21 de noviembre de 2016

Noves experiències i recursos per al compostatge

Ja s’han repartit 23 compostadors als centres de Bcn E+S, us presentem algunes de les seves experiències i d’altres recursos disponibles per a dur a terme aquesta pràctica.

Aquesta tardor, en el marc del compostem i aprenem i la xarxa metropolitana de compostaires de L’AMB, s’han fet les dues sessions de formació sobre compostatge i s’està duent a terme l’entrega i la instal·lació de nous compostadors a les escoles. Els nous equips, 19 compostadors de jardí 3 vermicompostadors se sumaran als ja existents a 163 centres educatius de Barcelona i que estan en funcionament en l’actualitat. Aquests darrers dies ens han arribat les primeres notícies de que estan muntats i comencen a funcionar!
 
Institut Roger de Flor.
El compostador ens va arribar divendres passat 14 d’octubre i avui que era el primer dia de la setmana de classe a l'hort l'hem muntat i començat a fer servir. Donat que ja teníem preparat el material per poder fer l'estrena, ja l'hem pogut començar a omplir! Enviem algunes fotografies del muntatge.

 






Escola Virolai

Ens ha arribat el compostador nou, amb capacitat per 300 litres, amb el què se´ns presenten molts projectes per fer a nivell de primària i secundària; smart hort, control de poblacions d´insectes i altres animals, tota la vessant d´aigües i temperatures, entre d´altres. L´hem muntat i hem començat a omplir-lo de deixalles orgàniques (res d'animal, tot ha de ser vegetal), procurant que no hi hagi massa humitat. Els de la cuina ens guardaran les restes de deixalles per anar omplint el compostador i, si tot va bé, al febrer tindrem abonament natural molt ric en propietats per posar a la terra. Així els alumnes són conscients de la cadena natural; que les restes orgàniques que produeixen tornaran a la terra i en naixeran nous aliments.

Institut Fort Pius

Ja hem muntat el compostador al pati de dalt del terrat perquè volem posar-lo en marxa i fer una acció significativa de comunicació per la Setmana Europea de Prevenció de Residus. I com que hi ha poc espai, també hem començat a pensar i treballar en com fer un hort i enjardinar, però sobretot com fer un hort/jardí vertical en aquest pati!


I en els centres que ja el tenen d’anys anteriors, és el moment de la collita:

-Institut Milà I Fontanals.
Ja hem recollit el compost del 2016! El curs passat amb els alumnes de 1r d’ESO vam engegar tot el procés i finalment després d’un any, hem recollit el nostre primer compost de l’institut. Moltes gràcies a tots els que hi heu col·laborat! Enguany farem també reciclatge de les restes vegetals del menjador escolar per fer-ne compost.
Una novetat d’aquest curs és que el CESIRE s’ha afegit a la nostra xarxa de centres compostaires. Han posat en funcionament un compostador de jardí i un vermicompostador. Esperem que ben aviat a la cambra de cria també hi pugueu trobar els cucs o llombrius compostaires (Eisenia foetida)! La idea és que conjuntament, des d’Escoles + Sostenibles, del Servei de documentació d’Educació Ambiental i del CESIRE us podem donar “una empenta” per realitzar treballs de recerca experimental tant de primària com de secundària.


Aquestes darreres setmanes també s’han atès les comandes de les 165 centres que heu demanat compost (32.500 litres) i mulch (9.900 litres), i que podreu recollir a partir de la setmana vinent al viver municipal. Des del programa estem fent esforços per tal que a llarg termini els centres us auto-abastiu de compost, és a dir, que us el feu a partir de les vostres pròpies deixalles, ja que amb el control del material que poseu al compostador, sempre obtindreu un compost de major qualitat, sobretot per als horts ecològics.

Teniu dubtes sobre el procés de compostatge? Voleu utilitzar el compostador escolar per fomentar activitats de recerca experimental? 
Aprofiteu el portal web del Compostatge: guia d’activitats educatives. Hi trobareu informació i activitats per poder treballar els múltiples conceptes relacionats amb el procés de compostatge. Si no teniu un compostador a l’escola també podeu aprofitar aquesta guia, ja que hi ha propostes en relació a tot el cicle de la matèria orgànica. Us recomanem una entrada exploratòria!

 


No hay comentarios: