Prop de 200 persones han participat en dues jornades emmarcades en els “Dies pel clima”, amb l'objectiu d'apropar l’Ajuntament i l’àmbit acadèmic i donar més visibilitat i oportunitats a les dones.
Barcelona ha celebrat aquesta setmana els “Dies pel Clima”, un seguit d’activitats i conferències amb l’objectiu d’explicar a la ciutadania els compromisos municipals per lluitar contra el canvi climàtic i presentar propostes per fer-hi front. Aquestes activitats, que han comptat amb la presència de ponents nacionals i internacionals, han posat de manifest la necessitat de treballar conjuntament per tal de frenar l’impacte del canvi climàtic.
Barcelona ha celebrat aquesta setmana els “Dies pel Clima”, un seguit d’activitats i conferències amb l’objectiu d’explicar a la ciutadania els compromisos municipals per lluitar contra el canvi climàtic i presentar propostes per fer-hi front. Aquestes activitats, que han comptat amb la presència de ponents nacionals i internacionals, han posat de manifest la necessitat de treballar conjuntament per tal de frenar l’impacte del canvi climàtic.
Jornada Científica sobre el canvi climàtic
La Jornada Científica sobre el canvi climàtic a Barcelona del 9 de novembre ha exposat els efectes del canvi climàtic en tres àmbits: la calor i la salut, el verd i la biodiversitat i l’aigua i l’energia. D’entrada, el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha destacat que “l’acció climàtica és transversal” i, per tant, necessita la participació de la ciutadania, les institucions polítiques i el món professional. A més, Joan Ballester, membre de l’Institut de Salut Global de Barcelona, ha presentat el concepte de justícia climàtica, pel qual determinats col·lectius, com la gent gran i els infants, són més vulnerables al canvi climàtic.
La jornada, que ha defensat la transcendència de compartir reptes, projectes i fer sinergies, s’ha debatut una proposta de declaració conjunta entre totes les persones assistents. D’aquesta pluja d’idees col·lectiva han emergit idees com la realització d’una trobada anual entre institucions polítiques i experts tecnocientífics per fer una avaluació de les polítiques climàtiques, o la creació d’un observatori virtual d’informació on el col·lectiu científic i les institucions públiques puguin intercanviar dades i amb informació accessible per a tots els públics.
Dones: liderant la lluita contra el canvi climàtic
Dones: liderant la lluita contra el canvi climàtic
Els “Dies pel Clima” també han possibilitat la trobada internacional Dones: liderant la lluita contra el canvi climàtic, en què s’ha insistit en el paper de la dona com a agent del canvi. En aquest col·loqui s’ha evidenciat que la prioritat institucional ha de ser la salut pública i el benestar de la ciutadania, “pel que no hi ha cap altra opció que fer front al canvi climàtic”, que ja té una repercussió científicament quantificable sobre la salut.
Inés Sabanés, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Madrid, ha destacat que “les mesures que tenen una repercussió directa sobre la vida quotidiana de la ciutadania obren un debat ciutadà sobre la necessitat d’aplicar mesures i de la conscienciació”. Així mateix, Eveline Jonkhoff, responsable de medi ambient a l’ajuntament d’Amsterdam, ha emfatitzat “la importància d’impulsar l’economia circular i inclusiva en contraposició a l’actual sistema lineal”.
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha presentat la voluntat que Barcelona sigui “una ciutat neutra en carboni l’any 2050”. Sanz ha subratllat “la forta voluntat política de les alcaldies arreu d’Europa que han posat les dones al centre” i ha afegit que “les ciutats volen deixar de ser un problema i convertir-se en part de la solució”.
Quant a la figura de la dona en la lluita contra el canvi climàtic, la cap del programa d’adaptació al canvi climàtic de la Comissió Europea, Elena Višnar, ha explicat que “la majoria de polítics són homes i, per tant, les dones no són part de la població que pren les decisions”. En aquesta mateixa línia, Hervé Marro, director de comunicació del C40 i impulsor del projecte Women4Climate, ha sentenciat que “el segle XXI serà el segle de les dones” tot reivindicant que les dones hauran de tenir “més drets, més oportunitats i més futur a les nostres ciutats”.Un acte organitzat amb criteris de sostenibilitat
Compensació d’emissions
Com ja és habitual en els esdeveniments de Barcelona + Sostenible, les persones assistents faciliten en arribar el punt d’origen i el mitjà de transport utilitzat per desplaçar-se per tal de calcular les emissions generades. Aquesta informació, sumada al consum energètic de la sala i a les emissions del càtering (ecològic i de proximitat), han donat un resultat de 1.37 tones de CO2 equivalent. Aquestes emissions es compensaran a través de Ge Teobaldo Ceramic Project, que utilitza biomassa renovable en lloc de fusta nativa per generar energia tèrmica i reduir els gasos amb efecte d’hivernacle, al Brasil. Com a novetat d’aquest any, s’està treballant en l’elaboració d’un kit per al càlcul d’emissions per cedir a les organitzacions de la xarxa que ho vulguin.
No hay comentarios:
Publicar un comentario