10 de junio de 2019

El Tinguem Cura del Planeta torna en la seva setena edició

Prop de 120 joves d'arreu de Catalunya es van trobar el passat 9 de maig per intercanviar les seves experiències i compartir les problemàtiques ambientals del seu municipi per relacionar-les amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El passat 9 de maig es va celebrar la setena edició del projecte Tinguem Cura del planeta, una jornada organitzada per membres de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). En l’edició d’enguany, hi han participat 25 centres d’arreu de Catalunya i ha aplegat uns 120 joves representants del seu centre educatiu. La benvinguda de l’acte va ser a càrrec de Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia en funcions de l’Ajuntament de Barcelona. A continuació, la Claudia Moreno (Escola Vedruna de Malgrat de Mar) i el Ricard (Col·legi Sant Ramon Nonat de Barcelona) van explicar la seva experiència a la “III Conferència Estatal” que va tenir lloc a Alcaraz, Albacete, el passat mes d’octubre i van animar  tot el jovent que hi havia a aprofitar l’experiència al màxim i compartir-ho amb tots els seus companys i companyes.
A continuació l’alumnat es va dirigir al Centre Cívic Albareda on es va iniciar l’intercanvi. Amb l’ajuda d’un plafó i el pòster que portaven ja preparat, els joves mostraven els resultats de tota la feina feta al llarg d’aquest curs en un espai expositiu. Els temes presentats van ser molt diversos, des de la problemàtica de la mobilitat i la qualitat de l’aire, de les plantes invasores fins a la gestió dels residus. Cal destacar el paper dels antics delegats i delegades; els 10 joves representants a la conferència estatal d’Albacete van fer de reporters i reporteres amb el suport de l'entitat Teleduca. Durant tota la jornada, van realitzar diverses entrevistes i les van recollir en un vídeo resum.
La resta del matí, els participants van compartir, amb diferents dinàmiques, les problemàtiques ambientals del seu municipi i les van relacionar amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. A més, també van compartir quins canvis volien aconseguir i van fer diverses propostes d’accions a dur a terme. A la tarda cada jove va poder decidir quin “taller d’educomunicació” volia realitzar: coreografia, rap, mems i il·lustració, i així aprendre com transmetre, de diferents maneres, un missatge per conscienciar la societat. Per acabar la jornada en Ferran Miralles, Director General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va tancar l’acte després de veure els resultats de tots els tallers.
I si no és ara quan? Si no som nosaltres qui?

Per últim, us volem deixar una mostra d'alguns dels mems que van crear els reporters i reporteres:

  

No hay comentarios: