8 de abril de 2022

Patis i espais ben vius amb plantes del Viver municipal

 Aquest any s’han repartit un total de 9.155 plantes a més de 250 centres de Barcelona. A continuació us oferim una sèrie de consells, indicacions i recursos per saber com cuidar-les i compartim l’experiència d’alguns centres educatius que ja han rebut les seves.

Gran part dels centres que formeu part del programa Escoles + Sostenibles ja heu recollit les plantes al Viver Municipal Tres Pins per poder omplir de verd els vostres espais . És per això que volem oferir-vos alguns consells sobre com cuidar-les: us compartim recursos útils per trasplantar-les, tenir cura del jardí i construir el vostre sistema casolà de reg per degoteig. El més important és tenir present que s’ha de vetllar perquè sempre estiguin saludables i en bon estat, i així perdurin als patis i jardins del centre. Aquests espais verds els podeu aprofitar com a recurs educatiu i per a l'aprenentatge de l'alumnat.  
 

El trasplantament  

1. No deixeu gaire temps les plantes als testos amb què les vau recollir al viver.  

2. Tingueu previst un petit “pla” de gestió. Qui en serà el responsable? Qui s'encarregarà del reg? Quin és el millor espai per ubicar-les segons el sol o l’ombra que necessiten?  

3. En períodes de vacances, i ara que s’acosta la Setmana Santa, heu de preveure qui se'n farà càrrec: cal trasplantar-les i que tinguin suficient aigua durant els dies en què no hi ha classe. Una bona opció és el reg automàtic. En cas que pugueu optar-hi, assegureu-vos que és un sistema eficient i feu-ne el manteniment adequat per tal d'evitar fuites d'aigua.  

Us compartim un document  amb instruccions ben clares sobre com trasplantar les plantes, sigui a terra, en test o jardinera.  

> Consells bàsics sobre plantació 

En totes les fases del procés, és interessant fomentar la participació i responsabilitzar l'alumnat i tota la comunitat educativa per tal d’aprofitar-ho com a context per l’aprenentatge curricular. Us oferim un document amb propostes i consells per la gestió de l'aigua al centre en general, no només al jardí. A més, hi trobareu un seguit de propostes d'activitats per realitzar amb l'alumnat.  
 

Sistema casolà de reg per degoteig  

Una bona proposta per treballar-ho a l’aula és crear un sistema de reg per degoteig casolà. Us proporcionem una sèrie de models per construir-ne un reutilitzant materials presents en la majoria de llars. Existeixen diferents variants d’aquest sistema i totes són igual d’efectives:   

L’ampolla cap per avall: potser és el mètode més pràctic i útil si us absentareu molt de temps. S’ha de fer un forat mil·limètric al tap de l’ampolla perquè l’aigua caigui lentament. Després es retalla la part inferior, s’introdueix el recipient al sòl de cap per avall i s’omple d’aigua.  

El cordó de cotó: sistema que permet un gran estalvi d’aigua i té una llarga durada. S’enterra un extrem del cordó sota terra i es col·loca l’altre en un recipient ple de líquid. La planta absorbeix l’aigua a mesura que la terra es va assecant.  

Reg per degoteig solar casolà: tècnica senzilla que permet estalviar fins a 10 vegades més aigua. Cal una garrafa de 5 o més litres i una altra de més petita. S’ha de tallar la base de la gran i la meitat superior de la petita, per a després col·locar una a l’interior de l’altra. Aquesta segona contindrà l’aigua, mentre que la gran evitarà que l’aigua es perdi per l’evaporació.   


Ja han arribat les plantes als centres! 

 

 

 

Us animem a compartir a les xarxes socials com teniu cura de les plantes del vostre centre

No hay comentarios: