21 de octubre de 2019

Canviem els hàbits alimentaris, reduïm les emissions

Butlletí: 
Us presentem 4 recursos per a conèixer millor l’impacte de tot allò que mengem i com podem canviar la nostra manera de consumir aliments, respectant l’entorn.

En les últimes dècades, hem canviat dràsticament les nostres dietes i hàbits alimentaris com a resultat de la globalització, la urbanització i l'augment dels ingressos. Hem passat de plats de temporada elaborats principalment a base de plantes i rics en fibra, a dietes hipercalòriques amb un alt contingut de midons refinats, sucre, greixos, sal, aliments elaborats, carn i altres productes d'origen animal. La producció d'aliments intensificada, combinada amb el canvi climàtic, està causant una pèrdua ràpida de biodiversitat. Avui dia, només nou espècies de plantes representen el 66% de la producció total de cultius, malgrat el fet que al llarg de la història, més de 6.000 espècies s'han conreat per a obtenir aliments. Una varietat diversa de cultius és crucial per a proporcionar dietes saludables i preservar el medi ambient. Cada any les Nacions Unides celebra el 16 d’octubre, el Dia Mundial de l’alimentació, enguany centrat en promoure accions de l’Objectiu del Desenvolupament Sostenible 2 “Fam Zero”.

A més, recentment s'ha confirmat que Barcelona serà la capital mundial de l'alimentació sostenible l'any 2021. La candidatura de Barcelona es basa en tres eixos clau: promoure dietes saludables, sobretot en el cas de la infància, plantejar l’alimentació sostenible com una oportunitat econòmica per al petit comerç i remarcar el seu vessant com a estratègia per lluitar contra el canvi climàtic.

A continuació us recomanem algunes publicacions i materials per tal de treballar en l'àmbit d'aquesta efemèride:

Kit de comunicació i altres materials
FAO – Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura
En aquest web podreu trobar maneres d’implicar-vos, participar i comunicar la campanya de les Nacions Unides per tal de fer accions per avançar en l’Objectiu del Desenvolupament Sostenible número 2 “Fam Zero”.


Recull de Recursos d’alimentació i salut
Servei de Documentació d’Educació Ambiental
El Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) és un centre especialitzat en informació i recursos d’educació ambiental. L’any 2015 l’SDEA va publicar una nova edició del RECULL DE RECURSOS D’ALIMENTACIÓ I SALUT, un document en el qual hi trobareu una gran diversitat de materials relacionats amb l’alimentació i la sostenibilitat.

Calculadora “El valor dels aliments”
Fundació ENT, Associació de Naturalistes de Girona i Associació Espai Ambiental
Aquest projecte té l’objectiu de difondre el valor dels aliments des d’una perspectiva àmplia (ambiental, cultural i econòmica) com a estratègia de sensibilització per a la prevenció del malbaratament alimentari.


La petjada Ecològica segons el tipus de dieta
Web www.shrinkthatfootprint.com
D'ençà que la FAO va anunciar que el 18% de les emissions globals eren resultat de la ramaderia s’ha començat a parlar dels beneficis ambientals de reduir el consum de carn. En aquest espai web es comparen 5 tipus de dietes (amant de la carn, normal, sense vedella, vegetariana i vegana) i quin tipus d’emissions s’hi associen tenint en compte la cadena d’abastament alimentari.

No hay comentarios: