24 de septiembre de 2013

El regreso del Yacaré al Pantanal Brasileño

Durante la década de los 80, en el Pantanal brasileño se cazaron millones de yacarés del Brasil, una especie de la familia de los crocodilianos, debido a los coureiros que les quitaban la piel dejando las vísceras para los carroñeros... colocando la especie al borde de la extinción.
Gracias a las medidas del gobierno brasileño contra la caza furtiva,desde hace unos 30 años, y a la prohibición mundial de 1992 del comercio sobre piel de crocodilianos, los yacarés se han podido ir recuperando, ayudados por dos años de buenas lluvias que son muy propensas para su crianza.

Yacarés en el Pantanal

Nacho Padró
A partir del National Geographic

22 de septiembre de 2013

Artteràpia i pedagogia sistèmica

El curs 2012-13, l´Escola Lluís Vives va engegar un nou projecte per millorar les relacions amb l´entorn dels infants més necessitats. Es tracta d´alumnat que per la complexitat de la seva situació familiar o necessitats educatives especials ha rebut el suport d´una psicoterapeuta de la Universitat de Barcelona. Una vegada a la setmana, en grups de set, han treballat estratègies per gestionar amb èxit les emocions i millorar les relacions entre les famílies i els infants.

La pedagogia sistèmica tracta la realitat educativa a partir dels sistemes familiars, socials, culturals i històrics de l´alumnat i com influeixen en els processos d´ensenyament i aprenentatge. La importància de la perspectiva global, la informació transgeneracional i emocional, la comprensió profunda del context són característiques d´aquesta perspectiva. Per la seva banda, l´artteràpia consisteix a millorar l´estat emocional de l´infant a partir de les arts visuals, facilitant la detecció de problemàtiques difícils de verbalitzar.

A més a més del treball amb l´alumnat, les famílies han fet tallers quinzenals els quals han estat molt ben valorats ja que han suposat nous espais de relació i solució dels problemes en les relacions del dia a dia amb els infants o conjugals.


 19/09/2013

Bones pràctiques per l’estalvi de paper

L’Escola l´Univers ha elaborat una primera versió d’un manual de bones pràctiques per l’estalvi del paper, adreçat als adults i als nens i nenes de l’escola. Aquest manual s’anirà actualitzant en funció de les necessitats del centre i a mesura que l’edat dels nens i nenes de l’escola vagi augmentant i a l´hora creixent. La implementació d’aquest manual serà progressiva al llarg d’aquest curs i està previst que es vagi millorant, ampliant...

El manual inclou actuacions de reducció, reutilització i reciclatge diferenciades si són pels adults o pels infants del centre. Pels adults dóna arguments a l’hora de comprar paper reciclat desmentint alguns tòpics sobre aquest tipus de paper com ara que és més car, que dóna problemes a les màquines fotocopiadores o impressores, que és de mala qualitat... També fa recomanacions pel que fa a les fotocòpies i a les impressions, tant pel que fa abans com durant la impressió. Un aspecte destacat del manual és que s’ha tingut en compte el paper dels infants en l’ús i gestió d’aquest recurs.

Us animem a que hi feu un cop d’ull perquè us serveixi de guia per elaborar el vostre propi manual adaptat a la realitat del vostre centre.


 19/09/2013

Nova instal·lació per aprofitar l´aigua de pluja

Al Centre Escolar San Francisco apostem per fer més sostenible el nostre hort. Aquest setembre, ja estrenem un nou dipòsit que recollirà l´aigua de pluja del pati que servirà per regar les plantes de l´hort. Està fabricat amb plàstic reciclat i té una capacitat de 300 litres. Si l´experiència és positiva, potser més endavant n´instal·larem més. Oi que fa patxoca?

Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat

Tot i més sobre residus

om aconseguir papereres per a la selecció dels residus en el centre? Com gestionar el mobiliari obsolet? Quines activitats i visites hi ha relacionades amb la gestió dels residus a la ciutat? Què faig amb els residus de laboratori? Totes aquestes respostes i més les trobareu a la pàgina web de Preguntes + freqüents sobre gestió i prevenció de residus, un espai virtual pensat per donar respostes de manera ràpida als centres educatius de Barcelona.

A partir d’un menú vertical organitzat en tres blocs, tindreu accés a la següent informació:

Preguntes + freqüents. Facilita la cerca de respostes a partir d´inicis de pregunta habituals com, per exemple, on podem llençar...? A qui hem de demanar...? Com aconseguir...? Quina és la teva pregunta? 

Informació general. Si la cerca la fem per temàtica aquest és el nostre apartat. Trobarem activitats educatives, qüestions sobre prevenció, sobre gestió, sobre el servei de recollida selectiva, etc.

Punt Verd Mòbil Escolar (PVME). Trobareu tota la informació del servei i el calendari per fer la sol·licitud. La sol·licitud també la teniu accessible a l´enllaç específic que trobareu al portal de l´A21E.

La visita del PVME, a més de facilitar la recollida dels residus especials generats en els centres educatius de Barcelona, és una oportunitat per sensibilitzar tota la comunitat educativa sobre la problemàtica dels residus. Recordeu quecom més aviat feu la reserva del servei, abans us assegurareu la data escollida. Tingueu-ho en compte especialment en dates que la demanda és més alta. De la mateixa manera, si esteu organitzant una setmana temàtica, unes jornades de treball sobre sostenibilitat o portes obertes del centre, la visita del PVME és un bon reclam a la vostra disposició. El curs passat, més de 130 centres educatius de Barcelona en van fer ús!

Apropeu-vos als parcs de la ciutat

Apropa’t als parcs és una proposta que convida als centres a dissenyar i desenvolupar un projecte en un parc concret proper a l’àmbit de l’escola o de l’institut. El programa promou el parc com a context d’aprenentatge, com a espai per promoure-hi la col·laboració entre l’escola i la comunitat i com a petit model on imaginar i executar processos i solucions.

La participació dels centres es va iniciar el gener de 2009 i des de llavors més de 25 centres han escollit i visitat espais i han començat a realitzar alguna aproximació al parc o jardí on desenvolupen el seu projecte. Durant el curs 2012-2013, 16 centres van participar activament en la proposta. Alguns d’aquests centres van ser: l´Escola Tres Fonts, l’Escola IPSI, el CEE Escola de Vida Montserrat, entre d’altres.

Participar en el programa inclou una seqüència de fases que s’inicien amb una exploració i que desemboquen en una acció i una reflexió posterior. Durant tot el procés, els centres reben l’acompanyament següent:
  • Material de suport pedagògic i tècnic: Guia informativa i proposta d´activitats per implicar-te als espais verds de la ciutat amb informació, proposta metodològica, exemples, bibliografia...
  • Formació i intercanvi entre centres, on es pot compartir coneixements amb experts dels temes vinculats als projectes, experiències, recursos pedagògics...
  • Contactes amb tècnics municipals i altres entitats involucrades en l’espai escollit: possibilitat de trobar-se amb el conservador del parc i prendre contacte amb altres entitats.
  • Assessorament tècnic i pedagògic continuat, recursos, informació i atenció continuada
Si voleu iniciar alguna actuació en un parc proper, poseu-vos en contacte amb nosaltres (agenda21escolar@bcn.cat) i us assessorarem.

Reflexionem sobre la participació de l’alumnat

El passat divendres 13 de setembre va tenir lloc la presentació del llibre d´Ana María Forestello La cultura de participación en los centros de secundaria. Un estudio de casos en la Agenda 21 Escolar. El llibre, que ha estat possible gràcies a la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) i l’Editorial Graó, està inclòs en la col·lecció de Monografies d´Educació Ambiental. L´autora els va agrair l’aposta a la difusió de la cultura d’un model progressista d’educació i va tenir també paraules per als centres educatius de la ciutat de Barcelona que generosament van obrir-li les portes, deixant indagar en les seves pràctiques sense cap tipus de restricció, amb transparència, comentant les seves certeses i els seus dubtes.
«La institución escolar asume un papel fundamental en la creación y reproducción del buen ciudadano, diseñando espacios participativos para que los alumnos y alumnas -y la comunidad educativa en su conjunto- tengan oportunidades de aprender lo que significa una forma de vida democrática y cómo se puede ejercitar, de manera que la consigan y mantengan. Por lo tanto, es obligación de los centros educativos facultar a los jóvenes para que lleguen a ser miembros activos de la comunidad.
En los centros educativos existen estrategias para vivir la democracia y potenciar una educación ciudadana, prácticas que ofrecen la oportunidad de instituir valores cívicos y de entrenar hábitos de ciudadanía, preparando para la vida política democrática, tales como: la resolución pacífica y positiva de los conflictos, la función de representatividad que ejercen los delegados de curso en los consejos de delegados o en los consejos escolares, el trabajo cooperativo, las asambleas de aula, las comunidades de aprendizaje y el aprendizaje servicio. En esta línea se inscribe la Agenda 21 Escolar (A21E), en la que se centra la investigación de la que da cuenta el libro.»
El llibre analitza i desgrana el procés de participació dins els centres escolars, explica detalladament les seves parts, fa més comprensibles els seus elements, les seves característiques i els seus mecanismes. L´autora explica el procés amb tots els seus components i qualitats, de manera que evidencia la seva existència, la seva qualitat, els seus requisits, els camins a prendre, els obstacles i les possibilitats de millora, i ofereix una bateria d´instruments «buenos, bonitos y baratos» que faciliten la valoració de la qualitat dels processos participatius. Indaga, així mateix, en la participació en tant que «pràctica política» en el marc del programa Agenda 21 Escolar de Barcelona. Fa evident que «a participar se aprende participando» i que els centres escolars poden contribuir a formar bons ciutadans que s´ocupin pels interessos grupals, pel compromís social i polític. Absolutament recomanable!

Dins el marc formatiu de l´A21E, esperem poder-vos oferir una formació sobre participació en secundària amb l´autora i/o aprofitant el marc que dóna el Tinguem Cura del Planeta. Us anirem informant!

Referència bibliogràfica
Forestello, A. M. (2013). La cultura de participación en los centros de secundaria. Un estudio de casos en la Agenda 21 Escolar. Barcelona: Editorial Graó ("Monografías de Educación Ambiental", núm. 13), pàg. 231.

«L’educació no és una preparació per la vida, és la vida mateixa»
Josep Dewey

Animales en cautividad y estrés

Desde hace tiempo se sabe que los animales con movimientos repetitivos sufrenmás estrés, ya que desarrollan úlceras y aumentansu nivel de corticoesteroides -hormonas asociadas al estrés.
Jonathan Cooper y Christine Nicol de la Universidad de bristol estudiaron ratones campestres en cautividad, a los que daban a elegir entre una cámara llena de forraje y otra vacía. Durante las primeras semanas, estaban más tiempo en el compartimento con forraje y tenian pocos movimientos repetitivos. Pero a medida que pasaba el tieo en cautividad, preferíanel otro compartimento y desarrollaban esterotipos. Los autores creen que esto debe ayudar a considerar el trato a animales rcluidos -en los zoológicos, por ejemplo- que desarrollan estas actitudes. Según ellos lo que no debe hacerse es reprimir el comportamiento del animal, sino que hay que intentar mejorar sus condiciones de vida, para evitar situaciones de estrés.

Xavier Duran
Ciencia & tecnología

18 de septiembre de 2013

PARTICIPEU EN EL DISSENY DE LES GLÒRIES

Els propers dies 30 de setembre i 1 i 2 d´octubre es duran a terme les Jornades Ciutadanes del Concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l´Espai Lliure de laPlaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona, a la seu del Disseny Hub de Barcelona – DHUB (Plaça de les Glòries, 37. Barcelona).
L´objectiu de les jornades és fer arribar als 10 equips d´arquitectes concursants les opinions i necessitats del veïnat dels entorns, resta de ciutadania, i entitats i organitzacions de la ciutat, a partir del què estableixen les bases del Concurs i el document "Compromís per Glòries" aprovat l´any 2007.

Les jornades s´han organitzat en tres sessions de 16.30 a 21 h, d´acord amb tres àmbits temàtics:
- Dilluns 30 de setembre: VERD URBÀ I ESPAI PÚBLIC
- Dimarts 1 d´octubre: MOBILITAT I ESTRUCTURA URBANA
- Dimecres 2 d´octubre: USOS I ACTIVITATS
Per assistir a les jornades cal inscripció prèvia, indicant a quines sessions es vol participar. El termini d´inscripcions finalitza el 26 de setembre.

 
Publicat el 17/09/2013
Info 21

BARCELONA: DESTINACIÓ RESPONSABLE

De l´1 al 4 d´octubre se celebrarà a Barcelona la 7a  Conferència Internacional de Turisme Responsable en Destinacions a Barcelona, on s’intercanviaran experiències d’altres indrets de tot el món.
La jornada acadèmica tindrà lloc el primer dia al centre TSI-Turisme Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull). Els temes que es tractaran giraran al voltant de la participació social en el turisme, la gestió del turisme de creuers, la responsabilitat en els impactes ambientals, el paper del govern en la planificació i gestió de destinacions, les comunitats locals, l’ètica i l’hospitalitat i la gestió del comportament del consumidor responsable.
Hi participaran Joan Miquel Gomis de la Universitat Oberta de Catalunya, John Swarbrooke de la Manchester Metropolitan University, la Dra. Zaida Rodrigo de TSI-Turisme Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull), el Dr. Jordi Tresserras de la Universitat de Barcelona, el Dr. Cristian Palazzi de la Universitat Ramon Llull i el Dr. Xavier Font de la ICRETH, Leeds Metropolitan University.
El dimecres 2 d´octubre tindrà lloc la sortida de camp de la Conferència, una visita a l´Estartit i Torroella de Montgrí.
Els dies 3 i 4 d’octubre es dedicaran les jornades al sector de la indústria turística. Com transformar la responsabilitat social empresarial en un avantatge competitiu per a les empreses del sector turístic serà un dels temes principals del debat, en el qual participaran operadors com ara TUI, Thomas Cook, NH o Intercruises, entre d’altres.
Durant l’acte de clausura es lliuraran els I Premis de Turisme Responsable de Catalunya, patrocinats per Sharebarcelona, organització de la xarxa de signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
Descompte per a la xarxa de signants del Compromís
Les organitzacions signants del Compromís gaudiran d’un descompte del 20% en la inscripció a la Conferència. Les organitzacions interessades cal que realitzin la inscripció completa de 200 € i que enviïn un correu electrònic a rtd7conference@gmail.com amb el codi descompte AGENDA21. El dia 3 d´octubre podran sol·licitar l´abonament del descompte a la taula d´inscripcions de la Conferència. Aquest descompte no serà acumulable amb altres promocions.


 
Publicat el 17/09/2013

GLOBAL ECO FORUM 201

Eco-union organitza el proper 22 d’octubre la sisena edició d´aquesta trobada a La Pedrera de Barcelona.
Des de les 9 h del matí i fins les 23 h de la nit, diferents actes conformen l´oferta delGlobal Eco Forum: des de debats amb ponents internacionals, taules rodones i  workshops, fins a altres propostes menys formals com ara espais per al networking, esdeveniments culturals i presentacions de projectes Pecha Kucha.
Després de la crida de propostes per configurar els tallers participatius d´aquesta edició, les més sol·licitades han estat: habilitats "verdes", ecoemprenedoria, economia circular, col·laboració entre ONG i empreses, agricultura europea sostenible i ciutats verdes.
Eco-union treballa també en l´organització de l´Andalucía Eco Forum, que tindrà lloc al novembre a Màlaga, i també en les properes edicions a Marsella i Tunis.
Consulteu el pre-programa. I reserveu-hi la vostra plaça aquí.

 
Publicat el 17/09/2013
Info 21

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

La Xarxa d´Economia Solidària (XES) organitza els propers 26 i 27 d’octubre la II Fira d’Economia Solidària de Catalunya al recinte Fabra i Coats de Barcelona on, a més de la fira d’entitats, hi haurà una mostra d’experiències, ponències, taules rodones, concerts, tallers, exposicions i activitats lúdiques.
L’Ecosol, moneda social de la xarxa d’intercanvi Mercat Ecosol, tindrà un paper principal en aquesta fira en la qual totes les transaccions es realitzaran amb aquesta moneda. A la mateixa fira trobareu un espai informatiu del funcionament d’aquest mercat.
Com es pot participar en la Fira
Si la vostra empresa o entitat d’economia solidària vol ser present a la fira amb un estand, cal que feu una preinscripció a www.firaesc.org/preinscripcio/. Si el que us interessa és participar com a voluntaris per a tasques d’organització i logística podeu trobar tota la informació a www.firaesc.org/voluntariat/.
Podeu seguir tota la informació de la fira a twitter: #fesc2013 i @xes_cat
Més informació
Contacte: info@firaesc.org
 
Publicat el 17/09/2013
Info 21

COMPROVEU COM FUNCIONA LA NOVA XARXA DE BUS

Torna la Cursa de Transports a Barcelona, una de les activitats que l´associació  Promoció del Transport Públic (PTP) organitza en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Enguany, la cita serà el dimecres 2 d´octubre, a les  18 h, a l´origen de cadascuna de les nou rutes planificades per la ciutat.
 
L´objectiu d´aquesta activitat és comparar els costos ambientals i socials dels diferents mitjans de transport (a peu, bicicleta, transport públic, vehicle privat...) i, a més, posar l´atenció en l´eficiència de la nova xarxa d´autobusos recentment implantada a la ciutat.
 
Consulteu les instruccions per participar-hi i contacteu amb l´organització a través del telèfon 93 244 49 70 de 9 a 14 h o bé del correu electrònic cursa2013@transportpublic.org, per facilitar el vostre nom, telèfon mòbil, ruta i mitjà de transport escollits.

Al final de la Cursa hi haurà un refrigeri per als participants i se us compensaran les despeses generades.

 
Publicat el 17/09/2013
Info 21

EL COMPROMÍS 22 A LES EMPRESES

Donar a conèixer el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 a les entitats, les empreses i la ciutadania de Barcelona, és un dels objectius que ha de permetre que la xarxa de signants incorpori nous actors i trobi noves formes d´actuar en el present i futur.
 
En aquest sentit, durant els propers mesos tindran lloc unes sessions de treball adreçades adiferents sectors clau per presentar el Compromís i estudiar les maneres d´assolir els reptes que ens planteja.
 
El mes d´octubre es convocarà les empreses per tal de definir conjuntament línies estratègiques i analitzar les possibles actuacions per avançar en temes de sostenibilitat. Al novembre i al desembre serà el torn de les associacions i el sector turístic.

La Secretaria de l´Agenda 21 informarà properament dels programes i les dates d´aquestes sessions. Si voleu més informació, poseu-vos-hi en contacte a través del correu electrònic agenda21@bcn.cat.

 
Publicat el 17/09/2013
Info 21

TORRE JUSSANA: CASA VOSTRA

Torre Jussana-Centre de Serveis a les Associacions ha obert ja les inscripcions de l´oferta formativa per al tercer trimestre de 2013. Aquesta formació especialitzada està adreçada al personal voluntari i als equips tècnics d´associacions amb seu a Barcelona.
Torre Jussana és un equipament de l´Ajuntament de Barcelona amb l´objectiu de potenciar el desenvolupament associatiu de la ciutat, i posa a disposició de les associacions els següents serveis i recursos:
Per qualsevol consulta podeu contactar amb Torre Jussana a través del correutjussana@bcn.cat o al telèfon al 93 256 41 18.

 
Publicat el 17/09/2013

NOVES RESPOSTES PER A NOVES NECESSITATS

"New answers for new needs" és el nom d´un projecte de la Direcció General d´Educació i Cultura de la Unió Europea que tracta sobre bones pràctiques relacionades amb la inclusió social
 
En aquest marc, el passat 5 de setembre es va celebrar una jornada de presentació d´experiències de Barcelona als diferents socis del projecte, entre ells diferents entitats d´Itàlia i del Regne Unit, i el Gabinet d´Estudis Socials SCCL, soci local del projecte.
 
L´interès principal de l´estudi són les bones pràctiques amb el col·lectiu anomenat "nova pobresa", format per persones que han passat a viure per sota del llindar de la pobresa per causes relacionades amb la crisi econòmica. També s´estudien les bones pràctiques amb immigrants, dones, infància i gent gran, com a col·lectius en risc.
 
Entre les iniciatives seleccionades per a la jornada, es va incloure el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, ja que un dels deu objectius tracta específicament sobre la inclusió social: Objectiu 7. Benestar de les persones: de la ciutat acollidora a la societat cohesionada
 
Es va presentar breument com diferents organitzacions de la xarxa de signants promouen la inclusió social de diferents col·lectius amb risc d´exclusió social a través d´activitats relacionades amb la sostenibilitatNutrició sense Fronteres amb el programa "Bcn comparteix el menjar", Fundació Banc de Recursos amb el "Pont Solidari", Engrunes i laInstitució per a la Promoció Social i de la Salut.
 
Les altres intervencions van ser projectes i actuacions adreçades a col·lectius diversos, per part de Càritas Girona, la Fundación CEPAIM, la Fundación SECOT i el Consorci de Serveis Socials de Barcelona.
 
 
 
Info 21

16 de septiembre de 2013

A-pila el Mercuri a part

El Departament de Medi AMbient de la Generalitat, conscient que el llençar certs productes de forma descontrolada pot tenir greus repercussions en la salut i el medi ambient us demana la vostra col.laboració en les campanyes de recollida de piles usades que hi ha.

Les piles grans, les que tots nosaltres habitualment fem servir en transistors, joguines, llanternes, etc.; i les piles botó, aquestes petites de rellotges, calculadores i altres petits aparells, contenen metalls com ara el mercuri, l'argent, el cadmi, el plom o el liti que són potencialmetn perillosos per a la salut i el medi ambient.
Entre les piles de format gran, són les piles alcalines les que tenen un major contingut de mercuri malgrat que, de mica en mica, els fabricants en redueixen la quantitat tot seguint la Directiva del Consell de les Comunitats Europees de 18 de març de 1991.
Entre les piles botó són les d'òxid de mercuri, ue tenen un 30% de mercuri, les més perilloses.

Llençant les piles a la bossa de les escombraries, estem contaminant amb mercuri tot l'abocador on va a parar les nostres deixalles.L'aigua de la pluja damunt l'abocador pot arrosegar aquest mercuri als rius i al mar i arribarà per tant a animals i a les plantes. I si, en comptes d'emmagatzemar les escombreries, el que es fa és incinerar-les, llavors el que es genera és apor de mercuri que també es dispersa pel medi i arriba als rius i al mar. Quan el mercuri es dispersa pel medi és absorvit pels essers vius i dificilment eliminat. Seguint la cadena alimentaria, el nostre cos també pot acumular mercuri.

Les piles de format gran que es reculin a part, seran sotmeses a una inertització que n'eliminarà la perillositat. D'aquesta manera, impedirem que el mercuri es dispersi pel medi ambient. Les piles botó seran recicladres. Això vol dir que el mercuri que contenen serà recuperat per a una posterior utilització i evitarem, al mateix temps, que pugui dispersar-se pel medi.

Què podem fer?: 
  1. Endollar els aparells a la Xarxa elèctrica sempre que sigui posible o bé utilitzar aparells que funcionin amb altres tipus dènergia, conm ara la solar. 
  2. Utilitzar piles amb menys contingut de mercuri
  3. I, sempre, sobretot, dipositar les piles en contenidors especials per a piles. Per a una recollida selectiva.

13 de septiembre de 2013

La Energía de Distrito o Cogeneración.

La tecnología no tiene porque ser digital para hac avanzar al mundo. conforme sube la factura energética, vuelve a ponerse de moda un sistema decimonónico que captura el vapor de escape de las centrales eléctricas para calentar y para enfriar. Resultados: el ahorro energético, menos gases de efecto invernadero y menor dependencia de la red comercial. Vsrios campus universitarios, edificios de la Smithsonian Institution y una planta de la BMW ya se han apuntado a la energía de cogeneración, nombre con el que se conoce esta tecnología desarrollada en el siglo XIX. Un complejo vacacional de las Vegas obtiene el 40% de la electricidad y el 65% del calor de una unidad de cogeneración alimentada con gas natural. Los sistemas de "energía de distrito" (la producida por una planta para abastecer múltiples consumidores) permiten además conducir vapor, agua caliente y agua muy fría desde las plantas de cogeneración hasta edificios próximos o bloques residenciales. El último gritomes la versión a pequeña escala: unidades domésticas del tamaño de una lavadora que ya están recortando un 25% de la factura energética de algunos hogares europeos.

John Briley
National Geographic
Agosto 2013

7 de septiembre de 2013

4 de septiembre de 2013

2 de septiembre de 2013