6 de mayo de 2019

Entrevista: Clara Casas

“La feina que fem amb l’alumnat es reflecteix en una futura consciència mediambiental més marcada” Clara Casas, professora de l’Escola Saint Nicholas School.
 
Quin paper juga la sostenibilitat al teu centre?
La sostenibilitat és un eix transversal de coneixement de la nostra escola, l’incloem en molts sectors del currículum educatiu. Tractem la sostenibilitat com a projecte de centre, per exemple, l’incloem a l’assignatura de matemàtiques i ciències socials. A més, també tenim projectes propis dedicats a la justícia social.
 
Quins projectes teniu actualment relacionats amb la sostenibilitat?
Formem part de les microxarxes Embolcalls + Sostenibles, Sssplau i el Pla de Prevenció de Residus. Som una escola molt nova i tenim intenció de desenvolupar projectes propis a partir dels cursos vinents.

Creus que els infants i el jovent tenen més interès sobre l’entorn i el medi ambient actualment?
Crec que sí. Hem evolucionat, sobretot els infants més petits, que són els que mostren més motivació. Tota la feina que fem amb l’alumnat es reflecteix en una consciència mediambiental més marcada quan són grans. Per exemple, quan veuen a les notícies alguna notícia en referència al canvi climàtic ho volen comentar a l’aula. És important tenir en compte que l’alumnat està influenciat per les seves famílies i que l’educació en temes de sostenibilitat cal que s’adreci també a elles. Els hàbits de l’alumnat són més flexibles que el de les seves famílies, per això treballem aquesta problemàtica actualment. A tall d’exemple, quan anem d’excursió amb el meu alumnat els faig mirar enrere per posar en valor que deixar la natura tal com l’hem trobada, sense embrutar-la, és el comportament correcte.

De quina manera apliqueu al vostre centre les noves tendències educatives per treballar la sostenibilitat?
La metodologia de treball per projectes ens permet plantejar coneixements transversals. Per exemple, recentment hem elaborat un projecte que vam fer sobre els diferents tipus de plàstic amb què convivim.

Què creus que pot aportar a la societat un projecte educatiu que fomenti la cultura de sostenibilitat?
Amb l’alumnat que estem formant esperem tenir una societat més saludable i més ètica. Esperem poder viure en un món millor sense fums, en el qual els recursos no es malbaratin. Quan tinc l’alumnat davant, me n’adono que estic davant d’un gran potencial, són la societat del futur. Encara que no ho expressin ara, els valors que els estem inculcant afloraran. Invertir en educació significa invertir en futur.
 
El teu centre organitza projectes de col·laboració amb altres centres del programa Escoles + Sostenibles?
De moment, com que som una escola que es va fundar l’any passat, no col·laborem amb cap altre centre educatiu. Fem acompanyament i tasques socials, però encara no fem sinergies en temes de sostenibilitat.
 
Quins valors voleu transmetre al vostre alumnat a través de la sostenibilitat?
La solidaritat i la tolerància.

No hay comentarios: