28 de julio de 2014

Mapa Barcelona+Sostenible

Una nova eina didàctica per a compartir informació, establir sinergies entre els diferents actors del territori, donar a conèixer iniciatives escolars, promoure itineraris de descoberta i moltes coses més.

Aquest dimecres 18 de juny, a la Casa Orlandai, es va presentar el Mapa Barcelona+Sostenible que reuneix les iniciatives socioambientals de la ciutat. Podeu consultar aquesta etiqueta #storify per saber com va ser la presentació.
  
Els centres educatius generen informació que la ciutat hauria de conèixer i aprofitar: estudis sobre la qualitat acústica del barri, dades recollides a través de les estacions meteorològiques dels centres, estudis sobre biodiversitat als patis, o bé accions i iniciatives sobre horts escolars, compostatge, etc.. Alhora, l’escola necessita informació de la ciutat per aprendre.

En aquest marc, el Mapa Barcelona+Sostenible serveix d’altaveu per a aquestes iniciatives, tant de les escoles com d'allò que elles poden fer servir (dades, recursos, etc.). Per altra banda, el mapa també permet als centres educatius disposar d’informació actualitzada de la ciutat i la sostenibilitat, així com promoure processos participatius en la comunitat escolar.

El cronograma previst per a les escoles és el següent:

          • Entre juny i setembre de 2014. Actualment tots els centres que ja formen part de l'A21E, ja apreixen en aquest mapa amb la icona  d’Escola+Sostenible. A més a més, cadascuna disposa de moltes més icones associades depenent d'accions que desenvolupen o instal·lacions que disposen. Entre aquest juny i el setembre del proper curs actualitzarem aquestes icones centre per centre.
          • Entre el setembre i l’octubre de 2014. Es faran unes sessions informatives i formatives en els diferents districtes per explicar les possibilitats que té aquest mapa en escoles i instituts.
          • Al llarg del curs 2014-2015. Es realitzaran mapatges per tots els districtes i s'inclourà més informació en el mapa.
          • Maig del 2015. Es farà una sessió d’intercanvi per avaluar la feina feta i veure quines possibilitats de millora podem afrontar el curs següent.

Com hi pot participar un centre educatiu?

a) Actualitzant la informació pròpia de cada centre per millorar la comunicació de les vostres actuacions.
b) Afegint informació als punts ja existents, ja sigui perquè en sou conscients o perquè esteu fent un treball en aquest punt.
c) Coordinant i dinamitzant un mapatge que impliqui la participació activa de la comunitat educativa.
d) Actuar com a referent territorial o sectorial fent de nexe d’unió entre les entitats del districte o el barri i les ens centres d'ensenyament de la zona per aprofitar sinergies, conèixer el que s’està mapant, etc.

Si esteu interessats en tenir més  informació de les possibilitats que ofereix el Mapa Barcelona+Sostenible, estigueu atents al primer butlletí del proper curs.

Ja tenim compost i esmorzem fruita fresca

El CEE Sant Innocents aconsegueix un compost excel·lent alhora que l'alumnat  de l'Escola d'EE Fàsia Eixample celebra una jornada d'alimentació saludable.



Escola d'EE Fàsia Eixample

Des de l'Escola d'EE Fàsia Eixample us volem fer partícips d'una de les jornades que celebrem: «Esmorzem fruita fresca». De forma rotativa, els alumnes de les classes de cicle mitjà, superior i secundària funcional reparteixen fruita de temporada als seus companys dos dies per setmana.
  
Amb aquesta rutina, l'alumnat s'acostuma a consumir fruita en altres moments del dia més enllà del dinar. Val a dir que la fruita prové de la campanya «Mengem fruita», endegada pels departaments d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i d'Ensenyament.
  
Aprofitem l'avinentesa per animar tothom a afegir-se a aquest consum tan sa i recomanable.

20140618 11W.Fasia


CEE Sants Innocents

Per fi, després de tres cursos intentant-lo, hem aconseguit una molt bona quantitat de compost per adobar el nostre hort. Ens va ajudar en Marc, un veí que en sap molt i que es va oferir a col·laborar amb nosaltres.

Els nois i les noies de les etapes de secundària i transició a la vida adulta hem estat llençant les restes de plantes i les peles de poma i pera durant molt de temps al nostre compostador però no hi sabíem veure l’adob. Finalment, després de tres cursos,  hem  obert el compostador i vet aquí amb el que ens hem trobat. Us mostrem algunes fotografies.

 20140618 11W.SantsInnocents
  

Aprenem i passem a l’acció al Punt Verd

Més de 200 alumnes de l’Escola Sant Joan Baptista participen en una acció d’Aprenentatge Servei per promoure la recollida selectiva al Punt Verd de Barri.

L’Aprenentatge Servei (APS) és una proposta educativa que combina el procés d'aprenentatge i el servei a la comunitat en un projecte en el qual els participants es formen treballant sobre necessitats de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo. L’Escola Sant Joan Baptista ha portat a la pràctica una experiència d’APS per a la millora del medi ambient amb la col•laboració del programa educatiu Com funciona Barcelona? L’objectiu ha estat el foment de la prevenció i selecció dels residus per part de l’alumnat utilitzant el Punt Verd de Barri (PVB) de la Barceloneta.
  
Hi ha participat alumnat de totes les edats. En una primera visita a la instal·lació, una vintena d’alumnes de 4t d’ESO es van formar amb educadors i educadores del programa Com funciona Barcelona? compartint la proposta metodològica per abordar els continguts amb infants i alumnes de primària i, atenent a les seves consultes, per tal que poguessin redissenyar-la.

Dues setmanes després, aquests alumnes de secundària van dinamitzar les visites dels seus companys d'escola d'infantil i primària del mateix centre, els quals havien fet una treball previs a l'aula. Durant les visites al PVB realitzades pels alumnes d’ESO, es van realitzar dinàmiques lúdiques i es va tractar la importància d'una correcta separació dels residus que ells mateixos portaven de casa seva.

La valoració de l’experiència ha estat molt positiva: més de 200 alumnes han gaudit d’aquesta iniciativa, en la qual els alumnes d’ESO han aplicat allò aprés, promovent la separació i el reciclatge dels residus i transferint-ho en forma d’acció.
 20140618 10W.ComFunciona

Agricultura sostenible a l'escola

L'alumnat de l'Escola Sadako elabora un reportatge per explicar el que han après aquest curs a l'hort i fer recomanacions per conrear a casa.

Els nois i noies de cinquè de l'Escola Sadako han treballat la sostenibilitat des de diferents àmbits. Cada grup ha aprofundit en aquell aspecte que li ha interessat més i, finalment, n'han fet un vídeo. El que us mostrem a continuació tracta del nostre hort ecològic i esperem que us agradi molt.
                         
En ell, podreu veure com han tingut cura d'aquest esplèndid hort, com han treballat les parts de les plantes i de quina manera aprofiten les llavors per continuar conreant. Mostren els arbres fruiters i les verdures ecològiques que hi creixen així com les propietats d'aquesta mena de cultius. És un vídeo en format reportatge on l'alumnat és el protagonista i actuen com a professionals. Tracten també l'aprofitament de l'aigua de pluja per regar i l'ús de les fulles per fer adob i tancar el cicle. Ens ensenyen les eines que fan servir i l'espectacular hort vertical que han rebut gràcies a l'A21E, aquest curs. Clouen el reportatge amb uns quants consells i recomanacions per animar tothom a conrear també productes ecològics des de casa!

 20140618 9aW.Sadako

Obrim consciències a la prevenció de residus

Les escoles Farigola de Vallcarca, Virolai i l'Associació de l'Institut Ferran Tallada participen en diverses actuacions paral·leles de conscienciació en motiu del Let's Clean up Europe.

En aquesta acció comunitària, l'Escola Farigola de Vallcarca va conscienciar, per una banda, sobre la gran quantitat de residus que generem i que acaben llençats a la natura i, de l'altra, va promoure la importància de la prevenció i la recollida selectiva per evitar la contaminació i degradació del paisatge.

El punt de partida va ser al Parc de la Creueta del Coll, a les 11 hores. Hi vam participar unes trenta persones entre pares, mates, infants i altres familiars i amics. Al principi semblava que no trobaríem gaires residus, però sortint de la l’àrea d’esbarjo infantil i enfilant-nos muntanya amunt, pel que havia estat una antiga pedrera, vam trobar una zona que semblava un abocador incontrolat, ple de deixalles. Vam recollir una cadira, una manta, un seient de moto, restes de matalassos, d’electrodomèstics, a més a més de molts envasos i, fins i tot, una maleta!
 


