El 16 d'octubre és el Dia Mundial de l'Alimentació i el 2014 l'Any Internacional de l’Agricultura Familiar. El Servei de Documentació d'Educació Ambiental us proposa lectures i recursos al voltant d'aquestes temàtiques.
“Agricultura familiar: alimentar el món, tenir cura del planeta” és el lema d’enguany per al Dia Mundial de l’Alimentació. Amb aquest motiu, des de l’SDEA us recomanem els següents recursos:
- Alimentos globalizados: soberanía alimentaria y comercio justo. Xavier Montagut, Fabrizio Dogliotti. 2ª ed. Icaria, 2008.
Davant la crisi alimentària actual, el llibre replanteja a on porta l’actual model agroalimentari i qui són els principals responsables del mercat globalitzat i de la desprotecció per a les agricultures camperoles que, si en el passat van alimentar el món, han de ser les que el poden alimentar en el futur. + informació.
- Deja que cante el gallo: material pedagògic per a secundària. N. Bernat, M. J. Vall. Veterinaris sense Fronteres, 2008.
Material educatiu per tractar a l’aula els temes de sobirania alimentària, el dret a la terra, el dret a l’alimentació, l’emigració forçada, la corrupció política, etc. Conté un CD amb cançons reivindicatives (relacionades amb l'àmbit rural de coneguts autors i autores), un llibre de relats pagesos, unes fitxes de treball i una relació de llocs web. + informació.
- Maleta pedagògica: recursos didàctics i documentals sobre sobirania alimentària, gènere, consum i medi ambient. DVD. Entrepobles, 2011.
Inclou un cd-rom amb recursos educatius (guies didàctiques, jocs, exposicions, lectures, còmics...) per a tractar el concepte de sobirania alimentària, i un DVD que conté diversos documentals. + informació.
- Otra cocina es possible: cien recetas con ingredientes de comercio justo. Manuel Almirall. ECOS, 2008.
La finalitat d’aquest llibre és demostrar que sense fer masses variacions en els nostres menús (o potser sí), i sense que resulti molt car, podem utilitzar molts productes de comerç just en el nostre dia a dia. + informació.
Accions del Banc dels Aliments
Enguany, amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, la Fundació Banc dels Aliments organitza tota una setmana d’actes. Des de portes obertes per mostrar la feina des de dins, fins a seminaris de la mà de professionals i voluntaris del Banc. També s’aprofitarà un dia tan assenyalat per retre homenatge a Jordi Peix (Barcelona, 1944 – 2014), fundador del Banc dels Aliments de Barcelona, que ens va deixar el passat 5 de juliol
No hay comentarios:
Publicar un comentario