15 de abril de 2017

L'entrevista: Ecoserveis

“Volem apoderar l’usuari perquè sigui capaç de decidir com vol gestionar l’energia”. Oriol Giménez, coordinador de projectes a Ecoserveis.
 
A què és dedica la teva organització?
Ecoserveis és una organització sense ànim de lucre que va néixer l’any 1992 per divulgar aspectes relacionats amb l’energia: eficiència energètica, energies renovables, pobresa energètica, protecció al consumidor...
 
Per què ha d’existir una organització com la teva a Barcelona? Quina és la seva aportació?
La nostra entitat vol acostar el coneixement tècnic a la societat i també les demandes socials cap al món professional. Hi ha un gap o espai entre el coneixement més especialitzat i el coneixement del públic. Els temes d’energia tenen molta relació amb temes ambientals, però sobretot afecten molt al nostre dia a dia. La nostra aportació és fer social l’energia.

De què us serveix  formar part de la Xarxa B+S?
La xarxa Barcelona + Sostenible agrupa totes aquelles entitats que d’alguna manera tenen una incidència en l’entorn urbà de Barcelona cap a una mirada més ambiental, sostenible i socialment justa... Quan ens trobem amb entitats com la nostra, d'aquesta xarxa comparteix una visió de la ciutat, podem aportar el nostre granet de sorra per crear sinèrgies. Bàsicament serveix per fer networking, és un espai de coneixença i de trobada i també per veure entitats afines que estan com nosaltres, és com fer coaching ambiental urbà.

De quina manera el vostre projecte/proposta contribueix al canvi de model energètic?
La mirada social de l’energia, és una mirada que inclou aspectes de generació, de gestió i també de consum. El canvi de model energètic o cultura energètica és bàsicament acostar l’energia a diferents actors o agents que intervenen en aspecte energètic. De quina manera hi contribuïm? Promovem l’ús de l’energia procedent de fonts renovables. A nivell de gestió volem apoderar l’usuari perquè sigui capaç de decidir com vol gestionar l’energia, que no decideixin per ell o ella i que sigui capaç de proporcionar solucions a les condicions del seu habitatge, sense dependre de l’administració i/o entitats privades. Per últim, a nivell de consum hem de ser conscients que les accions que fem tenen una repercussió ja sigui individualment com col·lectivament. Hem d’entendre que cada vegada que no som eficients estem fent que es consumeixi més energia, que amb el model energètic que tenim actualment implica unes emissions i que ens fa més dependents de les empreses grans, comercialitzadores de referència, de l’oligopoli que es diu.

Quin seria l’eslògan/notícia que t’agradaria sentir en el futur en clau d’energia?
Hi ha bàsicament tres notícies que m’agradaria sentir:
  • “Catalunya és 100% renovable” la qual cosa només cal anunciar i dir perquè és plenament viable.
  • “L’usuari pot escollir la seva distribuïdora d’energia” es a dir, s’ha descentralitzat la xarxa distribuïdora d’energia.
  • “No s’ha fet cap tall de subministrament a cap usuari vulnerable” sobretot tenint en compte que l’energia s’ha reconegut com a un dret bàsic. 

Si tornessis a néixer o començar a què et dedicaries?
A intentar canviar el món com l’estem canviant, potser intentant fer més coses amb les mans, a promoure iniciatives de suport mutu, fer més coses de tu a tu i menys informes. L’aspecte de l’energia és central, o a qualsevol cosa pel pro comú i de la transformació social.

Digues 3 objectes t’emportaries a un planeta per descobrir?
El que necessitem per viure i ser autosuficients és sol, vent i aigua que és el que ja tenim al nostra planeta. Unes fonts d’energia, de vida i plenament renovables.
 

No hay comentarios: