21 de noviembre de 2015

ECOART a la Fira Solidaria

Les pinces d'Ecoart han estat un éxit, molta gent ha comprat i d'aquesta manera ha participat en la Fira Solidaria dels Maristes pel Drets dels Infants. Moltes gràcies a tots els que heu paticipat i ajudat.








Nacho Padró

20 de noviembre de 2015

Es reuneix la Comissió Permanent

Col·laboració, cooperació, participació i xarxa van ser les paraules que més van sonar en la primera reunió de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat.


El 28 d’octubre va tenir lloc a la Sala Consolat de Mar de l’Ajuntament de Barcelona la primera reunió de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat. L’acte va ser presidit per Janet Sanz, tinenta d’alcaldessa d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Hi van assistir representants de 12 entitats, institucions i grups polítics de les 16 que integra la Comissió Permanent del Consell. En Lluís Sala, del Col•legi Sant Ramon Nonat, hi va acudir com a vicepresident i representant de totes les escoles signants.

Els assistents van fer un anàlisi de l’evolució del Consell des de la seva creació i van valorar positivament la renovació que s’ha produït aquests últims anys. Els membres també van valorar la constitució de la Comissió Permanent com a una oportunitat per impulsar i dinamitzar el Consell i la xarxa de signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de la ciutat de Barcelona que el Consell representa.

La Comissió permanent també va valorar de manera molt positiva la presència de les escoles al Consell ja que formen el col•lectiu més extens i actiu. A més veuen les escoles com a peça clau per implementar i abanderar algunes de les accions i exemples a seguir pel que fa la manera de treballar i implicar a diferents agents.

La reunió va acabar amb deures per la propera trobada: pensar les línies d'acció i el funcionament dels grups de treball i preparar l'ordre del dia i les dinàmiques del primer Consell del curs.

Col·laboració, cooperació, participació i xarxa van ser les paraules que més van sonar en una reunió que va servir per revisar les propostes de treball tractades en la constitució del nou Consell i la manera d'aconseguir atendre totes les opinions i voluntats.

Per totes les escoles que vulgueu expressar les vostres opinions i propostes, podeu fer-les arribar als representants de les escoles al Consell a través del correu electrònic escolessostenibles@bcn.cat.
20151111 03W.Consell



20150506 01W.CloendaSubvencions pel curs 2014-15

Estrenem hort ecològic

L’escola manté un compromís amb el seu entorn i és coherent amb la responsabilitat mediambiental. L’any passat ens vam sumar al programa ‘Escoles + Sostenibles’ (abans Agenda 21 Escolar), «pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l’ambiciós projecte planetari d’imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l’entorn més immediat».
Una de les novetats que incorporem aquest any és la remodelació del nostre hort per convertir-lo en un hort totalment ecològic. El primer que hem fet ha estat dividir la zona de l’hort en quatre parcel·les; això ens permet una millora de la rotació de tots els nostres cultius i ens ajuda a no trepitjar la terra on creixen les plantes. Aplicant un sistema de rotació juntament amb una associació correcta de les espècies, optimitzem tant l’ocupació de l’espai com l’aprofitament dels recursos de la terra.
També hem decidit deixar d’utilitzar qualsevol tipus de fertilitzant, pesticida o químic industrial, i fer que tot provingui del compostatge. Ja fa temps que a l’escola tenim cura del compostatge que obtenim en part a partir dels residus que generem a la mateixa escola. A més a més, hem nodrit l’hort de plantes acompanyants que són beneficioses per l’hort i ajuden a combatre l’arribada de possibles plagues. Tenim Menta, Clavell de Moro, Romaní i Matricària, entre d’altres.
Un altre objectiu és que l’hort estigui florit al llarg de tot el curs. Les flors no només fan que l’hort sigui més bonic, sinó que també ajuden a atraure pol·linitzadors que afavoriran la producció dels cultius.
Més endavant incorporarem la tècnica de l’encoixinament (mulching), és a dir, cobrirem la terra amb una capa de material orgànic amb una finalitat protectora. Això evitarà la pèrdua d’aigua en superfície per evaporació, conservarà millor la humitat i reduirà la despesa d’aigua de reg, entre d’altres beneficis.
En aquestes imatges podeu veure com els alumnes de 1r, 2n, 3r, i 4t de primària ja han començat a plantar els primers aliments provinents del planter ecològic del nostre hort nou. Amb l’ajuda d’en Ricardo, els nens i nens han entès quina és l’hortalissa que plantarà cada curs i què caldrà fer per tenir una bona collita.

  • IMG_0005
  • IMG_0006
  • IMG_0008

Dos nous sonòmetres a l’SDEA

El Departament de Reducció de la Contaminació Acústica de l’Ajuntament de Barcelona ha cedit dos nous sonòmetres a l’SDEA responent a l’àmplia demanda dels centres interessats en mesurar el soroll

A partir de la propera setmana l’SDEA posa a disposició dels centres educatius dos nous sonòmetres per prendre mesures a l’aula, al menjador, al pati, etc. 


Aquests nous aparells, a diferència de la resta que ja disposava el servei, permeten guardar les mesures registrades per visualitzar-les o descarregar-les en format gràfic o format text. Són aparells del model CESVA SC160. Els registres es poden exportar per tractar les dades en un document excel on hi consten dades del propi aparell així com valors globals de la mesura. També donen l’opció de consultar i exportar els valors registrats a cada moment de la mesura.  

Des del mateix departament s’ha fet una adaptació del manual de l’usuari que acompanya els aparells i s’ha elaborat un manual bàsic i un manual avançat per facilitar-ne l’ús.

Us recordem que també podeu demanar en préstec la Maleta de sons i sorolls, un recurs educatiu format per la guia Sons i sorolls i un conjunt de materials per tractar i fomentar l’educació acústica i millorar la qualitat acústica de l’entorn.
20151111 12W.SDEA

Nous còmics sobre sostenibilitat del CJB

Com a signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, el Consell de Joventut de Barcelona ha elaborat una sèrie de còmics que pretenen explicar als i les joves, de manera il·lustrativa i pedagògica, alguns dels objectius que s’engloben al Compromís 22.
Tots quatre còmic aborden temes com l’economia sostenible, la Banca Ètica, el consum responsable, l’ús d’energies renovables o la mobilitat. A través de petites històries, curtes i de lectura fàcil, els còmics tracten alguns dels objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, com el número 8, progrés i desenvolupament; el 5, ús racional dels recursos; el 4, ciutat eficient, productiva i d’emissions zero; o el 2, espai públic i de mobilitat.
El Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat és un projecte compartit per totes les organitzacions ciutadanes signants que pretén millorar la sostenibilitat de la ciutat de Barcelona. El Compromís es plasma en un document estratègic que estableix 10 grans objectius, cadascun amb 10 línies d’acció, en l’horitzó del 2022.
Voleu adherir-vos al Compromís? Ho podeu fer a través d’aquest enllaç!
Consulta els còmics:

EcoArt a la Fira i per Nadal

Els alumnes de 1º ESO C fan el projecte EcoArt. Aquest curs participen a la Fira Solidaria amb unes pinces adornades molt xules... a més estan preparant les decoracions de Nadal.
Aquí teniu una mostra dels artistes!!!



Nacho Padró

La pecera de Maristas

Ya tenemos los peces de la pecera del proyecto: Buscad a Nemo de 4rrt ESO A. La verdad es que ha sido bastante rápido: 2 mollys de Nacho y 6 Gupys de Iván de los cuales habia una embarazada que ha parido varias crias... que si hay suerte medrarán. A ver si conseguimos que la familia aumente.
Ahora le toca el turno a los alumnos de 4rt ESO: alimentación, limpieza y buscar alguna iluminación para que sea más bonito.


Nacho Padró

18 de noviembre de 2015

Aquella estranya veu

Un dia, anava un nen passejant per la platja i va trobar una estrella de mar en la sorra. La va agafar d'una punta i la va llençar altra vegada al mar. Quan va caure a l'aigua, li va semblar escoltar alguna cosa, però no va poder saber el que era.

Més endavant, va veure que les ones arrossegaven cap a la riba una fusta en la qual anava un llangardaix. Es va ficar dintre de l'aigua, va agafar la fusta i la va dur fins a la sorra on va poder baixar el llangardaix i marxar-se. Mentre es marxava, li va semblar escoltar una veu, però no va distingir el que volia dir. Va suposar que seria el so del vent.

De camí cap a la seva casa, es va trobar amb un ocell que s'havia embullat entre les branques d'una planta. El nen el va treure d'allí amb cura i el va deixar volar. Fent això, va tornar a escoltar una mica. Seria el vent? Ja no n’estava segur. Semblava una veu que deia alguna cosa, però no acabava d'escoltar-la bé. Serien imaginacions seves?

El nen va continuar caminant. Pel mig del camí, creuava una filera de centenars de formigues que es dirigirien al formiguer. El nen, en comptes de trepitjar-les, va donar un salt i va continuar caminant. Mentre s'allunyava, va tornar a escoltar aquella veu. Era com un murmuri. Aquesta vegada va separar i va mirar en totes direccions. No va veure ningú. Ni va tornar a escoltar res. Començava a estar preocupat.

Entrant pel jardí de casa seva, va veure que el vent havia llençat un test al terra. Les flors del test estaven mig aixafades. El nen les va agafar amb tota cura i va intentar arreglar-les perquè poguessin salvar-se. Fet això, va anar cap a la porta de casa. Però quan anava a obrir-la, va escoltar clarament aquesta veu que havia estat escoltant tota la tarda. Ara sí que va poder escoltar el que deia. Només era una paraula: “Gràcies”.

La naturalesa li havia estat donant les gràcies cada vegada que havia fet alguna cosa per cuidar-la.

Reflexió:
La terra és la nostra llar, però també ho és de la resta d’éssers vius que hi habiten. Realment som conscients que compartim la nostra llar amb altres éssers vius? Creu que cuidar la Terra també consisteix a cuidar aquests éssers? 

15 de noviembre de 2015

El meu gat

La Lula és la meva gata. La seva vida es basa en menjar, dormir i jugar amb mi. De tant en tant mira la tele. Li agrada veure programes o documentals de animals amb mi.
És un gata de raça comuna de color negre. És una gata adoptada, la vam adoptar el dia  10/10/2010. Quan la vam adoptar ens van dir que una altre señora l’havia agafat però la va tornar perquè li havia estripat totes les cortines. La vam adoptar perquè és molt cariñosa i molt juganera. Els de la cuidadora d’animals, quan la tenien li havien posat un nom una mica extrany i llarg: Magdalena. Per això nosaltres li vam canviar. La seva data de naixament la vam decicdir nosaltres, vam fer que nasqués el dia 6 de juny del 2010. El meu pare va triar que fós aquest dia perquècera alumne de Maistes i el dia 6 de juny és Sant Marcel.lí Champagnat. Aquest any el dia 6 de juny m’ha encantat perquè era l’aniversri de la Lula, la comunió de la meva cosinai la final de la champions que el barça va guanyar.
La Lula, a vegades s’enfada i mossega el primer que es troba però normalment, et llepa com si et fés petons.
També li agrada sortir a pasejar pel terrat de casa i la teulada.

