La Fira d’Economia Solidària celebrada l’octubre passat va implementar mesures d’ambientalització com la recollida selectiva, banys ecològics, compensació d’emissions, ampolles i gerres de vidre.
El cap de setmana del 25, 26 i 27 d’octubre, prop de 14.000 persones es van apropar a la Fira d’Economia Solidària (FESC) a la Fabra i Coats, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES). En aquesta vuitena edició, es van implementar noves mesures per fer més sostenible aquest esdeveniment. La Comissió d’Ecologia de la XES, formada per algunes entitats de la xarxa B+S i la Secretaria de Barcelona + Sostenible, va proposar algunes d’aquestes mesures, relacionades amb l’ambientalització del Recinte Fabra i Coats.
Com cada any, l’Ajuntament de Barcelona va cedir les papereres de recollida selectiva per col·locar-les dins el recinte. En aquesta edició, els contenidors es van separar per tipus de residu per facilitar-ne la recollida. Per minimitzar les deixalles generades pel consum d’aigua, durant la fira es van distribuir gerres a totes les sales i als punts d’abastiment de l’organització i del voluntariat. D’aquesta manera, l’única despesa d'aigua va ser la neteja dels gots reutilitzables. A més, les persones voluntàries van rebre com a obsequi una ampolla de vidre lliure de BPA, que podien reomplir al llarg dels tres dies de fira. Per tal de reduir el consum de plàstic, les persones visitants també van poder adquirir ampolles als punts d’informació.
Enguany, a més dels lavabos convencionals, es disposava de dos banys ecològics secs fabricats per Ecosec, sòcia de la XES i membre de B+S. Es tracta de lavabos construïts amb materials reciclables, biodegradables i no contaminants per tal de fomentar una gestió dels residus integrada i circular.
Una altra de les novetats va ser que es promovien els desplaçaments en tren en comptes d'avió de persones convidades, a les quals se’ls finançava el desplaçament. A més, es calcularan les emissions de gasos amb efecte hivernacle produïdes per l’esdeveniment (des de la il·luminació i la climatització de la sala fins a les emissions del transport que han utilitzat les visitants) i, per compensar-ne la petjada ecològica, es destinaran recursos a la plataforma Rebrotem, que promou la solidaritat en situacions d’incendis forestals i treballa per dignificar i reduir danys en la pagesia i la ramaderia així com en el territori, repensant el model de paisatge, vida rural, comarca i país. Les persones visitants van poder col·laborar en la recollida de dades a través d’enquestes de mobilitat que es van realitzar durant la fira.
Així mateix, les persones voluntàries van rebre una formació per tal de minimitzar el consum elèctric, a més de fer servir vaixella reutilitzable en el sopar de l’economia solidària i productes de restauració ecològics i de proximitat. A la part exterior del recinte es va exposar una placa fotovoltaica de SEBA i una compactadora de residus orgànics de Tarpuna.
Per últim, es va facilitar un espai per aparcar les bicicletes i un taller de reparació de Biciclot. A través d’aquesta iniciativa es va voler incentivar l’ús d’aquest mitjà de transport.
No hay comentarios:
Publicar un comentario