20 de noviembre de 2018

Entrevista: Soy Comida Perfecta

“Es necessiten 910 litres d’aigua per produir 100 grams de pernil dolç. Tenir en compte aquest tipus de dada abans d’anar a comprar és molt important”. Natalia Luppens, responsable de comunicació de Soy Comida Perfecta.
 
A què es dedica la teva organització?
Soy Comida Perfecta és una empresa social que lluita per reduir el malbaratament d’aliments. Un dels nostres projectes és un supermercat online on venem productes recuperats d’empreses de la indústria o supermercats. Aquests tenen alguna tara o bé alguna imperfecció en l’empaquetatge o en l’etiquetatge i no es poden vendre al mercat regular. Nosaltres els recuperem, arribem a uns acords econòmics amb les indústries o els supermercats, i després els venem amb descomptes de fins un 80%.
Com gestioneu la caducitat dels productes que veneu?

De moment no en tenim cap amb data de caducitat ja que aquesta s’utilitza per als productes frescos com la carn o el peix. El que sí que tenim són productes processats, és a dir, amb data de consum preferent.
Fa relativament poc que formeu part de la xarxa, com vau conèixer B+S? 
“Soy Comida perfecta” va començar a operar a Barcelona cap al març de l’any passat i des del setembre d’enguany ja s’ha estès a tota la ciutat. Ens vam adherir a la xarxa B+S l’estiu passat, ja que teníem molt present la nostra finalitat: reduir el malbaratament alimentari per crear un impacte positiu com a empresa social. Tenint en compte això vam pensar, com podem fer xarxa? Vam investigar, i a través de contactes de l’Ajuntament ens van recomanar adherir-nos a la xarxa. La veritat és que l’experiència de moment és molt bona. Actualment formem part del grup de treball de residus i crec que és una molt bona eina per posar-se en contacte amb altres entitats que tenen objectius similars, fer xarxa i donar-se a conèixer.
Heu encetat alguna iniciativa o projecte amb alguna altra entitat de la xarxa B+S des que us hi vau incorporar? 
De moment no, perquè hi portem poc temps. Però tenim bones expectatives de fer-ho en un futur.
Què creieu que pot ser més interessant de formar part de la xarxa B+S? 
Sobretot el fet de conèixer persones del territori, de Barcelona. Dins el nostre projecte, a banda del supermercat online, també volem impulsar una nova línia de treball per fer xerrades, activitats a escoles, a Ateneus i altres agents amb l’objectiu de conscienciar sobre les diferències de la data de consum preferent i la data de caducitat i l’impacte de la destrucció d’aliments i de la seva producció. Per tot això creiem que B+S és una eina molt positiva per trobar entitats, centres educatius i comerços que puguin estar interessats i vulguin participar del projecte.
Què és el que més t'enorgulleix de la teva feina? 
Des que vam començar, hi ha molta gent que ens escriu i ens diu “ens encanta el vostre projecte, quan vindreu a Màlaga, Granada, Madrid?”. Són persones interessades en el malbaratament o bé que visiten les xarxes socials i troben dades impactants com que un terç de tots els aliments a escala mundial acaben a les escombraries o bé que amb tot el menjar que es produeix es podria alimentar a tothom que passa fam. D’aquesta manera, valoren i agraeixen la nostra feina. Això ens motiva molt en el dia a dia, ja que veus que realment el que fas té un impacte.
Ens podries proposar una acció de millora en el present per arribar a un futur més sostenible? 
Començar a veure quin és el valor de tot el que tenim a casa, a la nevera o al rebost. Abans de sortir a comprar t’has de fixar en tot el que tens, les dates i organitzar-te bé. L’altre dia vam penjar a les xarxes un post que deia “es necessiten 910 litres d’aigua per produir 100 grams de pernil dolç”. Trobo que tenir en compte aquest tipus de dada abans d’anar a comprar és molt important: pensar, quin és el cost real d'allò que mengem? En aigua, en recursos, en cultiu, en treball... L’Alimentació té un paper molt important en la sostenibilitat.
I ja per acabar, quins tres objectes o recursos t’enduries a un planeta per descobrir?
Un llibre, xocolata negra i un gat.

No hay comentarios: