L’Ajuntament de Barcelona anirà a la ciutat de Bonn per participar a la Cimera Mundial del Clima, COP23. L’equip municipal està encapçalat per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno.
Bonn és la seu de la 23a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP23). És una trobada amb un fort contingut polític, en ser la primera que es porta a terme un cop Estats Units ha anunciat que vol retirar-se de l’acord assolit a la Cimera de la COP21 que va tenir lloc a París, fa dos anys.
En aquest context, les ciutats assisteixen a la cimera internacional per reivindicar el lideratge de les mateixes en la lluita contra el canvi climàtic, ja que és en elles on es generen el 70% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, alhora que exigeixen importants processos d’adaptació, i són el principals centres d’innovació.
Els representants de Barcelona signaran un nou compromís internacional amb les principals ciutats mundials, assistiran a sessions de debat i portaran a terme trobades bilaterals amb altres representants municipals mundials. (Veure agenda adjunta).
El reforç del compromís municipal a través del Pla Clima
Barcelona és una ciutat amb una llarga tradició en la lluita contra el canvi climàtic i des del 2002 ha anat desenvolupat diverses actuacions de planificació i mesures de mitigació amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, augmentar la generació d’energia renovable i local, millorar l’eficiència energètica i, ja més recentment, adaptar-se als impactes esperats. Ara estem en un moment que cal un canvi estructural molt més enllà de fer el que ja fem, cal actuar amb més intensitat.
En aquesta línia amb motiu de la celebració a París de la COP21, la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, i en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat,- recolzat per gairebé 1000 entitats socials -, Barcelona ja va concretar un Compromís de Barcelona pel Clima, en què es comprometia a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle un 40% al 2030 en relació al 2005 i augmentar 1,6km2 de verd urbà com a mesura d’adaptació.
En el marc de la COP23, l’Ajuntament de Barcelona reforça el seu compromís i se sumarà amb les principals ciutats del món a una iniciativa de la xarxa C40, – que engloba més de les 90 ciutats més importants del món -“Deadline20”, per donar compliment als objectius de la COP21 anomenats, l’Acord de París, que insten a no superar els 2ºC i fer tot el possible per no sobrepassar els 1,5 ºC de temperatura mitjana global respecte als nivells preindustrials.
Les ciutats en el nou acord s’han compromès a desenvolupar i començar a implementar plans d’acció per fer front al canvi climàtic molt més ambiciosos abans del 2020. Aquests plans d’acció han de marcar objectius concrets de reducció durant la pròxima dècada, 2020-2030, i plantejar com a escenari 2050 esdevenir una ciutat neutra en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Igualment establiran com cada ciutat s’adaptarà al canvi climàtic i millorarà la seva capacitat de recuperació davant les crisis climàtiques i esdeveniments meteorològics extrems. Finalment, els plans detallaran com prendre aquestes mesures climàtiques suposen grans beneficis socials, ambientals i econòmics per a la ciutadania.
En el cas de Barcelona, aquest reforç en la lluita contra el canvi climàtic, es materialitzarà en el Pla Clima, un pla estratègic de ciutat que actualment està en procés de participació pública i es presentarà a principis de 2018 i que integra:
- la mitigació, ja que no podem deixar que un context de recuperació econòmica ens porti altre cop a consumir de manera insostenible
- l’adaptació i la resiliència, perquè hem de preveure i preparar-nos per als efectes del canvi climàtic que ja estem notant
- la justícia climàtica, ja que cal posar les persones més vulnerables en el centre de les polítiques climàtiques
- i l’impuls a l’acció ciutadana, promovent projectes de cocreació.
No hay comentarios:
Publicar un comentario