El projecte, desenvolupat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC, l’Escola Solc i l’associació Zero Waste BCN, ha avaluat l’exposició humana als compostos químics utilitzats com a plastificants, concretament en estudiants de secundària, per generar canvis d’hàbits que disminueixin l’ús habitual de material plàstic.
El problema de la contaminació per plàstics no es refereix només als plàstics visibles del nostre dia a dia, sinó també a la contaminació química, microscòpica i, per tant, invisible que va associada als plàstics.
D’aquest punt de partida sorgeix la iniciativa ‘Fes el canvi, Be Plastic Free’, liderada per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) en col·laboració amb l’Escola Solc i l’associació Zero Waste BCN, que ha estat subvencionada pel Pla Clima 2022 de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte de ciència ciutadana s’està duent a terme en el curs escolar 2022-2023 i té com a objectiu avaluar i conscienciar sobre l'exposició humana als compostos químics afegits als plàstics: els plastificants.
Amb la participació de l’alumnat de 3r i 4t d’ESO de l'Escola Solc, l’equip científic de l’IDAEA-CSIC ha mesurat la quantitat de plastificants incorporats al cos dels estudiants mitjançant una polsera que han portat durant 24 hores i amb una mostra d'orina. Les companyes de Zero Waste BCN han organitzat tallers amb aquest alumnat per diagnosticar els tipus de residus que hi ha a les seves cases, i les accions que poden realitzar per reduir aquest consum de material plàstic en el dia a dia.
‘Fes el canvi, Be Plastic Free’ no s’ha quedat només a les aules i els laboratoris, també ha estat al carrer. Gràcies al Mercat SOLCidari organitzat per l’Escola Solc al desembre, els ciutadans i ciutadanes del barri de les Corts van aprendre sobre plastificants de la mà dels estudiants implicats en el projecte i van omplir qüestionaris sobre els seus hàbits de vida.
El projecte també ha arribat a altres escoles de Barcelona que no tenen un programa de sostenibilitat tan desenvolupat. Amb aquesta acció, Be Plastic Free vol assegurar un accés més democràtic i igualitari del coneixement científic.
Finalment, es dissenyarà la Guia pràctica per reduir l’exposició als plastificants com producte final del projecte. Aquesta guia mostrarà instruccions senzilles i de fàcil incorporació a la vida diària per impulsar canvis d’hàbits que redueixen l'exposició a compostos contaminants associats als plàstics. La presentació serà pública per a qualsevol persona interessada i es farà el dimarts 13 de juny a les 18h al Centre Cívic Pere Quart en Barcelona.
#BePlasticFree
No hay comentarios:
Publicar un comentario