27 de julio de 2023

UrbamarBio: ciència ciutadana per explorar la biodiversitat marina en clau d’emergència climàtica

 L'actual fase d’aquest projecte d’Anèl·lides, l’Institut de Ciències del Mar i EMBIMOS, amb una llarga trajectòria, ha estat finançat per les Subvencions pel Clima. Les accions que recull són xerrades divulgatives, immersions i xerrades de retorn.

El projecte de ciència ciutadana UrbamarBio, d’Anèl·lides, Institut de Ciències del Mar i Barceloneta Proa a la Mar, promou la ciència ciutadana i posa en valor els recursos naturals del litoral de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, detectant les espècies marines i litorals presents a les seves platges a través d’accions col·lectives d’esnòrquel i submarinisme a les mateixes platges.  D’aquesta manera, enforteix els vincles entre la ciutadania i els recursos naturals urbans, augmentant el sentiment de pertinència i corresponsabilitat en la seva preservació i conservació.

Des del seu inici, el 2016, i fins a avui, aquest projecte compta amb un total de més de 600 espècies registrades a les platges del Barcelonès, i més de 9.000 observacions de biodiversitat. Gràcies a totes aquestes dades científiques s’ha publicat la Primera Guia participativa del Barcelonès, que va ser reconeguda com a una de les Bones idees per canviar el món 2021 i s’ha creat la capa de peixos de l’Atles de l’Ajuntament de Barcelona.
 

Fase actual en clau d’emergència climàtica

El 2022 es va engegar una segona fase, finançada a través de les Subvencions pel Clima, per desenvolupar accions plantejades en clau d’emergència climàtica al litoral de Barcelona: xerrades divulgatives inicials i xerrades per apropar el projecte a tota la ciutadania i centres d’immersió,  immersions d’ecologia de poblacions específiques i xerrades a la Barceloneta des de terra i mar amb molta participació de públic general.

El 2022 es va engegar una segona fase, finançada a través de les Subvencions pel Clima, per desenvolupar accions plantejades en clau d’emergència climàtica al litoral de Barcelona: xerrades divulgatives inicials i xerrades per apropar el projecte a tota la ciutadania i centres d’immersió,  immersions d’ecologia de poblacions específiques i xerrades a la Barceloneta des de terra i mar a través d’una activitat d’esnòrquel amb molta participació de públic general. 

El dia Mundial dels Oceans (8 de juny) van presentar el Pòster de les espècies generals de les platges de Barcelona, del qual se’n van imprimir més de 4.000 exemplars i es van distribuir als equipaments municipals, i regalar a la ciutadania que participa en el projecte.  

Actualment, i en el marc de la Subvenció, estan treballant en la creació d'un joc per donar a conèixer les famílies de peixos de la ciutat de Barcelona, així com del recurs educatiu sobre regressió marina que pertén divulgar la problemàtica i buscar alternatives per al futur, que es presentarà a la tardor.  

 


 

No hay comentarios: