En el marc de l’estratègia Residu Zero i com una de les 10 mesures immediates d’emergència climàtica que l’Ajuntament ha endegat, el passat 18 de novembre es va presentar la Taula Plàstic Zero
L’acte, que va tenir lloc a l’Auditori de l’edifici MediaTIC, va donar el tret de sortida a aquesta taula que agrupa agents amb una capacitat d’incidència significativa en la reducció dels plàstics d’un sol ús quotidians: fabricants, distribuïdors, organitzadors d’esdeveniments, etc. A la presentació ja hi van assistir representants de 75 entitats, empreses i institucions. La intenció és crear un grup focalitzat en la definició i implementació de projectes concrets de reducció de plàstics d’un sol ús, a través de la col·laboració. L’Ajuntament és l’impulsor inicial i ofereix acompanyament en el desenvolupament de les accions.
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, va començar l’acte fent una crida a la població, a les institucions i a les organitzacions de tota mena per a combatre conjuntament l’emergència climàtica actual: “No n’hi ha prou amb la voluntat municipal, calen les accions de tota la ciutat. També cal la col·laboració de la Generalitat i de l’Estat sencer". Les solucions a l’ús abusiu del plàstic no són unidireccionals. Es requereix la participació i col·laboració proactiva dels diferents agents socials i econòmics per treballar de manera conjunta i coordinada, cadascú dins el camp de la seva expertesa i les seves possibilitats, són algunes de les idees que apuntava Sanz.
Tot seguit, Rosa Garcia, directora de Rezero, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, entitat membre de B+S, va entrar en matèria aportant dades precises sobre els greus impactes ambientals, econòmics i de salut que tenen els plàstics d’un sol ús: “El percentatge del plàstic reciclat respecte del plàstic generat és insignificant, per aquest motiu cal incidir directament en l’origen i reduir dràsticament la producció de plàstic d’un sol ús”. Per altra banda, Rezero ha iniciat la campanya “No volem una salut de plàstic”, en el marc de la qual s’ha fet un estudi sobre la presència de metabòlits plàstics a l’organisme: “El 100% de les persones analitzades tenen un mínim de 20 substàncies derivades del plàstic en el seu cos”, apuntava Garcia.
Després d’aquest toc d’atenció dels riscos que implica aquest material, es va exemplificar el potencial d’acció amb la presentació de bones pràctiques per part de B:SM (Barcelona Serveis Municipals), Aigües Sant Aniol i Supermercats Bonpreu.
En primer lloc, Raquel Hernández, responsable d'RSC de l’empresa municipal B:SM, va explicar com aquesta organització va canviar el got d’usar i llençar pel got retornable al Zoo, al Parc del Tibidabo, a l’Estadi Olímpic i al Palau Sant Jordi: “Vam començar amb una prova pilot el 2015 amb un concert d’U2 i més endavant la resta de departaments de B:SM s’hi van adherir”.
Ferran Ribalta, director general d’Aigües Sant Aniol, va explicar la seva actuació de canvi d’ampolles de plàstic per ampolles de vidre retornables al sector HORECA i al comerç: “Aquesta acció suposa unes 150 tones menys de PET. Per a nosaltres és molt, tenint en compte que som una empresa petita.”
Seguidament, Josep Castany, cap de relacions externes de Supermercats Bonpreu, va compartir l’operativa per promoure l’ús de carmanyoles i bosses del client en la compra de producte fresc, entre altres mesures: “Fa anys, abans de l’obligatorietat de cobrar la bossa de plàstic, aplicàvem un incentiu positiu: si no agafes bossa de plàstic, et fem un descompte a la compra. També vam establir com a alternativa la caixa de cartró <>, la compres una vegada i la canvies per una de nova quan finalment es fa malbé.”
Per últim, Oriol Batlle, representant del grup de treball Residu Zero de Barcelona + Sostenible, va presentar la seva campanya #beuresenseplastic a través del vídeo promocional que han elaborat. Van encoratjar els assistents a eliminar els plàstics d’un sol ús en les begudes i a fer-ho visible adherint-se al repte a través del formulari en línia.
El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va fer èmfasi en el repte que tenim al davant i va concretar el propòsit de la convocatòria: “Volem constituir la Taula Plàstic Zero, un espai de treball en què les persones participants puguin dissenyar i implementar en un any entre 8 i 10 projectes de reducció de plàstics d’un sol ús.”
En un últim torn obert de preguntes i aportacions, es van deixar sobre la taula alguns assumptes que seran, de ben segur, temes centrals de la Taula Plàstic Zero. El regidor Eloi Badia va convidar les organitzacions assistents a formar-ne part, impulsar o patrocinar algun dels projectes que es tiraran endavant.
No hay comentarios:
Publicar un comentario