26 de octubre de 2014

3, 2, 1… acció! La II Conferència Estatal de Joves

Del 12 al 15 de novembre Barcelona acollirà la Conferencia Estatal Tinguem Cura del Planeta en la que participaran més de 120 joves. Voleu saber què faran?

Més de 120 joves de més de 70 centres educatius vinguts de 10 regions d’Espanya participaran a la Conferència Estatal de Joves Tinguem Cura del Planeta que tindrà lloc del 12 al 15 de novembre de 2014 a Barcelona: joves d’Albacete, Galícia, La Rioja, La Comunitat de Madrid, Navarra, Palència, Euskadi, Canàries, Múrcia i Catalunya.

Del programa Barcelona Escoles + Sostenibles hi participaran joves del Col•legi Sant Ramon Nonat, FEDAC Mare de Déu de la Mercè, Escola Pia de Sant Antoni, Escola Pia de Sarrià-Calassanç, Institut Joan Brossa, Escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia i l’Escola Els Arcs.

Durant els mesos passats, les diferents comunitats han realitzat les seves conferències autonòmiques per seleccionar els delegats que hi participaran. A la trobada els joves intercanviaran les diagnosis dels reptes socioambientals detectats, les accions que duen a terme als seus centres educatius i realitzaran tallers d’educomunicació per donar a conèixer les conclusions. Podeu veure el programa provisional aquí.

Durant les mateixes dates, a Barcelona s’estarà duent a terme el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores on els joves compartiran les conclusions amb els participants al Congrés.

l'European Transnational Workshop

Sota el títol de Design and create innovative Environmental Education ideas to face the current challenges of Environmental Education in Europe (Disseny i creació d'idees innovadores d'Educació Ambiental per afrontar els reptes actuals de l'Educació Ambiental a Europa), el projecte europeu GreeNET endega aquest curs a Barcelona, el proper 13 de novembre. En ell es debatrà sobre les problemàtiques existents i es faran intercanvis entre professorat de diversos països europeus.
                                      
Aquest Taller Europeu Transnacional estarà moderat per Ecoinstitut (Catalunya) i Ellinogermaniki Agogi (Grècia) i tindrà el format Green Ideas (Design Thinking). Aquesta dinàmica permetrà posar en comú i debatre els problemes d'educació ambiental comuns a Europa i proposar estratègies per afrontar-los. Com millorar l'interès dels estudiants envers la sostenibilitat? Com incorporar la dimensió laboral en les activitats d'educació per la sostenibilitat? Aquestes són algunes de les qüestions que es tractaran.

L'organització posa a disposició del professorat de la xarxa de BcnE+S (abans A21E) 20 places per participar en aquests tallers. La llengua comuna serà l'anglès i, per tant, cal tenir un nivell suficient de conversa i estar disposat a treballar amb grups paneuropeus. 
Per a més informació, consulteu el programa provisional i la metodologia dels tallers.
  20141008 04W.EuropeanWorkshop
 


Subvencions pel curs 2014-15

Fem paper reciclat

L’Escola Sagrada Família – Gràcia no només recull el paper sinó que s’atreveix amb el paper reciclat i ens explica com s’ho fan per fabricar-lo.

Després de visitar el punt verd mòbil, les classes de P5 avions i ratpenats de l’Escola Sagrada Família - Gràcia, van voler conèixer millor què passa amb els papers que portem al contenidor.

Vam agafar papers vells i els vam trossejar ben petits; també vam afegir-ne alguns de la màquina destructora de documents. Després hi vam posar aigua i vam remenar força. Ho vam deixar estovar uns quants dies, remenant de tant en tant. Després, vam escórrer la massa de papers damunt dels sedassos, fent força amb els corrons i les mans per a què sortís tota l’aigua i els vam deixar assecar al sol i als radiadors, dos o tres dies més.

Hem vist que, quan és ben sec, és molt fàcil treure el paper nou del sedàs, es desenganxa d’una sola peça! Finalment, hem obtingut un paper reciclat tovet, amb el qual hem fet collage a plàstica, representant un núvol, una ovella, neu damunt les cases o al terra. Cadascú l’ha utilitzat seguint la seva imaginació.

Subvencions pel curs 2014-15

Us invitem a...

Visitar l’Ateneu de Fabricació de les Corts, comparar el consum energètic, organitzar un mapatge col·laboratiu i participar a unes jornades sobre el malbaratament alimentari.

... visitar l'Ateneu de Fabricació de Les Corts el proper divendres 31 d'octubre, de 12 a 13.30 h, un equipament on tota la comunitat, des d'infants i joves fins a empreses i organitzacions, poden convertir les seves idees en realitat i accelerar la revolució de la fabricació digital. L'activitat és gratuïta amb inscripció prèvia i s'adreça als membres de la xarxa Barcelona + Sostenible (màxim dues persones per organització). Accediu al formulari d'inscripció.


... participar a la X edició del concurs escolar El teu consum té història: 10 anys de Consumópolis, 30 anys de Consum organitzat per l’Agència Catalana del Consum adreçat a l’alumnat de cicle superior i ESO. Els equips participants caldrà que resolguin unes proves de caràcter pedagògic i lúdic i dissenyin, elaborin i presentin un cartell per comparar els aspectes característics del consum en dues èpoques. Més informació aquí.

... col·laborar en el grup de treball per fer un mapatge col·laboratiu al barri de Gràcia. Si vols rebre més informació adreça un correu electrònic a scea@scea.cat.  El mapatge és una trobada entre persones i organitzacions per identificar els recursos d’interès ambiental i elaborar itineraris temàtics que es podran consultar al web del mapa Barcelona + Sostenible.

... assistir a les jornades sobre el malbaratament alimentari Llencem el menjar! L’aprofitament és possible? que tindrà lloc el 6 i 7 de novembre a Terrassa.

... fullejar el darrer número de la revista esPosible sobre iniciatives d’agricultura urbana que tenyeixen la ciutat de verd.

19 de octubre de 2014

Muere uno de los siete rinocerontes blancos del norte que quedan en el mundo

Uno de los útlimos rinocerontes blancos del norte
Foto: OL PEJETA/EPShare on email
MADRID, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

 Los rinocerontes blancos del norte están a punto de extinguirse  después de que se encontrara muerto a uno de los siete únicos especímenes que quedaban. En un comunicado, la organización conservacionista de Ol Pejeta (Kenia) ha informado de que Suni, como se llamaba el animal, no ha sido cazado. Sin embargo, se desconocen las causas de su muerte.
   "Los veterinarios del Servicio de Fauna de Kenia realizarán un examen post mórtem en cuanto les sea posible", ha confirmado la organización. El comunicado ha querido evitar la hipótesis de cazadores furtivos recordando que "en 2006, su padre, Saút, murió por causas naturales a la misma edad que tenía Suni" en el momento de morir.
   Suni era uno de los siete rinocerontes blancos norteños que quedaban en el mundo. Además, era uno de los dos machos que quedaban que podían tener crías. La situación de esta especie está cerca de la completa extinción, lo que la Conservación de Ol Pejeta ha calificado de un "triste testimonio de la avaricia de la raza humana".

Celebra halloween de una forma sostenible.

¿A quién no le gusta disfrutar de una fiesta divertida? y si la fiesta además implica disfraces, comida y decoraciones terroríficas ¡mejor!. Por eso no es de extrañar que la fiesta de halloween se haya instaurado en nuestro pais de una forma definitiva. Nosotros estamos con la fiesta, la alegría y las ganas de pasarlo bien pero siempre os pedimos un poco de cabeza para que la fiesta de hoy no se convierta en una montaña de basura que tengo que bajar mañana al contenedor.
En esta entrada queremos compartir con vosotros ideas ingeniosas, sencillas, baratas y sostenibles para que vuestra fiesta suponga poco impacto en el medio ambiente. Lo primero que os aconsejamos es que echéis un vistazo a las pautas generales para hacer fiestas sostenibles que publicamos hace unos meses. Y para el resto, prestad atención a estas ideas:

Decoraciones

La fiesta de halloween se caracteriza por las decoraciones que pondremos en nuestra casa o en el local donde vayamos a celebrarlo, aquí os dejo un par de ideas que puedes hacer tú mismo utilizando residuos:
Ideas ingeniosas, sencillas y baratas para reducir el impacto ambiental de vuestra fiesta
Murcielago con una lata. Pincha en la imagen para ver cómo se hace.
candelabros-para-Halloween
Candelabros con botes de cristal. Pincha en la imagen para ver cómo se hacen.
Una idea muy simple y original para hacer candelabros de halloween

Disfraces

A la hora de buscar un disfraz es importante considerar la posibilidad de reutilizar disfraces de años anteriores, que te presten alguno o incluso alquilarlo. De todos modos nuestra propuesta es utilizar ropa vieja que tengas por casa, un poco de maquillaje y que hagas un disfraz de zombie, tan de moda en estos tiempos. Con un poco de imaginación, ropa que tengas por casa, pinturas y un poco de teatro puedes hacerte un disfraz de lo más terrorífico.
Disfraz-zombie-casero
Pincha en la imagen para ver un tutorial completo.

Bolsas para guardar los caramelos

bolsa_caramelos_0.png
Bolsa de papel decorada. Pincha en la imagen para ver cómo se hace.
Cada vez es más común que los niños (y algunos no tan niños) vayan a buscar caramelos al grito de: “¡truco o trato!”. Para guardar todos los dulces, en lugar de comprar cualquier recipiente de plástico podemos hacerlos nosotros mismos utilizando cosas que tengamos por casa, ahí va un ejemplo:
Pues con todos estos ingredientes podéis pasar una noche de fiesta de lo más divertida pero recordar: siempre pensando en la sostenibilidad y el respeto al medio ambiente. Como dato os diré que la noche de halloween de 2013 únicamente en las calles de Valencia se recogieron 11.000 kg. de residuos (Fuente: europa press.). En nuestra mano está reducir esta cantidad este año.

http://medioambiente.blogs.upv.es

NOUS SIGNANTS

L'Associació per al Foment de l'I+D+I en Hosteleria i el Consell de la Joventut d’Horta-Guinardó s'han incorporat a la xarxa Barcelona + Sostenible.


ANTA és una associació de professionals i empreses, sense ànim de lucre, que promou el desenvolupament tecnològic -i alhora sostenible- en el sector de l'alimentació col·lectiva.

L'associació compta amb el departament "Restaurants Sostenibles", que vetlla perquè els establiments hostelers gestionin els recursos tant a nivell econòmic, social  com ambiental de forma que es maximitzin els beneficis sense comprometre les oportunitats per a les generacions futures.


Entitat sense afany de lucre creada l’any 1988 per la voluntat d’algunes de les entitats juvenils del districte per fer front comú davant les administracions. Des de fa més de 25 anys representen col·lectivament els interessos de les entitats davant les institucions públiques a més d’oferir diferents projectes, iniciatives i serveis conjunts.

El Consell de Joventut d’Horta Guinardó persegueix 6 objectius generals:

• Coordinar les entitats juvenils del districte.
• Donar suport a les entitats juvenils en el seu dia a dia.
• Fomentar la participació i promoció de l’associacionisme juvenil al districte.
• Ser eina assessora, informativa i formativa per a les entitats juvenils i grups de joves del districte.
• Ser eina assessora i informativa per a tota mena de jovent del districte.
• Actuar com a interlocutor vàlid en matèria de joventut del nostre districte davant les administracions.

Día Mundial de la Protección de la Naturaleza



El objetivo básico de la protección ambiental es anticipar los riesgos y prevenir los daños; Proteger los espacios naturales, aquellos que poseen valores singulares de vegetación, fauna, paisaje o geomorfología y dirigiendo esfuerzos para que el desarrollo humano sea compatible con la protección del entorno.

En un momento crítico en el que nuestra huella ecológica supera la capacidad del planeta para regenerar lo que se consume, hoy más que nunca, la protección de la naturaleza, se convierte en un asunto de prioridad esencial.



Si bien la tendencia actual demuestra que la humanidad está abusando de la capacidad del planeta para abastecernos, todavía estamos a tiempo de tomar las medidas oportunas para construir un futuro basado en el consumo sostenible de los recursos naturales.


La protección de la Madre Naturaleza, no puede ser una cuestión exclusiva de los ambientalistas. Es responsabilidad de todos los seres humanos el cuidado de los ecosistemas en general y de la biodiversidad en particular, para ello es imprescindible el desarrollo de correctas políticas ambientales, por parte de las instituciones.


Cierto es que a día de hoy la implicación ciudadana va creciendo, y no sólo entre nosotros, cada vez son más las normativas propuestas por organismos europeos e internacionales que intentan gestionar y proteger el medio ambiente, equilibrando el desarrollo económico con la sostenibilidad ambiental.

Además, en el papel de la concienciación, es fundamental la educación ambiental. Una educación basada en valores ambientales aplicables a cualquier actitud social y cuyo  objetivo es el de formar la capacidad de observación crítica y juicio de valor teniendo en cuenta la protección y gestión sostenible de nuestro entorno.


"Cuidemos de donde vivimos y de lo que vivimos, no sea que Mamá Gaia comience a cobrarnos lo que le debemos"
http://blog.ambientum.com/2014/10/dia-mundial-proteccion-naturaleza.html

ACCIONS DELS SIGNANTS



Els signants del Compromís no s’aturen. Gràfiques Ortells, Ingeniería Social, Yök Casa + Cultura, entre d’altres, ens expliquen els seus projectes en l’àmbit de la prevenció de residus i l’educació ambiental, la igualtat i el turisme responsable.




selvans bisProjecte "Llibretes solidàries"

AccióNatura Gràfiques Ortells col·laboren per tirar endavant el projecte "Llibretes solidàries", juntament amb la participació de diverses escoles de Catalunya. AccióNatura realitza a l'escola una sessió pedagògica sobre el projecte “Selvans” de conservació de boscos madurs. Posteriorment, els alumnes dissenyen les tapes de les llibretes, que es confeccionen amb excedents de paper de la impremta de Gràfiques Ortells.


Inauguració de Yök, Casa + Cultura

Us presentem Yök, Casa + Cultura, el projecte d'allotjament sostenible de dues emprenedores: la Petz Scholtus, ecodiseñadora, i la Mari Rodríguez Marañís, experta en gestió de qualitat hotelera.

Es tracta de tres habitatges ecoreformats en un edifici del modernisme català (1900), inspirat en el projecte R3project de casa ecològica al barri Gòtic de Barcelona. Els punts forts de l'allotjament són el seu interior sostenible, el disseny dels productes i serveis que s'hi ofereixen i la promoció de la cultura i la tradición barcelonina.

A la reforma es van tenir el compte els principis de l'ecodisseny (tot recuperant els elements modernistes anteriors), la reutilització de materials i l'ús de productes lliures de COV, així com la priorització de la proximitat. També s'han colocat dispositius d'estalvi d'aigua i d'eficiència energètica.

La cultura es una altre aspecte a destacar, ja que Yök organitza esdeveniments per als hostes i també oberts a la ciutadania. Consulteu l'agenda d'activitats a la terrassa de l'edifici.

El 25 i 26 d'octubre obriran les seves portes en el marc del 48hopenhousebarcelona.

yok


Ingeniería Social promou els Plans d'Igualtat
Igualtat 
Des d'Ingenieria Social ofereixen suport als signants per confeccionar Plans d'Igualtat d'Oportunitats a les seves organitzacions. Es tracta de desenvolupar mesures concretes adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones, tal com estableix la Llei Orgànica 3/2007.

Si la vostra entitat o empresa té més de 250 treballadors/es, la normativa preveu l'obligació d'aquest tipus de pla. No obstant això, es tracta d'una mesura de responsabilitat social encara que no s'assoleixi aquesta quantitat.

Consulteu l'infograma i, si voleu més informació, contacteu amb Ingeniería Social a través del correu lucia.melendo@ingenieriasocial.es o del telèfon 93 412 70 79.

NOVETATS SDEA

El 16 d'octubre és el Dia Mundial de l'Alimentació i el 2014 l'Any Internacional de l’Agricultura Familiar. El Servei de Documentació d'Educació Ambiental us proposa lectures i recursos al voltant d'aquestes temàtiques.

 Agricultura familiar: alimentar el món, tenir cura del planeta” és el lema d’enguany per al Dia Mundial de l’Alimentació. Amb aquest motiu, des de l’SDEA us recomanem els següents recursos:

sdea3Alimentos globalizados: soberanía alimentaria y comercio justo. Xavier Montagut, Fabrizio Dogliotti. 2ª ed. Icaria, 2008.

Davant la crisi alimentària actual, el llibre replanteja a on porta l’actual model agroalimentari i qui són els principals responsables del mercat globalitzat i de la desprotecció per a les agricultures camperoles que, si en el passat van alimentar el món, han de ser les que el poden alimentar en el futur. + informació.

Deja que cante el gallo: material pedagògic per a secundària. N. Bernat, M. J. Vall. Veterinaris sense Fronteres, 2008.
sdea2bisMaterial educatiu per tractar a l’aula els temes de sobirania alimentària, el dret a la terra, el dret a l’alimentació, l’emigració forçada, la corrupció política, etc. Conté un CD amb cançons reivindicatives (relacionades amb l'àmbit rural de coneguts autors i autores), un llibre de relats pagesos, unes fitxes de treball i una relació de llocs web. + informació.

Maleta pedagògica: recursos didàctics i documentals sobre sobirania alimentària, gènere, consum i medi ambient. DVD. Entrepobles, 2011.
sdea4Inclou un cd-rom amb recursos educatius (guies didàctiques, jocs, exposicions, lectures, còmics...) per a tractar el concepte de sobirania alimentària, i un DVD que conté diversos documentals. + informació.


Otra cocina es possible: cien recetas con ingredientes de comercio justo. Manuel Almirall. ECOS, 2008.

La finalitat d’aquest llibre és demostrar que sense fer masses variacions en els nostres menús (o potser sí), i sense que resulti molt car, podem sdea5utilitzar molts productes de comerç just en el nostre dia a dia. + informació.





Accions del Banc dels Aliments 

Enguany, amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, la Fundació Banc dels Aliments organitza tota una setmana d’actes. Des de portes obertes per mostrar la feina des de dins, fins a seminaris de la mà de professionals i voluntaris del Banc. També s’aprofitarà un dia tan assenyalat per retre homenatge a Jordi Peix (Barcelona, 1944 – 2014), fundador del Banc dels Aliments de Barcelona, que ens va deixar el passat 5 de juliol

LES OPORTUNITATS DEL CONSELL CIUTADÀ PER LA SOSTENIBILITAT

Prop de 50 signants ja s’han inscrit al “Fem Xarxing, Fem Consell” del 4 de novembre. Empreses, associacions, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions identificaran les prioritats dels seus sectors per treballar al futur Consell Ciutadà per la Sostenibilitat.
  
Info145 intern02 xarxingEl Consell Ciutadà per la Sostenibilitat representa la refundació del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat, creat l’any 1998 per impulsar l’Agenda 21 de Barcelona, avui  anomenada Barcelona + Sostenible.

Els passats 1 i 3 de juliol van tenir lloc dues sessions informatives adreçades als membres de la xarxa per donar a conèixer el plantejament del nou Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i iniciar el treball dins la xarxa de signants per constituir-lo. El 24 de juliol de 2014 es va sotmetre a informació pública al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) l’Anunci d'aprovació inicial del reglament de funcionament intern del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat.

El reglament, pendent de publicació definitiva, recull les funcions del Consell, que inclouen contribuir a estendre la cultura de la sostenibilitat a Barcelona a través del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, impulsar estudis i emetre dictàmens sobre les actuacions municipals en matèria de sostenibilitat, fomentar processos participatius entre les organitzacions de la xarxa de signants del Compromís, donar compte de la seva activitat a la xarxa i escoltar les seves propostes d’accions prioritàries de futur. A més del Plenari, el Consell comptarà amb una Comissió Permanent de caràcter executiu, grups de treball oberts a tots els signants i una secretaria tècnica de suport.

La Casa Convalescència allotjarà el proper 4 de novembre, de 17.30 a 20 h, la trobada Fem Xarxing, Fem Consell, una cita amb les organitzacions signants del Compromís per potenciar les relacions amb els representants del seu mateix sector:  associatiu i cívic, empresarial, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions públiques.

Aquesta és la segona edició de la trobada Fem Xarxing, que es convoca coincidint amb l’aprovació definitiva i publicació del reglament del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat. Amb el nou reglament, s’establirà que la gran majoria dels membres del Consell seran signants del Compromís, i elegits per les empreses i entitats del seu mateix sector.
L’interès de la jornada és fer contactes, compartir idees, prioritats i conèixer les visions de les diferents organitzacions, familiaritzar-se amb el rol del Consell i el procés electiu o bé per plantejar la candidatura per presentar-se.

 
Info145 intern01 xarxing

 La primera trobada Fem Xarxing va aplegar més de 100 representants de 80 organitzacions de la xarxa

12 de octubre de 2014

La acidificación y el calentamiento amenazan especies emblemáticas del mar Mediterráneo

1 / 2
Equipo de medición utilizado en una de las campañas de MedSea
Más de 100 investigadores de 12 países han participado en el proyecto MEDSEA, sobre los efectos del calentamiento y la acidificación del mar Mediterráneo en las especies y ecosistemas clave de la región. Tras tres años y medio de trabajo, los científicos han presentado hoy las principales conclusiones en la sede de la Representación de la Comisión Europea en Barcelona.
Los investigadores han constatado que el Mediterráneo se está calentando y acidificando a un ritmo sin precedentes, principalmente a causa de las emisiones de dióxido de carbono a la atmósfera por la quema de combustibles fósiles. El incremento del COprovoca el calentamiento de la atmósfera y del océano, así como la acidificación del mar por la incorporación de dióxido de carbono en las aguas superficiales.
La acidez de las aguas se ha incrementado un 10% desde 1995, y lo hará un 30% más hasta el año 2050 si continúa el ritmo actual de las emisiones de CO2
Entre las conclusiones del estudio, los investigadores destacan que el mar Mediterráneo ha aumentado su temperatura en un promedio de 0,67 °C en los últimos 25 años, según datos de temperatura superficial obtenidos por satélite. La acidez de las aguas se ha incrementado un 10% desde 1995, y lo hará un 30% más hasta el año 2050 si continúa el ritmo actual de las emisiones de CO2.
En unas pocas décadas la acidificación del mar Mediterráneo probablemente habrá aumentado en un 60% desde el inicio de la revolución  industrial, y a finales de siglo este incremento habrá podido alcanzar el 150%. La investigación también pone de manifiesto que especies tan emblemáticas como los arrecifes coralígenos, de vermétidos, el coral rojo y las praderas de fanerógamas marinas están seriamente amenazadas a causa del calentamiento y la acidificación.
Se trata de un fenómeno de especial importancia para las poblaciones de la costa mediterránea, con 300 millones de habitantes (entre locales y visitantes), ecosistemas únicos, y con una cultura gastronómica donde destaca el pescado y el marisco, y que la convierte también en un destino turístico apreciado en todo el mundo. Áreas costeras con actividades económicas directamente dependientes de los recursos marinos pueden sufrir impactos en el empleo y en los beneficios  de sectores como la acuicultura, la pesca a mar abierto y el turismo.
Patrizia Ziveri, profesora e investigadora del Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales (ICTA) de la UAB y coordinadora del proyecto, afirma que “no sabíamos prácticamente nada sobre los efectos combinados del calentamiento y la acidificación en el mar Mediterráneo hasta este estudio. Ahora sabemos que nos encontramos ante una doble amenaza muy seria sobre nuestros ecosistemas marinos”.
“La vida será difícil para algunas especies: las invasoras sobrevivirán, pero la biodiversidad disminuirá y algunas especies se extinguirán”
“Ecosistemas emblemáticos del Mediterráneo, como las praderas de fanerógamas marinas, los coloridos arrecifes coralígenos y los arrecifes de vermétidos están amenazados y se enfrentan a un rápido declive, a causa de la acidificación y el calentamiento. Se trata de especies que construyen ecosistemas asombrosos, creando el hogar de otras miles de especies, protegen la costa de la erosión y proporcionan comida y productos naturales a la sociedad”, afirma el profesor Maoz Fine, de la Ball-Ilan University de Israel.
“La actividad volcánica subacuática arroja dióxido de carbono en el agua del mar y aumenta su acidez como si se tratara de un increíble laboratorio natural, mostrando el aspecto que tendrá el mar Mediterráneo en el futuro. Desafortunadamente, esta ventana a un mar con alto contenido en CO2 nos muestra que la vida será difícil para algunas especies: las invasoras sobrevivirán, pero la biodiversidad disminuirá y algunas especies se extinguirán”, comenta el profesor Jason Hall-Spencer, de la University of Plymouth (Reino Unido).
El profesor investigador James Orr, del Laboratoire des Sciences du Climat et de l`Environnement (Francia), recuerda que "para salvaguardar estos fantásticos ecosistemas la sociedad ha de reducir las emisiones de los combustibles fósiles a escala mundial. No es solo la costa de los demás la que se verá afectada, sino todos los océanos y todas las costas del mundo. Necesitamos actuar y no hay tiempo que perder".
Sobre el proyecto MedSeA
El proyecto Mediterranean Sea Acidification in a changing climate (MedSeA) está financiado por la Comisión Europea bajo el 7º Programa Marco. Implica a 22 instituciones de 12 países, lideradas por el Instituto de Ciencia y de Tecnología Ambientales (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). MedSeA se centra en los impactos del calentamiento y la acidificación del agua del mar en las especies y ecosistemas clave de la región, así como en el modo en que pueden afectar a la sociedad. 

Especies en peligro de extinción: Los animales vertebrados se reducen a la mitad en los últimos 40 años

Planeta vivo
are on email
MADRID, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -
   En menos de dos generaciones humanas la población de especies vertebradas se ha reducido a la mitad en los últimos 40 años. Así de contundente es el informe publicado por La ONG WWF, el 'Índice de Planeta Vivo 2014' que analiza cada dos años la tendencia vital de más de 10.000 poblaciones de 3.038 especies de vertebrados.
   Las especies más perjudicadas según su hábitat son, en primer lugar, las especies de agua dulce, con una disminución de un 79%, frente al 39% que registran las especies terrestres y marinasen este periodo de cuatro décadas desde 1970.
   "Hemos perdido la mitad de la población animal y, sabiendo que esto está impulsado por el consumo humano, debemos luchar y actuar ya", afirma Mike Barratt, director de ciencia y política de WWF.
Elefante

LOS DATOS MÁS IMPACTANTES

Dos de cada tres personas vivirán en una ciudad en 2050.
-Cada año se destruyen 13 millones de hectáreas de masa forestal.
-500 millones de personas, afectadas por la construcción de presas.
-52% de los stocks de pescado marino, plenamente explotado.
-Entre 1996 y 2005, el 92% del agua es consumida por la agricultura.
-Sólo una tercera parte de los ríos del mundo de más de 1.000 km, sin presas            en sus principales cauces.
En 40 años, España ha duplicado su huella ecológica global.

CUESTIONES A TENER EN CUENTA

-Una de las especies terrestres susceptibles de desaparecer es el elefante africano de bosque, que está en peligro de extinción y su rango de ocupación se reduce a un 6%. El estado de la fauna animal es alarmante y así lo reflejan el número de tigres en el mundo, que ha descendido de 100.000 a 3.200 ejemplares.
El delfín de río chino o Baiji, una especie extinguida desde hace tres años, fue uno de los damnificados por las consecuencias de la fragmentación de sus hábitats, la contaminación y las especies invasoras.
- A pesar de su consideración como ave marina legendaria, los Albatros no sortean la extinción, ya que son una de las principales presas de los furtivos.

¿CUÁLES SON LAS PRINCIPALES CAUSAS DE ESTE DESCENSO?

  El informe recalca que entre las causas se encuentra el impacto de la acción humana. En concreto la que conduce a la pérdida o devastación del hábitat natural de estos seres vivos (para construir o dedicar la tierra a la actividad agrícola o sector urbanístico) y la explotación por parte de la caza furtiva o la pesca, la tala de árboles y la emisión de Co2 por encima de los niveles soportados por la tierra.
   Esto conlleva inevitablemente a sufrir las causas del cambio climático, que repercute directamente a la reproducción natural de los seres vivos.

LA 'HUELLA ECOLÓGICA'

   La 'huella ecológica' es un indicador del impacto ambiental generado por el hombre, relacionada con la capacidad de la tierra para regenerar recursos en comparación con el número de bienes y servicios ecológicos que demanda la humanidad.
   Así, el estudio concluye con un catastrófico resumen: Se consume más recursos y mucho más rápido de lo que la tierra es capaz de regenerar. En consecuencia, hay una mayor reducción de recursos y una mayor acumulación de desechos, como ocurre con el Co2 presente actualmente en la tierra, que ha aumentado un 52%.
   WWF, en su estudio, ha analizado la huella ecológica per cápita de cada país y se da la paradoja de que en los países más pobres se dan las huellas más pequeñas. Los cuatro países con la huella ecológica más elevada son:
1.- Kuwait
2.- Emiratos Árabes Unidos
3.- Dinamarca
4.- Bélgica.
   España ocupa el puesto 40 y si todo el mundo viviera como un español medio se requerirían 2.5 planetas tierras para satisfacer la demanda humana.
   Aun así el análisis de la huella ecológica estima que, de seguir así, con un aumento del 50% de la demanda humana, son necesarios 1,5 planetas tierras para sostener el ritmo instaurado por el ser humano y producir todos los recursos necesarios. Algo inviable.
   Con una previsión de crecimiento de 9.600 millones de personas en 2050 y más de 11.000 en 2100, WWF advierte: la cantidad de biocapacidad disponible para cada uno de nosotros se reducirá cada vez más.
   Por lo que propone las siguientes soluciones:
Soluciones
   "El grado de destrucción revelado en este informe debe hacernos despertar a todos. Este 2015, en el que los países de todo el mundo se deben reunir para pactar un nuevo acuerdo sobre el cambio climático, así como medidas de desarrollo sostenible, se nos presenta como una única oportunidad para invertir esta mala tendencia", sentencia el director ejecutivo de WWF, David Nussbaum.

Especies en peligro de extinción



UNAS 35.000 MORSAS ESTÁN VARADAS EN ALASKA

 (AP) — Las morsas del Pacífico que no pueden hallar hielo para descansar en aguas del Ártico han llegado a una playa del noroeste de Alaska en cifras récord.
Corey Accardo
En la fotografía aérea del 27 de septiembre de 2014, proporcionada por la Administración Nacional para el Océano y la Atmósfera (NOAA), cerca de 35.000 morsas se reúnen en la costa cerca de Point Lay, Alaska. (Foto AP/NOAA, Corey Accardo)
APImages.com
Unas 35.000 morsas fueron fotografiadas el sábado a unos ocho kilómetros (cinco millas) al norte de Point Lay, de acuerdo con la Administración Nacional para el Océano y la Atmósfera (NOAA).
Point Lay es un poblado esquimal ubicado a 1.126 kilómetros (700 millas) al noroeste de Anchorage.
La congregación fue detectada durante la inspección anual de mamíferos marinos del Ártico realizada por la NOAA, dijo la portavoz Julie Speegle por correo electrónico.
Andrea Medeiros, portavoz del Servicio de Pesca y Vida Silvestre, dijo que las morsas fueron vistas por primera vez el 13 de septiembre, y que han estado entrando y saliendo de la costa. Los observadores vieron la semana pasada cerca de 50 cadáveres de morsas en la playa que pudieron haber muerto durante una estampida, y la agencia reunirá un equipo de necropsia para determinar la causa de la muerte.
"Van a ir a sacarlas de ahí la próxima semana", dijo.
La congregación de morsas en la playa en un fenómeno que ha acompañado a la pérdida de las placas de hielo que flotan sobre los océanos durante el verano boreal a causa del calentamiento global.
Las morsas del Pacífico pasan el invierno en el Mar de Bering. Las hembras dan a luz en el hielo y usan éste como plataforma de clavados para buscar caracoles, almejas y gusanos en la placa continental situada a baja profundidad.
A diferencia de las focas, las morsas no pueden nadar ininterrumpidamente y deben descansar. Usan sus colmillos como apoyo para subir al hielo o en rocas.
Con el aumento de la temperatura en el verano, la orilla de la placa de hielo se ubica más al norte. Las hembras y sus crías se desplazan hacia el Mar de Chukchi, el cuerpo de agua situado al norte del Estrecho de Bering.
En años recientes, las placas de hielo marino han retrocedido más allá de las aguas someras hasta aguas del Océano Ártico, donde las profundidades exceden los tres kilómetros (dos millas), y las morsas no alcanzan el fondo.
Las morsas en grandes cantidades fueron detectadas por primera vez en la parte estadounidense del Mar de Chukchi en 2007. Regresaron en 2009, y en 2011, los científicos calcularon 30.000 morsas a lo largo de un tramo de un kilómetro (media milla) de playa cerca de Point Lay, Alaska.
Los animales jóvenes son vulnerables a estampidas cuando un grupo se congrega casi un ejemplar junto al otro en una playa. Las estampidas pueden ser detonadas por la llegada de un oso polar, un cazador humano o un avión que vuele a baja altura. Los cadáveres de más de 130 morsas en su mayoría jóvenes fueron registrados después de una estampida en septiembre de 2009 en Cabo Glacial, Alaska.
El Fondo Mundial para la Naturaleza informó que las morsas también se han estado reuniendo en grandes grupos en el lado ruso del Mar de Chukchi.
"Es otra sorprendente señal de los drásticos cambios en las condiciones ambientales como resultado de la pérdida de banquisa", dijo Margaret Williams, directora administrativa del programa Ártico del grupo, vía telefónica desde Washington, D.C. "Las morsas nos dicen lo mismo que los osos polares nos han dicho y lo que muchos indígenas también nos han dicho en la zona alta del Ártico, y eso es que el ambiente del Ártico está cambiando extremadamente rápido y es momento de que el resto del mundo lo sepa y también que tome medidas para abordar las causas del cambio climático".
Este verano, el punto bajo anual de la banquisa fue el sexto más bajo desde que la supervisión satelital inició en 1979.

Materials didàctics de Mapes sonors de la Natura

El paquet de materials didàctics es un recull de pràctiques, exercicis, tutorials i exemples destinats a ajudar a la implementació dels tallers “Mapes Sonors de la Natura”. Aquests tallers proposen fomentar el coneixement i l’interès per les ciències naturals a través del treball amb els sons d’un espai natural.
Els materials consisteixen en dos dossiers amb tota la informació pràctica i un vídeo tutorial amb un exemple de taller. Per una banda el dossier de metodologia i continguts conté tota la informació didàctica per a realitzar els tallers; per altra banda el dossier de materials i recursos inclou informació i instruccions sobre les eines físiques i digitals necessàries per a la implementació dels tallers.
El paquet de materials s’ha dut a terme amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i l'Ajuntament del Prat durant el curs escolar 2013-2014, i es dirigeix principalment a professors de secundària i a serveis educatius d’espais naturals.
Tots els materials es troben sota llicència Creative Commons i tenen per objectiu que qualsevol persona o entitat els pugui utilitzar lliure i gratuïtament per a posar en pràctica els seus propis tallers.
http://phonos.upf.edu/node/900