23 de mayo de 2015

El compostatge a batxillerat de l’Escola Sant Gregori


Enguany és l’Any Internacional dels Sòls. Malgrat la manca d’atenció que normalment li prestem, es tracta d’un element de gran rellevància, ja que és el fonament sobre el qual erigim la nostra vida quotidiana, essent el lloc on edifiquem els nostres edificis i cultivem els aliments de què ens nodrim.
Tot i la gran font de recursos que representa el sòl, des de la Revolució Verda es duen a terme pràctiques agrícoles que contribueixen al seu empobriment i degradació. Paradoxalment, les noves tècniques augmenten la productivitat a curt termini, però a la llarga poden provocar la desertificació del sòl, a part de contaminar aigües i perjudicar la nostra salut per la g
ran quantitat de substàncies que s’hi aboquen i que es poden bioacumular.
Un sòl madur, ben desenvolupat, presenta una estructura en capes també anomenades horitzons, en cadascuna de les quals hi tenen lloc una sèrie de processos químics, físics i biològics particulars que li confereixen les seves característiques. Del total d’aquestes capes, podem destacar la importància de la capa superficial a l’hora d’aportar la fertilitat natural del sòl en qüestió, on es dóna el reciclatge natural dels nutrients. Un exemple d’un sòl madur seria el d’un bosc. Així doncs, seria profitós simular els processos que es donen en els boscos en les terres de cultiu i, en comptes de llaurar i trencar l’estructura del sòl, intentar afavorir la creació de sòls madurs i protegir-los de l’erosió.
Per aquest motiu, a l’escola estem intentant fer un hort més sostenible i ecològic. Per això, el nostre objectiu és crear una bona capa fèrtil (que pugui donar lloc a un sòl madur) mitjançant una capa de compost que estem elaborant i, posteriorment, protegir-lo de l’erosió en proporcionar-li una coberta vegetal, una pràctica que s’anomena mulching.
Entre els alumnes de 1r i 2n de BTX hem muntat el compostador que ens ha cedit Escoles + Sostenibles i tenim cura del compostatge. A més, el passat febrer vam rebre la visita de la Pati i la Sara, dues expertes en agroecologia que ens van fer un taller sobre la importància del sòl, ens van ajudar a determinar les propietats del sòl del nostre hort i ens van mostrar una manera de fer compost ràpid que molt aviat provarem. Els estem molt agraïts pel seu temps i dedicació!
Text dels alumnes de 2n Btx: Júlia Jené, Oriol Vall-Llossera, Aleix Melloni i Albert Cuartero
  

No hay comentarios: