28 de septiembre de 2014

De l’Agenda 21 a Escoles + Sostenibles

Després de 13 cursos d’Agenda 21 Escolar comencem el curs amb un nou nom: Barcelona Escoles + Sostenibles. De les agendes plenes d’accions fetes a nous projectes innovadors i co-responsables

Comencem el curs amb novetats!
La primera és la que podeu veure quan entreu a la pàgina web o llegint aquest primer Notícies. Hem canviat el nom del programa: hem passat de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona a Barcelona Escoles + Sostenibles. Al 2012 es van revisar de forma participativa tots els objectius del Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat (2002-2012) i es va aprovar un nou document marc amb l’horitzó del 2022. La ciutat i la societat es transforma i avança. Els centres educatius heu assolit, cada curs, reptes concrets que heu anotat, des de fa 13 anys, a la vostra Agenda 21, com han fet entitats, empreses i altres col·lectius de Barcelona.

Ara, quan comencem el curs 2014/2015, en el que cada cop sou més les escoles que voleu avançar en ser, fer i aprendre en una comunitat educativa que sigui cada cop més sostenible, és un bon moment per passar de l’agenda on hem anotat les accions concretes a un nou marc en el que la co-responsabilitat i el treball en xarxa (hi ha accions que ja no les podem fer sols) i la innovació sistemàtica són els elements més rellevants.

Barcelona Escoles + Sostenibles (BcnE+S) incorpora nous elements al gran camí que heu fet les escoles fins aquest moment en la transformació de la ciutat. Elements de proximitat per ajudar-vos a crear llaços entre escoles que compartiu els mateixos interessos i necessitats creant micro-xarxes temàtiques com les 80 escoles que participareu en el programa d’Embolcalls Sostenibles, els 50 centres que compartireu el treball relacionat amb el malbaratament alimentari, els 25 que compartireu el vostre interès per la minimització del soroll, els que compartiu experiències relacionades amb els compostadors, els horts, els materials en educació infantil, la responsabilitat social corporativa en els cicles formatius, l’alimentació i el consum, l’ús dels parcs com espai d’aprenentatge, la biodiversitat, la prevenció dels residus...

L’experiència anterior ens permet aprofitar i ampliar oportunitats amb noves eines a la vostra disposició que complementaran la funció de la nostra web que també canvia de nom: www.bcn.cat/escolessostenibles.

Aquest curs donarem la benvinguda a una plataforma Moodel perquè cada micro-xarxa pugui compartir recursos, experiències i el material co-creat dins dels seminaris de formació i al Mapa Barcelona + Sostenible en el que les escoles del programa teniu un paper molt rellevant (podeu trobar informació del mapa en una altre de les informacions d’aquest Notícies).

BcnE+S suma esforços, suma experiències i vol donar resposta a les vostres noves necessitats. Un repte que esperem aconseguir i que us presentarem a les reunions per districtes que farem a finals d’octubre (informació en el proper butlletí).

També tenim nova adreça de correu: escolessostenibles@bcn.cat Durant un temps, els mails rebuts al correu antic d’agenda21escolar@bcn.cat es redireccionaran automàticament.

Benvinguts a Barcelona Escoles + Sostenibles i benvinguda especial als 19 centres nous que aquest curs us incorporeu per primera vegada a la xarxa. Estem en contacte.
 


Subvencions pel curs 2014-15

Quarta edició dels Embolcalls + Sostenibles

Ja tenim 70 centres inscrits per aquest curs 2014-2015 i només queden 10 places disponibles. Si esteu interessats a participar-hi, afanyeu-vos!


Un curs més seguim amb l’E+S amb l’objectiu de promoure als centres educatius, la reducció dels envasos utilitzats als esmorzars a partir d'un pla de prevenció d’embolcalls, així com l’opció personal de fer un anàlisi del tipus d'esmorzar i avançar en uns hàbits alimentaris més saludables.
El curs passat, si ens fixem només amb els resultats quantitatius i tenint en compte que la meitat dels centres participants eren repetidors, es va augmentar fins a un 30% l’ús d’embolcalls reutilitzables, en front d’un 19% i un 23% de les darreres edicions. Els resultats ens indiquen una millora progressiva en el canvi d’hàbits de l’alumnat, amb la qual cosa, pensem que la constància i la perseverança en el procés d’implantació d’un bon pla de prevenció, garanteix un canvi que s’estén com una taca d’oli.

Per això, després de tres anys impartint aquest seminari amb la participació de fins a 80 centres educatius, alguns per primer cop i d’altres ja veterans, enguany pretenem seguir amb la mateixa participació i aportar alguna novetat per millorar els resultats i el procés d’aprenentatge que implica fer un pla de prevenció col•lectivament.
Una de les novetats afecta al calendari d’execució del pla per tal d’adaptar-nos millor al ritme escolar. Després de la valoració feta pels mestres avancem les dates d’enviament de les primeres diagnosis i ampliem el període per al segon enviament. D’aquesta manera esperem facilitar, als mestres responsables, l’execució del pla d’acció durant el segon trimestre i fer-ne una valoració el tercer trimestre.

Una altra novetat serà el seguiment que farem a l’alumnat de centres participants a d’altres edicions, amb una diagnosi sorpresa i l’anàlisi d’aquestes dades. A més, la segona sessió de formació  pels centres que repeteixin amb l’E+S serà diferent que la dels centres nous i específica per aprofundir en el seguiment dels plans de prevenció fets fins ara.

Per últim, després de l’èxit que va tenir la trobada d’alumnat de secundària implicada en l’E+S, aquest curs també n’organitzarem una altra, en el marc de la cloenda del programa Barcelona Escoles + Sostenibles.

Per a més informació sobre l’E+S podeu consultar aquest document o al nostre web. I per inscriure-us només cal que empleneu aquest formulari. El període d’inscripció finalitza el 28 de setembre i la primera sessió (in)formativa serà el dimarts 2 d’octubre.

  


Subvencions pel curs 2014-15

Què aprenem compostant la matèria orgànica?

El compostatge ajuda a entendre el cicle de la matèria? Qui descompon l’orgànica i com? Compostatge de jardí o vermicompostatge? Com s’aplica el compost?


Aquest curs 2014-15 tornem a oferir el programa compostem i aprenem a tots els centres educatius de la ciutat, en col·laboració amb el programa metropolità d’autocompostatge de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Des del programa Barcelona Escoles + Sostenibles oferim els materials i serveis per a que aquesta pràctica s’incorpori a la vida diària del centre i doni coherència a les activitats realitzades als horts i jardins escolars, ja que permet incorporar la gestió i prevenció dels residus com un contingut curricular teòric i pràctic, i complementar la comprensió del cicle de la matèria orgànica.

IMPORTANT: primera sessió informativa

Serà el dimarts 30 de setembre de 18:30 a 20h. a l’aula de Barcelona Escoles + Sostenibles. Nil Fabra, 20 baixos.

  • Els centres que demaneu aquest tipus d'equipament per primera vegada és imprescindible que vingueu a aquesta sessió.
  • Els centres que demaneu una ampliació i ja teniu experiència, la sessió pot interessar a les persones menys experimentades del vostre centre
Aquest dia es recolliran les butlletes de sol·licitud del material. La logística de l’entrega serà posteriorment, us informarem el dia 30.
Per saber-ne més.

Ens ho mengem tot i repetim. T’hi apuntes?

50 escoles podeu participar al 2n curs del projecte sobre el grau de malbaratament als menjadors escolars i conèixer també la seva petjada ecològica


Després d’un final de curs en el que vam conèixer els resultats del malbaratament alimentari generat en els menjadors escolars dels 24 centres que hi van participar el curs passat, enguany la proposta es presenta amb alguns canvis fruit de l’avaluació, propostes de millora i suggeriments recollits en l’acte de cloenda que es va celebrar el passat 3 de juny al Cosmocaixa. Podeu veure tots els resultats del curs passat aquí.

La primera novetat d’aquest curs és que s’amplia en nombre de centres que hi podran participar fins a 50. Una altra novetat és l’anàlisi d’alguns aliments els quals ja es van analitzar el curs passat, i per tant ens servirà per poder comparar els resultats d’un any amb l’altre però per altra banda aliments nous. A continuació ja podeu veure la programació d’aliments per cada mes:
Setmana del 12 al 16 de gener: taronja
Setmana del 2 al 6 de febrer: llenties
Setmana del 2 al 6 de març: peix
Setmana del 13 al 17 d’abril: pollastre
Setmana del 4 al 8 de maig: mongeta tendra

Igual que el curs passat, per a cada aliment es preveu una acció a dur a terme cadascun dels dies de la setmana:
Dilluns: De què parlem? D’on ha vingut?
Dimarts: Quant producte hem llençat?
Dimecres: I això quant costa?
Dijous: Som molts. Quant malbaratem entre tots? Fem pila. Com evitem el malbaratament?
Divendres: Com ho comuniquem?

Per poder desenvolupar la proposta amb èxit cal que l’equip de monitors dugui a terme una formació prevista el 26 de novembre. Us podeu inscriure a través del formulari que apareix al final de la notícia.

Enguany la proposta també comptarà amb una guia metodològica i algunes activitats per dur a terme cadascun dels dies. Una altra de les novetats que s’afegeixen al programa és la incorporació d’activitats que permeten també treballar la temàtica a l’aula, és a dir, no només incidint en el temps de menjador sinó també per poder desenvolupar els conceptes de petjada ecològica, aliments de proximitat o quilòmetre zero a l’aula, tot relacionant-ho amb el currículum. Per aquest motiu es preveu una formació per a professorat interessat en la proposta.

Per altra banda, s’amplien els cursos als que va destinat el projecte. Si el curs passat estava principalment orientat a cicle mitjà i superior, per aquest curs es preveu afegir recursos per cicle inicial i primer cicle d’ESO.

Per tal de formalitzar la inscripció, us demanem que ho feu abans del 15 d’octubre mitjançant  aquest enllaç.
 


Subvencions pel curs 2014-15

El Notícies a punt i obert a tothom

Les escoles dia a dia és elaborat pels centres educatius que ens envieu les vostres experiències, imatges, enllaços i articles. Si hi voleu participar, aquí us suggerim vuit consells a tenir en compte


El butlletí Notícies s'elabora cada quinze dies amb la informació sobre el programa, una selecció de recursos escollits i amb totes les aportacions que centres educatius ens fan arribar. Les escoles dia a dia és l'apartat en que els centres intercanvien, comparteixen, mostren bones iniciatives, reptes o propostes que fan créixer la xarxa d’Escoles + Sostenibles.
   
Us facilitem vuit senzilles orientacions per redactar els vostres articles pel Notícies.
1.    Organitzeu bé la informació: com si fóssiu periodistes escrivint una notícia, intenteu respondre a les 5W (Who? What? When? Where? How? Why?).
2.    Sigueu propers al lector: la comunicació a través del butlletí ha de ser propera, per tant heu de convèncer als lectors tal i com ho faríeu explicant-los la notícia en una conversa cara a cara.
3.    Escolliu un bon titular: el titular serà el que farà decidir llegir o no llegir la vostra notícia. Així doncs, trieu una frase curta que contingui les paraules clau per entendre el tema de l'article, que sigui atractiva, que sorprengui o que directament interpel·li al lector.
4.    Feu textos breus: tingueu en compte que ningú vol estar més de 3 minuts aturat a la mateixa notícia, així una recomanació seria que no excedís les 300 paraules.
5.    Enllaceu: completeu el text amb recursos multimèdia: cançons, vídeos, imatges, presentacions...
6.    Afegiu informació: com que haureu estat breus i concisos, al final o durant l'article, podeu donar referències per tal que els lectors puguin complementar la informació.
7.    Corregiu l'escriptura: reviseu les faltes d'ortografia, no utilitzeu frases amb estructures complicades i sigueu ben clars perquè la lectura sigui fàcil i entenedora.
8.    Escolliu una bona imatge: com diu la dita, més val una imatge que mil paraules, així doncs escolliu una imatge que convidi al lector a llegir l’article. Us recomanem que la resolució de les imatges sigui prou bona per a ajustar-la a les mides establertes del Notícies.

Si voleu enviar-nos algun text ho podeu fer mitjançant el correu electrònic escolessostenibles@bcn.cat. Qualsevol article pot anar acompanyat d'imatges, enllaços, vídeos, referències virtuals, etc. Amb aquest consells, us animem a que, des d'avui, ens envieu les vostres aportacions.


Subvencions pel curs 2014-15

Netegem o contaminem?

L’alumnat de l’escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia investiga per què els productes de neteja són perillosos per als nens i les nenes


Alguns alumnes de 1r de l’escola, durant el darrer curs vam realitzar el nostre projecte de ciències. El tema que vam triar va ser els productes de neteja. La primera pregunta que ens vam formular va ser: per què els productes de neteja són perillosos per als nens i les nenes?

En el procés de cerca d'informació vam descobrir que poden ser tòxics, inflamables, explosius, irritants, perillosos pel medi ambient... i que, per aquest motiu, han de mantenir-se fora de l’abast dels nens i nenes.
A partir d’aquí, ens vam qüestionar si nosaltres podíem elaborar un producte de neteja que no fos perillós per al medi ambient i vam decidir intentar-ho. Aprofitant que a l’escola duem a terme les pràctiques pedagògiques (treball cooperatiu en col•laboració amb els alumnes de 4t d’ESO), vam aconseguir fer un neteja-vidres i un detergent per rentar el terra amb aigua, vinagre i llimona. La classe va quedar neta com una patena però ens quedava un dubte: funcionaven? Aquests productes que havíem creat, realment servien per desinfectar?

Els nostres companys d’escola més grans ens van explicar que sí!! Ens van ensenyar un vídeo amb un experiment que havien fet per veure quin efecte tenia el sabó líquid i el suc de llimona sobre els bacteris. Van preparar diferents mostres amb aigua de Menorca on hi havia bacteris i després hi van posar sabó líquid o suc de llimona. Ens van ensenyar com, en les mostres amb sabó o llimona, els bacteris no s’havien reproduït i, en canvi, en les que no tenien cap d’aquests productes encara hi podíem veure colònies de bacteris.

Vam gaudir i aprendre molt de les seves explicacions, i ells també van quedar molt sorpresos del que nosaltres ja havíem après i descobert prèviament.  


Subvencions pel curs 2014-15

Mapa Barcelona + Sostenible, una realitat!

Ja són públiques les bases reguladores de la convocatòria per a plans d'acció de Barcelona Escoles+Sostenibles (Agenda 21 Escolar)


Actualment les escoles que formen part de la xarxa ja apareixen en el Mapa Barcelona + Sostenible amb la icona d’Escola + Sostenible però el mapa també disposa d’altres icones relacionades amb les escoles i que poden ajudar a conèixer millor els centres, com per exemple aspectes d’accessibilitat i mobilitat, instal•lacions ambientals o patrimoni natural.

Aquesta configuració permet a les escoles donar-se a conèixer, disposar alhora d’informació real de la ciutat i promoure processos participatius en la comunitat escolar.

De què pot servir, doncs, el Mapa Barcelona + Sostenible als centres de la xarxa Escoles + Sostenibles?,
Una eina didàctica global que integra les dues vessants:
  • Escola >> Ciutat: l’escola genera informació que la ciutat ha de conèixer i pot aprofitar. Són múltiples els projectes que les escoles realitzen al llarg de l’any, com per exemple estudis sobre la qualitat acústica del barri, recull de dades a partir de les estacions meteorològiques pròpies del centre, estudis sobre la biodiversitat als patis o bé accions i iniciatives sobre horts escolars, compostatge escolar, entre molts d’altres. 
  • Ciutat >> Escola: l’escola necessita informació de la ciutat per aprendre. La col•laboració amb altres agents públics o privats és una de les vies per aconseguir-ho. Un exemple el tenim en el programa Apropa’t als Parcs de l’Ajuntament que aprofita els parcs de la ciutat com a context d’aprenentatge o els espais del Pla BUITS on s’hi realitzen accions de col·laboració.
Com us vàrem avançar en l’anterior butlletí, volem explicar amb més detall totes les possibilitats que té aquest mapa en escoles i instituts de la xarxa i ho farem organitzant, a finals d’octubre, unes sessions informatives i formatives en els diferents districtes. Abans però, necessitem completar la informació bàsica associada a cada centre per a que més endavant cada centre hi pugui afegir més informació com relats, imatges i tota la informació que consideri que pot ser interessant.

Com podeu veure en el Mapa Barcelona + Sostenible, molts centres ja ens han fet arribar totes les dades bàsiques i agrairem també als centres que encara no ho han pogut fer que comproveu que ens hàgiu enviat la següent informació: 
-    Una foto representativa del centre a escolessostenibles@bcn.cat.
-    La resposta a l’enquesta.
-    El títol i el resum del vostre projecte actual d'Escoles+Sostenibles (abans Agenda 21 Escolar) realitzat amb el gestor de documents.

Ja us anirem informant dels propers esdeveniments, mentrestant aprofiteu el Mapa Barcelona + Sostenible!. Una nova eina de ciutat que podem utilitzar didàcticament per conèixer aspectes rellevants de sostenibilitat en el barri, districte i ciutat.



Subvencions pel curs 2014-15

19 de septiembre de 2014

LES ESCOLES DONEN LA BENVINGUDA AL CURS

Els centres del programa Barcelona Escoles + Sostenibles celebren l’inici de curs el proper 21 d’octubre al Saló de Cent de l'Ajuntament. A l’acte de signatura participaran escoles que s'incorporen per primer any i les que passen a dur a terme un projecte triennal.
  
El 21 d’octubre al matí se celebrarà l’Acte de Signatura del curs 2014-2015 dels centres educatius que pertanyen al programa Barcelona Escoles + Sostenibles. A l'acte, que tindrà lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, se signarà el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.

Un total de 19 centres s'incorporen enguany al programa i altres 50 renoven o inicien el seu projecte triennal. Com cada any, per raons d’aforament només assistirà una representació de cada centre formada per entre 4 i 5 persones, entre alumnat i professorat.

A l’acte del curs passat, l’Eskamot Verd, un grup d’alumnat del Col·legi Sant Ramon Nonat, va presentar en format teatral una organització secreta que venia a netejar la ciutat de “pertorbadors” del medi ambient. Durant uns instants, megàfon en mà i amb molt humor i ganes d’engrescar al públic participant, el membres de l’Eskamot van fer col·laborar als nois i noies reunits al Saló de Cent per identificar si contribuïen a fer una ciutat més sostenible amb les seves accions quotidianes. 

Podeu seguir a les xarxes socials tot el desenvolupament de l'acte mitjançant l'etiqueta #BcnES.

143 01 intern Escoles



"FEM EL CARRER MÉS NOSTRE"

Del 22 al 29 de setembre té lloc la Setmana de la Mobilitat Sostenible amb un lema que reivindica un altre ús del carrer. El Park(ing) Day, la Cursa de Transports i la campanya del Civiclub són algunes iniciatives dels signants.

 Torna la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSS), enguany sota el lema 'Fem el carrer més nostre'. L'objectiu de la celebració és proposar una cerca de noves formes de mobilitat cap a un transport més sostenible, segur i saludable.

Del 22 al 29 de setembre, us animem a contribuir des de les vostres entitats a l'assoliment de les fites de la SMSS '14: escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe o participar en alguna de les activitats que proposen els membres de la xarxa Barcelona + Sostenible.

Park(ing) Day   

El Park(ing) Day és un esdeveniment anual que es realitza a més de 170 ciutats de tot el món, en el qual diverses entitats i la ciutadania en general transformen de forma temporal places públiques d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres usos, amb l’objectiu de donar a conèixer la necessitat d’un model de ciutat.

A Barcelona, aquesta experiència tindrà lloc divendres 19 de setembre amb més de 20 entitats signants participants. Consulteu el mapa d'aparacaments i les activitats que s'hi organitzen. Més informació 

 143 02 intern2 mobilitat


Cursa de Transports

L'associació Promoció del Transport Públic (PTP) organitza un any més la Cursa de Transports de Barcelona, una comparativa cívica de cost econòmic, impacte ambiental i temps de viatge entre cotxe, transport públic, bicicleta i desplaçaments a peu a la ciutat. Participeu-hi el proper dijous 25 d'octubre a les 18 h. Més informació a www.transportpublic.org/cursa i al correu cursa2014@transportpublic.org.

143 02 intern mobilitat

Civiclub

El Civiclub llança una campanya que premia les persones que comparteixen cotxe o es mouen de manera sostenible. A través de la publicació de fotos, vídeos o textos a les xarxes socials que mostrin com us desplaceu, tot citant @CiviClub i les etiquetes #cosasbuenas o #cosesbones, podreu aconseguir 20 CivisMés informació
   143 02 intern3 mobilitat

Manifest de l’Economia Solidària

Nosaltres, persones, col·lectius, entitats i empreses, afirmem que una altra economia no sols és possible, sinó que ja existeix. Entre altres noms, la coneixem per economia social i solidària, una altra manera d’entendre l’economia que cada cop és més rellevant, tant qualitativament com quantitativament.
L’economia social i solidària la conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen dia a dia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses i institucions capitalistes. Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d’associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d’intercanvi; de monedes locals i monedes socials, d’horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos municipals participatius; d’associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc.
Són realitats que estan presents arreu del món i que tenen en comú tres característiques clau que les s’adscriuen a l’economia social i solidària: donar primacia a la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre, gestionar la pròpia activitat econòmica de manera democràtica, estar compromeses amb el seu medi natural i social i en la perspectiva de la transformació social.
Moltes d’aquestes pràctiques constitueixen veritables escoles de ciutadania activa, laboratoris on s’assagen altres formes de produir, consumir i organitzar-se, valuoses fonts d’inspiració del que podria ser un sistema econòmic diferent del que patim actualment, aparadors que mostren que un altre sistema econòmic és possible. Perquè aquesta és precisament una de les fortaleses de l’economia social i solidària, que no es tracta de cap projecte futur ni de cap ideal abstracte, sinó d’una realitat palpable.
L’economia social i solidària ha de formar part de qualsevol proposta alternativa global al capitalisme. La construcció d’una alternativa a partir de la destil·lació de les millors pràctiques constitueix avui una tasca al nostre parer imprescindible si volem sortir d’aquesta crisi sistèmica en què les elits polítiques i financeres ens tenen sumits i que ens empobreixen. Si no disposem ni que sigui d’un esbós d’un futur alternatiu possible, que comparteixi el conjunt de moviments socials, mai no aconseguirem mobilitzar les energies personals i col·lectives suficients per impulsar un procés de transformació social. Disposar d’un esbós econòmic alternatiu a curt i mitjà termini és una tasca especialment urgent a casa nostra, per tal que totes les energies col·lectives generades no acabin en frustració, sinó que siguin capaces de construir un futur diferent, veritablement més lliure i més just.
En aquesta tasca, l’economia social i solidària té molt a aportar. Un nou model socioeconòmic hauria de tenir com a objectiu satisfer necessitats i contribuir al bé comú per sobre de l’afany de lucre. Per a això podria inspirar-se en molts dels principis, institucions i mètodes procedents de les millors experiències de l’economia social i solidaria en les seves diferents vessants: el treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum responsable, les finances ètiques, les monedes socials, la creació i gestió democràtica dels béns comuns, la distribució solidària de l’excedent…
Però perquè l’economia social i solidària pugui seguir donant tants fruits, i fins i tot anar gestant-se com l’embrió d’una altra economia, necessita desenvolupar-se. Per això animem als seus actors ―cooperativistes i molts altres― a fer més visibles les seves pròpies experiències, a articular-se en projectes intercooperatius a superior escala, a crear mercats socials, així com xarxes locals d’economia social i solidària, a treballar colze a colze amb altres moviments socials, a aprofundir en un model de gestió basat en la participació i la democràcia, a crear mecanismes propis de finançament…, i, amb el suport d’altres agents, a aconseguir unes polítiques públiques favorables, la qual cosa inevitablement exigeix que siguin concertades cooperativament entre l’administració i el sector, que tinguin un caràcter transversal i que no pretenguin mercantilitzar-lo per desactivar la seva capacitat transformadora.
El proper mes d’octubre pot ser un moment especial per al desenvolupament de l’economia social i solidària a Catalunya. A l’entorn de la III Fira d’Economia Solidària de Catalunya organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària, que tindrà lloc a Barcelona els dies 23 a 25 d’octubre de 2014, les persones, col·lectius, entitats i empreses ens comprometem a promoure per tot Catalunya xerrades, debats, assemblees, parades, exposicions, mostres, jornades, accions reivindicatives, etc., que serveixin per divulgar allà on encara no es coneix aquesta altra economia, per constituir xarxes locals d’economia solidària als barris, pobles, ciutats i comarques del país, i per vertebrar totes aquestes xarxes en la Xarxa d’Economia Solidària.
Convertim aquest octubre en el Mes de l’Economia Solidària!
Creem a cada barri, a cada poble, una xarxa d’economia solidària!

Fira d'Economia Solidària de Catalunya

AVENTURA DE CAP DE SETMANA O PROJECTE DE VIDA?

Els propers 24, 25 i 26 d’octubre, la Fabra i Coats allotjarà la III Fira de l’Economia Solidària. Aprofiteu aquesta nova oportunitat per donar la volta a l’economia convencional i apostar per un model més responsable.
  
Sota el lema: "Pot ser l'aventura d'un cap de setmana o el projecte de la teva vida", torna la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català.

Enguany, la fira tindrà un dia més d’activitats que, a banda de donar visibilitat al sector, servirà per fomentar la intercooperació i el coneixement entre les diferents famílies de l’economia solidària (treball cooperatiu, comercialització justa, consum responsable, inversions ètiques, iniciatives de gestió participatives, redistribució dels excedents…). Durant tres dies es realitzaran xerrades, presentacions de nous projectes, exposicions, debats, taules rodones, projecció d’audiovisuals, tallers per a infants... amb l’economia solidària com a denominador comú.

Com a novetats, cal remarcar la presència d’experiències d’economia solidària de Grècia com nació convidada i les sessions internes d’intercooperació entre totes les expositores, que culminaran amb la I Nit de l’Economia Solidària.

L’any passat, la fira es va consolidar amb un total de 184 entitats i empreses inscrites, 12.000 visitants i una setantena de conferenciants i talleristes que van participar en prop d’un centenar d’activitats.

Podeu seguir tota la informació de la fira a través de l'etiqueta #FESC2014 i del web www.firaesc.org.


FESC 2013

MARKETPLACE: ANEU AL BORN I CANVIEU EL MÓN

Entitats de voluntariat, empreses, centres especials de treball i mitjans de comunicació, entre d’altres,
es reuniran el proper 20 d’octubre al Born Centre Cultural per participar a la segona edició del Marketplace.
No us ho perdeu!

El Marketplace 2014 és un esdeveniment bianual organitzat per la Federació Catalana de Voluntariat Social
que té com a objectiu principal facilitar un espai on voluntaris, entitats i empreses amb responsabilitat social 
comparteixin les seves experiències i busquin punts de trobada per col·laborar conjuntament.

El proper 20 d'octubre de 10 a 19 h, al Born Centre Cultural, tant si sou una empresa com una entitat,
teniu una cita per conèixer altres organitzacions i cercar-ne sinèrgies.

Consulteu el programa.

Us recordem que enguany Barcelona ha estat guardonada com a Capital Europea del Voluntariat i que
Catalunya és una de les regions europees més actives en acció voluntària. Segons dades de la Generalitat
 de Catalunya, 1.275.000 persones (17% de la població) dediquen part del seu temps a dur a terme accions
 de voluntariat en qualsevol de les seves formes: social, cultural, ambiental, comunitari i internacional.


TORNEN ELS DIÀLEGS AMBIENTALS

És sostenible la nostra alimentació? Del 28 d’octubre al 25 de novembre tindran lloc les sisenes jornades d’anàlisi i debat, que en aquesta edició tractaran sobre la producció, distribució i consum dels aliments.

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) endegen per sisè any consecutiu els Diàlegs Ambientals, que en aquesta edició tractaran el tema de la producció, distribució i consum sostenible dels aliments. Des de la primera edició, les jornades compten amb el suport de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT).

Al llarg de les cinc sessions que conformen aquest cicle, s’abordaran els següents temes: vies per garantir un subministrament sostenible dels aliments, producció alimentària i polítiques de desenvolupament rural, compra responsable d’aliments o accions viables per combatre el malbaratament.

A més, a la jornada de clausura es comptarà amb la intervenció de Henk Hobbelink, enginyer agrònom i coordinador a l’organització GRAIN, receptora del Right Livelihood Award (Premi Nobel alternatiu) de Medi Ambient l’any 2011.

Dates: del 28 d’octubre al 25 de novembre, de 18.30 a 20.30 h.
Lloc: Institut d’Estudis Catalans
Inscripcions: gratuïtes a través de formulari


Consulteu el programa.

 143 06 Intern Dialegs   143 06 Intern Dialegs4

8 de septiembre de 2014

NOUS SIGNANTS I RENOVACIONS DEL COMPROMÍS

ASOCAP
Xarxa d’experts en formació en la conducció. Ofereix la possibilitat de formar els professionals del transport en tots els vessants relacionats amb la professió, especialment en la conducció eficient.

 
Info142 internes 08 RehabimedAsociación RehabiMed
Xarxa d'organitzacions i professionals que treballen per a la promoció de la rehabilitació, la regeneració urbana i el desenvolupament sostenible.


Info142 internes 08 modasostAssociació Moda Sostenible Barcelona
Associació que té per objectiu sensibilitzar la societat dels avantatges de la moda sostenible, així com potenciar i estimular-ne la seva creació, producció, venda i ús.


Info142 internes 08 apocA poc a poc BCN

www.apocapocbcn.com                                                                               
Espai de co-working i centre de difusió cultural situat al barri del Born. Organitzen esdeveniments dedicats a debatre i divulgar la sostenibilitat. Tot el mobiliari que podreu veure en aquest espai és fruit del reciclatge, de les habilitats i de la paciència dels fundadors d’A Poc A Poc.

Info142 internes 08 CiutatHumana
CIUTAThumana
Organització configurada per arquitectes i educadors que persegueix sensibilitzar vers les discapacitats, potenciar la convivència i treballar a partir de la participació activa i l’experiència en primera persona, donant suport i assessorament en el domini de l’accessibilitat i aportant coneixements legislatius i arquitectònics.
Info142 internes 08 Gas 
Gas Natural Distribució SDG, S.A.
Gas Natural Fenosa és un grup multinacional del sector energètic, pioner en la integració del gas i l'electricitat. La seva missió és atendre les necessitats energètiques de la societat, proporcionant serveis i productes de qualitat respectuosos amb el medi ambient.
Info142 internes 08 pwc 
PriceWaterHouseCoopers Auditores SL.
http://www.pwc.es/es/index.jhtml
PwC ajuda a organitzacions i persones a crear el valor que estan buscant. És una xarxa present a 157 països amb més de 184.000 professionals compromesos en oferir serveis de qualitat en auditoria, assessorament fiscal i legal i consultoria.

Info142 internes 08 valkiria3Valkiria Hub
Plataforma i acceleradora empresarial per potenciar l'emprenedoria femenina. Valkiria Hub Space impulsa projectes que generin impacte econòmic i social, potencien la reinserció laboral i la integració artística i cultural. 

UNA VINTENA DE SIGNANTS AL PARK(ING) DAY

S’apropa la data del Park(ing) Day, l’esdeveniment que s’organitza en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i que proposa un nou ús de l’espai públic. Consulteu el mapa d’ubicacions i feu-ne el seguiment el proper 19 de setembre.

El Park(ing) Day és un esdeveniment anual que es realitza a més de 170 ciutats de tot el món, en què diverses entitats ambientals, artístiques, socials i la ciutadania en general transformen de forma temporal places públiques d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu de donar a conèixer la necessitat d’un nou model de ciutat.

Aquest any a Barcelona, l’associació Espai Ambiental ha coordinat el #parkingdaybcn2014, que tindrà lloc el proper 19 de setembre a diversos espais de Barcelona. Més de 40 entitats, 20 de les quals són membres de Barcelona + Sostenible, participaran en l’esdeveniment. Podeu consultar el llistat de participants i totes les instal·lacions al mapa.

Si encara voleu participar, ho podeu fer com a voluntaris/es en alguna de les instal·lacions ja previstes. Només cal que us poseu en contacte amb Espai Ambiental a través del correu info@espaiambiental.com i us informaran de com hi podeu participar.

Per seguir l’esdeveniment, podeu fer-ho a través de l'etiqueta #parkingdaybcn2014 i el Twitter.

Consulteu el manifest que han elaborat conjuntament les organitzacions participants.

                      Info142 internes 05cadires      Info142 internes 05dibuixpark

EL CLUB DE LES PERSONES CÍVIQUES

Demanar la motxilla de l'electricitat a règim o portar llibres per fer bookcrossing a La Fàbrica del Sol són accions amb què podeu guanyar Civis. Descobriu més iniciatives que el Civiclub també premia!

Com ja sabeu, el Civiclub és una plataforma que premia accions cíviques de la ciutadania, ja sigui en l’àmbit de la sostenibilitat, la solidaritat o la salut.
Diversos signants formen part del catàleg d’organitzacions que faciliten l’obtenció de Civis (la moneda virtual de bescanvi), amb els quals podeu obtenir descomptes per a diverses activitats d’oci i cultura.
La Fàbrica del Sol també se suma a aquesta iniciativa. Per exemple, sol·licitar la motxilla de l'Electricitat a règim o portar-hi llibres per ferbookcrossing està premiat amb 20 civis. Més informació a l'enllaç.

Descobriu quins avantatges té fer accions positives per a la societat!

 Info142 internes 07

ES PRESENTA L’APLEC D’AGRICULTURA URBANA

El dijous 4 de setembre es va presentar l’Aplec d’Agricultura Urbana, que tindrà lloc a Barcelona els dies 10, 11 i 12 d’octubre. L'objectiu és posar en valor els avantatges de l’agricultura urbana, així com la necessitat de normalitzar-­la per al bé comú de la societat.

Ahir es va presentar el primer Aplec d'Agricultura Urbana, una nova iniciativa que vol convertir-se en punt de trobada per a les persones, entitats i col·lectius que participen en projectes d'horticultura en entorns urbans o periurbans.

Les jornades se celebraran del 10 al 12 d'octubre a l'Espai Jove la Fontana, amb l'objectiu de generar una xarxa per aconseguir ciutats més sostenibles utilitzant tots els beneficis de l'agricultura urbana, tant ambientals com socials i econòmics.

L'Aplec neix de la cooperativa Tarpuna, conjuntament amb més de 30 entitats, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona. 

Un aplec per a tothom
Tothom qui estigui interessat en els horts urbans està convidat a l'Aplec. Hi haurà des d'activitats d'iniciació i divulgació per a que les persones que comencen puguin aprendre, fins a activitats especialitzades per als qui vulguin aprofundir més.
Per participar a les activitats obertes no cal inscripció, però per als espais d'aprofundiment caldrà formalitzar una inscripció a partir del dia 15 de setembre a través del web.

Tres dies d'activitats
Durant la tarda del divendres hi haurà tallers d'iniciació i especialitzats, exposicions i altres activitats lúdiques. El dissabte, durant tot el dia es combinaran tallers i exposicions amb comunicacions de projectes, grups de treball i una ponència internacional. El diumenge es reservarà per a visites i portes obertes a diferents horts urbans de Barcelona i rodalies.
Properament es podrà consultar el programa complet d'activitats.

Com es pot col·laborar
Si esteu interessats en participar en l'Aplec i en l'agricultura urbana, l'organització ofereix diferents maneres de col·laborar, tant a nivell personal com d'entitats i col·lectius i d'empreses. 

Consulteu tota la informació al web www.agriculturaurbana.cat.


SEGUEIX LA PARTICIPACIÓ A LES SUPERILLES

El 29 de setembre, coincidint amb la Festa Major del barri, es farà el primer taller participatiu sobre superilles a l’Esquerra de l'Eixample. Durant la tardor també tindran lloc nous tallers a Sant Martí, Sants-Montjuïc i les Corts.


El 29 de setembre, coincidint amb la Festa Major del barri, es farà el primer taller participatiu sobre superilles a l’Esquerra de l'Eixample amb l’objectiu de donar a conèixer el programa Superilles de la ciutat de Barcelona, escollir la ubicació de les Superilles Esquerra de l’Eixample i recollir les idees de com ens imaginem i ens agradaria veure aquest  tros de barri en un futur.

En breu es publicarà, a la web del Districte de l’Eixample i a la web Barcelona + Sostenible  l’hora i lloc concret on es desenvoluparà el taller i com formalitzar la inscripció, requisit necessari per organitzar la sessió.

Durant la tardor també es faran tallers participatius als districtes de Sant Martí, Sants-Montjuïc i les Corts.

      Info142 interna 02     Info142 interna 02 2

DE L’AGENDA 21 A BARCELONA + SOSTENIBLE

Us presentem la nova imatge de la xarxa de signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. També hi ha canvis a la web, al correu electrònic i a la newsletter. Comencem el curs amb novetats!

Encetem el curs amb novetats: imatge renovada de la xarxa de signants, nous apartats a la web, més visibilitat de les xarxes socials i més recursos. Tota una sèrie de canvis amb què pretenem fer més atractiva i més funcional la xarxa d’organitzacions Barcelona + Sostenible.

De l’Agenda 21 a Barcelona + Sostenible
L'Agenda 21 de Barcelona es va consolidar l’any 2002 després de l’aprovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Al 2012, es van revisar de forma participativa tots els objectius i es va aprovar un nou document marc amb horitzó 2022. Amb aquesta renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, el programa actualment s’anomena Barcelona + Sostenible.

L'Agenda 21 Escolar ara és Escoles + Sostenibles i el programa Acció 21 ara és Entitats i Empreses + Sostenibles.

Un logotip renovat
La imatge de l’Agenda 21 de Barcelona ha estat renovada per una nova marca. Els signants del Compromís s'identificaran a partir d'ara amb un logotip amb el qual s’especifica la pertinença a la xarxa a través del terme “Membre de: Barcelona + Sostenible”.

Novetats a la web
La web ara és  www.bcn.cat/bcnsostenible i presenta la nova imatge, amb algunes novetats com ara el Mapa Barcelona + Sostenible, una eina per visualitzar els membres de la xarxa, el seguiment de l'etiqueta #bcnsostenible de Twitter i millores en la cerca d'accions per la sostenibilitat dels signants.

La newsletter Info B+S
Les properes newsletters ja tindran la nova imatge i nous apartats: Actualitat i Accions de la xarxa. Recordeu que podeu enviar-nos les vostres notícies per fer-ne difusió.

Contacte amb la Secretaria Barcelona + Sostenible
L'equip de la Secretaria continua a la vostra disposició al correu electrònic bcnsostenible@bcn.cat, que substitueix l'antic agenda21@bcn.cat.