27 de abril de 2014

CONSTRUIM EL MAPA BARCELONA + SOSTENIBLE

Entitats i administració estan col·laborant per realitzar una eina d’informació, gestió i dinamització comunitària: el mapa Barcelona + Sostenible. Més de 100 icones diferents permetran ubicar, descriure i cercar iniciatives de tot tipus.

Aquest estiu veurà la llum el mapa Barcelona + Sostenible, un mapa virtual interactiu que integrarà multitud d’iniciatives i recursos que contribueixen a la millora de l’entorn urbà i del teixit social. El mapa tindrà un web i una aplicació mòbil, i funcionarà com a xarxa social. Proporcionarà informació sobre punts d’interès (per exemple botigues, allotjaments, equipaments, infraestructures, patrimoni natural...), itineraris i experiències ciutadanes (relats i altres contribucions escrites, fotografies, activitats).

itinerari3 Pi MontereyEl mapa s’ha desenvolupat de manera col·laborativa entre entitats del tercer sector i l’Ajuntament de Barcelona. La proposta va sorgir de la Societat Catalana d’Educació Ambiental i actualment el grup motor està format per aquesta entitat i l’Associació Cultural Casa OrlandaiBarnamil, el Centre de Recerca i Informació en Consum, l’associació Espai Ambiental, la fundació Ciència en Societat, l’equipament municipal de la Fàbrica del Sol i diversos departaments de l’Ajuntament.

Els objectius d’aquesta iniciativa són contribuir a l’avenç en el compromís del teixit social i empresarial envers la sostenibilitat i la cultura col·laborativa, fomentar el comportament responsable, esdevenir un portal de referència i consulta habitual que dinamitzi l’economia verda, i ser alhora una eina oberta a la participació de la ciutadania, que reculli i posi en valor les seves experiències i el seu coneixement de l’entorn.

Els elements susceptibles d’aparèixer al mapa són identificats principalment a través de sessions a escala de districte, barri o veïnat, amb participació d’entitats locals i de totes les persones interessades. En aquestes sessions, que ja s’han començat a fer en alguns barris, es fan mapatges col·laboratius. Els mapatges acostumen a ser temàtics i poden incloure un recorregut de descoberta sobre el terreny.

A més a més, quan el web i l’App estiguin disponibles, qualsevol persona podrà proposar punts a incorporar, que compleixin els principis bàsics de sostenibilitat, coresponsabilitat, equitat, inclusivitat, innovació, transparència i proximitat. També es podran vincular als punts ja senyalitzats relats i fotografies, de manera que el mapa s’enriquirà de forma permanent. Els punts es marquen al mapa amb un sistema format per més de 100 icones diferents, inspirades en l’Open Green Map internacional, projecte al qual es vol vincular a curt termini. Algunes icones, no obstant, són pròpies de Barcelona, com per exemple la que identificarà les organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. 

El mapa Barcelona + Sostenible vol ser dinàmic i obert. A mesura que es construeix, més organitzacions s’hi poden anar involucrant. Podeu demanar més informació a lafabricadelsol@bcn.cat.                                                                                Mapatge d'arbres singulars a Sarrià. Autor: Antoni Rovira



PREPAREM EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT!

Com cada any, la xarxa de signants celebra l’efemèride internacional del 5 de juny: el Dia Mundial del Medi Ambient. Coneixeu el lema d'enguany i expliqueu-nos quines accions esteu preparant.

Entorn el dia 5 de juny, cada any tenen lloc a tot el món un gran nombre d'activitats per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. A Barcelona, les organitzacions de la xarxa de signants de l'Agenda 21 se sumen a aquest esdeveniment i organitzen activitats a diferents indrets de la ciutat. L'any 2013 es van organitzar més de 100 activitats, moltes de les quals van girar entorn la lluita contra el malbaratament alimentari, tema escollit per la comunitat internacional. Fruit del treball col·laboratiu d'algunes entitats signants, es va crear i distribuir unpòster amb consells pràctics per actuar contra el malbaratament des de l'àmbit domèstic i les oficines.

Enguany, la temàtica fixada per les Nacions Unides és la lluita contra els efectes del canvi climàtic als petits estats insulars en desenvolupament, amb el lema "Raise your voice, not the sea level" ("Eleva la teva veu, no el nivell del mar").

Encoratgem a totes les organitzacions signants del Compromís a organitzar activitats relacionades amb la sostenibiitat durant la setmana del 5 de juny. Envieu a la Secretaria de l'Agenda 21 les vostres propostes, idees i iniciatives per fer-ne ressó i explorar col·laboracions i sinergies amb la xarxa de signants.

Tindreu a la vostra disposició el web del Dia Mundial del Medi Ambient a Barcelona i el suport de la Secretaria de l'Agenda 21. També podeu fer servir el calendari en xarxa del portal web de l'Agenda 21 o bé enviar un correu a agenda21@bcn.cat

Si feu servir Twitter, els hastags seran #diamediambient i #Agenda21bcn.

 Info135 DMMA intern 

DESMARCA’T! HI HA ALTERNATIVES

La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica és una activitat lúdica i educativa que té lloc un cop l’any a Catalunya. Enguany se celebra la quinzena edició, que tindrà lloc el 10 de maig coincidint amb el Dia Internacional del Comerç Just i comptarà amb la participació d’entitats de tot Catalunya.

La Festa reivindica el comerç just, un comerç que enriqueix a tothom i que estableix unes regles del joc justes, amb una Banca Ètica que permet una economia social i solidària.

La coordinació de l'esdeveniment va a càrrec de SETEM, amb la participació d’Alternativa 3FiareFETS-Finançament Ètic i Solidari-, Oxfam Intermón, la Xarxa de Consum Solidari i la Xarxa d’Economia Solidària.

Us animem a fer difusió a les pàgines web o blogs de les vostres entitats de l'espot que ha produït OnPhocus, un col·lectiu de fotògrafs/es i documentalistes que desenvolupen projectes multimèdia de temàtica social. 

Si voleu més informació sobre la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, poseu-vos en contacte a través del correu electrònic:coordinacio@festacj.org.

Hastags oficials:   #FestaCJBE o #Desmarcat! 



EL VOLUNTARIAT AMBIENTAL REPRÈN PROTAGONISME

Del 31 de maig al 8 de juny, la XVAC donarà ressò a les activitats que organitzeu amb voluntaris de les vostres empreses, entitats o grups organitzats. Entre tots podem repetir l’èxit de la primera Setmana del Voluntariat Ambiental.



Per segon any consecutiu la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), organitza la Setmana del Voluntariat Ambiental de Catalunya (SVAC).

Ja s’ha obert el termini d'inscripció d'activitats i experiències de voluntariat ambiental perquè totes aquelles entitats, escoles, grups organitzats, empreses i voluntaris que vulgueu donar un cop de mà pel medi ambient hi participeu.

La Setmana té com a objectiu principal fer un reconeixement públic a la tasca de les entitats ambientals i els seus voluntaris i voluntàries, fomentant la cura del medi ambient mitjançant la participació activa de la societat.

La Setmana del Voluntariat Ambiental s'emmarca dins els actes de Barcelona Capital Europea del Voluntariat 2014 i coincideix amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient.

Com participar-hi?

La Setmana del Voluntariat Ambiental serà coorganitzada per totes les entitats que se sumin a l'esdeveniment: 

  • Entitats ambientals que vulguin organitzar alguna activitat durant la Setmana.
  • Entitats del tercer sector i col·lectius organitzats que s'animin a dur a terme una activitat de voluntariat ambiental o s'uneixin amb una entitat ambiental per organitzar-la conjuntament.
  • Escoles, centres educatius i universitats que organitzin activitats de voluntariat ambiental pròpies i/o conjuntes amb entitats ambientals.
  • Empreses que organitzin accions de Responsabilitat Social Corporativa relacionades amb el voluntariat ambiental o que vulguin col·laborar amb alguna de les activitats programades.
  • Administracions que donin suport a les activitats que es desenvolupin a la seva àrea d'actuació.


Per a més informació de com formar part de la Setmana, consulteu el seu web o escriviu un correu a lasetmana@xvac.cat perquè us assessorin i us ajudin a trobar la millor forma de col·laborar-hi.





NOUS PLANS

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha activat el seu Pla de Sostenibilitat amb horitzó 2020 que inclou mesures sobre protecció del medi ambient, salut i biodiversitat. La Fundació Formació i Treball també ha fet públiques les seves accions al voltant de la inserció sociolaboral.



L’àrea metropolitana de Barcelona té 3,2 milions d’habitants, unes 6.500 ha de polígons industrials, la presència de grans infraestructures com el port, l’aeroport, un sistema viari amb més de 5.700 km de vies i una xarxa ferroviària de 415 km, amb més de cinc milions de desplaçaments diaris en mitjans motoritzats. Tot plegat té una gran influència en la qualitat ambiental del territori.

Amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat al territori, s’ha posat ara en marxa el Pla de Sostenibilitat de l’AMB (PSAMB), amb 100 mesures per al període 2014-2020. Les 47 que s’inicien aquest 2014 suposen una inversió de 8.977.880 €. D’altres, en canvi, requereixen més profunditat d’anàlisi, com la generació d’energia solar en terrats o l’aprofitament de la biomassa forestal. A més, també s’apunta que caldrà anar actualitzant aquelles accions que es vagin impartint en el temps en funció del Pla director urbanístic, és a dir, de com vagi evolucionant la zona metropolitana.

Info135 plans internAquest Pla es configura en tres nivells d’anàlisi: el territori metropolità, els serveis que pot oferir l’AMB als municipis metropolitans i el propi ens metropolità. I es desenvolupa en sis eixos temàtics:

1. Territori, ecologia i biodiversitat 
2. Energia i canvi climàtic 
3. Mobilitat sostenible 
4. Mitjans de producció i consum 
5. Salut ambiental 
6. Educació per a la sostenibilitat

El Pla ha tingut un procés de participació ciutadana (telemàtica) i 14 sessions de treball territorial que s’han organitzat amb diverses entitats veïnals, a banda de la participació dels tècnics de l’AMB i dels professionals de 23 ajuntaments. La participació ciutadana ha permès incloure en el pla mesures com la creació d’una xarxa metropolitana de carrils bici i la creació d’un Observatori Metropolità del Canvi Climàtic.

El PSAMB té la possibilitat de consulta, via Internet, d’algunes dades ambientals, com per exemple el soroll a què estan sotmesos els ciutadans d’una zona concreta o el potencial d’aprofitament solar dels seus terrats. Aquesta eina també està pensada per agilitzar la comunicació amb l’Administració, com en el cas de queixes per males olors. Des de l’AMB es preveu que durant aquest 2014 es facin sessions temàtiques sobre energia, canvi climàtic, etc.
____________________________________________________________________________________________________________

La Fundació Formació i Treball (FIT) té com principal objectiu la formació i inserció laboral de persones amb especials dificultats personals i sociolaborals per incorporar-se al mercat laboral ordinari. Al servei d’aquest objectiu s’emmarquen la mostra de les iniciatives i bones pràctiques que recullen en el seu pla d’acció:


Es tracta d'un aparcament vigilat per a bicicletes que pretén aconseguir una ciutat amable i segura per a l’ús d'aquest mitjà de transport. A més, ofereix un taller de reparació i compra de bicicletes de 2a mà.

El projecte també incorpora un segon objectiu: la inserció sociolaboral i la creació de llocs de treball per a col·lectius de joves que pateixen alt grau de vulnerabilitat. 

Des del 22 d'abril el trobareu al carrer Numància, 153.


Un projecte que s’emmarca en la 1a Convocatòria de “Big Idea Project” d’Inditex. La FIT i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya i l’assessorament puntual d’alguns estudis de disseny, van posar en marxa una pluja d’idees dirigida a la identificació de nous llocs de treball de manera sostenible. L'objectiu principal és generar de llocs de treball a partir de la transformació de diversos materials de rebuig (que són recollits per la FIT) en nous productes o serveis sostenibles que continuïn aportant valor a la societat.

D’INS: Escola d’hostaleria bàsica dedicada a la formació i inserció laboral
El projecte té per objectius potenciar l’alimentació equilibrada i saludable, reduir el malbaratament alimentari i promoure el consum de proximitat. Consisteix en la realització d’itineraris formatius i d’inserció sociolaboral dirigits a col·lectius joves, amb l’objectiu de capacitar-los professionalment com a treballadors/es en establiments de restauració. Els itineraris inclouen formació tecnicoprofessional, pràctiques laborals en empreses i seguiment individualitzat per aconseguir la inserció laboral a l’empresa externa.

Aula oberta

Info135 plans intern2L'aula oberta vol potenciar les habilitats socials del usuaris atesos per la FIT; per sota d’aquesta tasca hi ha l’objectiu d’afavorir la inserció laboral dels col·lectius vulnerables. L'aula promou la recerca de feina a través de l’adquisició de competències informàtiques bàsiques per millorar aquest procés. 

Un pas més

Aquest projecte potencia una nova línia d’acció de suport a l’emprenedoria com a sortida laboral alternativa per a persones en risc d’exclusió social, mitjançant la realització d’itineraris d’inserció, identificar potencialitats, dotar a les persones participants d’autonomia laboral i oferir l’acompanyament i els recursos necessaris perquè puguin consolidar un lloc de treball o una iniciativa empresarial per compte propi.

Balanç global

Es tracta d'avaluar de forma constant els indicadors definits per la FIT: projectes i serveis en termes socials, ambientals, econòmics. Les activitats de caire social afecten a totes aquelles vinculades als usuaris que até la Fundació, així com els voluntaris i treballadors que en formen part. Les de caire ambiental van dirigides als serveis i els indicadors econòmics estan vinculats a totes les activitats que desenvolupa la Fundació.

Resultats de la IV Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta

El passat 2 d’abril 120 joves de 13 a 16 anys de 31 centres educatius de Catalunya, 40 professors i 20 delegats de les Conferències de 2012 i 2013 van participar a la IV Conferència Catalana Tinguem Cura del Planeta. Prèviament a la Conferència, tots els centres van elaborar un pòster que recollia les accions realitzades en base a les problemàtiques ambientals locals i els agents que han intervingut. Podeu veure els pòsters entregats aquí.

El programa de la IV Conferència tenia com a tema central el procés de canvi de les accions que porten a terme els centres i la seva comunicació.

Simultàniament a la Conferència Catalana es van celebrar altres conferències al País Basc i a França, amb les quals es va mantenir contacte a través de les xarxes socials Facebook i Twiter (#tinguemcura14). Un equip de comunicació format per delegats de 2013 va fer el seguiment de la Conferència i va elaborar un vídeo per compartir amb els joves bascos i francesos. L’alumnat participant a la conferència francesa també ens va fer arribar el seu vídeo.

Tant els grup d’alumnes com el de professors van acordar una relació de criteris que hauria de seguir una actuació feta per una escola sostenible per produir un canvi significatiu en el seu entorn proper i com comunicar els seu procés i els resultats obtinguts.

Després de dinar es van organitzar els tallers comunicatius i lúdics següents:
•    Flashmob Europa, per aprendre la coreografia conjunta amb els altres centres d’Europa per celebrar el dia del Medi Ambient el 5 de juny.
•    Nota de premsa, que va resumir la jornada i es va fer arribar als mitjans de comunicació.
•    Gravació d’un anunci perquè els centres s’animin a participar a fer una acció conjunta el proper 5 de juny.
•    Graffiti 1 i graffiti 2, sobre un dels lemes que es va acordar a la dinàmica sobre el canvi.
•    Ràdio. Es va gravar una falca perquè els centres la fessin arribar als mitjans de comunicació locals.
•    Ball de bastons, que es presentarà a la Conferència Estatal que tindrà lloc a Barcelona al novembre.
•    La foto del canvi, on es var fer una fotografia artística que mostrava un canvi.
•    Càlcul de la petjada ecològica de la trobada, tenint en compte diferents factors com la mobilitat, l’energia, els residus o els materials utilitzats. El càlcul va donar com a resultat que, gràcies a les mesures mediambientals aplicades, les emissions de CO2e es van poder reduir en un 85%.

Podeu accedir a l’àlbum de fotos de la Conferència.
Abans de la cloenda, els delegats van escollir, d’entre els seus companys, els joves que els representaran al llarg d’aquest curs i a la Conferència Estatal que tindrà lloc el novembre del 2014 a Barcelona. Llistat de delegats més votats (fins a 3 vots)
20140422 02W.TCP

El peix als menjadors escolars

La quarta setmana del projecte Ens ho mengem tot ha estat dedicada al consum de peix en els menjadors escolars i l'índex de malbaratament es manté molt baix.

La setmana del 7 a l’11 d’abril, el projecte Ens ho mengem tot, que analitza i estudia al grau de malbaratament de cinc aliments, va estar dedicada al peix. Aquesta vegada l’alumnat de les 24 escoles participants tampoc va tenir cap dubte del que calia fer a l’hora de dinar: acabar-se tot el que hi havia al plat. Amb aquesta idea, el percentatge de malbaratament va ser només del 5,37%. Dels més de 400 kg de peix servit, només se’n van malbaratar 18 kg. Un percentatge molt similar a la resta d’aliments que ja portem analitzant al llarg de les darreres setmanes: pa (4,48%), iogurt (4,38%) i carn (6,19%).
  
Igual que en la resta de mesos, el dimarts de la setmana dedicat al peix l’alumnat, ajudat pels servei de monitoratge de menjador, va pesar la quantitat de peix servida entre els joves comensals i, en acabat, van fer el mateix amb les restes comestibles que van quedar. Sobre aquest valor, el pes de peix malbaratat, vam calcular la petjada ecològica, és a dir, l'impacte en l'entorn de la producció, la distribució i comercialització d'aquest aliment. En el cas del peix va ser de 374.878,59 m2/persona any.

A més de conèixer la petjada ecològica, també vam esbrinar quins altres recursos són necessaris per produir aquests 18 kg de peix que no es van consumir: 0,27 m2 de gàbies submergides, 321,24 kW/h d’energia i 321.289,82 L de gasoil. Si voleu veure els resultats dels diferents centres participants, cliqueu aquí.

En la darrera setmana del projecte Ens ho mengem tot, l'alumnat diagnosticarà el malbaratament de la patata.
 

20140422 04W.EnsHoMengemTot

Amb el bon temps, més amanides

Les escoles M. P. Italiana Maria Montessori, Palma de Mallorca i el Col·legi Sagrado Corazón degusten unes verdures collides dels seus horts i cuinades entre tots.

L'insalata era nell'orto
Els nens i nenes de l’Escola Materna Privata Italiana Maria Montessori han fet la primera collita de l’hort i han menjat unes tapetes d'enciam. Aquí teniu algunes fotos i la publicació original en italià del blog del centre. La frase «l'insalata era nell'orto» (l'enciam era a l'hort) surt d’una antiga cançó italiana i l'hem adoptat en molts llibres sobre l’hort.
  
El nostre hort
Al Col·legi Sagrado Corazón – Hermanos Corazonistas de Barcelona l'alumnat d’Infantil i primer cicle de primària hem iniciat el projecte «El nostre hort», al llarg del curs 2013-14. Ens proposem que el projecte sigui un recurs més per tal que l'alumnat aprengui d’una manera experimental alguns continguts curriculars d’aquesta etapa educativa. Amb aquest projecte ens aproparem al món rural i ens aportarà experiències gratificants i enriquidores com són sembrar, regar, observar, recollir, etc.
  
El tastet de l’hort
A l’Escola Palma de Mallorca el projecte de l’hort implica educació infantil i cicle mitjà de primària. Van collir els enciams i les escaroles els nens de 4t i de P5 i vam fer moltes amanides per a tota l'escola que vam poder degustar a l'hora del pati. Per altra banda, els nens de 3r van collir els espinacs i els nens de P3 els van cuinar fent unes truites que van repartir entre 3r, 4t, P4 i P5, i tots vam poder fer un tastet.
 

20140422 07W.Amanides

Pintem la merla, el colom i el pit-roig

Els nens i nenes del parvulari de l’Escola Parc del Guinardó ens expliquen com observen els ocells que s’apropen a l’escola i ens ensenyen els dibuixos que han fet. No us els perdeu!

Des del parvulari de l’Escola Parc del Guinardó veiem molts ocells. A l’hivern piquem fruits secs i els en posem a les menjadores i després ens amaguem a les coves de plantes per espiar com vénen a menjar.
 
Cada dia, després d’esmorzar, en netejar les taules, llancem a la terrassa les molles per als pardals. Tenim llibres i revistes que expliquen com es diuen els ocells, què fan, com canten i què mengen. Així, ja hem après a reconèixer la merla, la garsa, el colom, la tórtora, la cotorra, el pardal i el pit-roig. I per això els dibuixem tan bé. Un dels llocs on, a vegades, veiem els ocells és l’hort, ple d’hortalisses i plantes aromàtiques. Aquesta setmana també hem aprofitat per collir els enciams i menjar-nos-els per dinar! Ara tenim problemes amb els pèsols perquè creixen molt i molt i ja gairebé no caben en el nostre hort.

 

20140422 08W.EscParcGuinardo

Pel dia mundial de l’aigua, inundem l’escola

El grup solidari TxT de l’Escola Sadako realitza diverses activitats per sensibilitzar tota la comunitat educativa pel dia mundial de l’aigua.

En motiu del dia mundial de l'aigua, que se celebra el 22 de març a l'escola, el grup solidari TxT va portar a terme una acció de sensibilització sobre l'estalvi de l'aigua a tots els cursos. Van dissenyar unes gotes d'aigua simbòliques i les van ubicar a l'entrada i a la façana,  sota una gran aixeta amb el missatge: «Tanca l'aixeta.»
  
Els nois i noies de primer d'ESO, a més, van utilitzar una activitat de l'àrea de tecnologia per inundar l'escola de cartells que ens recorden com podem estalviar aigua. Esperem que tot plegat serveixi per sensibilitzar tota la comunitat educativa del valor que té l'aigua i la necessitat de fer-ne un ús responsable.

 

20140422 09W.Sadako

Qualitat de l'aire des dels centres educatius

La contaminació atmosfèrica a les ciutats és un important factor de risc en el desenvolupament de malalties respiratòries i cardiovasculars. Malgrat que la qualitat de l'aire a millorat considerablement en els darrers anys gràcies a una major conscienciació, els progressos en recerca i les polítiques ambientals, continuem patint episodis amb nivells crítics de contaminants. Des dels centres educatius de la ciutat, s'obren moltes oportunitats per treballar pedagògicament aquestes qüestions curricularment alhora que millorem la sensibilització de la comunitat educativa.



20140422 13W.AIRUSE

Escoles de l’A21E premiades als Vila de Gràcia 2013

L'Escola Montseny i l'Escola d’Educació Especial Lexia són guardonades per la defensa de l'entorn i per una iniciativa pedagògica esportiva, respectivament.

Aquests premis pretenen reconèixer persones i entitats de la Vila de Gràcia les actuacions portades a terme durant el 2013 de les quals excel·leixen en algun aspecte. El passat 9 d'abril, entre els diferents guardonats, hi havia representants de les escoles de l'Agenda 21 Escolar Montseny i Lexia.

L’Escola Montseny es va endur el premi a la millor acció en defensa de la sostenibilitat i el medi ambient pel seu projecte escolar centrat en el coneixement de la natura. L'Escola d’EE Lexia, per la seva banda, va rebre el premi a la millor iniciativa pedagògica esportiva i d'educació reglada i no reglada per «l'encert de l'ús de la formació en temes esportius amb nois i noies amb necessitats educatives especials, per a potenciar l'autonomia, la responsabilitat i totes les eines necessàries per inserir-se en el món social i laboral.»

Des de la secretaria de l’Agenda 21 Escolar ens afegim a aquest reconeixement felicitant-les per la tasca portada a terme.

20140422 11W.Gracia

Cuines i Forns Solars







23 de abril de 2014

Campanya 1Euro - 1 Llibre

Com cada any, durant Sant Jordi, hem realitzat la campanya d'intercanvi de llibres de Sant Jordi. Aquest curs hem mirat de fer una nova experiència: ho hem celebrat al menjador de l'escola ja que el pati era part dels actes de celebració dels Jocs Florals. Tot i la novetat, la cosa ha anat força bé: hem recollit 129 euros per les plantes de l'escola. Us vull agraïr a tots els que vau participar, feina feta.














Nacho Padró

21 de abril de 2014

La Tortuga de Florida.




Dit i fet
Centre de protección dels Animals
Generalitat de Catalunya.

20 de abril de 2014

La Perdiu Blanca, ajuda'ns a conservar-la







generalitat de Catalunya

El futuro del ciclo del nitrógeno

La enorme repercusión de las actividades humanas en el ciclo del nitrógeno obliga a reconsiderar las pautas de consumo de recursos terrestres en los países desarrollados.
A pesar de que casi el 80 por ciento de la atmósfera terrestre se compone de dinitrógeno (gas nitrógeno, N2), la mayoría de los organismos vivos no pueden asimilar esta forma del elemento y deben convertirlo en otras que sí puedan utilizar, como el amoníaco. Durante mucho tiempo los humanos han aprovechado la capacidad de los cultivos de leguminosas para fijar este gas en compuestos reactivos de nitrógeno asimilables y mejorar así la fertilidad de los suelos. Sin embargo, hoy la cantidad de nitrógeno reactivo producido de este modo se ha visto superado en gran medida por el de origen industrial. Junto con los óxidos de nitrógeno, otro compuesto reactivo que se forma como subproducto de procesos de combustión, el nitrógeno liberado en el ambiente por las actividades humanas está dando lugar a una serie de consecuencias imprevistas. En un trabajo publicado en Nature el pasado febrero, X. Liu y sus colaboradores han cuantificado la envergadura de la alteración del ciclo del nitrógeno en China provocada por actividades como la producción de alimentos, el transporte y el consumo de energía.

En una investigación de gran relevancia, Liu ha demostrado que la mayor liberación de óxidos de nitrógeno (NOx) y amoníaco (NH3) a la atmósfera se correlaciona con un aumento en la deposición de nitrógeno reactivo atmosférico (Nr) hallado en las precipitaciones. Su estudio se basa en más de 300 conjuntos de datos publicados relativos a la deposición de Nr en China a lo largo de un período de 30 años (de 1980 a 2010). Y lo que es más importante, los autores han demostrado que esas alteraciones han hecho variar la absorción de nitrógeno por las plantas y su concentración en las hojas.


fuentes: «World Agriculture Towards 2030/2050: The 2012 Revision» por N. Alexandratos y J. Bruinsma, FAO, 2012 (a); «Changes in Ecosystem Goods and Services and their Drivers Across the Scenarios» por J. alcamo, et al. en Ecosystems and Human Well-being, vol. 2, coordinado por S. R. Carpenter, et al., págs. 297–373, Island Press, 2005 (NOx en 2050); «N2O emissions from the global agricultural nitrogen cycle – current state and future scenarios» por B. L. Bodirsky, et al. en Biogeosciences 9, págs. 4169–4197, 2012 (Nr)


Sutton, Mark A. Bleeker, Albert