5 de junio de 2017

Recursos per crear una escola més verda

L’Ajuntament ha definit el “Programa d’Impuls a la Infraestructura Verda Urbana”, una mesura de govern que pretén millorar la qualitat de vida de la ciutadania a partir de l’increment del verd a la ciutat. Us presentem alguns consells i documents que us poden servir per renaturalitzar els vostres centres!

El 70% de l’espai públic de la ciutat està dedicat a la mobilitat en vehicle privat, que suposa només el 17% dels desplaçaments dels barcelonins i barcelonines. La immensa majoria dels viatges (83%) es fan a peu, en transport públic o en bicicleta. Per tal de recuperar l’espai públic per a la majoria, Barcelona vol augmentar en 1m² de verd per cada habitant en l’horitzó del 2030. Aquesta xifra equival a 160 hectàrees de nous espais verds. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament ha definit el “Programa d’Impuls a la Infraestructura Verda Urbana”, una mesura de govern que té per objectiu millorar la qualitat de vida de la ciutadania a partir de l’increment del verd a la ciutat.
La trama urbana de Barcelona és densa i consolidada, fet que dificulta la previsió de futurs parcs urbans. Però hi ha un gran nombre d’opcions per augmentar el verd a la ciutat que van més enllà de nous espais verds, com per exemple: la millora del verd actual, el seu increment en espais que fins ara no es plantejaven com a tals, com les superilles, i amb actuacions a nivell ciutadà que contribueixin a enverdir la ciutat, com les cobertes i els murs verds, o els mateixos balcons.
Des de les escoles es pot contribuir a l’objectiu de crear una ciutat més verda amb la promoció de jardins (tant tradicionals com verticals), cobertes vegetals i pèrgoles verdes. Per això mateix, us presentem uns documents que us poden ajudar en la creació i manteniment d’aquests:

Guia de bones pràctiques en jardineria per afavorir la biodiversitat
Text complet: Punsola, A., Borruel, O. Bones pràctiques de jardinería a Barcelona [en línia]: conservar i millorar la biodiversitat. Barcelona: Àrea d’Ecologia Urbana, 2016. Disponible aquí.
Es tracta d’un instrument tècnic per a la difusió de bones pràctiques que ajudin a mantenir espais verds de qualitat treballant-ne, sobretot, l’estructura amb l’objectiu de millorar la seva condició d’hàbitat. Es tracta de potenciar una estratègia de naturalització de la ciutat que la converteixi en un ecosistema més equilibrat, cosa que ha de revertir en la conservació de la biodiversitat i en el benestar i la salut de tothom.


Recull de recursos per a Jardins verticals, cobertes vegetals i pèrgoles
Servei de Documentació d’Educació Ambiental. Jardins verticals, cobertes vegetals i pèrgoles [En línia]. Barcelona: Àrea d’Ecologia Urbana, 2017. Disponible aquí.
Nou recull de recursos per a totes aquelles persones que vulguin crear i/o mantenir jardins verticals, cobertes vegetals i/o pèrgoles. A través dels vídeos, blogs i bones pràctiques seleccionades obtindreu un munt de propostes per desenvolupar el vostre projecte d’enjardinament. A l’apartat de lectures hi trobareu tècniques, instruments i consells per afavorir l’augment de la vegetació als vostres centres educatius. La selecció de jocs, activitats i visites són altres opcions per ampliar coneixements de manera més lúdica.  

No hay comentarios: