10 de febrero de 2022

Pandèmia de residus: quin impacte tenen les mascaretes?

 La Martina Vichinio, alumna del Jesuïtes de Gràcia-Col·legi Kostka ha centrat el seu Treball de Recerca en la repercussió de les mascaretes d’un sol ús i busca un canvi d’hàbits a través d’un potent vídeo de sensibilització.

A causa de la pandèmia mundial, molts hàbits nous s’han instaurat entre nosaltres. Un dels més notables ha estat l’ús de la mascareta, que juntament amb el gel hidroalcohòlic ha passat un element habitual en el nostre dia a dia. I és que en els darrers dos anys hi ha hagut un creixement notable en l'ús de mascaretes, ja que són l’eina més accessible que tenim que ens protegeix d'infectar-nos. Però el que és una solució en l’àmbit mèdic, s'ha convertit en un altre perill per al medi ambient pel fet que aquestes mascaretes estan fetes en un 95% de plàstic.  

Amb aquest context, la Martinia Vichino, alumna del Jesuïtes de Gràcia-Col·legi Kostka, va voler centrar el seu Treball de Recerca en conscienciar sobre aquesta temàtica. El treball tenia per objectiu que aquesta investigació pogués presentar algunes troballes relacionades amb l’afectació de les mascaretes sobre el nostre entorn i també conscienciar a la població d’aquest fet, així com trobar alternatives reutilitzables de qualitat. El resultat s’ha materialitzat amb un producte audiovisual i un pòster en què es comparteixen els resultats i les conclusions de la seva investigació: 

 
  

 
Després de fer recerca sobre la qüestió, la Martina va veure que l’impacte de les mascaretes quirúrgiques sobre la natura era molt perillós, tant per la fauna com per al medi ambient en general, ja que aquestes, com que estan fetes de materials no reciclables, si no es llencen al contenidor adequat –van al contenidor gris, el del rebuig– poden trigar fins a 450 anys a descomposar-se. A més, també cal recordar que s’han de separar els cordills de les orelles per prevenir que els animals s’enredin amb elles, especialment les aus. En canvi, pel que fa a l’eficàcia de les mascaretes, el treball de recerca apunta que mentre aquestes estiguin homologades i s’utilitzin correctament, les mascaretes reutilitzables fetes de tela no necessàriament protegeixen menys que les quirúrgiques. 

Per això, per tal d’encarar aquest problema amb una mirada més sostenible, la Martina proposa en el seu treball que una possible solució seria fer servir mascaretes biodegradables o reutilitzables, que generen molts menys residus que les d’un sol ús. 

> Pòster del Treball de Recerca "L'impacte ambiental de les mascaretes"

 

      


No hay comentarios: