5 de diciembre de 2016

Sensibilització vers les persones refugiades

Us presentem un seguit d’eines i iniciatives que s’estan duent a terme actualment per tal de sensibilitzar sobre la problemàtica de les persones migrants i refugiades.

En un context actual en el que desgraciadament el nombre de persones refugiades arriba a unes xifres alarmants (a finals de 2015 s’elevava a 65,3 milions segons dades d’ACNUR) apareixen un gran nombre d’iniciatives de tot tipus per tal de sensibilitzar a la ciutadania i col·laborar a posar el nostre granet de sorra per una de les crisis més importants del nostre segle.
A continuació, us presentem un seguit d’eines per tal que tingueu a l’abast informació i algunes de les iniciatives que s’estan duent a terme:

Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades
Aquesta xarxa és un espai de recent creació obert a tots els agents educatius (escoles, instituts, AFAs, entitats del lleure, equipaments educatius, moviments socials, associacions així com persones interessades) que té per objectiu unir esforços per promoure l'apoderament d'infants i joves, fer incidència social i mediàtica i apel·lar a la responsabilitat dels governs.
Aquesta xarxa organitza la Setmana d’accions educatives pel dret a migrar del 10 al 18 de desembre

Guia educativa “entre terres”:
El passat 19 de novembre es va presentar al Passeig Marítim "Entre terres", la guia educativa que tracta la temàtica dels migrants i refugiats per a treballar-la amb joves i infants. L'objectiu és dotar d'eines per tal d'abordar la qüestió des d'una perspectiva de construcció de pau i transformació social. La guia proposa activitats diverses per entendre la complexitat de la problemàtica, abordant-la des de la defensa dels drets humans, des de la lluita contra el racisme i la xenofòbia.

Descàrrega gratuïta de la guia i + INFO

Itineraris sobre refugi i asil d’ACNUR

Jo em dic Brisa, i tu? és un recurs educatiu per explicar als infants estudiants de primària o d’educació en el lleure, amb materials específics per a cada àmbit tot allò que implica ser una persona refugiada, amb el foment de l’educació en valors, la cultura de pau i el respecte per la diferència.
Pots descarregar-te els materials i/o sol·licitar que vinguin al teu centre educatiu a impartir el Taller "Fem-los créixer" basat en el recurs.

Tallers i xerrades de sensibilització a les escoles

Entitats:
  • Gràcia Solidària:
Grup de diverses entitats del barri de Gràcia que treballen pels refugiats. Entre elles en formen part: Gràcia pel Sàhara, JIN-PA (refugiats del Tibet), Barri Obert, etc.
  • Ciència Divertida: 
Aquesta empresa membre de la xarxa Barcelona + Sostenible ofereix tallers a les escoles de diverses temàtiques i enguany ofereixen una sobre migració al Museu de la Història de la immigració de Catalunya que es pot adaptar als "refugiats climàtics", és a dir, a les migracions originades pel canvi climàtic. Així ho van fer en el cicle Tots Som Migrants  que ofereix la Fàbrica del Sol.


Activitat  “Els refugiats: inici d’una nova vida” del Departament d’Ensenyament de la Generalitat
Proposta d'una activitat educativa sobre refugiats per fer amb nens de 7 a 10 anys, del Departament d'Ensenyament de la Generalitat (Servei Escola i Família).


No hay comentarios: