per l'Associació Dia de la Terra-Catalunya. Consulteu per quines persones està integrada aquí.
Es tracta d'una trobada d'entitats de tota mena per cridar l'atenció de les agressions que la societat moderna fa als sistemes naturals i socials i per proposar formes de comportament respectuosos, cooperatius i solidaris. Al Mercat de la Terra es potencia la producció artesana i local de béns i serveis. Enguany, el mercat es dedicarà especialment a l'agricultura de proximitat i ecològica. Porteu-hi el vostre cistell!
Descarregueu-vos el cartell d'aquesta edició.Si voleu participar-hi com a entitat, consulteu els requisits al web. |
Publicat el 22/03/2013 |
LLIURE? I ECOLÒGIC!
Taxi Ecològic Barcelona és la primera emissora de taxi ecològic de l’Estat. Aquesta està constituïda per una flota de vehicles amb una emissió de CO2 inferior als 95 g/Km (catalogació A+), complint així amb la normativa europea establerta per a l’any 2020.
Es tracta de vehicles fabricats amb tecnologia híbrida, fet que els converteixen en silenciosos en cicle urbà. A més, se'ls hi realitzen tractaments periòdics d’esterilització per ionització, garantint així un ambient interior lliure de patògens. Actualment s’està duent a terme el procés de certificació ISO 14.001, garantint el compliment de la normativa ambiental vigent. A banda del seu compromís ambiental, Taxi Ecològic Barcelona disposa d'altres serveis per als seus clients: connexió wifi gratuïta, navegador GPS, carregador universal per smartphones, pagament amb targeta, servei d’emergència al 112, servei de paqueteria urgent i serveis especials de transport per empreses i abonats. Més informació a www.taxiecologic.com. |
Publicat el 22/03/2013 |
«Mulchejant» al CEE Sants Innocents
Aquest any, gràcies a la quantitat de mulch que vam demanar a l’Agenda 21 Escolar, nosaltres, els alumnes de l’etapa de TVA, els més ganàpies del CEE Sants Innocents, hem pogut acabar de cobrir els parterres del jardí de l’escola que el curs passat vam haver de deixar a mitges. Ara, l’entrada de l’escola té una cara més neta i bonica. Què us en sembla? Els profes ens han explicat que el mulch té moltes propietats: protegeix les plantes del fred, aporta nutrients a la terra i també guarneix molt. Ah! No cal dir-ho, però ens ho hem passat mooooooolt bé. Nois i noies de l’etapa de transició CEE Sants Innocents |
20/03/2013 |
El Col·legi Sant Lluís s’apropa al litoral
Aquesta setmana s’ha iniciat l’activitat Apropa’t al litoral: coneguem la qualitat de les nostres platges, amb un total de 150 alumnes que pertanyen a 3 dels 9 centres educatius inscrits en aquesta nova proposta que ofereixen la Fundació Navegació Oceànica Barcelona i el Consorci El Far, en col·laboració amb l'Agenda 21 Escolar de Barcelona. L’alumnat del Col·legi Sant Lluís ens explica la primera sortida que han fet i que va ser gravada per l’equip de reporters de l’InfoK. En motiu del projecte d’aquest curs: El mar, la classe de 2n d’ESO hem escollit una platja entre totes les de Barcelona: la Mar Bella, i ens hem distribuït per grups per fer diferents activitats. Alguns de nosaltres hem escollit fer una entrevista a gent que passés per la platja, altres han buscat microplàstics a la sorra i d’altres han estat buscant residus tant a la sorra com en el mar. Helena Chico - Col·legi Sant Lluís |
20/03/2013 |
Un mural col·lectiu a través de la reflexió
Des de la Comissió de Medi Ambient de l’Escola Pia de Sarrià-Calassanç, aquest curs hem treballat alguns aspectes relacionats amb la situació de l’aigua al món i la seva relació amb la salut, l’alimentació, els ecosistemes i les ciutats. Per fer-ho hem confeccionat un nou mural col·lectiu que ha quedat ubicat al passadís de la primera planta. Hem elaborat diferents propostes per a cada nivell a partir de vídeos i documentals de la col·lecció “El somni de l’aigua”. “El somni de l'aigua” exposa els problemes polítics i socials relacionats amb els recursos hídrics. En els documentals s’aporten solucions per evitar els conflictes que sorgeixen arran de la repartició de l'aigua. Paral·lelament, nens i nenes de diferents llocs del món (Benín, Índia i Xile) expliquen en primera persona quins són els problemes relacionats amb l'aigua els quals s'enfronten diàriament. A Benín (Àfrica occidental), Crepin, un nen de 10 anys, ens explica com la contaminació del seu llac està reduint la pesca. Nandini, a l’Índia, ens relata la seva odissea diària per proveir d'aigua a la seva família –en un moment del vídeo es diu que un sou és de 3.000 rupies (uns 43 euros) i que l’aigua d’un mes els costa 500 rupies (1/6 part del sou), una mica més de 7 euros–. En el desert d’Atacama, a Xile, Julio ens mostra com han decidit combatre la sequera amb imaginació. Finding Water in the Desert mostra un parell de sistemes més per aconseguir aigua, aquesta vegada, als deserts d’Austràlia. El mural col·lectiu L’any 2005 va començar la Dècada Internacional d’Acció: “L’aigua, font de vida” (2005-2015), declarada per l’Organització de les Nacions Unides i que té per objectiu principal promoure iniciatives encaminades a complir un dels objectius del mil·lenni: “reduir a la meitat la població mundial sense accés a l’aigua potable.” L’aigua és la base de la vida, un bé escàs que cal gestionar pel bé de la humanitat i dels ecosistemes del nostre planeta. Parvulari, cicle inicial i primària han elaborat pòsters sobre l’aigua i han decorat una gota individual. L’alumnat de secundària i batxillerat ha elaborat gotes individuals i un lema cada classe en funció del contingut del vídeo. Finalment, els de CFGM d’esport han buscat fotos d’esports d’aigua. Us adjuntem fotos del mural resultant. El joc del Somni de l’Aigua està disponible en servei de préstec al Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA). T. 93 256 25 92 o documentacioambiental@bcn.cat. |
20/03/2013 |
Els polítics responen les demandes dels joves
Durant la Conferència Europea Tinguem Cura del Planeta, celebrada a Brussel·les el maig de 2012, en la que hi va participar en Xavi Coderch, alumne de l’Escola Pia de Sarrià de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona, com un dels tres representants escollits a la Conferència Estatal celebrada a Vitòria el gener de 2012 en el marc del projecte Tinguem Cura del Planeta, es va elaborar una Carta Oberta de Coresponsabilitat. Michèle Rivasi, diputada Europea, contesta la Carta Oberta felicitant als joves pel compromís i voluntat que adquireixen en el document. Els transmet tot el seu suport i respon a alguns dels compromisos presents a la carta, sobretot els que ella comparteix. Posa de manifest algunes directives de caire ambiental aprovades pel Parlament Europeu en relació a l’etiquetatge dels aliments o a l’eficiència energètica com a compromís adquirit per la UE. Per altra banda, constata que algunes accions no es duen a terme degut a la pressió dels lobbies que influeixen en les decisions d’alguns diputats i que el seu grup polític denuncia regularment el poder d’aquests grups de pressió. Per respondre a la crida a la participació i col·laboració que es desprèn de la Carta Oberta, vol compartir la possibilitat de creació d’una Organització Ambiental Mundial, denuncia els crèdits atorgats a la investigació per energia nuclear i no per a les energies renovables i defensa la creació d’un impost social i ambiental a les fronteres europees A nivell local, com a consellera a la ciutat de Valence (França), lluita contra la transformació dels sòls en artificials i vetlla pel manteniment de l’agricultura local, de qualitat i de temporada per abastir la ciutat. Finalment encoratja als joves a seguir endavant amb accions locals i amb trobades i intercanvis entre regions. |
20/03/2013 |
Més escoles a la xarxa de l’A21E
15 centres han participat en les dues reunions informatives que hem realitzat aquest dilluns 18 de març a la secretaria tècnica de l’A21E. Interessos i realitats diferents, des d’escoles bressols fins a escoles d’adults, que volen començar el curs vinent un projecte educatiu que incorpori el concepte de sostenibilitat a algunes de les accions que ja porten a terme o iniciar-ne de noves. A partir d’aquesta reunió informativa, aquests centres decidiran el seu procés per tal de fer la seva proposta abans de l’acabament d’aquest curs (juny 2013). Des de la secretaria tècnica de l’A21E ja s’ha contactat amb alguns dels centres que han confirmat el seu interès per rebre assessorament i fer el seguiment de l’inici de cada proposta. En aquestes reunions, que han assisitit professorat dels centres interessats, també han participat alguns representants de pares i mares implicats en el projecte. Si no vau assistir a aquestes sessions però voleu disposar de la informació necessària, poseu-vos en contacte amb la secretaria de l’Agenda 21 Escolar mitjançant l’adreça agenda21escolar@bcn.cat i us posarem al dia de tot plegat. |
20/03/2013 |
9 de marzo de 2013
L’alumnat de l’Escola Sant Medir s’implica
Fa uns dies, a l'hort de l’Escola Sant Medir, vam muntar un compostador. Aquest recipient ens servirà per obtenir adob natural a partir de les restes de menjar i les pells de les fruites. Per aconseguir aquest adob vam posar-hi fulles seques, fulles de palmeres i escorça. Cada dia recollirem del menjador les restes de menjar adequades per fer el compostatge i les abocarem amb fulles seques. Setmanalment caldrà anar-ho barrejant tot. A més a més, entre tots, vam construir l'hort urbà que ens ha donat l'Ajuntament de Barcelona. No va ser fàcil però al final ho vam aconseguir. Tot seguit, vam netejar les jardineres antigues de l'escola i vam plantar menta, romaní i orenga. Si voleu seguir l’evolució del nostre hort i compostador, podeu consultar el nostre blog i per conèixer més coses sobre el programa Compostem i aprenem, cliqueuaquí. |
25/02/2013 |
Small researches: why should we recycle?
El passat 21 de gener, el Col·legi Casp-Sagrat Cor de Jesús vam instal·lar la placa de l’A21E a la porteria de l’escola. Aquest reconeixement acredita la feina feta en matèria de sostenibilitat que hem realitzat en totes les etapes educatives. Durant l’acte, vam llegir escrits dels diversos estaments representats i vam fer discursos d’inauguració. Finalment, es va lliurar un clauer a manera de record per no oblidar que, entre tots, tenim la clau per fer un món més sostenible, més solidari i, per tant, més humà. Ens felicitem! Per la seva banda, a més a més, l’alumnat de 1r d’ESO ha fet una activitat en anglès en el crèdit de «petites investigacions». Ja sabem què el més important és no generar residus, prevenir-los, però també cal que tots els que generem siguin reciclables. Per aquest motiu, l’alumnat ha reflexionat sobre els beneficis de reciclar i els ha compartit amb la resta de la comunitat. Si ho voleu llegir, cliqueu aquí. Per a més informació sobre altres activitats del col·legi i agafar idees comunicatives de difusió de les actuacions que feu en el centre, us animem a navegar pel seu web. Conté articles i fotografies sobre la gestió dels residus i les responsabilitats i les tasques del Servei Ambiental Casp (SAC), un grup d’alumnes voluntaris encarregats de tirar endavant campanyes de sensibilització. |
20/02/2013 |
Un carnestoltes sostenible
Hola, amics de l’Agenda 21 Escolar! A l’Escola Sant Francesc d’Assís de Barcelona hem celebrat el carnestoltes i hem aprofitat el pregó per a que un alumne de sisè llegís el discurs «del carnestoltes sostenible». El text està extret del llibre En el camí de l’escola sostenible, la guia de l’A21E de Barcelona. Us enviem aquesta foto del moment del pregó. |
20/02/2013 |
El Bosc de Turull al Fòrum d'Educació Ambiental
La Societat Catalana d’Educació Ambiental organitza a Girona, els dies 23 i 24 de febrer, la setena edició del Fòrum d’Educació Ambiental 2000+12 que té com a objectiu afavorir la reflexió sobre el futur de l’educació ambiental i marcar nous reptes d’acord amb la situació actual. Aquest any es presentaran comunicacions sobre la comunitat transformadora del territori en les que, l’Agenda 21 Escolar, aportarà l’experiència de l’Aula Ambiental del Bosc de Turull. En el marc del Pla de Barris del Coll s'ha tranformat un terreny municipal pràcticament en desús, en un nou equipament d’educació ambiental alhora que s'ha guanyat un espai per a la protecció i millora de la biodiversitat urbana. Hi conflueixen gran varietat de col·lectius amb interessos molt diversos: gent gran del barri, escoles i instituts de l’A21E, grups de formació ocupacional, associacions i entitats locals (relacionades amb la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural, associacions de veïns, protecció dels animals, l'educació en el lleure, les cooperatives de consum), etc. En aquest espai, es vol aconseguir millorar la cohesió i la dinamització socioeconòmica del barri, la renaturalització de la ciutat i la protecció i millora de la biodiversitat. Per aconseguir-ho hi participen una xarxa d’actors diversa que descobreixen i aprenen de l'espai i la seva transformació sostenible (creació horts ecològics, jardins mediterranis, viver de planta forestal autòctona, bosc mediterrani relicte). Quant a educació ambiental, es dinamitzen activitats com, per exemple, sessions de formació de l’A21E, formació ocupacional, tallers de les entitats per a escoles i lleure, itineraris de coneixement de la vegetació i la fauna, treballs de recerca, entre d'altres. Es pretén que en el futur l’equipament es pugui gestionar a través de la comunitat local. L’experiència transforma el territori perquè on només hi havia un magatzem i uns horts per a la gent gran, actualment han aparegut noves expectatives enfocades en la sostenibilitat urbana, la sobirania alimentària, el coneixement de l’entorn natural, les activitats d’educació ambiental i les actuacions de millora forestal i de conservació de la biodiversitat, entre d'altres. Esperem que sigui només l’inici per aconseguir una ciutat més justa i sostenible! Més informació sobre el fòrum aquí. |
22/02/2013 |
Els bombeta verda al Catacrac
A l’Escola Torrent de Can Carabassa ha vingut un equip del programa Catacrac, de BTV. Aquest programa, fet pels infants i dirigit per un públic infantil, recorre la ciutat fent visites a escoles, museus, teatres i descobreix activitats a l’abast dels més petits. Els protagonistes que explicaven les actuacions que fan en el centre van ser els nens i nenes de l’escola. Segons paraules d’una de les mestres responsables: «La gent de BTV, encantadors, no hi va haver cap problema, van fer exactament el que els vam suggerir. En el vídeo consta la reunió dels bombeta verda, tots els cursos van parlar d’alguna cosa, apareix el suro informatiu i l’activitat del Punt Verd Mòbil Escolar (PVME). La resposta de la canalla va ser sensacional». En el vídeo, apareixen els infants de l’escola explicant les reunions dels representants de cada classe, el funcionament del compostatge, la recollida selectiva, l’aprofitament de materials de rebuig per fer joguines i la campanya de difusió interna per l’arribada del PVME al qual hi han llençat tota mena de deixalles (piles, aparells electrònics, envasos, utensilis metàl·lics, etc.). Per veure el reportatge, entreu al web de Catacrac i busqueu el programa del 3 de febrer de 2013. Trobareu la notícia entre els minuts 18’20’’ i 22’30’’. També podeu llegir la notícia a l’esplèndid blog del centre, on també hi trobareu informació sobre el compostatge, la cartellera informativa, els residus i les plantes aromàtiques. |
20/02/2013 |
Elaboran un vinagre de fresa de excedentes de fruta y sin aditivos aromáticos
La investigadora Cristina Úbeda Aguilera, de la Facultad de Farmacia de la Universidad de Sevilla, en colaboración con un grupo de investigación de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha llevado a cabo un estudio para la elaboración de vinagres de fresas por doble fermentación.
Como resultado final de esta investigación se ha obtenido un vinagre 100% natural con aroma de fresa, un toque agridulce y un color anaranjado que además conserva las propiedades antioxidantes de la fruta lo que, según la investigadora, "lo convierte en un producto muy saludable".
Según destaca Úbeda Aguilera, la importancia de este proyecto no solo radica en el producto final sino que para ello se han aprovechado los excedentes de esa fruta de segunda calidad que no llega a los mercados por cuestión de tamaño o forma pero que aún sigue siendo apta para el consumo humano y que en la mayoría de los casos es desperdiciada.
“En la actualidad la gastronomía está en auge y es importante seguir investigando productos nuevos que aporten un valor añadido. En el mercado ya podemos encontrar vinagres con aromas de frutas, pero lo innovador de este condimento es que no contiene aditivos aromáticos de ningún tipo sino que usa el sustrato de fresa desde su base”.
El estudio consistió en evaluar las características saludables de estos condimentos, la calidad aromática y la seguridad, y luego se llevó a cabo una cata o estudio sensorial y pruebas con 50 potenciales consumidores en la que este vinagre de fresa tuvo una buena aceptación por parte de estos consumidores que incluso lo señalaron como posible producto de éxito en el mercado.
Nuevos productos alimenticios
Según el estudio, hoy en día la innovación en la producción de condimentos se puede conseguir por un lado, con la mejora de los procesos de elaboración, y por otro, empleando nuevas materias primas
Para seleccionar el proceso de producción los expertos se basaron fundamentalmente en tres criterios: mejor perfil aromático y sensorial, debido a la importancia de los mismos en la calidad de un producto, y mejor perfil antioxidante.
Así, se estudiaron los aromas de impacto de estos productos y los sustratos de partida (aquellos que son más importantes y que tienen más responsabilidad en el aroma global). Para ello, se utilizó un cromatógrafo de gases acoplado a un olfatómetro y se comprobó que durante la doble fermentación se conservaban los aromas de impacto del sustrato en los condimentos. Y por último se llevaron a cabo las pruebas de preferencia.
Primeros resultados de los Proyectos Cero sobre protección de la biodiversidad
El Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), el Banco Santander a través de su División Global Santander Universidades, y la Fundación General CSIC han presentado hoy los primeros resultados de los Proyectos Cero sobre Especies Amenazadas.
Cinco iniciativas de investigación componen el grupo de Proyectos Cero sobre Especies Amenazadas, de las que la secuenciación del genoma del lince ibérico resulta muy prometedora por la situación crítica de este felino, del que quedan unos 300 ejemplares.
Hasta ahora se han obtenido todos los datos necesarios para la generación del genoma de referencia y se han secuenciado diez linces adicionales para el análisis de la variación genética de la especie.
En otro de los proyectos se busca salvar de la extinción a los anfibios, que se enfrentan a la desaparición a causa de una enfermedad de origen fúngico que está diezmando sus poblaciones. Los trabajos de mitigación e inmunización de la enfermedad están en pleno desarrollo.
Otro proyecto se enfoca en salvar a una especie de lapa (Patella ferreginea) de la extinción. Poco más de dos años después de su inicio, el proyecto ha alcanzado su objetivo central: ha logrado reproducir esta lapa en cautividad, mediante fecundación artificial.
El cuarto proyecto intenta evitar la desaparición de varios géneros de plantas ibéricas que ya han sido catalogados como ‘fósiles vivientes’, por lo que su conservación resulta muy necesaria.
Por último, el proyecto “Un paso adelante” busca estrategias de conservación de aves esteparias amenazadas en paisajes humanizados. De momento se han desarrollado metodologías para que las prácticas agrícolas sean compatibles con las aves amenazadas.
Cooperación público-privada
Han asistido al acto el presidente del CSIC, Emilio Lora‐Tamayo, el presidente de Banco Santander, Emilio Botín, y el director general de la Fundación General CSIC, Miguel García Guerrero.
El presidente del CSIC, Emilio Lora‐Tamayo, ha destacado la iniciativa: “Estos proyectos, y los resultados que están obteniendo, son un claro ejemplo del éxito de las iniciativas de colaboración público‐privadas”, ha señalado. En la misma línea se expresaba Emilio Botín, para quien estos proyectos demuestran “que la colaboración entre universidades y centros de investigación, empresas y administraciones es posible, y que cuando se produce resulta extraordinariamente fructífera”.
Miguel García Guerrero ha resaltado en su intervención la renovada orientación de la Fundación CSIC como “agente facilitador del encuentro y la colaboración del CSIC con los entes empresariales y sociales, a fin de fomentar la transferencia de conocimiento en beneficio de la sociedad española”.
ESTRATÈGIA: RENATURALITZAR LA CIUTAT
L'Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona impulsa la creació i aprovació de plans estratègics que permeten definir el model de política municipal a desenvolupar en cadascun dels àmbit corresponents. En aquest sentit, el Pla del Verd i de la Biodiversitat és un instrument per renaturalitzar Barcelona i desenvolupar connectors verds. Els objectiu de ciutat que planteja de cara al 2050 són:
- Disposar d’una infraestructura ecològica (green infraestructure) que relligui urbs i territori i que aporti serveis ambientals i socials: resiliència, paisatge, salut, bellesa, cultura i oportunitats de relació per a les persones.
- Conservar i potenciar la biodiversitat com a patrimoni natural de la Terra i com a benefici per a les persones i les generacions presents i futures.
- Aprofitar totes les oportunitats per fer lloc a la natura i per afavorir el contacte de les persones amb els elements naturals. Aquest pla neix fruit del treball tècnic del consistori i d’un procés de participació amb més de 300 participants, entre experts, entitats ambientals i socials, empreses, gremis, col·legis professionals i professionals liberals, a més de les diferents administracions.
El document analitza els conceptes clau del verd i la biodiversitat a la ciutat de Barcelona i marca com a prioritats la creació de corredors verds urbans que lliguin les àrees naturals perifèriques amb la trama urbana, i també l’aprofitament del que el pla defineix com a “espais d’oportunitat”: omplint escletxes de verd, com els terrats, les parets mitgeres o els espais entre edificis, augmentant la presència de verd allà on ja no n'hi ha, i generant noves formes de verd urbà, properes i productives, com els horts urbans.
El Pla treballa amb l'horitzó 2020, per la naturalesa de les accions que es proposen, i pren com a referència l'Estratègia de la Unió Europea per a la Biodiversitat fins al 2020 i el Conveni per a la Diversitat Biològica de les Nacions Unides, expressats al Pla Estratègic de Biodiversitat i als Objectius de la Biodiversitat d'Aichi 2011-2020. Compta amb un pressupost de més de 60 milions d'euros per al període 2012-2015.
Consulteu la presentació del passat 24 de gener de 2013. |
Publicat el 20/02/2013 |
CRIDA A LA PARTICIPACIÓ EN EL REGISTRE CIUTADÀ
Diverses organitzacions signants de l'Agenda 21 han manifestat el seu interès en la temàtica de laparticipació, ja sigui com a eina per al funcionament intern de l'entitat com per formar part de les decisions que es prenen a la ciutat.
En aquest sentit, us informem que el Govern municipal ha posat en marxa una iniciativa per dinamitzar el funcionament del Registre Ciutadà. Aquest registre, actualitzat per última vegada l'any 2010, està format per2.373 ciutadans i ciutadanes de Barcelona que han manifestat la seva voluntat de participar en els afers de la ciutat. El fet de formar part del Registre Ciutadà també permet la possibilitat de formar part del Consell de Ciutat o de la Comissió de Seguiment del barri.
L'objectiu principal és millorar la qualitat dels espais de participació ciutadana de la ciutat i potenciar la implicació dels membres del Registre en els afers col·lectius i, alhora, aprofitar les capacitats de les persones que l'integren, a més d'assolir un nombre rellevant de persones adherides provinents de tots els territoris, sectors socials, gènere i franges d'edat.
La iniciativa, elaborada a través del Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, preveu diverses mesures de dinamització:
- Un únic Registre, però amb filtres per districte i per barri, per tal de millorar l'eficàcia de la informació que es fa arribar als seus membres.
- Organització d'una sessió d'acollida (informació i formació) cada sis mesos per les persones que s'inscriguin en el Registre, amb material que serveixi de guia per adreçar-se als diferents espais de participació.
- Dos cops l'any es convocarà els membres del Registre Ciutadà a una reunió sobre l'estat de la ciutat, on s'informarà especialment dels processos participatiu si dels principals projectes de ciutat.
- Un mínim de dos cops l'any es farà arribar informació sobre l'Agenda de la participació de la ciutat a totes les persones inscrites en el Registre.
- Els membres rebran informació sobre l'obertura de qualsevol procés participatiu.
- S'organitzarà anualment una sessió de formació en participació.
- Es potenciarà el hastag #bcnparticipa i es crearà a Facebook una pàgina del Registre.
|
Publicat el 20/02/2013 |
CAMPANYES PER PROTEGIR ELS RECURSOS DEL MAR
Ecologistes en Acció està difonent a Catalunya la campanya europea “Pinta un peix”, que critica la sobreexplotació dels recursos pesquers durant les darreres dècades. Relacionada amb la pesca, també destaca la denúncia de diverses organitzacions com ara Greenpeace i Seo/Birdlife sota el lema “Cap peix per la borda”, en aquest cas sobre el malbaratament dels recursos pesquers.
Les consecutives dècades de sobrepesca i pràctiques pesqueres destructives, combinades amb un creixent consum de productes d’origen marí, estan esgotant les poblacions de peixos de mars i oceans (més del 82% de les poblacions de peixos al Mediterrani i més del 50% a l’Atlàntic). Algunes de les espècies més conegudes i que estan considerades en perill d’extinció són l’anguila, el mero, el bacallà, el salmó, les tortugues marines, i multitud d’espècies de ratlles i taurons. Així mateix, altres espècies han sofert extincions locals, entre aquestes espècies trobem algunes tan conegudes com l’orada, el llenguado, el besuc, els rogers, l’anxova, el peix espasa, el polp o l’escamarlà. Infants i joves de tota Europa ja estan enviant els seus dibuixos als líders de la Unió Europea per demanar que protegeixin els ecosistemes marins. Consulteu les instruccions per participar al web de la campanya. Per la seva banda, la campanya “Ni un pez por la borda” denuncia que més de 1,7 milions de tones de peixos es llencen cada any en aigües europees, malgrat que siguin espècies susceptibles d’ésser consumides. A causa d’una normativa europea que assenyala quantes peces de cada espècies es poden capturar, els pescadors s’han de desfer d’una part de les seves captures. En altres casos, es tracta d’animals que no assoleixen la talla que exigeix la normativa i que, un cop capturats, són tornats al mar morts i amb poques possibilitats per sobreviure-hi. Al web www.niunpezporlaborda.org i a les xarxes socials de la campanya podeu manifestar el vostre suport. Actualment, prop d'un milió de persones recolzen la iniciativa, així com diverses organitzacions mediambientals i algunes personalitats públiques (cuiners, periodistes, actors, etc). |
Publicat el 20/02/2013 |
LLUITANT CONTRA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI
L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un web per prevenir el malbaratament alimentari i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha publicat una guia adreçada al sector de la restauració com a grans consumidors de recursos alimentaris i generadors de residus.
El portal digital www.bcn.cat/elmenjarnoesllenca és una nova acció dins del Pla de Prevenció de Residus, que pretén conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de reduir els residus i fomentar el canvi d’hàbits.
Amb l’eslògan “Pensa, compra, cuina, menja. El menjar no es llença”, l’Ajuntament ha creat aquest web per tal de reduir el menjar que perdem o llencem durant tota la cadena alimentària. El principal propòsit del nou portal digital és posar a l’abast de tothom les eines de consulta necessàries per poder resoldre dubtes i qüestions relacionades amb el malbaratament.
Dins del web hi ha un apartat pensat específicament per als centres dels diferents nivells educatius, amb materials pedagògic per a l'alumnat i el professorat.
També s’estan realitzant tallers gratuïts de cuina d’aprofitament i accions teatralitzades als diferents mercats de la ciutat que alhora, ajudaran a generar i enriquir els continguts del web. Les properes sessions tenen lloc els següents dissabtes, de 9 a 13 h.
23 de febrer: Mercat del Ninot (Eixample)2 de març: Mercat de Sant Gervasi (Sarrià-Sant Gervasi) 9 de març: Mercat de Lesseps (Gràcia) 16 de març: Mercat de Provençals (Sant Martí)
D'altra banda, la UAB ha publicat la guia "Aprofitem el menjar!" dedicada a la reducció del malbaratament alimentari en el sector de l’hostaleria, la restauració i el càtering. Es tracta d’una eina amb mesures concretes per fer més eficients els establiments de restauració mitjançant un millor aprofitament dels aliments.
En el document es recullen consells per a una correcta planificació de compres, l'emmagatzematge o l’elaboració i aprofitament dels aliments.
Segons s'explica a la publicació, "aplicar aquestes mesures permetrien estalviar més de 4000€ anuals a un restaurant que llenci més de 3 tones de menjar".
Consulteu la guia en línia.
|
Publicat el 20/02/2013 |
ÉS POSSIBLE UN FUTUR SENSE RESIDUS?
El proper 27 de febrer, el CEPA-Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius presentarà a Barcelona l'Estratègia Catalana Residu Zero a les entitats ecologistes i socials interessades a col·laborar en la prevenció de residus. L'acte tindrà lloc a les 18.30 h a la Fàbrica del Sol (Pg. Salvat Papasseit, 1).
L'Estratègia Catalana Residu Zero és una iniciativa que s'emmarca dins el moviment internacional Zero Waste Strategy i que a Catalunya es va iniciar ara fa dos anys. En aquesta estratègia hi participen representants del món local, del sector econòmic i empresarial, de les universitats i els centres de recerca, així com d'entitats ecologistes i socials, amb l'objectiu d'implantar mesures de prevenció de residus que ens permetin avançar cap a una major eficiència en l'ús de materials i energia.
Es prega confirmar assistència a: cepa@pangea.orgA la presentació És possible un futur sense residus? s'explicarà com la política de recursos i de residus és també política econòmica i com l'Estratègia Catalana Residu Zero pot fer avançar la societat catalana cap a economies més ecoeficients on la gestió dels residus esdevingui la gestió del recursos. + informació sobre l'Estratègia Catalana de Residu Zero D'altra banda, el proper dilluns 25 de febrer a les 18.30 h, el Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya organitza una taula rodona sota el títol: "La gestió dels envasos a debat: estratègies de comunicació i noves perspectives del model".
Arran de la polèmica campanya de la Generalitat de Catalunya "On vas, envàs?", el COAMB ha organitzat aquesta activitat per facilitar la reflexió sobre la complexitat del model de gestió de residus actual, les noves perspectives que s'obren camí i l'efectivitat de les estratègies de comunicació ambiental. Hi participaran
L'acte tindrà lloc a la Biblioteca de la Vila de Gràcia de Barcelona (c. Torrent de l'Olla, 104). Consulteu elprograma de la jornada.
Inscripcions a través del formulari.+ informació |
Publicat el 20/02/2013 |
OPORTUNITATS DE MILLORA AMB EL NOU COMPROMÍS
L'elaboració del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 ha representat un esforç col·lectiu important per definir els reptes que ha d'afrontar la ciutat de Barcelona en els propers 10 anys. Com a resultat, les organitzacions signants compteu amb un valuós marc de referència per concretar la vostra contribució a l'assoliment dels objectius que compartim.
Moltes empreses i entitats signants ja us heu dotat fa temps d'una política de sostenibilitat, i teniu mecanismes per sistematitzar les vostres accions i fer-les públiques. En alguns casos, heu utilitzat la metodologia per elaborar el pla d'acció proposada en el marc de l'Agenda 21 de Barcelona. En d'altres, apliqueu sistemes propis o bé estandaritzats de planificació, gestió i report (plans estratègics i memòries, balanç social, GRI, EMAS, sistemes de gestió integrada, etc.). En tots aquests supòsits, la Secretaria de l'Agenda 21 dóna les facilitats perquè, d'una manera ben senzilla, feu visibles les vostres accions,correlacionant-les amb els objectius i línies d'acció del Compromís 22. Naturalment, també us dóna suport per explorar totes les possibilitats que incorporeu accions addicionals a la llum dels temes més innovadors que apareixen al Compromís.
Per altra banda, hi ha organitzacions que encara no heu integrat en un pla les accions que voleu emprendre o que ja teniu en curs per millorar la vostra sostenibilitat. També pot succeir que, tot i tenir un pla, vulgueu aprofitar l'oportunitat de comptar amb el nou Compromís per revisar les vostres pràctiques i implicar més a fons els vostres treballadors, socis o col·laboradors. Si aquest és el cas, la Secretaria de l'Agenda 21 us ofereix assessorament personalitzat perquè us pugueu fer un pla "a mida", tant pel que fa al procés com als continguts, i suport a dinàmiques per recollir les aportacions dels integrants del vostre col·lectiu.
Es tracta que us feu vostre el Compromís 22 i que us sigui útil.
No dubteu en adreçar-vos a la Secretaria de l'Agenda 21 per concertar una reunió de treball o bé per demanar més informació: agenda21@bcn.cat, tel. 932 562 593.
|
Publicat el 20/02/2013 |
CONEGUEU LES PROPOSTES PER AL PLA BUITS
El Pla BUITS segueix avançant, i segons el calendari previst, des de dijous 21 de febrer ja es coneixen les entitats que han presentat projectes a algun dels espais de la ciutat que s'ofereixen al concurs.
Per a 15 espais del concurs s'han rebut un total de 32 projectes de 30 entitats de la ciutat, de les quals set són associacions veïnals. Només quatre espais han quedat deserts de projectes als districtes de Gràcia (c. Farigola, 19), Horta-Guinardó (c. Bernat Bransi, 22), Nou Barris (c. Pierola, 12) i les Corts (c. Josep Sunyol i Garriga).
Gran part dels projectes presentats proposen la creació d'horts urbans per a col·lectius propers als territoris. Altres propostes són de tipus esportiu (bicicletes, patinatge...), artístic (circ, tallers, activitats d'art urbà), educatiu (jardí socioeducatiu), d'oci (ludoteca), social (menjador social, horts) i també propostes d'innovació (fablabs) i altres per als animals domèstics.
Entre el 28 de març i el 17 d'abril es farà pública la resolució del concurs i coneixerem els projectes seleccionats.
Més informació: web del Pla BUITSLes entitats que han presentat projectes són: REBOBINART ASPANIAS ASSOCIACIÓ BIO ARQUITECTURA MEDITERRÀNIA ASSOCIACIÓ CATALANA DE MARES I PARES I TUTORS D'INFANTS ANGLÒFONS ASSOCIACIÓ CIRC RÚSTIC ASSOCIACIÓ CULTURAL CASA ORLANDAI ASSOCIACIÓ ESTUDI P52 ASSOCIACIÓ PATINATGE URBÀ AVV AMICS DEL PUTXET AVV CARRER JOAN GÜELL I RODALIES AVV ESQUERRA EIXAMPLE AVV LA SAGRERA AVV POBLENOU AVV PORTA AVV SAGRADA FAMÍLIA CAN ICARIA CLUB JOVENTUT LES CORTS COLLYMORE FUNDACIÓ AMETLLER FUNDACIÓ FORMACIÓ I TREBALL FUNDACIÓ QUATRE VENTS FUNDACIÓ SOLIDÀRIA UB FUNDACIO SOS LA XINA A.R.T. MADDOCK F.C. PARRÒQUIA SANT JOAN BOSCO PARRÒQUIA SANT JOAN D'HORTA PLATAFORMA INFANTIL JUVENIL DE LES CORTS TARPUNA SCCP ZOOLAND |
Publicat el 20/02/2013 |
NTERVIDA OFEREIX EL SEU CATÀLEG D’ACTIVITATS
Intervida és una ONG internacional de cooperació al desenvolupament que actua localment amb les comunitats per promoure el canvi social sostenible a través de la millora de les condicions de vida de les poblacions vulnerables, en especial de la infància, incidint en les causes de la pobresa i les desigualtats.
Us presentem el seu catàleg d'activitats, un aparador de les accions de sensibilització que Intervida vol oferir a ens locals, equipaments culturals i esportius com biblioteques, centres culturals, universitats i poliesportius i espais públics on se celebrin jornades solidàries sigui en format de festa, fira o convenció. En alguns casos, fins i tot, també poden ser un complement per al desenvolupament en el sector educatiu més formal: els centres educatius de primària i secundària.
Exposicions de franc:
- Exposició de siluetes: ELS DRETS DE LES NENES I DELS NENS - Exposició fotográfica: L’EXPLOTACIÓ LABORAL INFANTIL Bangla Desh 5 anys després - Exposició de cubs: L’EDUCACIÓ, CAMÍ DE FUTUR - Exposició de cartró: INFÀNCIA COLOMBIANA REFUGIADA A L’EQUADOR - Exposició amb roller: FAM 0 - Exposició amb plafons: LA VIDA ÉS A L’AIGUA - Exposició fotográfica: MIRADES AL SUD
Reportatges i xerrades
Activitats de sensibilització - El treball infantil a Bangla Desh - La vida és a l’aigua -6 vídeos d’1 minut de durada cadascun - Els drets de les nenes i dels nens - Fam 0 - Mirades al Sud La mateixa guia inclou activitats i tallers per realitzar amb infants i adults. Els oferim de manera no presencial per part d’Intervida però, si algun dels nostres voluntaris es troba disponible, ell mateix podrà realitzar l’activitat també de franc. - Drets dels infants Diverses activitats per descobrir els drets dels infants: esquetxos, jocs, collage, etc. - Jocs i reciclatge Projecte dedicat a la reutilització de material de rebuig per a donar-li un segon ús, en aquest cas, didàctic i lúdic. Es construeixen jocs de taula i jocs tradicionals de carrer d’arreu del món i moltes coses més utilitzant aquest material sobrer. - Educació, camí de futur Joc de sobretaula amb una sèrie de proves (preguntes, endevinalles, mímica...). La finalitat general del joc no és només sensibilitzar els jugadors sobre la situació general que viuen els infants dels països on treballa Intervida sinó que, després de participar i divertir-se, els participants adquireixin un compromís personal. + informació |
Publicat el 20/02/2013 |
LA UIC REFLEXIONA SOBRE LA PETJADA ECOLÒGICA
La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) organitza la quarta edició del "Taller Transversal", que tindrà lloc el proper dijous, 7 de març a les 10.30h.
Es tracta d'una jornada de reflexió en la qual es conviden tots els membres de la comunitat universitària de la UIC i experts de diferents branques de la ciència. Enguany, el taller girarà entorn la petjada ecològica.
Programa
10.30 h N’estem farts, del canvi climàtic? Tomàs Molina i Bosch. Cap de Meteorologia de TV3 i president del Consell Català de la Comunicació Científica.
12 h La petjada ecològica com a indicador d’insostenibilitat. Toni Solanas. Arquitecte expert en sostenibilitat i president de l’agrupació Arquitectura i Sostenibilitat.
13 h Com podem reduir la petjada ecològica? Taller moderat per Salvador Vidal, professor de la Facultat d’Educació de la UIC, expert en dinàmica de grups, i Antoni Paris, expert en comunicació i gestió del coneixement en temes socioambientals.
14 h Exposició de projectes universitaris per disminuir la petjada ecològica. Lliurament de premis.
16 h Empresa ètica i sostenible. Antonio Argandoña. Catedràtic d’Economia. Titular de la Càtedra “la Caixa” de Responsabilitat Social de l’Empresa i Govern Cooperatiu. IESE.
17.30 h Taula rodona: Històries vives sostenibles i humanitzadores. Pere Puig, professor de la UIC i Miriam Reyes, alumna de la UEM.
Lloc: Campus Barcelona (Iradier), c. Immaculada, 22 de Barcelona.
Inscripcions: sostenible@uic.es
|
Publicat el 20/02/2013 |
TRANSICIONS CAP A UN MÓN HABITABLE
Els propers 7, 14 i 21 de març tindran lloc les darreres sessions del Cicle Topies organitzat per Nova Innovació Social:
Transició 5. Societat del coneixement compartit i comunicació democràtica. Aurea social, La Directa 14 març. 19 a 21 h. Transició 6. Món que superi les guerres i la violència. Novact (International Institute for Nonviolent Action), Forces de Pau Noviolentes. 21 març. 19 a 21 h. Transició 7. Governança mundial democràtica. Projecte Governança Democràtica Mundial, Consens de Barcelona,
Aquest cicle està enfocat com un espai de trobada entre organitzacions i persones a títol individual que, a diferents escales, estan fent transicions cap a un món habitable per a tothom. La finalitat és compartir experiències i connectar idees, persones, projectes.
Les topies són utopies que ja existeixen, alternatives que ja s’estan practicant i que, per tant, no són sols ideals als que arribar, sinó camins que es comencen a construir vers aquests ideals.
• Transició a una democràcia participativa i deliberativa • Transició a la sostenibilitat ambiental • Transició a una economia social, equitativa y sostenible • Transició a un sistema financer no especulatiu • Transició a una societat del coneixement compartit i de la comunicació democràtica • Transició a un món que superi les guerres i la violència • Transició a una una governança global democràtica Inscripcions a comunicacio@nova.cat +informació |
Publicat el 20/02/2013 |
Un nuevo sistema recupera el helio usado para refrigerar equipos científicos y médicos
Se ha presentado en el Paraninfo de la Universidad de Zaragoza un nuevo método capaz de recuperar el 100% del helio líquido empleado en la refrigeración de equipos científicos y médicos. El sistema, sencillo y de fácil manejo, es obra de investigadores del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universidad de Zaragoza y la empresa GWR Instruments.
“Esta nueva técnica permitirá reducir el consumo de un recurso estratégico, limitado y de elevado coste, que se usa tanto en forma líquida como gaseosa en investigación, en equipos médicos y en la industria, lo que supondrá un ahorro económico considerable al tratarse de un elemento escaso y caro. Ya está sustituyendo a las actuales plantas de recuperación industrial, muy complejas y que emiten a la atmósfera una parte importante del helio usado”, ha explicado el coordinador del desarrollo Conrado Rillo, investigador del CSIC en el Instituto de Ciencia de Materiales de Aragón (ICMA), un centro mixto del CSIC y la Universidad de Zaragoza (UZ).
La invención está basada en técnicas nuevas de recuperación y purificación del gas procedente de la evaporación del líquido en los equipos médicos o científicos. El proceso de licuefacción se adapta al consumo, ya que el líquido producido se mantiene sin pérdidas el tiempo necesario hasta volver a utilizarse.
"Este nuevo desarrollo, protegido con dos patentes, es un claro ejemplo de la convergencia de la investigación y la empresa privada"
“Lo que hemos ideado se basa en emplear las propiedades termodinámicas del gas y en un nuevo sistema de control de presión y flujo en el recipiente en el que se almacena el líquido producido para extraer la máxima potencia al refrigerador y conseguir así tasas de licuefacción óptimas”, precisa el investigador.
El helio es un gas fósil que se obtiene por separación del gas natural en unos pocos yacimientos del mundo. Se trata de un recurso estratégico, limitado y caro, que en estado líquido puede alcanzar los 40 euros el litro, mientras que en estado gaseoso puede llegar a costar entre 10 y 30 euros el metro cúbico.
“Con nuestro método, el ahorro en litros acaba siendo del 100% a las pocas semanas de la instalación de la planta. El coste del helio líquido producido es, por tanto, el coste de la electricidad sumado al mantenimiento y la amortización de la planta, estimado entre uno y dos euros por litro producido”, aclara Rillo.
Investigación aplicada a la industria
“Este nuevo desarrollo, protegido con dos patentes, es un claro ejemplo de la convergencia de la investigación y la empresa privada, dos agentes que, ahora más que nunca, deben mirar en la misma dirección para ofrecer soluciones a la sociedad. Los resultados de la investigación se transfieren a la industria para mejorar la eficiencia de las tecnologías disponibles y, en definitiva, el día a día de los profesionales que las utilizan”, ha destacado el presidente del CSIC, Emilio Lora-Tamayo.
La empresa Quantum Design Internacional, una de las compañías líder a nivel mundial en la fabricación y distribución de instrumentación científica de medidas físicas a bajas temperaturas, se encargará de la explotación comercial de las patentes. La empresa estadounidense ha adquirido la tecnología a través de una licencia de explotación comercial para todo el mundo, firmada en la UZ el pasado 2 de marzo de 2011. Se estima que el retorno económico procedente de la explotación de la licencia para el CSIC y la Universidad de Zaragoza puede llegar a superar el millón de euros al año.
Para la implantación de esta nueva tecnología en su versión comercial, el equipo de investigadores ha obtenido una financiación del Gobierno de Aragón de 560.000 euros, que ha supuesto una transferencia de tecnología con impacto en la comunidad autónoma aragonesa.
La Universidad de Zaragoza recupera su helio
Fue Heike Kamerlingh Onnes, físico holandés descubridor de la superconductividad y premio Nobel de Física en 1913, el primero en obtener un pequeña cantidad de helio líquido en 1908. En la década de los 50, aparecieron los primeros licuefactores comerciales. La Universidad de Zaragoza fue una de las primeras en producir helio líquido en España, gracias a un licuefactor de helio cedido por la Universidad de Hoboken (Estados Unidos) en 1971.
La necesidad de disponer de un licuefactor eficiente y de renovar la planta industrial de la Universidad de Zaragoza llevó a Conrado Rillo en 2004, como director del Servicio de Líquidos Criogénicos de la Universidad de Zaragoza, a poner en marcha un estudio de eficiencia y, posteriormente, en 2006, un proyecto de investigación que dio como fruto esta nueva tecnología. De hecho, desde hace unos meses, la Universidad de Zaragoza ya recupera el 100% del helio consumido en buena parte de sus aparatos de investigación.
Us invitem a...
... consultar el programa d’activitats adreçades a les escoles que organitza el Centre de la Platja previstes per la temporada de 2013. Depenent de l’activitat, es realitza al Centre de la Platja (Pg. Marítim de la Barcelona, 25) o, per contra, són els educadors els qui es desplacen a l’escola o institut que ho sol·licita. ... veure el vídeo Un menú i molta aigua, la veus? elaborat pel Govern d’Andorra en el que mostra l’aigua necessària per elaborar un esmorzar ben complet. El podeu aprofitar per encetar un debat a l’aula en motiu del Dia Mundial de l’Aigua, el 22 de març. ... xafardejar el blog Reutilizando neumáticos que mostra un munt de possibilitats per construir amb neumàtics: des de gronxadors a horts, passant per mobiliari, murs, escales i edificis o compostadors, jardins i basses. ... llegir l’article Consum col·laboratiu, la sostenibilitat invisible, que dóna alternatives al consum actual basat en l’hiperconsum, el comprar i llençar i la propietat individual. ... fer un cop d’ull al Mapa DENIP 2013, elaborat per la FundiPau. Es tracta d’un mapa que inclou una setantena d’activitats realitzades a escoles i instituts durant el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. Es tracta d'un mapa col·laboratiu, en el qual les escoles i instituts que han celebrat el DENIP poden posar un senyal al mapa, amb el títol de l'activitat que han fet i enllaça-hi fotos, vídeos, articles que tinguin penjats a la pàgina web del seu centre. |
06/03/2013 |
Guia per evitar el malbaratament alimentari
L’Ajuntament de Barcelona ha editat el 40è número de la col·lecció de guies d’educació ambiental Pensa, compra cuina, menjar. El menjar no es llença sobre una de les problemàtiques més impactants dels nostres temps: el malbaratament alimentari. És a dir, el menjar que perdem o llencem durant tota la cadena alimentària destinada al consum humà i tot aquell menjar que s’ha produït per alimentar la població i que s’acaba aprofitant per a altres usos, com ara l’alimentació del bestiar. Es calcula que, a nivell europeu, es malbaraten 95 kg/persona/any (tinguem present que el consum anual total d’un habitant de Catalunya és de 550 kg); al món es malbarata el 33% de la producció mundial. Aquesta guia s’emmarca en el conjunt d’actuacions previstes en el Pla de prevenció de residus municipals de Barcelona per contribuir a reduir el malbaratament alimentari en les llars de la ciutat. Hi trobareu estratègies a nivell domèstic (planificar la compra, fixar-nos en l’etiquetatge, etc.) i idees per treure el màxim partit de les fruites, verdures, productes làctics, peix i carn. La guia compta amb un receptari suggerent per aprofitar-ho tot, tant amb referències de productes com per cultures culinàries del món, i consells en l’organització d’esdeveniments a casa i costums per a quan mengem fora de casa. Un recull de recursos, articles i webs completen aquesta publicació tant complementària a moltes de les actuacions que els centres de l’A21E esteu desenvolupant sobre alimentació, salut o sobirania alimentària. Us recomanem que consulteu els materials educatius per als centres escolars que hi ha penjats en el web oficial de la guia. Hi trobareu un conte virtual (EI), vídeos i fitxes amb activitats de reflexió i debat (primària, ESO i batxillerat). |
06/03/2013 |
Treballem amb les mans
Als alumnes de tecnologia de l'Escola Vedruna Àngels ens agrada fer la feina ben feta. Des de la Comissió de Medi Ambient ens van proposar fer unes jardineres que lluïssin al nostre balcó i també buscar solucions per els palets que s'acumulaven de les obres fetes. Ràpidament vam posar fil a l'agulla. Després de rumiar-hi força i de treballar en grup, vam aconseguir fer unes boniques jardineres amb llistons i utilitzar els palets per reconvertir-los en banquetes i en aparcaments de patinets. Us agraden? |
06/03/2013 |
Com organitzem la recollida selectiva al nostre centre?
A finals del curs passat un grup d’alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Joan Coromines
de Barcelona i unes quantes professores decidírem posar en marxa en el nostre centre
un projecte d’Educació per a la sostenibilitat amb el suport de l’Agenda 21 Escolar.
Un dels objectius d’aquest projecte és fomentar entre l'alumnat el costum de separar els diferents tipus de residus al pati i, en un futur proper, a les seves llars. A les aules reduïm l’ús de paper amb papereres per reutilitzar-lo. Aquestes papereres també les podem trobar als espais comuns com el vestíbul, la consergeria, la sala de |
professors o el pati. En aquest últim espai, a més a més, tenim contenidors per a la
recollida selectiva d’envasos, matèria orgànica i material de rebuig.
Durant el primer trimestre d’aquest curs la recollida selectiva l’han realitzat els alumnes de 2n d’ESO de la Comissió Agenda 21, que van promoure la implicació i la participació de tota la comunitat educativa en el projecte. Una manera de conscienciar els alumnes va ser informar directament als seus companys i penjar cartells informatius sobre el bon ús de les papereres. Ara, al 2n trimestre, un grup-classe és el responsable setmanalment de comprovar que els residus s’han separat de forma adequada i de calcular-ne el seu volum. Ho fem de forma rotativa entre tots els grups d’ESO i els alumnes de l’aula d’acollida. Cada setmana el grup responsable baixa al pati acompanyat pel professor a l’hora de lectura. D’altra banda el batxillerat ja té dues delegades mediambientals encarregades de fer la recollida de paper i envasos a les seves aules. Quan tenen una bossa plena de paper o envasos ho anoten al full de control que hi ha a consergeria, així obtenim dades de la quantitat de residus que llencem als contenidors ubicats davant del centre. Després d’un llarg procés d’aprenentatge esperem que l’alumnat separi els residus de forma responsable a la paperera adequada. |
Ara gaudim d’un pati més net.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)