17 de diciembre de 2018

Bones festes i feliç any nou!

Des del programa Escoles + Sostenibles us desitgem que gaudiu d’unes bones festes i tingueu un inici d’any carregat de noves idees compromeses amb la sostenibilitat.
Pocs dies abans que arribin les festes d'hivern, volem enviar-vos els nostres millors desitjos perquè tingueu unes bones festes i una bona entrada a l'any 2019. També volem agrair-vos molt sincerament tota la feina realitzada durant aquest primer trimestre, en el qual esteu iniciant nous projectes de qualitat i rigorositat, tot això amb la il·lusió i l'entusiasme d'aquelles persones que busquen la millora del nostre present pensant en el futur.

Per tal que gaudiu d'aquestes vacances d'una manera responsable i conscient, a l'apartat de recursos d'aquest butlletí hi trobareu una notícia especial de recursos per celebrar les festes d'hivern de manera sostenible.

 
"Molta gent petita, en llocs petits, fent petites coses, pot canviar el món". Proverbi africà



Piuleu amb el nou hashtag #EscolesSostenibles


Per tal de fer-lo més intuïtiu, hem afegit la lletra "s" a la nostra etiqueta. A partir d’ara, ja podeu utilitzar #EscolesSostenibles per compartir a Twitter les vostres experiències amb la resta de la xarxa i consultar la informació del programa!​
 
És ben conegut que tots els centres educatius feu accions per estendre la cultura de sostenibilitat que val molt la pena donar a conèixer! És per això que us animem a utilitzar els nostres canals de comunicació (Twitter, butlletí i web) per fer difusió de tot allò que feu a l’escola. 

Seguim sumant canvis per tal que la comunicació de la xarxa sigui més fàcil i entenedora, aquest cop hem adaptat el nostre hashtag per tal que s’equipari al nostre correu electrònic : escolessostenibles@bcn.cat. Per tant, a partir d’ara, no oblideu afegir el hashtag #EscolesSostenibles (amb dues esses) a les vostres piulades!

Com estar al dia d’Escoles+Sostenibles a través de Twitter?
  • Seguiu l’usuari @BCN_ecologia, a través del qual piulem sobre les novetats del programa i sobre l’actualitat de la xarxa amb #EscolesSostenibles.
  • Guardeu-vos l’URL amb la cerca #EscolesSostenibles als vostres “preferits” i consulteu les novetats de la xarxa. Aquest enllaç porta directament a la pàgina que conté totes les piulades d’#EscolesSostenibles.

Com podeu compartir el que feu amb la resta de la xarxa?
  • Doneu a conèixer les vostres accions, idees, recursos i anuncis amb el conjunt de centres del programa afegint #EscolesSostenibles a les vostres piulades.
  • Envieu-nos la informació (documents, pàgines web, vídeos, imatges...) a través del nostre correu electrònic escolessostenibles@bcn.cat i farem una notícia que difondrem via Twitter, butlletí i el nostre web.

Ens heu donat el consentiment de privacitat de les vostres dades?

L’Escola Orlandai s’endinsa al món dels microorganismes

Gràcies a aquest projecte, l'alumnat de cicle mitjà, ha fet una diagnosi per saber els coneixements previs sobre els microorganismes i ha utilitzat l’art i l’experiència per fer hipòtesis sobre com són, on es troben i com s’encomanen.
La classe dels Coales de cicle mitjà de l’Escola Orlandai ha realitzat un projecte sobre microorganismes que ha comptat amb la col·laboració de dues mares dels infants, expertes en el tema. L’alumnat ha fet servir la imaginació per dibuixar la seva idea sobre l’aparença dels microorganismes i han constatat que tenir les mans aparentment netes no significa estar lliure de microbis!

Com els imaginem?
– Amb ulls i sense ulls
– Amb boca i sense boca
– Amb potes i sense potes
– De molts colors diferents
– Amb antenes i sense antenes
– Amb nas i sense nas

 
On els trobem?
– Al lavabo
– Als hospitals i a les farmàcies
– A la cuina
– Al menjar podrit
– Al terra
– Als animals
– Al bagul de l’escola
– Al mar
– A les barres del metro i dels busos
– Als pous d’aigua
Com s’encomanen?
-– Fent-se petons
– Bevent aigua bruta
– Esternudant
– Tocant-se amb les mans brutes
– Compartint els gots o pintallavis



Uns dies més tard, la Lourdes i la Marisa (mares de coets i cocodrils), que són infermeres, ens han explicat tot el que saben sobre microbis, bactèries i virus. Ens han saludat a tot l’alumnat donant-nos la mà. Hem repassat tots els coneixements que vam plasmar en els murals. Mirant-nos les mans ens ha semblat que les teníem netes, però amb l’ajuda d’una llum ultraviolada hem comprovat que les teníem brutes: resulta que les dues mares tenien un líquid invisible a les seves mans i quan ens les han donat per saludar-nos ens les han embrutat sense que es notés.
 
     

Nova coberta verda a Sarrià

El conjunt de les escoles Salesians de Sarrià ha finalitzat la seva coberta verda, amb un total de 191 m2. Els altres nou projectes guanyadors del concurs de cobertes verdes de l'Ajuntament, que sumaran 4.000 m2 de verd a la ciutat, es preveu que es concloguin al llarg de l’any vinent.​
Les escoles Salesians de Sarrià inaugura la seva coberta verda, de més de 190 m2, dissenyada gràcies al concurs ‘Cobertes Verdes’, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona dins del Pla Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2020. Aquest pla treballa per aconseguir implementar la natura dins la ciutat. La coberta verda de les escoles de Salesians de Sarrià compta amb diverses àrees que recullen diferents àmbits per fomentar la sostenibilitat urbana: una àrea de plaques fotovoltaiques, un sistema de reg per degoteig, un hotel d’insectes per ajudar a la pol·linització de les espècies vegetals, una zona de plantes aromàtiques i un mur vertical.
A més del benefici mediambiental de l’augment de verd a la ciutat, la construcció d’aquesta coberta verda també té un objectiu pedagògic. Així, els estudiants del cicle formatiu de grau superior d’Energies renovables tindran l’oportunitat de realitzar diferents pràctiques, entre les quals es troba el manteniment de les instal·lacions.
José Abascal, director de Salesians Sarrià, ha destacat que aquest projecte de l’Ajuntament de Barcelona s’alinea amb l’aposta per la sostenibilitat de l’escola: “L’oportunitat d’acollir una coberta verda a l’escola ens permet integrar el primer espai verd al centre i aporta la singularitat d’acollir un taller d’energies renovables”, ha explicat a la presentació de la coberta.
El projecte dels Salesians de Sarrià és una de les 45 propostes presentades al concurs  “Cobertes Verdes”, a través del qual l’Ajuntament de Barcelona vol promoure la implantació de nous terrats verds en edificis d’habitatges, equipaments docents, sanitaris o d’altres usos. De tots els projectes presentats, els tècnics de l’Ajuntament van valorar la viabilitat de cada projecte per tal de premiar-ne només 10.

Per unes festes + sostenibles

Com podem celebrar-les de forma més responsable? Evitar el malbaratament o comprar de forma racional són maneres d’aportar el nostre granet de sorra per al medi ambient durant aquestes dates assenyalades.

  • CONSUM RESPONSABLE

Fira de Consum Responsable
L’Ajuntament de Barcelona organitza tot un seguit d’activitats i propostes per celebrar les festes d'hivern. Enguany es repeteix la Fira de Consum Responsable que s'ubica a la plaça Catalunya del 21 de desembre al 4 de gener. La fira és l’espai que, per Nadal, mostra a la ciutadania com el consum responsable, l’economia social i solidària i de proximitat és ja una realitat a Barcelona. Al llarg de dues setmanes, es mostrarà com és possible comprar i consumir de manera sostenible i solidària oferint productes, serveis i activitats d’empreses i entitats que promouen i fan activitat econòmica i sociocomunitària durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat.


 
Guia “Nadal + Sostenible”
Aquesta publicació de la Diputació de Barcelona recull els consells per un Nadal més sostenible. Aquests es distribueixen en vuit apartats corresponents als àmbits de la natura, els àpats nadalencs, els residus, els regals, les joguines, la mobilitat sostenible, l’energia i el comerç just

Consells sobre consum responsable de la Generalitat de Catalunya
El consum desmesurat té conseqüències en el medi ambient. L'augment de la mobilitat, l'increment de la despesa energètica i la utilització d'elements ornamentals naturals, com ara els avets i la molsa, són algunes de les pràctiques que tenen impacte en l'entorn. Però, a més a més, com més consumim, més deixalles produïm. Per Nadal es duplica la quantitat d'escombraries que genera cada persona i es llencen grans quantitats de cartró, paper, porexpan, plàstics i vidre, a més de tot el menjar que sobra.
Un Nadal sostenible: Diputació de Barcelona i Fundació Pere tarrès:

S’apropa Nadal. Qui més, qui menys farà o rebrà algun regal. Aquesta època de l’any es converteix en una oportunitat per reflexionar sobre les nostres compres. I és que cada acte de consum que fem té associades unes repercussions, no només econòmiques, sinó també ambientals i socials. Consumir de manera responsable és una de les mesures més efectives per tenir cura del medi ambient i, alhora, de la salut de les persones.

  • JOGUINES
     
La transmissió de valors a través de les joguines
#trenquemestereotips és una actuació de sensibilització a les xarxes socials que convida a prendre consciència de la importància del temps de joc per educar els infants en els valors de l’equitat entre homes i dones. #trenquemestereotips convida a mostrar a través de les xarxes socials el compromís per deixar enrere els estereotips sexistes en les joguines.

> Campanya #trenquemestereotips de la Generalitat de Catalunya
> Recull temàtic sobre del Centre de documentació Joaquima Alemany i Roca

Aquest Nadal, regala jocs i joguines no sexistes
Amb el lema "Les joguines no tenen sexe. Tothom pot jugar", l’Ajuntament  de Barcelona continua la campanya de sensibilització per fomentar el regal de jocs i joguines que no estereotipin els nens i les nenes. L’objectiu és conscienciar la ciutadania que la compra de joguines implica un acte de responsabilitat, ja que per mitjà del joc es poden transmetre patrons i models relacionals basats en el respecte i la igualtat d’oportunitats.

Renova les teves joguines
L’Ajuntament posa en marxa una nova edició del programa “Renova les teves joguines” per promoure un segon ús i fomentar l’intercanvi entre la ciutadania de les joguines que es troben en bon estat però que no fem servir. Entre el 27 de novembre i el 23 de desembre podeu portar les vostres joguines a quinze equipaments municipals.

Joguines i articles de puericultura
Tradicionalment el Nadal s'associa amb la compra de regals per a petits i grans. La Generalitat ofereix alguns consells que us ajudaran a comprar joguines amb responsabilitat.

> Joguines i articles de puericultura
 

  • ADOPCIÓ D'ANIMALS
     
Per Nadal, millor adopta!
A l’espai Millor Adopta!, situat a la plaça de Catalunya els dies 22 i 23 de desembre, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), així com diverses entitats protectores d’animals, presentaran a la ciutadania alguns dels animals que tenen en acollida i que busquen una nova llar. Amb l’objectiu de donar-los a conèixer, es faran desfilades dels animals en adopció al matí i a la tarda. També hi haurà pintacares per a infants, contes molt solidaris i moltes més activitats.
MALBARATAMENT
Som Gent de Profit
​Bona part dels records que tenim lligats a aquestes dates són entorn d'una taula, dinars i sopars en família i amb amics compartint una bona estona. A vegades, però, aquests àpats signifiquen un malbaratament alimentari que es pot evitar. Elaborar llistes per anar a comprar, calcular les quantitats necessàries i plantejar opcions de conservació del menjar no consumit evitarem que alguns aliments i recursos acabin a les escombraries. La Campanya de comunicació "Som Gent de Profit" de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana i l'Ajuntament de Barcelona ens ofereix recursos i idees per tal de conscienciar la població sobre aquesta problemàtica.

RECICLATGE
 
Tallers nadalencs “Millor que nou”

Tallers i xerrades de prevenció de residus que aquest desembre se centren en la temàtica nadalenca. Fer un arbre de nadal amb fustes, embolicar els regals de manera sostenible o fer adorns nadalencs són alguns exemples de les activitats que hi podreu trobar.

+ INFO

Nous recursos per difondre els Objectius de Desenvolupament Sostenible

El Global Action Programme de la UNESCO ofereix nous recursos audiovisuals sobre els ODS en diversos nivells educatius. Aquestes eines estan adreçades al professorat i inclouen materials pedagògics, idees per a treballar a classe i recursos multimèdia.
Com ja vam explicar fa uns mesos, l’Educació per al Desenvolupament Sostenible és una proposta clau per a l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, que s’estructura a partir de 17 objectius. La finalitat d’aquests objectius és empoderar la ciutadania per a fer decisions informades a favor de la integritat mediambiental, la viabilitat econòmica i una societat justa per a la generació actual i per a les següents.
 

 
Per incloure l’educació pel desenvolupament sostenible a les aules, el GAP ha presen
tat un seguit de recursos multimèdia en anglès (disponible amb subtítols). A tall d’exemple, podeu trobar vídeos com: un dia en la vida d’un productor de cacao, un projecte d’educació de les nenes a Tanzània o la defensa de la vida de les tortugues a Trinidad.
Els recursos disponibles per treballar els ODS proposats per la Unesco tenen per objectiu fer més accessible la comprensió i difusió dels objectius. Aquests objectius, inclosos en l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, representen els reptes a nivell mundial que es consideren crucials per a la supervivència de la humanitat
Perquè els objectius puguin ser acomplerts l’any 2030, cal que tothom hi col·labori: governs, el sector privat, la població civil i tota la ciutadania. Aquest objectius, que proposen una vida sostenible, pacífica, pròspera i equitativa per a tothom, es poden comprendre i explicar de forma dinàmica a partir dels nous recursos disponibles:
 

Javier Guzmán: "No tenim accés a una alimentació saludable"

Far de Sol. Obesitat, etiquetatge, publicitat enganyosa, accés a una alimentació saludable... són alguns dels temes que hem abordat des de La Fàbrica del Sol amb en Javier Guzmán, director de Justícia Alimentària. 
En Javier Guzmán té 44 anys, va néixer a Madrid i viu a Barcelona des del 2002. Ha passat mitja vida a un poble petit i té una relació especial amb l’agricultura i  les vinyes.
“L’obesitat no és una decisió individual sinó que és una conseqüència social, política i del sector alimentari.”
Quina és la teva trajectòria professional?
Vaig estudiar Ciències Polítiques i Sociologia. He treballat per a la Creu Roja, a Oxfam i  fa 9 anys que sóc director de Justícia Alimentària.
En termes generals, mengem bé a Catalunya?
No, mengem molt malament, però tristament ens pensem que mengem bé. A més, els mitjans de comunicació fomenten aquesta idea, però el 70% del que consumim és alimentació processada o ultra processada, molt relacionada amb les malalties i la salut. La dieta mediterrània a la vida diària és un mite.
Un aliment processat és el 90% que trobes a un supermercat, són tots aquells aliments que no són frescos.
Quin paper juga en la nostra salut el no menjar bé?
La mala alimentació és el primer problema de salut pública a nivell mundial i català. Mengem molt de sucre, molta sal, molt greix, per sobre de les recomanacions de la OMS i la conseqüència és que el 55% de les malalties cardiovasculars provenen de l’alimentació, així com el 35% de la diabetis tipus 2 que continua augmentant. A més, hi ha diversos càncers vinculats a l’aparell digestiu que també tenen a veure amb la mala alimentació.
L’obesitat, en molts casos, també deriva de la mala alimentació. Actualment estem patint una epidèmia d’obesitat als països occidentals: més del 50% de la població adulta té problemes d’obesitat i més d’un 40% dels infants també.
Sabem el que mengem? Entenem les etiquetes? 
L’etiquetatge a l’Estat Espanyol no és clar, gairebé el 70% de la població no entenem les etiquetes. Des de Justícia Alimentària (JA) demanem estratègies que puguin influir en la decisió de compra com les que s’apliquen a altres països en qüestió d’etiquetatge com França o Xile, per exemple el mètode del Semàfor: segons la quantitat de sucre, sal o greix s’etiqueta el producte amb color verd, ambarí o vermell. A Catalunya tenim aquesta informació molt més amagada.
Quin paper juga la publicitat a l’hora d’escollir el que mengem? 
La publicitat utilitza reclams vinculats amb la salut. Comuniquen productes sans, casolans, artesans, zero, light…però no hi ha una regulació específica per controlar si allò que es diu és veritat.
Cada cop l’alimentació sana, de proximitat i ecològica està més present en els supermercats i botigues, però tothom hi te accés?
Hi ha un problema greu d’accés a l’alimentació sana. El 44% de la població a Catalunya no es pot pagar un menú sa. A més, l’alimentació local i ecològica és un 35% més cara que l’alimentació convencional.
Fins ara, un aliment ecològic era sinònim de saludable, però hi ha molts d’aquests que són processats i llavors són igualment insans. Un cop els aliments ecològics han entrat als grans mercats han perdut, en molts casos, la seva naturalesa.
Quines mesures cal prendre per garantir una alimentació saludable per a tothom?
S’hauria de definir una política alimentària que regulés la publicitat alimentària infantil. Aquesta mesura  té un cost molt baix i pot tenir gran eficàcia, en canvi, el que està fent l’administració és subvencionar tractaments d’obesitat infantil. Ens estem gastant molts diners en mesures pal·liatives quan podríem fer polítiques preventives.
Una altra mesura molt important és regular l’alimentació insana mitjançant mesures fiscals (impostos). L’impost del sucre ha tingut un resultat molt positiu, s’ha reduït un gairebé un 25% però s’ha d’anar molt més enllà. S’han de gravar tots aquells productes que tinguin perfils insans i després, per tots aquells productes sans, ecològics i locals es pot fer una política diferenciada com és l’IVA zero.
Que està fent Barcelona al respecte? Actua igual en tots els barris? Vosaltres teniu alguna proposta? 
El govern municipal actual ha obert el debat sobre quina ha de ser l’alimentació de la ciutat i ha promogut la participació de diferents actors, però falta concreció. Cal urgentment un pla de compra pública d’alimentació ecològica i local a tots aquells equipaments que siguin de titularitat municipal. Una altra mesura és la de donar suport en el procés de distribució a les botigues de barri, una manera de fer-ho és creant petits magatzems on es pugui connectar les botigues de barri amb els pagesos i el territori. Fa falta inversió pública en infraestructures alimentàries de distribució que siguin accessibles.
Els mitjans de comunicació pública també poden contribuir a un model d’alimentació sana prohibint la publicitat de productes insans, o els patrocinis d’aquestes marques als esdeveniments esportius, etc.
Hi ha barris que es troben més afectats per la mala alimentació. Aquests coincideixen amb els que tenen les rendes més baixes i a més també són els que tenen un accés més difícil a l’alimentació sana, ja que les botigues ecològiques es concentren en els barris més rics de la ciutat, per això reivindiquem que es creïn botigues d’alimentació públiques.
A Barcelona s’està impulsant un supermercat cooperatiu, considerem que és una bona idea però ens agradaria que aquest supermercat tingués una ajuda pública i estigués situat en barris amb problemes d’alimentació ja que allà el seu impacte seria molt més gran.
És viable alimentar-nos només amb una agricultura ecològica i de proximitat?
S’ha de fer viable. No es pot canviar el model alimentari d’un dia per l’altre però si es comencen a plantejar polítiques clares a favor de l’alimentació sana es pot aconseguir.
Sovint des de JA parleu de sobirania alimentària. Què és? 
La sobirania alimentària planteja en mans de qui ha d’estar l’alimentació, i respon a tres preguntes: 1) Què volem menjar? Aliments saludables, ecològics i locals 2) Qui volem que faci aquesta agricultura? Pagesos, l’agricultura familiar amb models de producció sostenible. A Catalunya tenim un problema greu de despoblació, provocada en part per la industrialització de la pagesia 3) Per a qui? Per a la gent, ha de ser accessible per a tothom.
Tens alguna passió amagada?
M’agrada passar el temps amb els meus fills, la novel·la negra i la cuina.

Papel....

19 Recetas de desinfectantes caseros naturales para tu hogar

Recetas de desinfectantes caseros naturales para tu hogar
Imagen Shutterstock
A veces no basta con usar un limpiador multiusos, también es necesario usar un desinfectante en nuestra casa. Pero en una encimera de cocina, un sofá, colchón o almohada, usted duda en que producto usar ya que le gustaría usar un desinfectante natural no tóxico. ¿Cómo se hace un limpiador desinfectante natural casero? Aquí compartimos 19 recetas de desinfectantes naturales para limpiar la casa.

Cómo hacer un desinfectante natural casero.

Consejos: Prepare su limpiador desinfectante y luego viértalo en una botella con spray. Pulveriza directamente sobre la superficie a limpiar y dejar actuar unos segundos. Luego limpiar con papel de cocina. No lo guardes más de una semana.

Recetas de desinfectantes para la limpieza de superficies lisas: linóleo, azulejos, encimera de cocina, baño…

1. Alcohol para uso doméstico, agua, aceite esencial de limón.
  • En una botella con pulverizador introducir una mezcla de 150 ml de alcohol de uso doméstico en 350 ml de agua + 5 gotas de aceite esencial de limón.
  • Pulverizar de forma uniforme.
  • Deje secar al aire.
2. Bicarbonato, aceite esencial.
  • En un frasco con spray, mezclar 2 cucharadas de bicarbonato, 6 cucharadas grandes de agua caliente y 8 gotas de aceite esencial del árbol de té.
  • Rocíe esta solución sobre un azulejo, la encimera de la cocina o el baño.
  • Deje secar.
3 – Bicarbonato, agua tibia y aceite esencial.
  • Verter en 2 litros de agua hirviendo, el contenido de media taza de café de bicarbonato de sodio, media taza de agua caliente + unas gotas de aceite esencial de rosa o pino.
4 – Cristales de soda, vinagre blanco, jabón negro y aceite esencial.
  • Verter 1 litro de agua caliente, una cucharada de cristales de soda, 2 cucharadas de vinagre blanco + una cucharada de jabón negro + unas gotas de aceite esencial de rosa o pino.
  • Mezcle bien.
5 – Cristales de sosa / bicarbonato / aceite esencial.
  • En una botella, mezclar 1 cucharadita de bicarbonato de sodio, 1 cucharada de cristales de sosa.
  • Añadir agua y luego 15 a 20 gotas de aceites esenciales de menta.
  • Agite la botella.

Limpiador desinfectante natural para el hogar listo para espolvorear.

6 – Cristales de sosa, bicarbonato, agua oxigenada.
  • Vierta cristales de soda, bicarbonato de sodio y agua oxiginada por igual en una botella.
  • Agitar para mezclar bien.
  • Luego espolvorea este polvo.

Limpiador desinfectante natural para la limpieza de la casa.

7 – Jabón, limón, vinagre.
  • Mezclar 1/2 taza de jabón derretido en 2 litros de agua muy caliente (guarde los jabones sobrantes para este tarea) + 1/4 taza de zumo de limón o vinagre blanco en una esponja húmeda.
  • Limpie una pared, una superficie de la cocina o baño, un plato de ducha, etc…..

Limpiador de toallitas desinfectantes.

8 – Vinagre/ lavavajillas/ aceite esencial.
  • En un tazón, mezcle 1 taza de vinagre blanco, 5 gotas de aceite esencial de limón, 5 gotas de aceite esencial de árbol de té, 1 cucharada de líquido lavaplatos y 1 taza de agua.
  • Cortar rectángulos de unos 10 x 15 cm de sábanas viejas o servilletas usadas y remojarlos en esta solución.
  • Almacenar en una caja de plástico.

Limpiador desinfectante para madera.

9 – Vinagre / jabón / aceite esencial.
  • En un recipiente vierta el contenido de 1/4 taza de vinagre blanco – 1/2 cucharada de jabón líquido de Marsella, unas gotas de aceite de oliva y de 3 a 5 gotas de aceite esencial de pino.
  • Remoje la esponja con esta solución, teniendo cuidado de escurrirla bien, luego limpie la madera.
  • Enjuague con una esponja empapada en agua tibia.
  • Repita la limpieza si no ha sido eficaz.

Limpiador desinfectante de colchones.

10 – Percarbonato de sodio – Pomelo.
  • Disolver 3 cucharadas de este quitamanchas ecológico, desinfectante, desodorante en ½ litro de agua tibia, añadir 5 gotas de pomelo y limpiar con una esponja limpia.
  • Enjuague con un paño húmedo.
  • Secar con una toalla y el aire caliente de un secador de pelo.
11 – Vinagre – detergente lavavajillas.
  • Mezclar en ½ litro de agua tibia y 1 cucharada de detergente lavavajillas, y 4 de vinagre blanco.
  • Empapar una esponja limpia con esta solución, escurrir la esponja, y limpiar el colchón en cuadrados de 20 cm, insistiendo en las manchas.
  • Enjuague con un paño húmedo.
  • Aplique en todas las direcciones.
  • Deje secar.

Limpiador desinfectante para alfombras.

12 – Bicarbonato / vinagre.
  • Mezcle el bicarbonato de sodio con un poco de vinagre blanco para crear una pasta cremosa.
  • Esparcir sobre la alfombra.
  • Dejar actuar durante 15 minutos.
  • Al mezclar bicarbonato de sodio con vinagre, puede producirse una reacción gaseosa, que es segura y permite que se desprenda la suciedad.
  • Aplique en las áreas más sucias.
  • Enjuague con una esponja húmeda.
  • Seque en todas las direcciones con un paño.

Limpiador desinfectante para inodoros.

13 – Aceite esencial de árbol de té.
  • Vierta en una botella con rociador de agua (2 tazas) + 2 cucharaditas de aceite esencial de árbol de  (el aceite esencial del árbol de té es un desinfectante natural).
  • Agite y rocíe la solución en los lados de los inodoros.
  • Espere 15 minutos antes de frotar con el cepillo.
14 – Bicarbonato – Vinagre – Sal.
  • Mezclar dos cucharadas de bicarbonato de sodio + dos cucharadas de sal fina y una gota de jabón líquido, una gota de vinagre blanco y 2 gotas de agua.
  • Agite, rocíe el inodoro.
  • Dejar actuar durante 15 minutos.
  • Cepille y enjuague.

Desinfectar y desodorizar la casa.

15 – Bicarbonato / limón.
  • Vierta 1 cucharadita de bicarbonato de sodio + el contenido de 2 tazas de agua caliente + 1 cucharadita de zumo de 1 limón en una botella pulverizadora.
  • Rocíe su hogar con esta solución.

Difusor para casa.

16 – Aceite esencial de pomelo.
  • En un difusor especial de cítricos verter unas veinte gotas de aceite esencial de pomelo.
  • Deje que se difunda durante al menos 1 hora.
17 – Aceite esencial de canela.
Verter 15 gotas de aceite esencial de canela en un difusor de aceite esencial y luego usar, dos veces por hora, por la mañana y a primera hora de la tarde.
18 – Aceite esencial de tomillo.
Verter en un difusor de aceites esenciales, mezclar 15 gotas de aceite esencial de tomillo, luego usar, 2 veces por hora, por la mañana y a primera hora de la tarde.
19 – Vinagre blanco.
El vinagre blanco puro desinfecta, desodoriza una habitación y repele los insectos. Rocíelo regularmente en la casa.