20140618 8W.FarigolaVallcarca 1

En total vam omplir set sacs separats per tipus de residus fins dalt de tot. Pesaven tant que no els podíem bellugar així que vam trucar al telèfon del civisme per avisar les brigades de neteja del parc i que ho passessin a recollir. En un correu posterior, des de l’ajuntament, ens van confirmar que van fer la recollida el dia 27 de maig. Vam donar per finalitzada la jornada cap a les 13 hores amb la satisfacció d’haver aportat el nostre granet de sorra en la cura del nostre entorn i en l'educació dels nostres petits i els més grans de la casa.

Per una altra banda, l'Associació d'Alumnes de l'Institut Ferran Tallada va portar a terme una altra neteja al bosc de l'institut, alhora que, per la seva banda, l'Escola Virolai feia una acció semblant a la Muntanya Pelada i el Park Güell. Aquí teniu fotografies de la jornada de neteja.

 20140618 8W.FarigolaVallcarca 2
  Participants de l'Escola Farigola de Vallcarca

Els cicles vitals dels artròpodes motiven l'alumnat

A l'Escola Sagrada Família de Gràcia hem descobert el cicle vital dels cucs de seda i, durant unes setmanes, els cucs devoradors de fulles de morera ens han tingut ben intrigats.

Aquí podeu llegir el reportatge sobre la història dels cucs de seda.

I aquesta història ens porta a parlar d’altres històries de papallones que hem anat coneixent. Al llarg dels dos darrers cursos des del pla de formació de l’A21E hem organitzat una sèrie de sessions de formació i d’intercanvi d’idees i experiències per animar als centres a treballar sobre la biodiversitat que amaguen els nostres horts i jardins. El curs passat vam organitzar unes sessions basades sobretot en idees i tècniques per ampliar el verd i millorar la diversitat d’espècies vegetals i animals amb la construcció de jardins verticals, jardins de papallones i basses per la flora i fauna aquàtica. Aquest curs hem seguit visitant centres per veure les instal·lacions d’altres jardins verticals, un papilionari, un hotel d’insectes i hem conegut un grapat de treballs molt diferents sobre els ocells. A més a més, entre altres, ens ha quedat pendent una sessió sobre els espais d’aigua, la qual esperem organitzar el proper curs (podeu trobar els resums, materials i referències a l’apartat formaciódel web).

Any rere any, des de les escoles i instituts hi ha més interès en poder estudiar el funcionament dels petits ecosistemes que generem al tenir cura d’un jardí, un hort o una bassa. A més a més de ser espais d’aprenentatge motivadors per a l’alumnat, ens permeten fer-nos preguntes per iniciar recerques, plantejar propostes experimentals interessants i conèixer poc a poc com funciona el nostre entorn: els cicles vitals d’organismes com les papallones, la importància que tenen les abelles pol·linitzadores per les plantes de l’hort, el cicle de la matèria orgànica i els centenars d’organismes que el fan possible, els requeriments per atreure els ocells al jardí, etc. Tots aquests espais i instal·lacions faciliten els projectes interdisciplinaris, ja que també hi compta el disseny i la tecnologia, l’expressió artística, les matemàtiques o la física, el desenvolupament de les noves tecnologies, etc. I sobretot són espais idonis pel treball cooperatiu, l’aprenentatge i servei, etc.

Educació i sobirania alimentària

L'A21E participa en un encontre de docents de dos dies per reflexionar i conèixer experiències sobre permacultura, horts escolars i sobirania alimentària.

El 31 de maig i l’1 de juny, l’Agenda 21 Escolar de Barcelona va participar en el II Encontre de Docents: de l’educació a la sobirania alimentària organitzat per VDF- Justícia Alimentària Global, en el marc del Programa Alimentacciónxarxa d’escoles per un món rural viu.

En total es van aplegar més de cent docents, educadors i educadores, encarregats d’administració, tècnics d’educació, famílies i entitats diverses per compartir experiències i punts de vista per avançar en una educació transformadora per a una alimentació més justa, saludable i sostenible.
                                     
A més dels interessants debats, també vam poder fer xarxa i parlar amb molta gent. Entre els assistents vam conèixer una entitat i una escola eivissenques, els representants de les quals seran convidats a la Jornada d'aprofundiament i d'intercanvi sobre l'hort agroecològic escolar que farem aquest juliol (més informació en aquest butlletí).

Entre altres qüestions, vam parlar sobre educació i gènere en la sobirania alimentària, la importància de la permacultura, els horts escolars, el treball emocional, els menjadors escolars i l'agroecologia i el treball al costat de les famílies. Finalment, es va presentar la Guia didàctica per al professorat de primària (en castellà), un document orientador amb activitats d'aprenentatge.
.
 20140618 03W.Sobirania

Una festa plena d'aprenentatges compartits

La cloenda d'infantil i primària de l'A21E aplega 360 persones de 60 centres diferents per compartir expriències, gaudir d'un matí en companyia de la xarxa i continuar aprenent amb diversos tastets.

El dimecres 11 de juny ens vam aplegar centenars de persones en el parc del Centre del Poblenou, al districte de Sant Martí. A primera hora del matí ja van començar a arribar grupets d'infants amb els seus mestres i, mica en mica, ens vam anar aplegant sota un sol rabiós per donar el tret de sortida a tot un seguit d'activitats de descoberta.
                  
Per començar, tothom que anava arribant, va lligar un drapet en una estructura oberta al mig del parc, per simbolitzar la gran xarxa que representa l'Agenda 21 Escolar. Cada persona, cada centre, cada agents participant té un lloc en aquesta xarxa, una xarxa plena de nodes i connexions que s'estén pertot.

Després que en Genís, en Jan i en Nico, del grup de vent de l'IEA Oriol Martorell, amenitzessin la benvinguda, l'alumnat de cicle superior va separar-se en grups més reduïts per fer un intercanvi d'experiències. Mentre aquest alumnat compartia les seves vivències sobre sostenibilitat, la resta d'infants es van escampar pel parc per participar en set tastets. Aquests tastets eren activitats simultànies inspirades en les microxarxes de l'A21E: els seminaris de l'hort, de biodiversitat, educació infantil i d'alimentació, els projectes E+S, Apropa't als parcs, Tinguem Cura del Planeta, Ens ho mengem tot i l'SDEA. Amb una autoregulació perfecte, l'alumnat d'infantil i dels cicles inicial i mitjà, es van repartir durant una hora i mitja per tots aquest tastets. Una vegada enllestits els intercanvis, l'alumnat de cicle superior es va afegir als tastets.

Posteriorment, ens vam aplegar de nou a la plaça central del parc i vam rebre el reconeixement de l'Ajuntament de Barcelona per la feina ben feta de la mà de l'Il·lm. Sr. Raimond Blasi, regidor d'Adolescència i Joventut, el qual també va parlar en nom del Consorci d'Educació de Barcelona i la Fundació Agbar. Finalment, en Gabriel i en Matías, alumnat de vent de l'IEA Oriol Martorell, van acomiadar l'acte amb la interpretació de diverses peces musicals. Teníem previst culminar amb un espectacle circense però no va poder ser i ens va saber molt de greu. Malgrat tot, tothom va marxar satisfet per un matí carregat d'accions compartides i molta il·lusió.

Descarregueu-vos les fotos de la cloenda de secundària i de primària!
.
 20140618 02W.CloendaPrim
  Cloenda d'infantil i primària del curs 2013-14

ACCIONS PER LA SOSTENIBILITAT

Incentives Barcelona i Valkiria Hub ens presenten algunes accions que realitzen en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. I vosaltres? Feu públics els vostres projectes!


incentivesIncentives Barcelona treballa la compensació d'emissions (objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària) i participa al projecte Make-A-Wish® (objectiu 7: Benestar de les persones). Consulteu la fitxa d'accions per la sostenibilitat.
  

valkiriaValkiria Hub treballa en projectes com ara el Co-Baby (objectiu 7: Benestar de les persones) i Kids Project (objectiu 9: Educació i acció ciutadana). Coneixeu-los a la fitxa d'accions per la sostenibilitat.



ES PRESENTEN ELS ACORDS VOLUNTARIS

El passat 17 de juliol es van presentar els Acords Voluntaris a la xarxa de signants. L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic posa a disposició d'empreses i entitats un programa per calcular, reduir i compensar les emissions de CO2.
  
Una quinzena de persones representants d'organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat van assistir dijous 17 de juliol a la presentació del Programa Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. La jornada es va realitzar amb la col·laboració de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) de la Generalitat de Catalunya. 

Salvador Samitier, cap de l'OCCC, va obrir la jornada donant la benvinguda a tots els assistents i posant en context el Programa Acords Voluntaris. A continuació, Sheila Roman, tècnica de l'OCCC, va entrar en els detalls del procediment de l'eina i, per finalitzar l'acte, dues entitats signants van explicar la seva experiència com a membres del Porgrama. Consulteu les seves presentacions:

Anna Martín (ARDA Gestió i Estudis Ambientals 

Properament es presentarà un informe de la sessió.


Acords3          Acords2

17 de julio de 2014

Hidroxil :Un factor natural que lucha contra la contaminación del hemisferio sur


Un compuesto natural del medio ambiente, el hidroxil (OH), que ejerce una labor de limpieza de la contaminación, acaba de ser localizado y medido por zonas en el globo terráqueo por científicos de la Administración Oceánica y Atmosférica de Boulder, Colorado, y de la Universidad de Harvard (EE.UU.), informa esta semana la revista Science.  La conclusión de los investigadores es que hay una mayor concentración de OH en el hemisferio Sur que en el Norte. El OH promueve el desarrollo de ozono y provoca reacciones que limpian muchos de los gases acumulados en la estratosfera terrestre, es un factor clave en el control de las emisiones antropogénicas y de las concentraciones de gas que afectan al clima global de nuestro planeta.  Como se trata de un elemento difícil de medir directamente, para conseguirlo los investigadores analizaron las concentraciones atmosféricas de un gas llamado metil-cloroformo, que ha decrecido gradualmente en los últimos años como resultado de las mayores restriccioness internacionales contra la polución.   

1 de julio de 2014

S.O. S., SALVEM L'AIGUA

A l'àrea de Ciencies de la naturalesa Trobem molts camins per fer una veritable relació entre Fe i
Cultura.

Conéixer el món que ens envolta, ens compromet a estimar-lo i tenir-ne cura. Com deia la declaració d'Estocolm del 1972 : la persona "té el deure solemne de protegir i de millorar l'entorn per a les generacions presents i futures. Aquesta preocupació per al futur  el fonament d'un dels aspectes més essencials de la protecció de l'entorn: la gestió dels recursos naturals en la prespectiva de no esgotar-los i no privar les generacions futures del seu benefici."

Tot en la natura està unit, formant un equilibri harmònic, on ningú és més que l'altre i on tots
ens necessitem: "Es necessita l'aigua, la terra, el sol. el fred, la calor, l'aire, les plantes, els animals,
l'home. la dona,... la naturalesa ens fa adonar-nos que la GERMANOR és possible, perquè tots
som fills de Déu, tots som éssers que hem sortit del seu amor."

Tota la natura ens parla de: vida, amor, esperança i solidaritat. lio podem permetre que desapareguin éssers vius, perquè trencarien l'equilibri natural, com ja està passant. La naturalesa ens ensenya a compartir, a esperar que neixi el nou fruit. a donar i rebre, perquè no és possible la vida sense la relació mútua entre tots els ecosistemes.

La naturalesa ens ensenya a estar sempre en actitud de servei gratuït, però també ens fa responsables de les nostres accions. La ciència i la tècnica poden esclavitzar la persona humana i convertir-la en un robot carent de sensibilitat, que funcioni, sense pensament critic i que només busqui el pragmatisme, la funcionalitat i el poder tecnològic, oblidant el sentit gratuït de la vida.

El progres científic i tecnològic està contribuint a la destruccció de la natura, però hem de tenir en
compte que serà la persona humana la que més patirà els seus efectes. Si destruïm els recursos
naturals, treurem la possibilitat de tenir una vida sana. perquè tancar els camins a la natura, és tancar-
los a la vida humana.

Com a professor de ciències he de contribuir que els meus alumnes tinguin molt clares aquestes
idees) que som la base per a una convivencia en pau amb totes les persones, amb Déu i amb la natura.

Considero que l'escola ha d'ajudar a crear unes adeqüades actituds ecològiques que portin a protegir i defensar la vida tant de la natura com de la mateixa persona humana, perquè tota la natura és la casa de tots els homes i totes les dones.

Crear actituds écologiques és una exigència de la Fe cristiana: tenir cura del món és un managent que Déu va donar a la humanitat (Gn 1, 26-31), o com diu el llibre de la Saviesa 1, 26, "tractes amb mirament totes les coses, perquè totes son teves, Senyor, que estimes la vida". Crec que si ajudem els alumnes perquè visquin unes actituds d'estimació a la natura estem complint el manament.

També des de l'àrea de Ciències podem posar les bass d'una cultuta humanista o d'una cultura científico-tècnica on la raó sigui el més important i l'ùnica veritat. Jo crec que cal apostar per una cultura humanitzadora, on els nostres alumnes puguin anar descobrint tots els valors que humanitzen la persona.

Mª Carmen Sendino Páramo