15 de julio de 2013

V4LORS

El 6è objectiu del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 cita "les organitzacions que incorporen criteris de bon govern i responsabilitat social  en el seu funcionament busquen assolir la prosperitat social i el benefici col·lectiu, preservant l’interès general per sobre dels interessos particulars i procurant les millors condicions de qualitat de vida per als treballadors i els col·laboradors, les seves famílies i la societat en general”.
La inserció laboral de col·lectius amb risc d’exclusió social és una tasca imprescindible en el marc social actual, i hi tenen un gran paper tant les entitats que la impulsen -empreses d’inserció i centres especials de treball (CET)- com les empreses i organitzacions que obren les seves ofertes de feina a persones amb discapacitats físiques, psíquiques, o amb situació d’exclusió social. Podeu saber-ne més al documentalV4lors de TV3 emès el passat 24 de juny.
Les empreses i organitzacions no acostumen a estar gaire obertes a contractar aquests col·lectius per desconfiança en la seva capacitat per desenvolupar la feina, però si s’estudia acuradament quines són les capacitats d’aquestes i les habilitats requerides per a cada lloc de treball no té per què sorgir cap incompatibilitat. Can Cet Centre d’inserció socio-laboral cerca ofertes de feina que puguin desenvolupar persones amb algun tipus de discapacitat física o psíquica, i un cop al lloc de treball ofereix un seguiment dels mateixos, tant a nivell productiu com social. Només cal saber “qui pot fer què”, entendre què pot fer cadascú. Això fa que la tasca es desenvolupi perfectament i que l’empresa contractant se senti segura. Altres signants del Compromís, com la Fundació Institut de Reinserció Social IRESFemarecKapacity & Diversity i Mescladís (Fundació Privada Ciutadania Multicultural) també realitzen una tasca important en aquest àmbit.
Per tal d’afavorir la contractació de col·lectius amb risc d’exclusió social, l’any 1982 es va aprovar la llei LISMI (Ley de Integración Social de los Minusválidos), la qual obliga les empreses, tant públiques com privades, de més de 50 treballadors i treballadores a reservar un mínim del 2% de la seva plantilla a personal amb discapacitat. Tot i tenir tres alternatives per complir-la (contractació de serveis en un CET, donacions a projectes d’inserció sociolaboral i enclavament laboral) actualment encara hi ha moltes empreses que no s’hi atenen, i és per això que aviat es formalitzarà a Barcelona un decret d’alcaldia amb l’objectiu d’aconseguir una millor integració social de persones amb capacitats especials.

 
Publicat el 11/07/2013

No hay comentarios: