L’escola manté un compromís amb el seu entorn i és coherent amb la responsabilitat mediambiental. L’any passat ens vam sumar al programa ‘Escoles + Sostenibles’ (abans Agenda 21 Escolar), «pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l’ambiciós projecte planetari d’imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l’entorn més immediat».
Una de les novetats que incorporem aquest any és la remodelació del nostre hort per convertir-lo en un hort totalment ecològic. El primer que hem fet ha estat dividir la zona de l’hort en quatre parcel·les; això ens permet una millora de la rotació de tots els nostres cultius i ens ajuda a no trepitjar la terra on creixen les plantes. Aplicant un sistema de rotació juntament amb una associació correcta de les espècies, optimitzem tant l’ocupació de l’espai com l’aprofitament dels recursos de la terra.
També hem decidit deixar d’utilitzar qualsevol tipus de fertilitzant, pesticida o químic industrial, i fer que tot provingui del compostatge. Ja fa temps que a l’escola tenim cura del compostatge que obtenim en part a partir dels residus que generem a la mateixa escola. A més a més, hem nodrit l’hort de plantes acompanyants que són beneficioses per l’hort i ajuden a combatre l’arribada de possibles plagues. Tenim Menta, Clavell de Moro, Romaní i Matricària, entre d’altres.
Un altre objectiu és que l’hort estigui florit al llarg de tot el curs. Les flors no només fan que l’hort sigui més bonic, sinó que també ajuden a atraure pol·linitzadors que afavoriran la producció dels cultius.
Més endavant incorporarem la tècnica de l’encoixinament (mulching), és a dir, cobrirem la terra amb una capa de material orgànic amb una finalitat protectora. Això evitarà la pèrdua d’aigua en superfície per evaporació, conservarà millor la humitat i reduirà la despesa d’aigua de reg, entre d’altres beneficis.
En aquestes imatges podeu veure com els alumnes de 1r, 2n, 3r, i 4t de primària ja han començat a plantar els primers aliments provinents del planter ecològic del nostre hort nou. Amb l’ajuda d’en Ricardo, els nens i nens han entès quina és l’hortalissa que plantarà cada curs i què caldrà fer per tenir una bona collita.
No hay comentarios:
Publicar un comentario