“El que més m’enorgulleix de la meva feina és la possibilitat de remoure consciències, generar preguntes i qüestionar els models de consum”, Rosa Batalla, sòcia treballadora fundadora del Menjador Ca La Rosa.
A què es dedica el Menjador Ca La Rosa?
Som una cooperativa de treball sense afany de guany i d’iniciativa social. L’objectiu de l’organització és fomentar el producte ecològic atenent a famílies en el nostre menjador. Sobretot ens centrem en infants i gent gran. L’activitat es desenvolupa sobretot en el barri de La Sagrera.
Com sorgeix aquest projecte?
Com sorgeix aquest projecte?
Un grup de famílies vam decidir treure els fills i filles de l’escola per tal de promoure el menjar ecològic. Jo mateixa vaig començar acollint-los a casa meva, al principi eren entre 8 i 12 infants. Aquest és el motiu pel qual el nom s’ha mantingut com ‘Ca La Rosa’. Després vam decidir formalitzar la iniciativa i constituir-nos com a cooperativa. A més, tenim un espai pel menjador, ja no venen a casa meva. Avui en dia hi participen desenes de persones, així que, òbviament, a casa meva ja no hi cabrien. Tot i haver mantingut el nom pels orígens de la iniciativa, ara es tracta d’un projecte més gran amb moltes més famílies.
Quins són els valors que destaquen en la vostra feina?
Quins són els valors que destaquen en la vostra feina?
Nosaltres entenem l’ecologia com quelcom integral i transversal: així doncs, l’entenem com a cuidar-nos a nosaltres mateixes, cuidar el barri, la ciutat i el planeta en general. El producte ecològic és un dels nostres aspectes clau, i també volem evitar productes contaminants i tòxics. No fem servir plàstic a no ser que les normes d'higiene ho requereixin. Gaudim d’una vaixella reutilitzable pels esdeveniments; quan preparem pícnics, no oferim una ampolla de plàstic, ja que s’avisa que han de dur cantimplores. Treballar l’ecologia des d’una mirada transversal ens duu a evitar fer-nos mal a nosaltres mateixes i a l’entorn.
Quines accions dueu a terme més enllà del menjador?
Quines accions dueu a terme més enllà del menjador?
Més enllà del menjador escolar, ara mateix estem promovent al barri la difusió d’un mercat de pagès. A més, també organitzem i donem suport a mercats d’intercanvi per tal de donar una segona vida a roba o diferents objectes que ja no utilitzem.
Com i quan vau conèixer la xarxa B+S?
El primer contacte amb la xarxa Barcelona + Sostenible es va produir perquè vam necessitar una vaixella de gots i ens la vau oferir. A partir d’aquí, vam començar a vincular-nos-hi. A més, nosaltres treballem a nivell micro, només a La Sagrera. Vam considerar que treballar de costat amb una xarxa a escala municipal seria una gran idea.
De què us serveix formar part de la xarxa?
De què us serveix formar part de la xarxa?
Ens aporteu material de reflexió i podem conèixer altres iniciatives que ens permeten inspirar-nos. Més enllà d’això, és evident que visualitzar-nos és important. Fem una tasca sense afany de guany, ja que el que volem és promoure hàbits de consum i de vida diferents dels habituals. Quina millor forma de promoure’ls que difonent la nostra acció i mirar de fer-la el més estesa possible?
Teniu algun projecte de futur en què estigueu treballant?
Teniu algun projecte de futur en què estigueu treballant?
Sí, volem fer una cuina compartida. Engegar un obrador, amb altres entitats que estan treballant en projectes similars. No hi ha cuines disponibles al barri i, les que n’hi ha, estan agafades per altres plataformes que no ens convenen. D’aquí a tres anys esperem tenir-la llesta.
Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?
Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?
El que més m’enorgulleix de la meva feina és la possibilitat de remoure consciències, generar preguntes i qüestionar els models de consum.
> Per a conèixer més informació sobre el projecte del Menjador Ca La Rosa o per a donar un cop de mà, consulteu el seu lloc web.
No hay comentarios:
Publicar un comentario