Un dia, es va escapar de casa i no la vam veure en tot el dia. Vam posr cartells per tot el barri. A la matinada d’aquell mateix dia va torar a casa i em vaig posar molt content.
Quan juga amb mi, de vegades m’esgarrapa sense voler. Les seves ungles són com un bisturí, més d’un cop m’ha fet esgarrapades d’aquelles que costa que se t’envagin. Quan s’enfada molt, ataca a la cara, més que a la cara, a l’ull. Per sort, tinc bons reflexes i tanco l’ull perquè sinó, ja me’n faltaria un.
Ara al costat de casa han vingut us veïns que tenen un gat que li falta un ull, però encara no l’han porta’t. Espero que es caiguin bé perquè sinó hi haurà molts prblemes. Perquè la Lula , és molt territorial. Fins i tot es va barallar amb el Rott-weiller de la meva germana perquè havia entrat a casa.
A la Lula, és estrany, però quan plou li agrada sortir a refrescar-se.
A l’estiu, estem a la caa de Vilassar de Mar, i allà menja poc, surt a fora i li cau el pèl, en canvi, a l’hivern, descansa i menja molt més que a l’hivern.


Quan ve la meva àvia a casa, sempre li demana menjar i ella sempre li dóna.
També li agrada pujar a l’altell.

Només li agrada el menjar de calitat. Si li dónes hamburgueses del Carrefour, et diu que te la menjis tú, però si t’hi deixes la pasta a la carnisseria, se la menja tota.

Pep Closes (2on A)

8 de noviembre de 2015

TOT SOBRE EL FEM XARXING PEL CLIM

El passat 27 d’octubre, una vuitantena de membres de la xarxa B+S es van trobar per compartir projectes i recursos per fer front al canvi climàtic. Us recordem que del 30 de novembre a l’11 de desembre tindrà lloc a París la 21a Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic.



El dimarts 27 d'octubre va tenir lloc el Fem Xarxing pel clima, una jornada de networking dels membres de la xarxa Barcelona + Sostenible que, en aquesta ocasió, es reunien per treballar sobre la temàtica del canvi climàtic.
                     recepcio FXC    recepcio comhasvingut

L'acte va ser inaugurat per la Tinenta d'Alcaldia d'Ecologia Urbana, Janet Sanz Cid, que encoratjava tots els participants a aprofitar la jornada, que té lloc abans de la Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic, el proper 30 de novembre.

                    benvimguda   Janet
A continuació va intervenir Yayo Herrero, directora general de Fuhem i membre d'Ecologistas en Acción. Amb la ponència "Canvi climàtic: afrontar els seus riscos i proposar solucions compartides", va preparar el terreny per al debat i l'intercanvi d'experiències que tindrien lloc durant la resta de la jornada.

                           Yayo2    Yayo

Seguidament va ser el torn del grup de treball sobre canvi climàtic i energia, que va presentar els resultats de les dues trobades anteriors. Cinc representants varen explicar els projectes sobre estalvi i eficiència, renovables, mobilitat sostenible i desenvolupament urbà, verd i biodiversitat, economia baixa en carboni, residus, salut i benestar i educació i sensibilització.

                         GT    GT2

Després de l'espai Cafè i Conversa, en què els assistents també aprofitaren per continuar fent networking, va tenir lloc l'intercanvi d'experiències pel clima. Durant tota la jornada es podia anar fent aportacions als projectes del grup de treball, destacar iniciatives al mural "Aportacions per fer front al canvi climàtic: un camí de 5 vies" i consultar els materials pedagògics del Servei de Documentació d'Educació Ambiental.

 cafe  boles  intercanvi

La jornada va finalitzar amb la 3a trobada del grup de treball de canvi climàtic i energia, en la qual es van llegir les aportacions dels assistents als projectes i es va treballar en la maduració dels mateixos.

Gràcies a tots i totes per assistir-hi. Fem Xarxing pel clima!

FX2

PROVA PILOT: EL RETORN D’ENVASOS A LA UNIVERSITAT

Més de 20.000 envasos de begudes han estat retornats a la prova pilot que s'està duent a terme la 
Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Escola ELISAVA amb l'objectiu de 
millorar els resultats de la recollida selectiva.

La prova pilot de retorn d'envasos a la universitat, que es va iniciar el passat 20 d'abril de 2015 i finalitza el 
proper desembre 2015, porta recollits més de 20.000 envasos de begudes. Els participants són centres d'estudis 
superiors, tots ells membres de la xarxa Barcelona + Sostenible: la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica 
de Catalunya i l’Escola ELISAVA.

L'objectiu de la iniciativa és millorar els resultats de la recollida selectiva i la seva qualitat a través d'un total de 
16 màquines per efectuar el retorn dels envasos. Alhora, per tal d'incentivar i agrair la participació de la
 comunitat universitària, els participants poden guanyar abonaments per a festivals de música i teatre.

Al projecte hi col·laboren la Fundació Catalana de Prevenció de Residus i Consum Responsable i la Cambra de

L’HOTEL BARCELONA CATEDRAL, DESTACAT PER LA SEVA SOSTENIBILITAT

L’Hotel Barcelona Catedral ha estat destacat recentment com un dels més sostenibles d’Espanya. El passat 22 d’octubre, una delegació del Ministeri de Cultura i Turisme de Turquia va visitar Barcelona per conèixer l’hotel i el programa B+S.

Un dels hotels membres de la xarxa B+S, el Barcelona Catedral, ha estat reconegut per un comparador d'hotels com un dels més sostenibles d'Espanya. Accediu a la nota de premsa.

Aquesta notícia ha tingut ressò internacional i el Ministeri de Cultura i Turisme de Turquia va sol·licitar fer-hi una visita en el marc d'un projecte anomenat "Increasing the Adaptability of Employers and Employees in Tourism Sector", en el qual es va programar un tour per diferents països europeus per observar pràctiques de turisme sostenible.

Així doncs, el passat dia 22 d’octubre la delegació turca va visitar l’Hotel Barcelona Catedral per conèixer in situ totes les mesures i accions que s'hi han implantat en termes de sostenibilitat. Després de l’explicació detallada per part dels responsables de l’hotel, es va visitar la Fàbrica del Sol, on es va presentar el Programa Barcelona + Sostenible. Els visitants van mostrar interès en saber més sobre experiències que actualment están duent a terme els membres de la xarxa.

catedral dia2

LES DADES DE CONSUM ELÈCTRIC, AL VOSTRE ABAST

Si teniu dubtes sobre les vostres dades de consum elèctric a la llar, us recomanem el projecte Carrega’t d’Energia. Comptareu amb assessors energètics virtuals gratuïts que us permetran conèixer en detall la vostra factura elèctrica.

La campanya “Carrega’t d’Energia” posa a l’abast dels barcelonins i barcelonines assessors energètics virtuals gratuïts que els permeten conèixer en detall les seves dades de consum elèctric a la llar. Es tracta d'un projecte emmarcat en el Pla d’autosuficiència energètica que vol contribuir al consum conscient i estalviador d’energia a la llar. Si teniu wifi, sou titulars del subministrament elèctric i teniu una factura a mà us podeu donar d’alta a ajuntament.barcelona.cat/autosuficiencia/ca/eficiencia.

Un assessor energètic virtual ofereix informació del consum històric mes a mes a partir de les dades provinents de la lectura dels comptadors. Només cal que el titular doni el seu consentiment durant el procés d’inscripció. Per conèixer les dades de consum en temps real, s’instal·la de franc un equip de mesura a la llar que informa diàriament d'aquestes dades.

A més, s'organitzen tallers gratuïts sobre la factura elèctrica, per entendre’n els detalls i perquè cada persona tingui el contracte que més s’adeqüi a la seva situació personal.

Aquest programa no només va adreçat a la ciutadania, sinó que ambé poden estar involucrades entitats, organitzacions socials i administracions.
Més informació a autosuficiencia@ecoserveis.net.

assessor

3 de noviembre de 2015

Projecte de 4rt ESO A: Una peixera a l'escola

COmença la preparació del projecte de 4rt A de posar una peixera a l'escola. Mirem de instalar-la aquesta setmana i si hi tenim sort la propera setmana tindrem els peixos... a veure com queda