La conservació del litoral no pot esperar més. Els efectes devastadors del canvi climàtic, com hem pogut veure recentment a Alcanar, o els projectes urbanístics que posen en perill la biodiversitat de la Costa Brava, se sumen a l’amenaça que representa el projecte d’AENA d’ampliació de l’Aeroport del Prat de Llobregat, tant per la destrucció d’hàbitats que suposa, l’augment d’emissions d’efecte hivernacle, o el perill per les persones que habiten i treballen al territori.
Fa uns dies es va presentar l’informe “Un litoral al límit”, elaborat pel CADS, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (òrgan assessor de la Generalitat de Catalunya), on es ressalten algunes dades sobre la situació crítica del litoral català, i un seguit de propostes per fer-hi front.
L’augment del nivell del mar és ja una realitat. En 20 anys, les platges catalanes han perdut anualment uns 0,44 metres transversals, i només un 20% de la costa disposa d’espai suficient d’acomodació per enretirar-se davant la pujada del nivell del mar. Però la situació és encara més crítica a les zones deltaiques. Al Delta de l’Ebre la costa ha retrocedit 10 metres l’any, i la desembocadura del Llobregat ha patit un retrocés d’1 km al darrer segle.
En els pròxims anys veurem reduir-se l’espai disponible de platja per usos lúdics a la costa catalana, amb les conseqüències associades a la reducció del turisme i l’impacte en l’economia que en depèn. Això, sumat al gran cost de reparació d’infraestructures del litoral després de fenòmens meteorològics extrems; o a la pèrdua i degradació d’hàbitats fruit dels efectes del canvi climàtic.
Cal, doncs, promoure solucions basades en la natura que comptin amb la implicació de la societat, i basar-se en el millor coneixement científic disponible. En aquest sentit, una de les conclusions clares de l’informe del CADS és la necessària creació del Conservatori del Litoral de Catalunya.
Reclamem la creació del Conservatori del Litoral
Davant d’aquesta situació, des d’entitats com la XCN, SOS Costa Brava, SEO/Birdlife, Submon, GEPEC-EdC, Depana i Ecologistes en Acció, seguim exigint la creació del Conservatori del Litoral, donat que el passat 31 de juliol finalitzava el termini marcat per la Llei de protecció i ordenació del litoral.
Totes les entitats esteu convidades a sumar-vos a aquest comunicat, i a participar dels actes que estem organitzant per fer realitat la constitució d’aquest organisme necessari davant l’amenaça d’urbanització i artificialització del litoral.
Pacte d’ajuntaments per un Litoral Sostenible
Donada la urgència en la que ens situa el canvi climàtic, els ajuntaments de la Costa Daurada han decidit sumar esforços per la protecció de la costa amb la creació de la “Taula de Municipis per un Litoral Sostenible”, un fet que celebrem i que ha estat possible gràcies a l’acció determinada d’entitats ambientals com el GEPEC-EdC.
Fins a 17 municipis de la costa de Tarragona constitueixen aquesta taula, que ha definit fins a tres eixos de treball: la necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva naturalització, la creació d’una unitat de gestió, i la participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadania.
Mobilització contra l’ampliació de l’Aeroport i per la defensa dels espais naturals
Tot i la reiterada necessitat de conservació del litoral, a dia d’avui encara segueixen en peu projectes d’infraestructures que suposen una amenaça, com ho és la proposta d’ampliació de l’Aeroport del Prat del Llobregat pels espais naturals del Delta del Llobregat.
Darrerament s’ha anunciat la suspensió d’aquest projecte, però això no n’assegura la seva protecció. És, doncs, indispensable mantenir la mobilització prevista pel 19 de setembre a Barcelona, per seguir defensant el Delta del Llobregat, i fer extensiva la crida per fer possible la conservació del litoral català.
Amb aquesta acció, ens sumem al clam de la plataforma Zeroport: exigim la paralització indefinida de qualsevol ampliació d’activitats o d’infraestructures aeroportuàries, sumant-nos a les lluites contra les ampliacions dels aeroports de Palma, Madrid, Reus i Girona. Necessitem un model socioeconòmic que cobreixi les necessitats bàsiques de la població i respecti els límits biofísics del territori i el planeta.
No hay comentarios:
Publicar un comentario