Tres dels projectes de les Subvencions pel Clima 2022 incideixen en la disminució dels residus i l’impuls per la reutilització i el seguiment dels envasos. Els projectes, que s’estan realitzant aquest any, tenen com a línia principal la reconversió de materials per allargar- la seva vida útil i la proposta d’alternatives per la justícia climàtica.
Mineria urbana a la ciutat de Barcelona: una alternativa per la justícia climàtica
Aquesta iniciativa, impulsada per L’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Servei Civil Internacional de Catalunya i la UPC, se centra en la mineria urbana, una activitat econòmica innovadora que busca recuperar els minerals de les tecnologies (aparells elèctrics i electrònics, inclosos panells fotovoltaics, vehicles elèctrics, etc.). Aquest model podria ser una peça clau en la lluita per a la justícia climàtica.
En el projecte, es contempla la tutorització d’un Treball Final de Màster sobre la mineria urbana a Barcelona avaluant especialment la seva contribució a la mitigació del canvi climàtic. També l’organització d’una Conferència internacional sobre mineria urbana amb representants de l'acadèmia, de l'administració pública i del moviment de justícia climàtica.
Millora de l'envàs reutilitzable i desenvolupament de la traçabilitat i medició de la reutilització als mercats
El projecte de la Fundació CIM, Design By Intuation i Rezero té com a objectiu valorar l’envàs reutilitzable per incorporar-hi millores, així com buscar eines de traçabilitat d’envasos reutilitzables. La idea és aconseguir una eina fiable de medició de l’ús dels envasos reutilitzables que es pugui aplicar tant al sistema d’envasos Paka com al de les pròpies persones consumidores.
Aquesta proposta vol incentivar el consum responsable i circular a través de l’eliminació de plàstics d’un sol ús, així com repensar la industria de l’envasat proposant una xarxa de residu zero. Actualment les entitats participants estan fent una investigació de camp que els permetrà fer una nova proposta d’envàs per impulsar una alimentació sense residus. La clau del projecte és entendre la tecnologia des d’una visió humanista, al servei del benestar de les persones i inclusiva amb les seves usuàries.
Fes el canvi, Be Plastic Free
El projecte ha avaluat l’exposició humana als compostos químics utilitzats com a plastificants, concretament en estudiants de secundària, per generar canvis d’hàbits que disminueixin l’ús habitual de material plàstic.
Amb la participació de l’alumnat l’Escola Solc i, un equip científic de l’lInstitut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC ha mesurat la quantitat de plastificants incorporats al cos dels estudiants mitjançant una polsera que han portat durant 24 hores i amb una mostra d'orina. Zero Waste BCN ha organitzat tallers amb aquest alumnat per diagnosticar els tipus de residus que hi ha a les seves cases, i les accions que poden realitzar per reduir aquest consum de material plàstic en el dia a dia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario