Nosaltres, persones, col·lectius, entitats i empreses, afirmem que una altra economia no sols és possible, sinó que ja existeix. Entre altres noms, la coneixem per economia social i solidària, una altra manera d’entendre l’economia que cada cop és més rellevant, tant qualitativament com quantitativament.
L’economia social i solidària la conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen dia a dia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses i institucions capitalistes. Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d’associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d’intercanvi; de monedes locals i monedes socials, d’horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos municipals participatius; d’associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc.
Són realitats que estan presents arreu del món i que tenen en comú tres característiques clau que les s’adscriuen a l’economia social i solidària: donar primacia a la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre, gestionar la pròpia activitat econòmica de manera democràtica, estar compromeses amb el seu medi natural i social i en la perspectiva de la transformació social.
Moltes d’aquestes pràctiques constitueixen veritables escoles de ciutadania activa, laboratoris on s’assagen altres formes de produir, consumir i organitzar-se, valuoses fonts d’inspiració del que podria ser un sistema econòmic diferent del que patim actualment, aparadors que mostren que un altre sistema econòmic és possible. Perquè aquesta és precisament una de les fortaleses de l’economia social i solidària, que no es tracta de cap projecte futur ni de cap ideal abstracte, sinó d’una realitat palpable.
L’economia social i solidària ha de formar part de qualsevol proposta alternativa global al capitalisme. La construcció d’una alternativa a partir de la destil·lació de les millors pràctiques constitueix avui una tasca al nostre parer imprescindible si volem sortir d’aquesta crisi sistèmica en què les elits polítiques i financeres ens tenen sumits i que ens empobreixen. Si no disposem ni que sigui d’un esbós d’un futur alternatiu possible, que comparteixi el conjunt de moviments socials, mai no aconseguirem mobilitzar les energies personals i col·lectives suficients per impulsar un procés de transformació social. Disposar d’un esbós econòmic alternatiu a curt i mitjà termini és una tasca especialment urgent a casa nostra, per tal que totes les energies col·lectives generades no acabin en frustració, sinó que siguin capaces de construir un futur diferent, veritablement més lliure i més just.
En aquesta tasca, l’economia social i solidària té molt a aportar. Un nou model socioeconòmic hauria de tenir com a objectiu satisfer necessitats i contribuir al bé comú per sobre de l’afany de lucre. Per a això podria inspirar-se en molts dels principis, institucions i mètodes procedents de les millors experiències de l’economia social i solidaria en les seves diferents vessants: el treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum responsable, les finances ètiques, les monedes socials, la creació i gestió democràtica dels béns comuns, la distribució solidària de l’excedent…
Però perquè l’economia social i solidària pugui seguir donant tants fruits, i fins i tot anar gestant-se com l’embrió d’una altra economia, necessita desenvolupar-se. Per això animem als seus actors ―cooperativistes i molts altres― a fer més visibles les seves pròpies experiències, a articular-se en projectes intercooperatius a superior escala, a crear mercats socials, així com xarxes locals d’economia social i solidària, a treballar colze a colze amb altres moviments socials, a aprofundir en un model de gestió basat en la participació i la democràcia, a crear mecanismes propis de finançament…, i, amb el suport d’altres agents, a aconseguir unes polítiques públiques favorables, la qual cosa inevitablement exigeix que siguin concertades cooperativament entre l’administració i el sector, que tinguin un caràcter transversal i que no pretenguin mercantilitzar-lo per desactivar la seva capacitat transformadora.
El proper mes d’octubre pot ser un moment especial per al desenvolupament de l’economia social i solidària a Catalunya. A l’entorn de la III Fira d’Economia Solidària de Catalunya organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària, que tindrà lloc a Barcelona els dies 23 a 25 d’octubre de 2014, les persones, col·lectius, entitats i empreses ens comprometem a promoure per tot Catalunya xerrades, debats, assemblees, parades, exposicions, mostres, jornades, accions reivindicatives, etc., que serveixin per divulgar allà on encara no es coneix aquesta altra economia, per constituir xarxes locals d’economia solidària als barris, pobles, ciutats i comarques del país, i per vertebrar totes aquestes xarxes en la Xarxa d’Economia Solidària.
Convertim aquest octubre en el Mes de l’Economia Solidària!
Creem a cada barri, a cada poble, una xarxa d’economia solidària!
Creem a cada barri, a cada poble, una xarxa d’economia solidària!
Fira d'Economia Solidària de Catalunya
No hay comentarios:
Publicar un comentario