El passat 25 de gener es van reunir més de 280 persones de la xarxa B+S per analitzar els últims 5 anys del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i plantejar reptes pel futur. Vegeu el vídeo de la Convenció!
Enguany es compleixen 5 anys de la publicació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, un bon moment per reflexionar com s’ha avançat en aquesta mitja dècada i com es vol seguir en la meitat que falta. Aquesta necessitat s’ha transmès a la Convenció B+S, que va reunir el passat 25 de gener al Centre Cívic Cotxeres de Sants a prop de 300 persones de més de 150 entitats, empreses, comerços i centres educatius de la xarxa Barcelona + Sostenible.
Enguany es compleixen 5 anys de la publicació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, un bon moment per reflexionar com s’ha avançat en aquesta mitja dècada i com es vol seguir en la meitat que falta. Aquesta necessitat s’ha transmès a la Convenció B+S, que va reunir el passat 25 de gener al Centre Cívic Cotxeres de Sants a prop de 300 persones de més de 150 entitats, empreses, comerços i centres educatius de la xarxa Barcelona + Sostenible.
El presentador de la jornada va ser el periodista Bruno Sokolowicz, que va donar el tret de sortida a la Convenció B+S mentre els assistents es congregaven a l’auditori. Posteriorment es va donar pas a la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i mobilitat, Janet Sanz, que va donar la benvinguda oficial a l’acte. Durant la seva intervenció, Sanz va destacar el paper de les entitats dins la ciutat i va agrair tant la feina col·lectiva com individual per fer possible una ciutat més sostenible “treballar per la sostenibilitat de manera integral no és una opció, és una obligació”. La tinenta d’alcaldia també va proposar que la sostenibilitat sigui concebuda amb línies verdes i no pas amb línies vermelles, “es requereixen propostes transformadores (...) volem línies verdes per fer possible la sostenibilitat, perquè la sostenibilitat és vida”.
A continuació Sokolowicz va presentar el programa de la jornada i va fer esment a l’ambientalització de l’esdeveniment, que havia estat concebut amb criteris de sostenibilitat. La Convenció B+S comptava també amb l’espai “Com heu vingut” a través del qual es van comptabilitzar les emissions de Co2 de les persones assistents a l’acte que es compensaran amb la iniciativa Clean Co2, al Brasil.
L’alumnat del programa Escoles + Sostenibles també va tenir la seva part de protagonisme a la Convenció B+S. Tres representants de l’Escola Betània Patmos, l’Institut Quatre Cantons i l'Institut Escola Costa i Llobera van explicar al públic assistent la seva experiència dels últims cinc anys i els reptes que es proposen. Posteriorment, es va projectar un vídeoque relatava les accions que s’estan duent a terme des de les Escoles + Sostenibles vinculades als objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
Tot seguit, tres membres del Consell Ciutadà per la Sostenibiliat i la directora d’Estratègia i Cultura de la Sostenibilitat, Teresa Franquesa, van explicar l’estat d’assoliment dels objectius del Compromís i algunes de les accions impulsades des del 2012 per l'Ajuntament de Barcelona i les entitats i empreses de la xarxa B+S.
Per trencar les dinàmiques i fer partícip al públic assistent, entre espai i espai Sokolowicz llançava preguntes a l'audiència, que, amb tres targetes dels colors d’un semàfor, contestaven a qüestions relacionades amb la xarxa.
Un dels moments més esperats de la Convenció va arribar amb la intervenció amb forma de diàleg entre Bruno i Jordi Pigem, el filòsof de la ciència i escriptor, que es defineix com a postmaterialista. Durant la conversa, Pigem apuntava que “Cada persona pot escollir desenvolupar l’altruisme creatiu o l’egoisme destructiu. No cal centrar-se en el creixement econòmic sinó amb el de les persones”.
El filòsof també feia referència a la necessitat d’un canvi de paradigma “Totes les guerres comencen a la ment de les persones, seguint la creença que l’economia porta la felicitat. Les persones que tenen més ingressos no són més felices”. S’apuntava que, per tal de fer palès un canvi en la societat és necessari canviar la relació que tenim amb el món i amb nosaltres mateixos/es “Què hem vingut a fer en aquest món? Ningú contesta que li hagués agradat fer més diners. Sempre es vol donar més i fer una tasca altruista. Com deia Gandhi ´Sigues el canvi que vols veure en el món´". De quina manera podem tirar endavant aquest canvi? Com ho podem aplicar? Pigem feia referència a la necessitat de concebre les persones d’aquest món com a un tot i la importància del treball en xarxa, tal com s’actua des de Barcelona+Sostenible. “Si et sents part d’un tot, encara que facis una cosa petita, ressonarà en tot l’univers”. Per últim, Pigem va compartir la seva visió de la sostenibilitat, com a una transformació personal i col·lectiva, en la qual resulta molt important estimar-se els uns als altres. “Abraçar la sostenibilitat vol dir crèixer. No pots protegir el món, si no l’estimes, i si no ens estimem a nosaltres mateixos, no podem estimar al món”.
El públic també hi va poder dir la seva i es va obrir un torn de paraula per fer preguntes al ponent. Amb aquestes interessants reflexions, es va acabar la intervenció de Jordi Pigem, el qual va agrair sincerament l’oportunitat de participar en aquest acte.
A continuació va tenir lloc la pausa-cafè, en què els assistents van poder gaudir d’un càtering sostenible mentre compartien impressions i, alguns, es fotografiaven amb el photocall. Un cop recuperades les forces després del mos, va ser el moment de canviar d’espai i treballar amb els reptes dels propers cinc anys del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Aquests estaven dividits en sis temàtiques: verd i biodiversitat, mobilitat i qualitat de l’aire, energia i canvi climàtic, sostenibilitat quotidiana, residus i consum. Els reptes es van seleccionar a diverses sessions del grup de treball de preparació de la Convenció B+S i, a cadascun d’ells, s’hi podia trobar una persona representant de la xarxa experta en aquella temàtica. Les persones participants van anar passant per tots els reptes i van fer les seves aportacions d’accions concretes.
Amb una alta participació i recollides una gran quantitat d’accions, els assistents es van moure a l'escenari central per parlar de la trajectòria de dos anys dels equips de projecte del Compromís de Barcelona pel Clima. Va ser el torn d’Elena Forcada, tècnica d’Estratègia i Cultura de la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, que va presentar l’estat dels nou projectes i va donar pas a les càpsules de vídeo de cascun d’ells. A l’escenari s’hi trobaven representats dels equips que van compartir l’estat actual dels projectes i les darreres novetats.
Per concloure la jornada, es va donar pas a Fredereric Ximeno, Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, que va dirigir les seves paraules sobre com podem seguir avançant en l’acompliment Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i amb els reptes que ens hem marcat “Les persones que treballem pel bé comú hem de ser més i ens hem de fer visibles”.
Va ser una jornada amb una alta participació, bones sensacions i nous reptes dels membres de la xarxa, que se’ns dubte han aportat molt bones idees i propòsits per seguir implementant el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat durant els propers cinc anys.
No hay comentarios:
Publicar un comentario