La posición de Canadá frente a las especies en situación de riesgo es “sin precedentes”. Los críticos cuestionan por qué este país ha optado por salirse de casi todas las resoluciones para proteger a las especies en peligro de extinción tomadas en reunión de CITES-Bangkok 2013.
Documentos recientemente publicados indican que el gobierno federal tiene reservas acerca de restringir el comercio internacional de especies en peligro de extinción, más que cualquier otro gobierno en la Tierra. Los documentos muestran que Canadá ha optado por salir de casi todas las resoluciones para proteger a las especies en peligro de extinción adoptadas en la Convención sobre el Comercio Internacional de Especies en Peligro de Extinción. Delegados de 180 países votaron a favor de extender la protección a 76 especies de plantas y animales. Canadá, sin embargo, presentó “reservas” en contra de todas estas resoluciones, es decir, el comercio de Canadá continuará como normal aun cuando se trate Especies en Peligro de Extinción. “No tiene precedentes”, dijo Sheryl Fink, del Fondo Internacional para el Bienestar Animal.
“No puedo pensar en ninguna explicación para ello. “Me han dicho que ningún otro país ha tenido alguna vez una acción de este tipo.” Sin embargo, el portavoz de Medio Ambiente de Canadá Danny Kingsberry, dijo que las reservas son temporales y las protecciones eventualmente entrarán en la ley. “Canadá, al igual que con muchas otras partes de la convención, requiere más tiempo para realizar los cambios regulatorios necesarios”, dijo en un correo electrónico.
“Estas reservas son de carácter técnico, no de fondo, y se hicieron para permitir a Canadá tiempo suficiente para modificar su legislación interna para reflejar los cambios.” Canadá ha estado luchando contra una acción de retaguardia en la CITES sobre los osos polares. Se ha estado trabajando para detener la organización de restringir aún más el comercio de pieles de osos polares. El apoyo a la posición de Canadá, sin embargo, ha ido disminuyendo.
Además de poder construir muros utilizando botellas de plástico llenas de arena, hay una solución un tanto más sofisticada, pero aún más ecológica, si cabe, puesto que no se precisa de cemento, además de permitir el uso de otros muchos tipos de plásticos.
Desde bolsas hasta botellas de todo tipo, garrafas de agua… Cualquier tipo de envase plástico puede convertirse en materia prima idónea para la fabricación de unos peculiares ladrillos gracias a un invento del neozelandés Peter Lewis, creador de una máquina que transforma residuos de envases en ladrillos listos para su uso en la construcción.
Construir muros con desechos
Aunque lo parezca, no se trata de una construcción tipo LEGO a tamaño real, sino de una auténtica alternativa a los ladrillos convencionales para la construcción de casas ecológicas. Básicamente se trata de construir muros con desechos, una idea que puede parecer un tanto loca, pero que deja de serlo cuando se conoce el proyecto de Lewis.
Desde hace alrededor de diez años, este neozelandés no deja de luchar para llevar a cabo su proyecto, consistente en la fabricación de la máquina y, cómo no, también viendo cuál es el mejor modo de recolección de desechos para hacer ladrillos ecológicos tras su reciclaje en dicha máquina.
¿En qué consiste el invento?
La máquina ha sido bautizada como “Byfusion” y se basta y se sobra ella solita para transformar los residuos en ladrillo mediante su troceo y compactación, adoptando la forma de ladrillo.
Una máquina que puede reciclar todo tipo de plástico siguiendo una serie de pasos, para finalmente comprimir la pasta de plástico y así producir un ladrillo de 10 kilogramos.
La máquina consigue crear un ladrillo cada 40 segundos, es decir, 150 bloques por hora que, como puede verse en el vídeo, se van encajando a través de unas guías metálicas en las que pueden engarzarse fácilmente para ir levantando muros.
Ventajas y desventajas
La ventaja de estos ladrillos de plástico es que proporcionan un buen aislamiento de calor y sonido, además de resultar especialmente económicos, amén de los beneficios ambientales apuntados.
Por otro lado, la durabilidad podría no ser un problema, puesto que siendo fabricados con plástico tardan en degradarse décadas e incluso cientos de años. Su duración de cara a construir viviendas podría ser similar a la de los ladrillos convencionales o, en todo caso, la construcción estaría en pie durante numerosas generaciones.
Como inconveniente, el problema no es otro que basar su materia prima en un producto que debería estar llamado a desaparecer. Todavía no es así, es algo más que evidente, y de hecho el problema de los desechos plásticos es un auténtico drama ambiental, pero una sociedad baja en carbono debe ir encontrando alternativas ecológicas.
Mientras se encuentran, eso sí, este sistema es una auténtica joyita, sobre todo teniendo en cuenta que por mucho que se reduzca el uso del plástico, tanto hoy como a medio y largo plazo encontraremos plástico por doquier.
Sin embargo, en términos ideales, a los que hay que tender, hay que reconocer que sería maravilloso que esta máquina no fuese necesaria porque, sencillamente, el plástico hubiera dejado de ser un problema ambiental por su menor uso.
Por otra parte, la estética puede ser un problema para la construcción de viviendas. Todo va a gustos, es cierto, y las modas pueden resultar inesperadas e incluso ser tendencia una estética como ésta, pero hay que reconocer el que resultado no concuerda con la estética convencional.
Quizá por ello cuesta imaginar la construcción de una casa con estos ladrillos. O puede que no, porque a su vez el mercado devora las nuevas propuestas, al tiempo que puede ser secundaria la estética frente a otros valores como son la necesidad de un hogar a un precio económico y/o el cuidado ambiental.
En el origen de la idea encontramos la razón de esta peculiar estética. Según cuenta Peter Lewis, el proyecto surgió por la necesidad que éste detectó a nivel ambiental, con la intención de encontrar un uso práctico en necesidades distintas a la construcción de una casa.
Básicamente, pensaba en su uso para la construcción de muros que permitiesen separa las parcelas agrícolas, garajes. Igualmente, consideró la posibilidad de que se utilizaran para ayudar en situaciones de emergencia.
Desde reconstruir lugares que han sufrido el embate de las fuerzas de la naturaleza como terremotos, tempestades o similares hasta la construcción de refugios temporales que ayuden a tener un techo a los supervivientes.
Sobre todo, sería de gran ayuda en lugares donde hubiese poca madera u otros materiales disponibles para la reconstrucción de casas, barrios o pueblos enteros. Nada impide, eso sí, que se pueda utilizar con otros fines, sin necesidad de que medie urgencia alguna.
Una solución para dos problemas
Se trata de una idea con un doble interés ambiental. Por un lado, la contaminación de los residuos plásticos en el mundo es un problema tremendo, que bien puede catalogarse de catástrofe ambiental, y por otro lado evitamos el uso de materiales de la construcción convencionales, igualmente contaminantes.
Tanto desde el punto de vista de la polución e impacto del entorno como en lo que respecta a su huella de carbono. No en vano, la construcción representa una buena parte de las nefastas emisiones de gases de efecto invernadero.
El proyecto está saliendo adelante gracias a una subvención de 20.000 dólares del gobierno neozelandés, y está empezando a trabajar en Dunedin, su ciudad, ubicada en la bahía de Otago. Su viralidad, por último, está llevándolo a los cuatro rincones del planeta.
El Programa de Naciones para el Medio Ambiente (Pnuma) lanzó hoy una campaña mundial para eliminar en 2022 las principales fuentes de basura en los océanos, entre las que predomina el plástico.
Bajo el lema “#MaresLimpios, ¡Cambia la marea del plástico!“, la ONU pidió a los Gobiernos que lleven a cabo políticas para la reducción del plásticos, y apeló a los consumidores a que abandonen el hábito de usar y tirar productos plásticos “antes de que perjudique irreversiblemente a nuestros océanos”.
Cerca del 90 por ciento de toda la basura que flota en los océanos es plástico, por lo que la organización pidió a la industria que minimice los envases elaborados con este material.
Cada año se lanzan más de 8 millones de toneladas de plástico a los océanos, el equivalente a verter un camión de basura lleno de plásticos cada minuto, según datos del Pnuma, con sede en Nairobi.
Más plástico que peces
ONU calcula que en 2050 los océanos contendrán más plásticos que peces, y el 99 % de las aves marinas habrá ingerido plástico. EFE/STR
A este ritmo, en 2050 los océanos contendrán más plásticos que peces, y aproximadamente el 99 % de las aves marinas habrá ingerido plástico, según algunas estimaciones. Estos daños en los ecosistemas marinos ascienden al menos a 8.000 millones de dólares, ya que no solo causan estragos en la flora y fauna marina sino también en la pesca y el turismo.
“Ha llegado el momento de abordar el problema del plástico que daña nuestros océanos. La contaminación por este material navega ya por las playas de Indonesia, se instala en el fondo del océano en el Polo Norte y llega hasta nuestras mesas a través de la cadena alimentaria”, alertó el director ejecutivo del Pnuma, Erik Solheim, en un comunicado.
Uruguay y Costa Rica
El vicepresidente de Indonesia Muhammad Jusuf Kalla habla hoy, jueves 23 de febrero de 2017, durante la Cumbre Mundial de los Océanos, que se realiza en Nusadua (Bali). EFE/Made Nagi
Entre los países que ya apoyan esta campaña de la ONU figuran Uruguay, que se ha comprometido a gravar las bolsas de un solo uso a finales de este año, y Costa Rica, que tomará medidas para disminuir el plástico mediante una mejor gestión de los residuos y la educación. “Nuestro objetivo es desincentivar el uso de bolsas de plástico a través de la normativa, dar una alternativa para los trabajadores del sector de residuos y desarrollar planes educativos sobre el impacto del uso de bolsas de plástico en el medio ambiente”, señaló la ministra de Medioambiente de Uruguay, Eneida de León. Por su parte, su homólogo de Costa Rica, Edgar Gutiérrez-Espeleta, afirmó que su país está “firmemente a favor de la participación de todos los actores implicados en este tema, incluida la sociedad civil y el sector privado, para apoyar los esfuerzos nacionales y mundiales” en la lucha contra la basura marina. La firma tecnológica Dell también ha querido unirse a esta campaña y se comprometió a reciclar el plástico de los océanos para utilizarlo en el embalaje de sus productos.
También los cosméticos
Otra fuente de basura marina son las microperlas utilizadas en productos cosméticos: cerca de 51 billones de partículas de microplástico (cantidad 500 veces superior a las estrellas que hay en la galaxia) ensucian nuestros mares y amenazan gravemente la flora y fauna marinas, según la ONU. La organización espera poder anunciar avances en su lucha contra el plástico en los océanos durante la Conferencia de los Océanos que celebrará en junio en Nueva York y durante la Asamblea para el Medio Ambiente prevista para diciembre en Nairobi. Efeverde
Naciones Unidas lanzó oficialmente la aplicación móvil en español de los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS).
ODS en Acción se desarrolló para resaltar la lista de tareas pendientes que tiene el mundo para poner fin a la pobreza, reducir las desigualdades y hacer frente al cambio climático.
La aplicación no sólo ofrece información detallada sobre cada uno de los 17 Objetivos y sus metas, sino que también hace sugerencias y permite ver las medidas que se están tomando alrededor del mundo para alcanzarlos.
“La aplicación tiene sugerencias muy concretas en cada objetivo que te dicen que pueden hacer los ciudadanos para contribuir a los ODS. La aplicación también te va a dar acceso a noticias sobre los ODS alrededor del mundo”, declaró Florencia Soto Niño, Información Pública de la Sección de Desarrollo Sostenible de Naciones Unidas.
ODS en Acción es interactiva y permite a los usuarios contribuir con sus propias ideas y medidas para alcanzar los ODS. Fue desarrollada gracias a GSMA, una asociación que representa los intereses de 800 operadores de telefonía móvil en el mundo y a Project Everyone, una campaña mundial sin fines de lucro.
La aplicación está disponible en las plataformas Android y iOS y se encuentra bajo el nombre “SDGs in Action”. Si usted reside en un país de habla hispana se descargará automáticamente en español, de lo contrario, deberá cambiar las opciones de su celular para accederla en este idioma. La sección de acciones se puede ver en todos los idiomas sin importar donde se encuentre.
La Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible de las Naciones Unidas, que presenta los 17 ODS, fue aprobada por unanimidad en la Cumbre de la ONU en 2015 y busca movilizar esfuerzos en los próximos 13 años en miras a hacer del mundo un mejor lugar para todos.
Encara no heu participat a la cançó d’Escoles + Sostenibles? L’escola CEIR Arco és un dels centres que ens ha enviat els seus versos i a través d’un vídeo ens mostra el seu procés creatiu. No us ho penseu més, teniu temps fins l’1 de març!
Ja som a la recta final del període per rebre les lletres per a la cançó d’Escoles + Sostenibles. Molts versos ens han anat arribant, tots ells ben originals, divertits i compromesos amb la sostenibilitat. I vosaltres... que us hi animeu?
> QUÈ BUSQUEM?
Busquem lletres que completin la melodia de la cançó d’Escoles + Sostenibles. Volem animar-vos a escriure i compartir una estrofa de 4 versos per elaborar-la. Aprofiteu aquest procés perquè l’alumnat creï, imagini, debati, decideixi... què podem fer cadascú de nosaltres per viure bé sense fer malbé. Aquest és un himne que estem creant entre tots els centres de la xarxa que sonarà a l’acte de cloenda del pròxim mes de juny! La melodia va ser presentada pel grup Xiula a l’acte de signatura. El vers pot contenir accions que esteu duent a terme al centre per millorar el planeta, bones idees que us agradaria implementar, com voleu que sigui l’escola i la ciutat en el futur, quins canvis voleu que es produeixin en la manera de consumir, de moure’ns i de viure o podeu citar els responsables d’aquest canvi (alumnat, professorat, famílies, ciutadania...).Voleu saber com sona per inspirar-vos? feu un cop d’ull al vídeo!
Qualsevol centre membre de la xarxa Escoles+Sostenibles ens pot enviar la seva lletra per incloure-la a l’himne. Teniu fins l’1 de març per fer aportacions a la cançó de les Escoles + Sostenibles. No us ho penseu més i envieu-nos les vostres propostes!
Un exemple: l'escola CEIR Arco
Una de les diverses escoles que ens ha enviat la lletra és l’escola CEIR Arco, la qual ha seguit tot un procés per tal d’escollir la lletra que més els agradava. S’han dividit en grups, i cada un d’ells ha elaborat una lletra i una coreografia per presentar-la. Aquesta s’ha interpretat davant la resta de grups i s’han dut a terme votacions per decidir la guanyadora per enviar a Escoles + Sostenibles. Des del programa volem felicitar a l’escola per la seva iniciativa i us volem mostrar el vídeo en el qual podeu veure tot el seu procés!
Entitats associatives del món del comerç, gremis i organitzacions professionals s’adhereixen a la xarxa Barcelona + Sostenible a l’acte de signatura conjunta del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
El 7 de febrer de 2017, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, les entitats associatives del món del comerç, gremis i organitzacions professionals de Barcelona van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, van presidir l’acte de signatura del Compromís i inici del programa Comerç + Sostenible. També hi va assistir Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.
L’àmbit del comerç té un gran pes a Barcelona i un caràcter propi, i és per aquest motiu que dins de Barcelona + Sostenible s’ha creat el nou programaComerç + Sostenible.
Durant un any s’ha realitzat una prova pilot del programa Comerç + Sostenible amb les associacions de comerciants Botiguers del Besòs, Xavier Nogués, Bon Pastor, Trinitat Vella, Roquetes, Trinitat Nova, La Marina, Poble Sec-El Paral·lel i Pelai Centre i Rodalies, que han ajudat a crear-lo. Aquestes entitats han elaborat plans anuals per millorar la sostenibilitat de la seva activitat amb accions que impliquen als seus associats, han recollit les adhesions dels comerços i els han acompanyat en la realització de les accions. El bon resultat de la prova pilot ha fet que es consolidi el programa Comerç + Sostenible i s’ha decidit fer-lo extensiu a tota la ciutat.
Les accions de les entitats de comerç i els comerços se centren principalment en el consum responsable, el compromís amb la comunitat, l’estalvi d’energia i aigua, la prevenció i gestió de residus i la mobilitat sostenible. Són molts els establiments que posen en pràctica els principis de la sostenibilitat en el seu dia a dia.
Entre els assistents a l’acte s’inclouen, entre d’altres, els representants del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, PIMEComerç, Fundació Barcelona Comerç i la Unió d'Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, eixos comercials, associacions territorials, gremis i col·legis professionals. En total van ser 54 les entitats que van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, entre les quals hi havia:
28 eixos comercials i associacions de comerç
16 gremis
6 col·legis professionals
4 d’altres activitats econòmiques
La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, va obrir l’acte i va destacar: “Els objectius marcats pel programa Comerç + Sostenible complementen els valors associats ja al sector del comerç: la coresponsabilitat, la proximitat, la diversitat, una flexibilitat ben identificada, la transversalitat, el foment de la proactivitat, la creativitat. Ara avancem en el valor de la sostenibilitat, que ja és present en la nostra gestió diària. Donem un pas endavant en el progrés i, a la vegada, el pla ens serveix també com un element d’aprenentatge”.
Durant l’acte, Alejandro Goñi, president de PIMEComerç - Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, i Miquel Donnay, president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, ambdós membres del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, van acollir als nous membres de la xarxa Barcelona + Sostenible animant a les entitats a formar part de la xarxa “per continuar treballant per fer una Barcelona més verda, més eficient i més sostenible”.
A l’acte també va participar Vicenç Bailón, vicepresident de la Federació de Comerç Cor d’Horta i Mercat i Alfred Capdevila, gerent del comerç René com a membres veterans de Barcelona + Sostenible en la lectura dels 10 grans objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
També van haver-hi intervencions de Salvador Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç i Gabriel Jené, president de la Unió d'Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, dues entitats que s’han implicat activament en el procés i han promogut la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat entre els seus associats. Van explicar que: “Un barri comercial és un barri amb vida al carrer, on es permet que s’estableixin xarxes d’ajuda entre sí.” Ambdues entitats van demostrar el compromís que assumeixen d’establir criteris de sostenibilitat i van demanar que els grans operadors també ho duguin a terme, ja que “la sostenibilitat és una responsabilitat planetària”.
Per concloure l'acte, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat Janet Sanz, va agrair a les entitats del comerç, gremis, organitzacions professionals i empreses la seva implicació amb el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona.
La tinenta d’alcaldia va destacar que: “Us integreu en una xarxa que, amb vosaltres, suma ja més de 900 membres", entre els quals hi ha entitats cíviques, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions. Va remarcar que: “Amb la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, us adheriu a un marc de treball que té com un dels seus valors principals la responsabilitat compartida. Cada membre de la xarxa de signants contribueix a la millora de la sostenibilitat amb les accions pròpies del seu àmbit de treball. Així, la sostenibilitat ens implica en el present i en el futur de tots i totes nosaltres”.
Les iniciatives de les “Jornades de Nadal” de l’escola Institució Montserrat i el premi a l’espectacular pessebre urbà amb materials reutilitzats de l’escola Santa Anna són les accions que destaquem.
Passades ja les festes d’hivern, hem volgut recollir un parell d’iniciatives dels centres que han tractat la sostenibilitat en aquesta època en la que, malauradament, sovint el consumisme i els excessos són els principals protagonistes. És per aquest motiu que resulta especialment rellevant l’aparició d’aquest tipus d’idees per part dels centres en aquest període festiu. A continuació recollim el testimoni de l’alumnat i el professorat de l’escola Institució Montserrat i l’escola Santa Anna explicant la seva vivència en les iniciatives nadalenques que han tirat endavant:
Jornades nadal sostenible – Institució Montserrat
Durant les jornades de Nadal d’enguany a la nostra escola hem treballat la sostenibilitat. Cada any treballem un tema que ens interessa i que fomenta la reflexió, i aquest any ha estat un tema molt vinculat a l’Escola Verda. Començant pels més petits que han iniciat la recollida selectiva a les aules fins als més grans que han pres consciència de com les seves decisions de compra incideixen en el medi ambient. A primària, van crear un calendari d’advent sostenible en el qual a cada finestra trobaven un repte per fer. El primer va ser una cançó titulada “Un Nadal Sostenible” creada per unes mestres de l’escola. A secundària a partir de la definició de sostenibilitat hi van treballar conceptes relacionats com la petjada ecològica i el km 0, el fast fashion i les seves conseqüències a nivell social i ambiental.
És un premi a tots aquells que, sense saber ben bé què faríem, van començar a guardar material de rebuig i el van portar a l’escola. Un premi a la il·lusió que ens ha desbordat des del primer moment. Un premi a la constància i al rigor que nens molt petits han abocat en una feina que semblava titànica, però que es feia petita en veure que era compartida. És també un premi a la fidelitat demostrada per aquells que, a hores de pati, anaven a fer els últims detalls de la seva figureta i en acabar decidien fer-ne una altra. Un premi als grans que, encuriosits per la feina dels petits, van voler tornar a participar del pessebre per ajudar-los. Un premi per als que van patir quan les pluges i el vent amenaçaven destrossar el resultat i als que van cuidar i custodiar el pessebre com si fos el més gran dels tresors. Un premi a les idees que anaven brotant del diàleg entre els nens i dels seus dibuixos fins a tenir cos i un lloc en aquesta ciutat imaginada. Un premi de tots i per a tots, perquè cada detall, cada somriure, cada minut ha estat imprescindible.
L’Escola el Carrilet col·labora amb l’hort urbà del Centre el Caliu, un espai d’acolliment de persones sense sostre. Aquesta resulta una experiència única per conèixer altres realitats i potenciar el treball pràctic i transversal.
A continuació us deixem amb el relat de la comunitat educativa del Centre el Carrilet i la seva iniciativa de col·laboració amb el Centre Caliu:
El Carrilet és un centre educatiu i terapèutic que atén infants amb Trastorn de l’Espectre Autista entre 3 i 12 anys. Abordem el tractament dels nostres infants des d’una comprensió dinàmica: entenent els seus processos, ajudant-los a créixer i a vèncer les seves pors, acompanyant-los en les activitats funcionals, creant al seu voltant situacions de relació i comunicació, respectant les seves formes d’interacció però oferint models compartits per tothom i creant, facilitant i adaptant situacions i activitats perquè puguin gaudir del seu entorn.
És per això que aquest curs hem començat a col·laborar amb una entitat del barri, el Centre Caliu. Tots dos centres estan situats al Carrer Campoamor del barri d’Horta i la seva proximitat ha facilitat la relació i ha fet possible que el nostre alumnat pugui gaudir i experimentar en el seu hort urbà.
El Centre Caliu és un espai d’acolliment per a persones sense sostre o en situació de pobresa alimentària. Entre altres coses, gestionen un hort urbà, dirigit per voluntaris i destinat als usuaris.
Després de reunions per dissenyar el model de col·laboració, hem començat a compartir aquest hort situat al Passeig Fabra i Puig, a 10 minuts caminant des de l’escola. Aquest projecte es planteja per fomentar el treball amb la natura a partir del coneixement, la cura, la constància i la vivència en primera mà. També vol donar continuïtat als projectes fets a les taules d’hort que tenim a l’escola, generalitzar els treballs i els aprenentatges i ampliar les activitats de forma més contextualitzada.
Tres dels vuit grups que tenim al centre visiten l’hort tres cops per setmana. L’activitat a l’hort permet un ampli ventall d’aprenentatges, tant in situ com plantejats de forma transversal en altres situacions d’aula, i facilita l’entorn natural on experimentar-los. Fem activitats específiques de l’hort com regar, collir, comprar planters, netejar, compostar (+ recollir peles de fruita de l’escola), etiquetar, podar etc. i ho complementem amb altres aprenentatges al voltant de les matemàtiques, de la descoberta de l’entorn, de lectura i escriptura, etc. També es destina un espai lliure i sensorial dins del recinte de l’hort per donar resposta a l’alumnat que necessita aquest tipus d’activitats. Durant les visites, anem escrivint un diari de les activitats que anem fent i ho volem compartir amb tothom.
L’experiència està sent un èxit per les activitats pròpies de l’hort, un espai gran i molt ben arreglat i amb gran varietat de verdures, hortalisses i plantes aromàtiques. També es valora positivament la col·laboració amb el Centre Caliu i el què aporta als infants les relacions amb altres entorns.
Des de la microxarxa “Ens ho mengem tot” s’ofereixen titelles de dit que tenen com a protagonistes els 5 aliments que s’analitzen: el iogurt, el pa, els cigrons, l’enciam i la pera.
En el marc de la microxarxa “Ens ho mengem tot” aquest curs 2016-2017 s’han elaborat diferents recursos didàctics per treballar el concepte d’alimentació i malbaratament alimentari. A través de la guia didàctica es proposa una metodologia de treball per analitzar el grau de malbaratament alimentari dels menjadors escolars dels 30 centres educatius participants, a la vegada que s’utilitzen diferents elements de comunicació com lones, etc.
Per aquest curs també s’ofereix la possibilitat d’agafar en préstec uns titelles de dit que tenen com a protagonistes els 5 aliments analitzats: el iogurt, el pa, els cigrons, l’enciam i la pera. Així com un conte que ajuda a introduir el concepte del malbaratament alimentari.
Com a centres que formeu part de la xarxa Bcn Escoles+Sostenibles podeu demanar-les durant una setmana. Els interessats contacteu amb el Servei de Documentació d’Educació Ambientalper telèfon al 93 256 25 92 o bé enviant un correu a documentacioambiental@bcn.cat.
Entitats associatives del món del comerç, gremis i organitzacions professionals s’adhereixen a la xarxa Barcelona + Sostenible a l’acte de signatura conjunta del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
El 7 de febrer de 2017, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, les entitats associatives del món del comerç, gremis i organitzacions professionals de Barcelona van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, van presidir l’acte de signatura del Compromís i inici del programa Comerç + Sostenible. També hi va assistir Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.
L’àmbit del comerç té un gran pes a Barcelona i un caràcter propi, i és per aquest motiu que dins de Barcelona + Sostenible s’ha creat el nou programaComerç + Sostenible.
Durant un any s’ha realitzat una prova pilot del programa Comerç + Sostenible amb les associacions de comerciants Botiguers del Besòs, Xavier Nogués, Bon Pastor, Trinitat Vella, Roquetes, Trinitat Nova, La Marina, Poble Sec-El Paral·lel i Pelai Centre i Rodalies, que han ajudat a crear-lo. Aquestes entitats han elaborat plans anuals per millorar la sostenibilitat de la seva activitat amb accions que impliquen als seus associats, han recollit les adhesions dels comerços i els han acompanyat en la realització de les accions. El bon resultat de la prova pilot ha fet que es consolidi el programa Comerç + Sostenible i s’ha decidit fer-lo extensiu a tota la ciutat.
Les accions de les entitats de comerç i els comerços se centren principalment en el consum responsable, el compromís amb la comunitat, l’estalvi d’energia i aigua, la prevenció i gestió de residus i la mobilitat sostenible. Són molts els establiments que posen en pràctica els principis de la sostenibilitat en el seu dia a dia.
Entre els assistents a l’acte s’inclouen, entre d’altres, els representants del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, PIMEComerç, Fundació Barcelona Comerç i la Unió d'Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, eixos comercials, associacions territorials, gremis i col·legis professionals. En total van ser 54 les entitats que van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, entre les quals hi havia:
28 eixos comercials i associacions de comerç
16 gremis
6 col·legis professionals
4 d’altres activitats econòmiques
La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, va obrir l’acte i va destacar: “Els objectius marcats pel programa Comerç + Sostenible complementen els valors associats ja al sector del comerç: la coresponsabilitat, la proximitat, la diversitat, una flexibilitat ben identificada, la transversalitat, el foment de la proactivitat, la creativitat. Ara avancem en el valor de la sostenibilitat, que ja és present en la nostra gestió diària. Donem un pas endavant en el progrés i, a la vegada, el pla ens serveix també com un element d’aprenentatge”.
Durant l’acte, Alejandro Goñi, president de PIMEComerç - Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, i Miquel Donnay, president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, ambdós membres del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, van acollir als nous membres de la xarxa Barcelona + Sostenible animant a les entitats a formar part de la xarxa “per continuar treballant per fer una Barcelona més verda, més eficient i més sostenible”.
A l’acte també va participar Vicenç Bailón, vicepresident de la Federació de Comerç Cor d’Horta i Mercat i Alfred Capdevila, gerent del comerç René com a membres veterans de Barcelona + Sostenible en la lectura dels 10 grans objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
També van haver-hi intervencions de Salvador Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç i Gabriel Jené, president de la Unió d'Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, dues entitats que s’han implicat activament en el procés i han promogut la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat entre els seus associats. Van explicar que: “Un barri comercial és un barri amb vida al carrer, on es permet que s’estableixin xarxes d’ajuda entre sí.” Ambdues entitats van demostrar el compromís que assumeixen d’establir criteris de sostenibilitat i van demanar que els grans operadors també ho duguin a terme, ja que “la sostenibilitat és una responsabilitat planetària”.
Per concloure l'acte, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat Janet Sanz, va agrair a les entitats del comerç, gremis, organitzacions professionals i empreses la seva implicació amb el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona.
La tinenta d’alcaldia va destacar que: “Us integreu en una xarxa que, amb vosaltres, suma ja més de 900 membres", entre els quals hi ha entitats cíviques, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions. Va remarcar que: “Amb la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, us adheriu a un marc de treball que té com un dels seus valors principals la responsabilitat compartida. Cada membre de la xarxa de signants contribueix a la millora de la sostenibilitat amb les accions pròpies del seu àmbit de treball. Així, la sostenibilitat ens implica en el present i en el futur de tots i totes nosaltres”.
El passat 30 de gener es va presentar el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) en el qual els científics analitzen l’evolució d’aquest fenomen i remarquen els impactes en els sistemes naturals i humans.
L’auditori del Palau de la Generalitat va acollir el passat 30 de gener la presentació del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICC). La presentació va ser presidida pel conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. A la taula hi van intervenir el director del CADS, Arnau Queralt; el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joan Domènec Ros; el director de l’Àrea de Recerca i coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jordi Portabella i el doctor Javier Martín Vide, coordinador científic de l’informe i catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona.
El TICCC analitza l’estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunya, així com els seus impactes als sistemes naturals i humans. Hi han intervingut 140 autors procedents de totes les universitats públiques i dels principals centres de recerca de Catalunya. Destaca pel seu elevat rigor científic i per ser un model per a altres països de la Mediterrània.
Un dels objectius de l’Informe és facilitar la transferència de coneixement rigorós, de forta base científica, als responsables de la presa de decisions. Per primera vegada, l’informe incorpora recomanacions per als gestors.
Segons el TICCC, Catalunya experimentarà un augment de la temperatura de 0,8°C aquest decenni i de 1,4°C cap al 2050(respecte a la mitjana del període 1971-2000), i una possible disminució de la precipitació cap a mitjans del segle XXI.
D’altra banda, tots els escenaris climàtics apunten a un augment de les temperatures extremes, les onades de calor, així com les nits tropicals (especialment al litoral i prelitoral), i la durada de les ratxes seques. També hi ha evidència d’un augment de la torrencialitat i de la freqüència dels dies amb pluges molt intenses.
Es va fer referència a la Llei Catalana del Canvi Climàtic, que està al Parlament. “S’ha treballat amb mentalitat d’Estat, però encara manquen moltes eines” (J. Rull). Els objectius marcats estan en coherència amb la UE: 25% reducció d’emissions d’efecte hivernacle per a l’any 2020 (respecte el 2005) i del 40% per al 2030.
“M’agradaria que a les grans empreses d’aquest país els importés de veritat ser més sostenibles”. Cristina Raventós, de Carbon Clear.
A què es dedica la teva organització?
Som una consultoria de canvi climàtic, sostenibilitat i responsabilitat social corporativa que ajudem a empreses privades i públiques a millorar les estratègies de sostenibilitat i a implantar accions concretes per reduir el seu impacte.
Per què ha d’existir una organització com la teva (a Barcelona)? Quina és la seva aportació?
Els canvis que s’estan produint al món, el que està passant amb el canvi climàtic, la COP21 i totes aquestes cimeres posen de manifest la necessitat d’un desenvolupament sostenible de les empreses. Aquestes han de créixer de manera sostenible a curt i a llarg termini.
Cada cop són més les empreses s’involucren en la sostenibilitat. Nosaltres tenim la seu al mercat anglosaxó i a Barcelona n’hem obert una de nova. A Espanya cada cop més les empreses estan interessades a prendre’s de debò els criteris de sostenibilitat. Ser sostenibles no és només un concepte sinó que també permet obtenir beneficis, ser més eficients i tenir un impacte positiu sobre la societat.
De què us serveix formar part de la Xarxa B+S?
L’any passat va ser el primer any que vam anar al Fem Xarxing i ens agrada molt com s’ha organitzat. A nosaltres ens permet donar-nos visibilitat i estar al dia de tot el que passa a Barcelona.
Quin seria l’eslògan/notícia que t’agradaria sentir en el futur en clau de sostenibilitat?
M’agradaria sentir que a les grans empreses d’aquest país els importa de veritat ser més sostenibles. Que les accions que duen a terme siguin reals i no de greenwashing.
Si tornessis a néixer/començar, a què et dedicaries?
Em dedicaria al mateix. Sóc enginyera industrial de formació però de seguida vaig adonar-me que el Medi Ambient era el que m’agradava. Estic molt involucrada en seguir els criteris de sostenibilitat tant en la vida professional com personal.
Digues 3 objectes que t’emportaries a un planeta per descobrir?
M’emportaria una càmera de fotos per tenir diferents perspectives i proves de que he estat allà, aigua i una llanterna.