27 de abril de 2014

CONSTRUIM EL MAPA BARCELONA + SOSTENIBLE

Entitats i administració estan col·laborant per realitzar una eina d’informació, gestió i dinamització comunitària: el mapa Barcelona + Sostenible. Més de 100 icones diferents permetran ubicar, descriure i cercar iniciatives de tot tipus.

Aquest estiu veurà la llum el mapa Barcelona + Sostenible, un mapa virtual interactiu que integrarà multitud d’iniciatives i recursos que contribueixen a la millora de l’entorn urbà i del teixit social. El mapa tindrà un web i una aplicació mòbil, i funcionarà com a xarxa social. Proporcionarà informació sobre punts d’interès (per exemple botigues, allotjaments, equipaments, infraestructures, patrimoni natural...), itineraris i experiències ciutadanes (relats i altres contribucions escrites, fotografies, activitats).

itinerari3 Pi MontereyEl mapa s’ha desenvolupat de manera col·laborativa entre entitats del tercer sector i l’Ajuntament de Barcelona. La proposta va sorgir de la Societat Catalana d’Educació Ambiental i actualment el grup motor està format per aquesta entitat i l’Associació Cultural Casa OrlandaiBarnamil, el Centre de Recerca i Informació en Consum, l’associació Espai Ambiental, la fundació Ciència en Societat, l’equipament municipal de la Fàbrica del Sol i diversos departaments de l’Ajuntament.

Els objectius d’aquesta iniciativa són contribuir a l’avenç en el compromís del teixit social i empresarial envers la sostenibilitat i la cultura col·laborativa, fomentar el comportament responsable, esdevenir un portal de referència i consulta habitual que dinamitzi l’economia verda, i ser alhora una eina oberta a la participació de la ciutadania, que reculli i posi en valor les seves experiències i el seu coneixement de l’entorn.

Els elements susceptibles d’aparèixer al mapa són identificats principalment a través de sessions a escala de districte, barri o veïnat, amb participació d’entitats locals i de totes les persones interessades. En aquestes sessions, que ja s’han començat a fer en alguns barris, es fan mapatges col·laboratius. Els mapatges acostumen a ser temàtics i poden incloure un recorregut de descoberta sobre el terreny.

A més a més, quan el web i l’App estiguin disponibles, qualsevol persona podrà proposar punts a incorporar, que compleixin els principis bàsics de sostenibilitat, coresponsabilitat, equitat, inclusivitat, innovació, transparència i proximitat. També es podran vincular als punts ja senyalitzats relats i fotografies, de manera que el mapa s’enriquirà de forma permanent. Els punts es marquen al mapa amb un sistema format per més de 100 icones diferents, inspirades en l’Open Green Map internacional, projecte al qual es vol vincular a curt termini. Algunes icones, no obstant, són pròpies de Barcelona, com per exemple la que identificarà les organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. 

El mapa Barcelona + Sostenible vol ser dinàmic i obert. A mesura que es construeix, més organitzacions s’hi poden anar involucrant. Podeu demanar més informació a lafabricadelsol@bcn.cat.                                                                                Mapatge d'arbres singulars a Sarrià. Autor: Antoni Rovira



No hay comentarios: