Des de fa tres anys, Barcelona obté una qualificació A i forma part del grup de ciutats líders en acció climàtica i transparència, a la CDP’s Cities A List.
CDP és una organització independent i sense ànim de lucre que encoratja a empreses, ciutats i governs a reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle, preservar els recursos hídrics i protegir els boscos. Per tercer any consecutiu, la seva llista “A Cities” mostra quines són les ciutats que encapçalen accions més ambicioses i urgents en matèria climàtica. CDP classifica les diferents ciutats en quatre llistes: A (Lideratge), B (Gestió), C (Consciència) i D (Divulgació) en funció de la quantitat i qualitat de les dades aportades, així com el nivell d’acció dut a terme.
Per a poder obtenir una A, les ciutats han de fer un inventari d’emissions a tota la ciutat que es vagi actualitzant, establir un objectiu de reducció d’emissions, publicar un pla d’acció pel clima i haver completat un pla d’adaptació climàtica que demostri com faran front als riscos climàtics actuals i futurs. A part de Barcelona, altres ciutats que aquest any també han aconseguit una A són per exemple Berlín, Los Angeles, Copenhaguen, París, Vancouver o Buenos Aires.
Compte enrere per complir els Acords de París
Cinc anys després de l’Acord de París (COP21), les darreres dades científiques demostren que les emissions globals s’han de reduir a la meitat per al 2030 i ser neutres en carboni l’any 2050 per evitar conseqüències catastròfiques. Les ciutats son conscients d’aquesta urgència i així ho demostren les dades del mateix CDP que indiquen que la meitat de les ciutats que han assolit aquesta qualificació A, l’any 2015 ni tan sols feien un recull d’emissions ni tenien l’ambició de ser neutres en carboni l’any 2050.
El total de ciutats que formen part d’aquesta llista, representa una població de més de 125 milions de persones
Des del gener de 2020, l’Ajuntament segueix les pautes marcades a la Declaració d’Emergència Climàtica Amb aquesta declaració, la ciutat accelera un seguit de canvis que comprometen a tots els agents de la ciutat a lluitar contra els efectes de la crisi climàtica global de manera urgent i contundent. A més a més, des del 2018, compta amb el Pla Clima de Barcelona, un full de ruta de la ciutat per contribuir amb els objectius de París de no superar la temperatura de la terra 1,5ºC respecte el període preindustrial. Per fer-ho estableix les mesures necessàries per reduir les emissions per càpita de la ciutat un 50% per l’any 2030 (des de 1992) i ser neutre en carboni l’any 2050.
No hay comentarios:
Publicar un comentario