2 de julio de 2019

La xarxa B+S celebra el 5 de juny

L'Espai Francesca Bonnemaison va acollir la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, un acte en què es van descobrir 10 bones pràctiques, quines noves organitzacions s'han sumat a la xarxa durant l'any passat i altres sorpreses.

L’esdeveniment, que enguany celebra la seva segona edició, va comptar amb la participació de 130 persones de la xarxaBarcelona + Sostenible. La recepció dels representants de les entitats va incloure l’espai “Com heu vingut?” a través del qual es van comptabilitzar les emissions de les persones assistents a l’acte, un total de 0,11 tones de COequivalent, que es compensaran amb el projecte Andra Pradesh Eòlic.
Quan tothom ja estava instal·lat, la periodista Clara Sánchez-Castro, conductora de l’acte, va fer la benvinguda i va donar pas a Imma Pruna, gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Va parlar de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que també forma part de Barcelona + Sostenible: “Compartim objectius, treballem plegades. Som xarxes amigues”. Tot seguit, la Clara va fer una crida als polítics a implicar-se més en els assumptes relacionats amb la sostenibilitat, i va presentar Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia en funcions, de l’Ajuntament de Barcelona. Ximeno va recordar la situació d’emergència ambiental en què ens trobem i que l’aspiració que té és que tota la ciutat formi part de la xarxa B+S.
Durant l'acte es va retre homenatge a Ramon Margalef -primer catedràtic d’ecologia de tot l’Estat espanyol-, ja que aquest any se celebra el centenari del seu naixement. Narcís Prat -catedràtic d’ecologia a la UB-, a qui Margalef va dirigir la tesi doctoral, va conduir la ponència “La humanitat no va amb bus, sinó amb superreactor”. Va assegurar que és un error pensar, el 2019, que utilitzant energies renovables solucionarem el problema. “Hem de reduir el consum d’energies, no anem enlloc substituint una energia per una altra. Ja ho deia Margalef el 1971!”
Tot seguit, va ser el torn de les noves entitats de la xarxa: des del 5 de juny de l’any passat, un total de 133 entitats noves, de les quals 10 són centres educatius, han signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. La conductora va parlar amb representants de tres de les noves entitats: sObres mestres, KOIKI i Associació SomlaClau – Ecologia i Transició Urbana. Van explicar perquè havien entrat a formar part de la xarxa, què els estava aportant i quins són els seus projectes per a ser més sostenibles.
Després, es va procedir al lliurament dels reconeixements a les bones pràctiques: Bones idees per canviar el món 2018, d’acord amb cadascun dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Els guardonats van rebre un Cactube, un cactus en un envàs de cartró biodegradable i personalitzable, realitzat per l’empresa Bridepallaentitat de la xarxa que va ser guardonada l'edició anterior. Dos dels deu premis van ser per a centres educatius: d’una banda, les escoles Baldiri Reixac, Sant Gregori i Congrés Indians amb el projecte Banys de natura i, de l’altra, la Comissió Ambiental de la Fundació d’Escoles Parroquials amb el projecte EcoFep. Coneixeu els projectes aquí:

Objectiu 3. Qualitat ambiental i salut
Banys de natura, escoles Baldiri Reixac, Sant Gregori i Congrés Indians.









Objectiu 9. Educació i acció ciutadana.
EcoFep, de l’entitat amb el mateix nom.









La darrera intervenció va anar a càrrec del Grup de Treball de Residus de B+S amb la presentació del repte #beuresenseplàstic. La proposta pretén posar fi al consum desmesurat de plàstics d’un sol ús de les begudes en els espais de treball, a través de les adhesions a la campanya dels membres de la xarxa, amb l’objectiu d'arribar als 500 participants. Sumeu-vos al repte en aquest formulari!
La celebració va acabar amb una foto de família i un vermut en què entitats veteranes i noves van intercanviar opinions i experiències. La jornada va donar un fort impuls per començar un nou curs amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat encara més sostenible.

No hay comentarios: