12 de junio de 2018

25 anys defensant la biodiversitat

Les metes d'Aichi, verd urbà, ocells nidificants, plantes aromàtiques i jardineria són les temàtiques dels cinc recursos d'accés lliure del Servei de Documentació d'Educació ambiental que us proposem. Enguany se celebren 25 anys del Conveni internacional sobre la Diversitat Biològica.
 
Aquest 2018 es compleixen 25 anys del Conveni sobre la Diversitat Biològica, instrument internacional per a la "conservació de la diversitat biològica, la utilització sostenible dels seus components i la participació justa i equitativa en els beneficis que es deriven de la utilització dels recursos genètics". Per aprofundir en aquesta qüestió a l’aula des del SDEA us recomanem els següents recursos:


Document de referència que presenta esquemàticament la visió, la missió i les metes del Pla Estratègic. Les metes, conegudes com metes de Aichi, es presenten agrupades pels principals objectius estratègics del Pla. 






Ajuntament de Barcelona, 2013.
Instrument estratègic –elaborat en sintonia amb les metes d’Aichi i amb l’Estratègia de la Unió Europea fins al 2020- que concreta el compromís municipal a la ciutat de Barcelona en la conservació del verd i de la biodiversitat, i que promou que la població conegui el patrimoni natural, en gaudeixi i en tingui cura.



RECURSOS disponibles en préstec al Servei de Documentació d’Educació Ambiental:




Atles dels ocells nidificants de Barcelona (Ed. Ajuntament de Barcelona, 2017)
Magnífic treball que presenta informació de rigor sobre les 83 espècies d’ocells que nidifiquen a la ciutat de Barcelona. Hi trobareu mapes que descriuen la distribució detallada de les vuitanta-tres espècies que nidifiquen en la ciutat, així com informació sobre on són, quants exemplars n'hi ha de cada i quines són les seves preferències d'hàbitat.






Les aromàtiques a l’escola (Ed. Eixam, 2016)
Llibret que dona a conèixer, de forma pràctica i divertida, els usos d’algunes plantes aromàtiques, la manera de cultivar-les, reproduir-les i els beneficis i utilitats que poden aportar-nos. S’inclou un glossari i proposa una activitat pràctica i senzilla per a cada planta.





Bones pràctiques de jardineria a Barcelona [en línia]: conservar i millorar la biodiversitat. (Ajuntament de Barcelona, 2016).
Guia que recull bones pràctiques que podeu aplicar a qualsevol centre educatiu que tingueu hort, basses, cobertes vegetals, ... amb l’objectiu de millorar la seva condició d’hàbitat. Aprofundeix en les relacions que es produeixen en tot ecosistema natural entre el sòl, la vegetació i la fauna, i en les mesures que podem prendre per gestionar a favor dels processos naturals i de les relacions entre els seus elements.
Disponible també en format electrònic a: http://hdl.handle.net/11703/101466.





No hay comentarios: