23 de mayo de 2015

Día Europeo de los Parques: cuidar nuestra naturaleza es vivir mejor

Hace ya más de un siglo que Europa empezó a proteger sus áreas naturales más valiosas a través de los parques naturales, con Suecia como gran precursora. Con ánimo de conmemorar esas primeras declaraciones, la organización paneuropea EUROPARC promueve desde 1999 la celebración del Día Europeo de los Parques, que en 2015 se ha fijado para el 24 de mayo.
EUROPARC es una federación que reúne instituciones de 39 países dedicadas a la gestión de áreas protegidas y a la defensa de la naturaleza. Sus objetivos, más allá de la conservación de estos espacios, es facilitar las relaciones entre ellos tanto a nivel nacional como internacional, fomentando los proyectos comunes, la cooperación y el intercambio de información; y prestando servicio a las instituciones públicas para su mejora.
En 2015, el lema del Día Europeo de los Parques es ‘La Naturaleza. Nuestro negocio, nuestro compromiso’. La idea de fondo es poner el foco en los beneficios sociales de los parques: conservando la naturaleza se consiguen un sinfín de oportunidades de actividad y empleo y se mejoran los niveles de bienestar de la sociedad.
La Carta Europea de Turismo Sostenible implica a más de 400 empresas en 25 parques nacionales y naturales, generando más de 1000 empleos. La etiqueta ‘Marca Parque Natural’ sitúa en el mercado más de 1.700 productos y servicios de calidad. Y todo esto sin olvidar que en las áreas protegidas encontramos rincones para relajarnos y descansar, para la actividad física, para observar paisajes, para respirar aire puro…
No cabe duda: merece la pena dedicar una jornada a poner en valor nuestra naturaleza, que tanto nos aporta los 365 días del año. Por eso en todas las comunidades autónomas españolas se han preparado actividades que se desarrollarán hasta el final de este mes de mayo; y que van desde las rutas temáticas a los cursos de formación, pasando por la proyección de películas y los talleres para centros escolares.

El compostatge a batxillerat de l’Escola Sant Gregori


Enguany és l’Any Internacional dels Sòls. Malgrat la manca d’atenció que normalment li prestem, es tracta d’un element de gran rellevància, ja que és el fonament sobre el qual erigim la nostra vida quotidiana, essent el lloc on edifiquem els nostres edificis i cultivem els aliments de què ens nodrim.
Tot i la gran font de recursos que representa el sòl, des de la Revolució Verda es duen a terme pràctiques agrícoles que contribueixen al seu empobriment i degradació. Paradoxalment, les noves tècniques augmenten la productivitat a curt termini, però a la llarga poden provocar la desertificació del sòl, a part de contaminar aigües i perjudicar la nostra salut per la g
ran quantitat de substàncies que s’hi aboquen i que es poden bioacumular.
Un sòl madur, ben desenvolupat, presenta una estructura en capes també anomenades horitzons, en cadascuna de les quals hi tenen lloc una sèrie de processos químics, físics i biològics particulars que li confereixen les seves característiques. Del total d’aquestes capes, podem destacar la importància de la capa superficial a l’hora d’aportar la fertilitat natural del sòl en qüestió, on es dóna el reciclatge natural dels nutrients. Un exemple d’un sòl madur seria el d’un bosc. Així doncs, seria profitós simular els processos que es donen en els boscos en les terres de cultiu i, en comptes de llaurar i trencar l’estructura del sòl, intentar afavorir la creació de sòls madurs i protegir-los de l’erosió.
Per aquest motiu, a l’escola estem intentant fer un hort més sostenible i ecològic. Per això, el nostre objectiu és crear una bona capa fèrtil (que pugui donar lloc a un sòl madur) mitjançant una capa de compost que estem elaborant i, posteriorment, protegir-lo de l’erosió en proporcionar-li una coberta vegetal, una pràctica que s’anomena mulching.
Entre els alumnes de 1r i 2n de BTX hem muntat el compostador que ens ha cedit Escoles + Sostenibles i tenim cura del compostatge. A més, el passat febrer vam rebre la visita de la Pati i la Sara, dues expertes en agroecologia que ens van fer un taller sobre la importància del sòl, ens van ajudar a determinar les propietats del sòl del nostre hort i ens van mostrar una manera de fer compost ràpid que molt aviat provarem. Els estem molt agraïts pel seu temps i dedicació!
Text dels alumnes de 2n Btx: Júlia Jené, Oriol Vall-Llossera, Aleix Melloni i Albert Cuartero
  

A la recerca de papallones

Els nens i nenes de P4 i 4t de primària de l’Escola Els Xiprers aprenen conjuntament sobre les papallones.


El dia de la Terra va venir una especialista en papallones a la classe de 4t i ens va explicar moltes coses. Després l’Igor va portar cucs de seda. Els hem estat estudiant molt i ara en som molt experts. Els nens i nenes de les estrelles ens van dir que havien començat a fer el projecte de les papallones i els vam convidar a la nostra classe. Els vam explicar tot el que havíem après, vam mirar els cucs que tenim a les classes i els vam comparar. Sembla que alguns ja comencen a fer els capolls. Ens van fer moltes preguntes. Per acabar vam sortir a veure el jardí de papallones que vam arreglar on hem plantat moltes aromàtiques per atreure les papallones. Va ser molt divertit aprendre i treballar junts els grans i els petits.

Jan i Declan (classe de quart)
 
20150520 10W.Xiprers

Dia verd a l’Escola el Polvorí

Tot l’alumnat de l’Escola El Polvorí participa en la jornada ambiental que han celebrat, plena de jocs, tallers, debats, vídeos i murals.


El divendres 15 de maig hem celebrat una altra edició del «dia Verd» a l’escola. Es tracta de la realització d’un seguit d’activitats durant una jornada especial dedicada a l’educació ambiental. Durant aquest dia tots els nens i nenes de l’escola realitzen diverses activitats al voltant d’aquest tema. Aquesta activitat és promoguda i organitzada per la Comissió Ambiental de l’escola en la qual hi participen mestres i nens delegats de classe que aporten propostes i manifesten inquietuds.

Entre altres coses, vam decidir pintar el mur que delimita l’hort escolar. Per això vam haver de peparar materials i dissenys. A més a més, pel dematí, vam veure vídeos i vam fer debats i xerrades al voltant de temes ambientals. Més tard, tothom va realitzar una manualitat amb materials de rebuig: cistelles amb tires entrellaçades, fent servir tires de brics, pots per posar llapis amb llaunes decorades amb paper, bosses i moneders, etc. I més coses, totes elles molt boniques i que s’exposen al vestíbul de la planta baixa!

Durant la tarda, en grups reduïts, els alumnes de tots els nivells van passar per l’hort a pintar, guiats per mestres encarregats de dirigir l’obra. Està quedant molt vistosa!

Els nens i nenes d’ed. infantil i cicle inicial van fer un joc al pati: s’havien de buscar deixalles i després classificar-les segons s’haguessin de llençar en un o altre contenidor. Cada nen lluïa una visera que ells mateixos havien decorat prèviament. Els alumnes de cicle mitjà i superior van fer un circuit al pati, a cada parada del qual havien de realitzar un joc diferent.

En definitiva, ha estat una jornada molt interessant de la qual destaquem la gran feina feta per la Comissió Ambiental, l’alt grau d’implicació de mestres i alumnes, el bon ambient i l’alegria que es respirava i el que és més important: que s’ha aconseguit consolidar coneixements i obrir les portes a d’altres de nous.
.
 
20150520 12W.Polvori 1

15 de mayo de 2015

TOC, TOC! FEM PINYA?

Els dies 5 i 6 de juny us convidem a obrir les portes de les entitats, empreses i escoles de la xarxa Barcelona + Sostenible. Sumeu-vos-hi oferint visites guiades a les vostres instal·lacions, activitats sobre sostenibilitat i molt més!

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, les entitats i empreses de la xarxa Barcelona + Sostenible organitzen activitats relacionades amb la sostenibilitat entre el 30 de maig i el 7 de juny. Podeu consultar-les a www.bcn.cat/diamediambient i també organitzar-ne d'altres.

Com a novetat d'enguany, us convidem a participar a la PINYA, jornada de portes obertes dels membres de la xarxa Barcelona + Sostenible.

- Què és? Una proposta d’acció conjunta de la xarxa Barcelona + Sostenible per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient.

- Amb quin objectiu?
 Donar a conèixer la tasca dels membres de Barcelona + Sostenible a la resta d'entitats de la ciutat i a tota la ciutadania.

- Què us proposem?
 Si sou membres de la xarxa, obriu les vostres portes divendres 5 i/o dissabte 6 de juny. Pot consistir en obrir l’accés a les vostres instal·lacions, fer una visita guiada o bé organitzar una activitat relacionada amb la vostra feina (taller, xerrada, etc). Tant si sou membres com si no ho sou, també us proposem que aprofiteu per conèixer les iniciatives que més us interessin.

- Com ho heu de fer?
 Vosaltres decidiu la data (1 o 2 dies), l’horari, l’aforament, el preu (si és necessari) i si cal inscripció prèvia. 

Qui pot participar obrint les portes? Totes les tipologies d’organitzacions de la xarxa: centres educatius, empreses, associacions, equipaments, tallers, botigues, serveis públics, espais singulars o innovadors....

- Com ho difondrem? 
Amb els canals de comunicació propis de Barcelona + Sostenible i altres específics per a la campanya:
* Web del Dia Mundial del Medi Ambient: www.bcn.cat/diamediambient
* Newlsetter Info B+S
* Twitter
* Campanya de comunicació per tota la ciutat (mitjans web, de carrer i premsa)

Si sou membres de la xarxa B+S i esteu interessats a participar-hi, ompliu aquest 
formulari i des de la Secretaria B+S ens posarem en contacte amb vosaltres per gestionar la logística de l'activitat.

 Participeu a la PINYA!

Deu biblioteques de Barcelona aplicaran una prova pilot europea de gestió energètica innovadora

Deu biblioteques de Barcelona seran els primers edificis municipals en aplicar una prova pilot de gestió energètica innovadora fruit del projecte europeu SPEA, que està liderat per la capital catalana. Aquest és el primer de 9 projectes aprovats i finançats per la Unió Europea destinats al foment de la sostenibilitat i la contractació innovadora de petites i mitjanes empreses que aportin solucions d’eficiència energètica.
La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat la contractació dels serveis d’eficiència energètica amb innovació a 10 biblioteques de la ciutat a Veolia Serveis Catalunya, per un import de 521.801,35 euros. Per arribar fins aquí, el projecte europeu ha contemplat contactes amb empreses, centres de recerca, universitats i associacions per tal de tenir una àmplia visió de les línies d’innovació tecnològica possibles per afavorir l’estalvi energètic en els edificis municipals. A més, prèviament es va fer un sondeig de mercat europeu per identificar solucions innovadores per a l’eficiència energètica, com ara el monitoratge de la il•luminació, l’ofimàtica, la sensibilització d’usuaris, el consum d’aigua i la climatització, entre altres. En el procés hi ha participat un jurat expert internacional.
El model de contractació impulsat a través d’aquest programa ja és innovador en sí mateix, ja que ha posat en contacte petites i mitjanes empreses interessades en aportar solucions eficients de gestió, i servirà per generar noves oportunitats en l’àmbit de la contractació a escala municipal i en l’àmbit europeu.
Les deu biblioteques sobre les quals s’aplicarà el nou programa pilot són:
– Barceloneta – La Fraternitat Ciutat Vella.
– Santa Antoni – Joan Oliver Eixample.
– Vallcarca – Penitents Gràcia.
– Juan Marsé Horta – Guinardó.
– Miquel Llongueras Les Corts.
– Vilapicina i la Torre Llobeta Nou Barris.
– Trinitat Vella – José Barbero Sant Andreu.
– Xavier Benguerel Sant Martí.
– Poble-sec -Francesc Boix Sants Montjuic.
– Josep Clarà Sarrià – St. Gervasi.
La proposta de Veolia té com a objectiu assolir un estalvi mínim garantit del 17,5% dels costos energètics, mitjançant un innovador sistema global d’actuacions d’eficiència en múltiples àmbits. El model de gestió a implantar es fonamenta en una millora del rendiment de les instal•lacions tèrmiques i elèctriques, una optimització de l’ús de l’energia, una informació, sensibilització i implicació en els estalvis dels usuaris finals i un sistema de control permanent que permet focalitzar els recursos humans i tècnics cap als objectius compromesos.
Veolia Serveis Catalunya està integrat dins el grup multinacional francès Veolia, líder mundial en eficiència energètica, aigua i residus que ofereix propostes innovadores i mediambientalment sostenibles. Aquest projecte se suma a d’altres existents a Barcelona, com ara el de la xarxa de calor i fred d’Ecoenergies a la Zona Franca.
Objectiu: Energia Verda
L’Ajuntament de Barcelona ha fet una aposta molt decidida per l’obtenció d’energia provinent de fonts renovables. L’Ajuntament de Barcelona ha rebut la certificació d’Energia Verda per part de la Comissió estatal dels mercats i la competència, que depèn del Ministeri d’Economia. Això acredita que tota l’energia consumida per part de l’Ajuntament de Barcelona i els seus ens o organismes ha estat provinent de fonts renovables. Per l’any 2015 ja s’ha acordat amb Endesa Energia, que és l’adjudicatària del contracte de subministrament d’energia elèctrica de l’Ajuntament, que es vol obtenir novament el certificat d’Energia Verda. Això suposa un estalvi a l’entorn de 54.000 tones de CO2 a l’any. L’energia estalviada representaria el consum d’almenys 15.000 habitatges, és a dir, un municipi de 45.000 habitants.
Auditories en 501 edificis municipals
Un total de 501 edificis han passat per “mini auditories” que han permès tenir un coneixement precís dels consums, la contractació de potències i els possibles ajustos d’excessos. Així, s’ha treballat en un triple objectiu: ajustar la potència de contractació a la potència necessària, minimitzar la penalització per un consum d’energia no útil; i el monitoratge de les instal•lacions per detectar possibilitats de millora. Tot això ha comportat també un estalvi econòmic i energètic destacat. D’altra banda, s’ha implantat un nou sistema de producció de fred i calor a les cases consistorial que també garanteix una millor eficiència del sistema.
1 milió d’estalvi
L’aposta per l’eficiència energètica i la innovació que està fent l’Ajuntament de Barcelona permetrà assolir un 17% d’estalvi energètic en els edificis. Les mesures ja iniciades, afegides al pla d’optimització de potència i consums que s’ha portat a terme, comporta un estalvi econòmic anual d’1 milió d’euros. Aquest nou model de col•laboració público-privada per tal d’assolir un major nivell d’eficiència energètica s’estendrà durant els propers mesos a la totalitat d’edificis
El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha destacat l’aposta energètica que està fent la ciutat i la capacitat d’innovació demostrada per la capital catalana en quest terreny. En aquest sentit, Forn ha explicat que la prova pilot que Barcelona aplicarà en 10 biblioteques municipals serà un projecte de referència d’àmbit europeu i s’ha mostrat convençut que aquesta primera experiència liderada per Barcelona servirà també a altres ciutats. Aquest treball s’ha coordinat des de la Gerència de Recursos, amb la col•laboració de l’Agència de l’Energia de Barcelona i Barcelona Activa.

TORNA LA SETMANA DEL VOLUNTARIAT AMBIENTAL

Sou una entitat, empresa, universitat o escola que treballa amb persones voluntàries en projectes ambientals? La XVAC reconeix i difon la vostra tasca del 30 de maig al 7 de juny. Informeu-vos-en!

Del 30 de maig al 7 de juny, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) fa el seu reconeixement a les persones voluntàries en l'àmbit ambiental i dóna visibilitat a les entitats que les acullen a través de la Setmana del Voluntariat Ambiental.

L'any 2013 la XVAC va encetar aquesta celebració i a cada edició s'han reunit més de 30 entitats ambientals, s'han realitzat més de 55 activitats de voluntariat ambiental arreu del territori català i s'han mobilitzat més d’un miler de voluntaris, arribant a més de 8.000 beneficiaris.

Com participar-hi?
Si sou una entitat ambiental i voleu formar part de la Setmana del Voluntariat Ambiental, només cal que hi sumeu la vostra activitat. Haureu de registrar la vostra entitat i introduir-la a través d'un formulari. La participació també està oberta a escoles, empreses, universitats, etc. Poseu-vos en contacte amb la XVAC a través d'aquest correu.

Si pertanyeu al món empresarial, també podeu col·laborar i participar a la Setmana del Voluntariat Ambiental. En el marc de la Responsabilitat Social Corporativa, l’empresa actua amb criteris responsables socialment i també mediambientalment, i una via per enfortir el vincle amb l’entorn és participant activament i donant suport a les iniciatives de les entitats ambientals. Com ho podeu fer?
* Participeu en una activitat de voluntariat corporatiu organitzada conjuntament amb una entitat ambiental.
* Doneu suport als projectes de les entitats ambientals aportant recursos materials o econòmics (donacions, ofertes especials de material per a les entitats o les persones voluntàries, convertint en recurs per una entitat el que per una empresa ja és un residu, aportant expertesa, etc).
* Feu-vos sponsors de la Setmana del Voluntariat Ambiental!

Envieu un correu a  coordinacio@xvac.cat (Laia Botey) o truqueu al telèfon 93 219 50 80.


L’AGRICULTURA URBANA, UN ESPAI DE TRANSFORMACIÓ SOCIAL

El proper dissabte 6 de juny a l’Espai Jove La Fontana se celebra per segon cop l’Aplec d’Agricultura Urbana, un punt de trobada d’entitats, col·lectius i persones que participen en projectes d’horts en entorns urbans o periurbans.

158 06 AplecTorna l'Aplec d'Agricultura Urbana, una oportunitat per aprendre i compartir experiències amb persones o col·lectius que practiquen l'agricultura urbana. La jornada tindrà lloc a l'Espai Jove la Fontana el propedissabte 6 de juny de 9.30 a 18 hConsulteu el programa de l'Aplec

Com a novetat d'aquest any, del 30 de maig al 5 de juny s'organitza la Setmana de l'Aplec, un conjunt d'activitats per divulgar l'agricultura urbana a diferents punts del territori. Consulteu el programa de la Setmana.

D'altra banda, diumenge 7 de juny també podeu assistir a una visita amb autocar pels horts de Barcelona. Cal inscripció prèvia a través del formulari.

11 de mayo de 2015

La importancia de los alimentos ecológicos


Los alimentos ecológicos son más nutritivos, más sanos y más seguros por varias razones.
Ventajas de los alimentos ecológicos
  • No contienen pesticidas ni herbici- das químicos, hormonas de creci- miento ni fertilizantes artificiales.
  • Uso restringido de aditivos ali- mentarios.
  • Uso prohibido de transgénicos (Organismos Modificados Genéti- camente).
  • Respecto a su composición nutri- cional, numerosos estudios ase- guran que contienen cantidades mayores de minerales, vitaminas y antioxidantes (estos últimos se asocian con un menor riesgo de padecer enfermedades crónicas, incluyendo las enfermedades cardiovasculares y neurodegene- rativas y algunos tipos de cáncer).
  • Su producción se basa en políticas agrarias sostenibles que respetan el ecosistema y los ciclos de la tierra.
Apoyan la producción a pequeña y mediana escala, favoreciendo un desarrollo rural sostenible.
Un alimento ecológico se puede reconocer por el certificado o el sello que lo caracteriza, el cual asegura una serie de garantías que se deben cumplir para que dicho alimento se considere «ecológico».

Desventajas de los alimentos convencionales
Su producción se basa en un modelo de agricultura de produc- ción intensiva, mediante mono- cultivos que empobrecen el suelo y reducen la diversidad ambien- tal, favoreciendo la erosión de la tierra y la consecuente desertiza- ción de los campos, además de agotar las fuentes acuíferas.
Uso abusivo de fertilizantes, pesticidas, herbicidas, hormonas y otros residuos químicos que contaminan tanto el medio am- biente como el alimento.
Importantes excedentes debido a la sobreproducción.
Sistema basado en alcanzar la mayor producción al menor cos- te, lo que da lugar a alimentos con escasas cualidades nutricio- nales y organolépticas (de sabor, olor, textura, etc.)
Van en contra de la soberanía ali- mentaria, ya que la producción queda en manos de un pequeño sector de la población.
© Lightwise
Por lo tanto, deberíamos ser cons- cientes y apostar por modelos de pro- ducción alimentaria sostenibles que incentiven el consumo de alimentos ecológicos, de temporada y de proxi- midad. Una manera fácil de hacerlo es comprando en tiendas y mercados de producción ecológica y local.

Para consultar fuentes: www.dietistasvegetarianos.com 

10 de mayo de 2015

Es constitueix el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat

Aquest dimecres 6 de maig s’ha constituït aquest consell en el que per primera vegada hi ha representació de 10 escoles de la xarxa. Un consell consultiu per avançar cap a una ciutat més sostenible

El 6 de maig a la tarda ha tingut lloc el Plenari del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat a l’Auditori MACBA. Les persones convocades presents eren representants de grups polítics, districtes, sector associatiu i cívic, sector empresarial, universitats, col·legis professionals, sindicats, administracions públiques, entitats significatives de la ciutat i els centres educatius.

Després de la benvinguda a càrrec de l’Il·lm. Sr Antoni Vives i la lectura i aprovació de l’acta de la darrera reunió, es va nomenar com a vicepresident del consell a Lluís Sala, del Col·legi Sant Ramon Nonat, com a reconeixement a totes les escoles i com a alenada d’aire fresc al consell.

Posteriorment els participants van fer una dinàmica per debatre i prioritzar les aportacions sobre els àmbits de treball o continguts que ha de tractar el Consell i les formes d’organització, dinàmiques i eines de treball per abordar amb èxit els continguts.

20150506 02W.Consell 302.Consell
Subvencions pel curs 2014-15

Nou Ateneu de Fabricació a La Fàbrica del Sol

El 3r Ateneu de Fabricació de la ciutat ja funciona a la Barceloneta, aquest equipament s’especialitzarà en sostenibilitat

 
Aquest dimecres 6 de maig ha començat a funcionar el tercer Ateneu de Fabricació de la ciutat de Barcelona. Després de l’Ateneu de Les Corts i el de Ciutat Meridiana, ara es posa en funcionament, a La Fàbrica del Sol, el de la Barceloneta.

Aquesta Ateneu s’especialitzarà en temes relacionats amb la sostenibilitat i complementarà els recursos educatius que s’ofereixen des de La Fàbrica del Sol. A l’acte de presentació de les activitats i a la primera sessió de portes obertes que s’ha realitzat aquest dijous 7 de maig dues escoles han presentat la tasca que han realitzat utilitzant l’Ateneu com espai de creació i d’aprenentatge amb l’alumnat de secundària. L’Institut Quatre Cantons i l’Institut Joan Salvat Papasseit han presentat la seva experiència en la utilització dels Ateneus de Fabricació ja existents a Barcelona. El programa educatiu propi dels Ateneus, així com la formació del professorat és una iniciativa que depèn del Consorci d’Educació.

A la primera setmana de juliol, estem treballant conjuntament amb el Consorci d’Educació la possibilitat de fer sessions d’in-formació, adreçades al professorat, per tal de presentar aquest nou recurs i que els centres educatius interessats tinguin la informació necessària per poder considerar com el poden utilitzar el curs vinent. Us informarem el més aviat possible d’aquesta proposta formativa.
20150506 03WFabLab 120150506 03WFabLab 2

Intercanvi entre centres sobre les basses

Els futurs educadors ambientals formats a l’Institut Rubió i Tudurí ensenyen els secrets dels ecosistemes aquàtics del Viver Tres Pins

 
Durant tot un matí, l’alumnat de l'Institut Rubió i Tudurí del 2on curs de Formació Professional de Grau Superior en Gestió forestal i del medi natural han fet d’educadors ambientals a dos grups diferents de nens i nenes i nois i noies de dues altres escoles de la ciutat: un grup de 21 alumnes de l'Escola Tres Pins i un grup de 14 alumnes de l'Institut Príncep de Girona.

L’article “Les basses del Viver Tres Pins són protagonistes d’una activitat d’Educació Ambiental amb alumnes de primària i secundària” escrit per una de les alumnes del Rubió i Tudurí, ens explica en detall com va ser l’activitat i tota la seva preparació.

A continuació us adjuntem com valoren l’activitat els diferents participants:

Els futurs educadors ambientals valoren molt positivament l'actitud i participació dels alumnes que han vingut a fer l'activitat. Ells han gaudit i els ha sigut més plàcid i divertit que no es pensaven. Han pogut recordar i veure com fa uns anys ells eren així i els agradava sortir de classe per anar a fer activitats pràctiques com la d'ahir. La col·laboració del Guillem Pascual de Galanthus ens ha anat molt bé per recollir amfibis i insectes i mostrar-los als nois i noies. Veure els animals i relacionar-los amb el bon estat ecològic de les basses ha sigut tot un èxit! Ens agradarà de repetir l'experiència.
Alumnat de l’Institut Rubió i Tudurí

Una sortida molt xula, molt dinàmica, entretinguda, interessant, etc. Poder tocar els animals va ser el millor de tot, vam poder fer preguntes sobre els estudis de CF de gestió forestal …feia molta calor a l'hivernacle, ens hagués agradat fer més proves… Una alumna va explicar a la classe que ja sap segur que vol fer aquests estudis (així que d'aquí a pocs anys potser està d’alumne al Institut Rubió i Tudurí) i un altre que té ganes d'estudiar Biologia.

Alumnat de l’Institut Princep de Girona

Al facebook de Galanthus també en fan ressò d’aquests intercanvi https://www.facebook.com/galanthusnatura

Donat l’èxit de l’experiència, esperem que el proper curs es pugui seguir realitzant!

20150506 08W.RubioTudori 220150506 08W. RubioTudori 1

Fem nostra la plaça Universitat

L’alumnat de l’Escola Sant Francesc d’Assís desenvolupa diverses accions al barri entorn les matemàtiques amb la col·laboració dels botiguers, les famílies, els vianants...

 
20150506 09W.StFrancesc 2Els alumnes de 6è de primària van fer una activitat de geometria anomenada “Matemàtiques al barri”. Per fer-la, vam necessitar la col·laboració dels botiguers, ja que vam distribuir als vidres de fora d’algunes botigues fulls amb enunciats d’exercicis de matemàtiques i també fulls amb les solucions. Els alumnes van haver de trobar la botiga on era l’enunciat i també els diferents establiments on es trobaven les solucions correctes (i fer els càlculs adients). La intervenció ha estat durant els caps de setmana i vacances de Setmana Santa, en grups, individualment o amb les famílies.

També, el dia 20 d’abril, els alumnes de 6è van sortir a la plaça Universitat a mesurar les dimensions de la part central. Després van calcular el seu perímetre, la seva superfície i la seva superfície útil per als vianants.
La setmana passada els alumnes de 5è van anar a la plaça Universitat a fer una activitat d’estadística. Van realitzar diferents enquestes i observacions en relació a: l’edat de les persones, els colors dels cotxes i les nacionalitats de les persones que hi passaven. Amb les dades obtingudes van elaborar taules de freqüències, van trobar la Moda i van fer gràfics.
El projecte Fem nostra la plaça està derivant també de manera important a establir lligams més importants amb el nostre barri (Sant Antoni i el Raval).

20150506 09W.StFrancesc 320150506 09W.StFrancesc 4
20150506 09W.StFrancesc 1

Els arbres de l’Escola Lexia

Un pi i un roure centenari del jardí de l’escola han estat el centre de les darreres activitats. Voleu veure què vam fer? 

A l’escola hem vist com talaven un dels arbres més grans del nostre jardí. Era un pi i ja havia arribat al final de la seva vida. Estava sec, i corria perill de caure... Així doncs, van venir un equip de tècnics i el van talar. Amb gran expectació vam veure com els llenyataires tallaven el tronc. Per molts de nosaltres, era la primera vegada que veiem un fet així i estàvem molt emocionats. Vam sortit tots, grans i petits, al pati per veure-ho millor.

Van tallar l’arbre de mica en mica, des de les branques fins al tronc. Després, vam demanar que ens tallessin en trossos més petits per tal de donar-los diferents usos a l’escola. I així ho hem fet!
L’hem estudiat: l’hem mesurat, l’hem pintat, n’hem observat les anelles del tronc... Ara tenim un nou tió per a cada 25 de desembre!

Amb els trocs que han sortit, a l’hort hem fet una passera per tal d’arribar millor a l’hora de tenir-ne cura. El podem regar, treure males herbes i observar des del centre sense trepitjar allò que s’ha plantat. Tenim nous espai de joc a la zona de sota el roure centenari: troncs per fer rodar, per saltar de l’un a l’altre, per traginar, per construir... Així l’Arbre Negre (com li deien molts alumnes) sempre continuarà amb nosaltres a l’escola.

Al pati també tenim un arbre centenari l’obra del qual ens ha servit aquesta vegada per comparar el volum d'embolcalls no reutilitzables recollits durant la primera i la segona diagnosi del projecte Embolcalls + Sostenibles.

Després de la primera diagnosi els embolcalls van ser escampats al costat de l'arbre, i es va portar a terme una reflexió sobre la repercussió negativa en la natura fent ús d'aquests embolcalls. Després de la segona diagnosi vam seguir el mateix procediment i vam ensenyar als alumnes la foto de la primera perquè comparessin com havíem reduït els residus. Clarament hi ha hagut una disminució en l'ús d'embolcalls no reutilitzables, ja que han estat substituïts pels embolcalls sostenibles.

Els infants del Sant Gregori s’acosten a la Tamarita

Els nens i nenes de l’escola vam fer de jardiners al Parc de la Tamarita en el marc del programa Apropa’t als parcs 

Els nens i les nenes d’educació infantil de P3, P4 i P5 de l’Escola Sant Gregori vam fer de petits jardiners al Parc de la Tamarita.
Quan vam arribar al parc ens esperaven un equip de jardiners del Servei de Parcs i Jardins de Barcelona. Cada nen i nena amb l’ajuda d’un d’ells, vam poder plantar tres tipus d’arbusts: el marfull, el boix i el pitòspor. També vam aprendre el significat d’algunes paraules com arrel, tija, aixadell...
Feia un dia assolellat i un cop acabada l’activitat, vam jugar pels jardins del parc. Ens va passar el matí volant i vam gaudir d’un meravellós dia de primavera a l’aire lliure. D’aquí un temps tornarem a venir a veure com evolucionen les plantes!
20150506 12W.StGregori

Obrim portes per al Dia Mundial del Medi Ambient

Com cada any, els membres de Barcelona + Sostenible organitzen activitats al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient. Els dies 5 i 6 de juny fem un pas més: obrim les portes de les nostres entitats! Us hi voleu sumar?

 
Del 30 de maig al 7 de juny, us encoratgem a fer públiques totes les activitats que organitzeu per celebrar que el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny). Com cada any, totes les iniciatives dels membres de la xarxa Barcelona + Sostenible apareixeran al web www.bcn.cat/diamediambient.

A més, us proposem que divendres 5 i dissabte 6 de juny obriu les portes de les vostres escoles, entitats, empreses i institucions perquè altres membres de la xarxa i la ciutadania us pugui conèixer. Podeu mostrar les vostres instal·lacions, la vostra activitat diària o bé organitzar alguna activitat relacionada amb la sostenibilitat. Si esteu interessats a obrir les portes de la vostra escola, empleneu aquest formulari.

Si aquell dia voleu anar a visitar alguna de les organitzacions de la xarxa Barcelona + Sostenible estigueu atents al web www.bcn.cat/diamediambient on podreu inscriure-us a les diferents visites.

També us animem a difondre les activitats que feu entorn aquesta efemèride a través de les xarxes socials amb el hashtag #diamediambient.20150506 14W.DMMA

Voleu conèixer el fascinant món de les abelles?

Les abelles, o millor dit, els eixams o colònies d'abelles, són considerats com super-organismes perfectament organitzats, on cada abella treballa pel si de la colònia, en deteniment del seu propi benestar. Treballadores incansables, amb característiques i actituds increïbles i peça vital dintre el nostre ecosistema, són una eina molt valuosa en l'educació ambiental.

Mel·lis realitzem tallers per a escoles i altres centres educatius sobre els món de les abelles i l'apicultura. Els principals objectius a assolir en la realització dels nostres tallers són:

- Diferenciar una abella d’una vespa.
- Fomentar el respecte per les abelles i desmitificar que són uns animals agressius i perillosos.
- Conèixer la seva funció pol·linitzadora, vital en la producció d'aliments.
- Introducció a l’apicultura. Conèixer les principals tasques, eines i material de l’apicultor.
- Conèixer quins productes obtenim de les abelles (mel, pol·len, gelea, pròpoli, cera, verí).

Més informació sobre els tallers d’abelles i apicultura per a escoles i col·lectivitats cliqueu aquí.
20150506 15W.Melis

3 de mayo de 2015

Obras civiles con material reciclado: El reciclado Industrial

La producción industrial no tiene lugar en ciclos como es normal en la naturaleza, sino que forman un sistema lineal que consume materias primas y crea subproductos y residuos. Continuamente se extraen enormes cantidades de materias primas irrestituibles, se consumen sin limitación  los bienes producidos y, una vez usados, son eliminados como residuos.... ¿que hacer con ellos?.
El reciclaje industrial, la reincorporación del residuo al proceso productivo, conduce a la reducción de la polución, a la economía de materias primas y energía, a la disminución de los gastos que las empresas emplean en su almacenamiento y eliminación y disminuir los costes sociales. El reciclaje exige unas consideraciones de calidad que a menudo no se pueden complir.
Las condiciones generales de evaluación de un residuo para su uso en la construcción y obra civil son:

  • Que la cantidad disponible sea lo suficientemente grande para justificaar el desarrollo de sistemas de manipulación, tratamiento y transporte.
  • Unas distancias de transporte razonables.
  • No peligrosidad para la obra ni su calidad global, ni antes ni después de la ejecución.
  • No contaminar el medio ambiente o por lo menos hacerlo dentro de unos límites toleranbles que no excedan los habituales.
La ingeniería civil puede consumir grandes cantidades de esos materiales de rechazo. Ya en 1975 la OCDE publicó un espectacular informe sobre las utilizaciones de residuos en la construcción de carreteras, y en 1978 el congreso de París reveló una impresionante lista de aplicaciones de los residuos a la construcción: desde escorias siderúrgicas, escorias de acería, cenizas, residuos de demolición, sulfatos residuales etc...
Pero para utilizar los residuos hay que prestar especial atención a aquellas aplicaciones que pueden ponerlos en contacto con elementos erosivos como la lluvia y los recursos hidráulicos freáticos, ya que su combinación puede crear un serio impacto ambiental.



Nacho Padró

2 de mayo de 2015

La Importancia del Placton Marino

Según el Biólogo Marino Richard Kirby, la importancia del plancton para la vida en el planeta es importantísima hasta el punto de afirmar que "sin el plancton sólo habría la mitad del oxígeno.... y nosotros no existiríamos".
Lo primero que hacen este plancton, que incluye tanto seres vegetales como animales y bacterias, es hacer que la vida en el mar sea posible y no sólo por el aporte del oxígeno al planeta (el 50% según Kirby) sino que participa activamente en el ciclo del carbono siendo uno de sus verdaderos motores en la circulación a lo largo del tiempo y su reciclaje. El fitoplancton absorve el CO2 atmosférico mientras hace la fotosíntesis e incorpora el C a sus estructuras. Cuando esos diminutos seres mueren, su carbono va a parar al fondo oceánico convirtiendose  en sedimentos, donde se acumulan durante muchos años, hasta que el fondo del mar es removido por las corrientes submarinas, convirtiendo al mar en un gigantesco sumidero de carbono que va creciendo a lo largo del tiempo.
Lo irónico del caso es que ese sedimento al acumularse se calienta cada vez más debido a las presiones y se va comprimiendo poco a poco a lo largo de cientos de miles o millones de años para convertirse en petróleo, nuestras reservas de combustible fósil causante del cambio ambiental, y que devolvemos de una manera rápida y de forma antinatural (vamos en contra del ciclo natural) el carbono atmosférico que el mar secuestró.
Además algunas de las microalgas de plancton contienen compuestos de azufre que se liberan en el mar al morir. La luz del sol los golpea y crea partículas de sulfuro que, en la atmósfera actúan como imanes ara condensar vapor de agua, siendo uno de los más importantes contribuidores a la formación de las nubes y de rebote la lluvia. Ese olor a azufre es muy característico, tanto que es el típico "olor a mar" y cuyo aire dicen que tiene propiedades vigorizantes y sanadoras desde los tiempos victorianos.
El mundo del plancton es como un mundo alienígena, del que conocemos my poco, en él encontramos desde las algas microscópicas, larvas de cangrejo, crías de gusanos, equinodermos y medusas diminutas de todo tipo de formas y colores además de las bacterias.


Variabilidad del Plancton


Nacho Padró