Quin ha estat el procés? Com s'han superat els reptes? Esbrineu-ne les respostes de la mà de l’alumnat del Col·legi Santa Dorotea, que ha instal·lat un compostador per l’hort del seu pati.
L’alumnat del Col·legi Santa Dorotea ens relata la seva experiència amb la posta en marxa del compostador i l’excel·lent resultat que n’han extret:
"Durant l’últim trimestre del curs passat, 2015-2016, quan érem alumnes de cinquè, cada dia a tres quarts de tres anàvem al menjador a buscar una galleda. Aquesta galleda s’havia anat omplint amb les deixalles orgàniques provinents de les postres. Hi anàvem dos infants per dia, un de cada classe. Per organitzar-nos millor seguíem l’ordre de llista. Portàvem la galleda plena de pells de plàtan, de mandarina, de restes de pera o de poma...fins a l’hort. Allà abocàvem el contingut als compostadors, que són tres contenidors de plàstic gris. Seguidament tocava remoure amb una eina acabada en espiral, que quan la fem girar es va enfonsant, hem de fer força per estirar cap amunt i així es barreja bé i s’oxigena el material acumulat. Hi afegíem branquetes tallades i fulles seques per a regular el grau d’humitat que necessita el procés de compostatge. Observàvem els canvis de temperatura, com anava pujant i sortia baf en remenar i com, amb el temps, anava baixant. Descobríem animalons que vivien i treballaven al compostador: cucs de terra, larves grans d’escarabat, larves petites, talladits, porquets de Sant Antoni, un dragó, centpeus, aranyes, caragols, llimacs, mosques de la fruita i gran varietat de cuques. No sabem si els devia agradar gaire que remoguéssim la seva casa. Amb les calors de juny les mosquetes de la fruita es van convertir en una plaga. Algú de nosaltres va construir una trampa, era una ampolla tallada convenientment que contenia un refresc de taronja molt ensucrat. No va assolir l’objectiu totalment. Va ser el pas de l’estiu qui va acabar el treball de compostatge. En tornar de vacances vam trobar els compostadors sense mosques i el compost madur, feia olor de terra de bosc i de bolets. Nosaltres, que ara ja som de sisè, vam poder fer la collita.
Anàvem a l’hort en grups de sis persones. Per parelles, trèiem el compost amb una pala i omplíem un recipient. Després el garbellàvem amb una caixa de les que s’utilitzen per transportar fruita, així separàvem el compost fi del groller. El groller el vam guardar per a seguir compostant com a material sec. El fi es recollia en cubells grans de cinquanta litres. Vam aconseguir omplir-ne dos i mig. Aquest és el compost que vam escampar per les diferents parcel·les del nostre hort, abans de fer les plantacions del curs actual. És el primer adob orgànic obtingut a la nostra escola.
Hem après molt i ens sentim orgullosos de tota la feina feta, especialment quan veiem els resultats. El cicle torna a començar en forma d’escaroles, espinacs, cols, maduixes, bledes, enciams... sans i amb un creixement espectacular. Els companys de cinquè estan repetint la nostra experiència des de l’octubre passat. Bona feina i bona sort!"
Albert Bonet, Meritxell Camps, Gisela Castañer, Ricard Devesa, Patricia Fernández, Laura Gabaldón, Àlex Gracia, Miriam Gualda, Daniel López, Clara Ponsa i Gerard Vigo.
No hay comentarios:
Publicar un comentario