18 de marzo de 2019

Primera setmana del Consum Responsable a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona organitza fins el 17 de març més de 70 activitats per fomentar el consum responsable en diversos àmbits: la mobilitat sostenible, la moda ecològica o l’alimentació agroecològica, entre d’altres.
 
El dia 15 de març és el Dia Mundial de les Persones Consumidores, una jornada per reivindicar els drets de la ciutadania com a consumidora. Gràcies a aquesta efemèride, l’Ajuntament de Barcelona, que treballa per vetllar aquests drets i aportar una nova mirada al consum, celebra la primera Setmana del Consum Responsable.
La Setmana s’emmarca dins l’Estratègia d’impuls del Consum Responsable 2016-2019 per estendre una nova cultura del consum i preveu diverses actuacions transversals. Així, amb les més de 70 activitats organitzades - xerrades, tallers, debats, concerts i altres activitats informatives i festives-  es faran visibles projectes empresarials i comunitaris relacionats amb el consum responsable tot reafirmant el dret de les persones consumidores.
Així mateix, hi haurà accions sobre mobilitat sostenible, moda ecològica o alimentació agroecològica i de proximitat, entre d’altres. El divendres 15 es realitzarà la jornada ‘Alimentació sana, justa i sostenible a Barcelona’ sobre política alimentària i consum cooperatiu i agroecològic, un espai adreçat a persones expertes en el sector però també obert a la ciutadania, en el qual es farà un repàs de les accions municipals que fomenten un sistema alimentari més sa, just i sostenible.
Per últim, la setmana acabarà amb dues propostes a peu de carrer: el dissabte 16 amb la Festa del Consum Responsable, un acte central per la ciutadania, amb un matí de caràcter festiu amb jocs, tallers, música i tastets, al Mercat de Pagès del Parc de les Tres Xemeneies; i el diumenge 17 amb una edició especial de consum responsable del Flea Market Barcelona al barri de Sant Antoni.

RECORDA: ELS VUIT PRINCIPIS DEL CONSUM RESPONSABLE:
  1. Alimentació agroecològica: àpats basats en una producció que respecta els drets de les persones treballadores i preserva els equilibris dels ecosistemes.
     
  2. Proximitat: productes que provenen de l’entorn proper, potenciant el teixit econòmic local i la sostenibilitat ambiental. És el que es coneix com a km0
     
  3. Cura de les persones: posa les persones al centre, promou l’ocupació de qualitat i la integració de col·lectius vulnerables.
     
  4. Gestió democràtica: promou una participació activa i igualitària de totes les persones membres de la iniciativa en la presa de decisions.
     
  5. Bon viure: producte o servei que fomenta la pràctica d’estils de vida sostenibles i saludables.
     
  6. Comerç just: proposa una relació comercial justa, especialment entre Nord i Sud, basada en valors socials i ambientals enfront de criteris exclusivament econòmics.
     
  7. Producció sostenible: aquesta producció té en compte la reducció del consum d’aigua, energia i matèries primeres i minimitza els residus, especialment  els més contaminants.
     
  8. Prevenció de residus: amb productes de llarga durabilitat, reparables, de baix consum, amb el mínim envasat o amb l´embolcall de menor impacte.

No hay comentarios: