L’Ajuntament de Barcelona declara l’emergència climàtica a la ciutat i proposa un centenar de mesures per als propers cinc anys. Aquestes s’han treballat en el procés de la Taula per l’Emergència Climàtica en què hi han participat més de 200 entitats membres de B+S.
Estem en una situació d’emergència climàtica i per fer-hi front l’Ajuntament de Barcelona ha decretat l’emergència climàtica amb un pla d’acció 2020-2030 que inclou un centenar de mesures urgents, contundents i efectives per accelerar l’adaptació de la ciutat davant els episodis climatològics dels anys vinents i mitigar-ne els efectes a curt i llarg termini. El text de la declaració i l’estructura de les accions que s’implementaran s’han acordat amb més de dos-centes persones expertes, entitats i administracions que han participat en les sessions de la Taula per l’Emergència Climàtica.
L’Ajuntament de Barcelona destinarà 563,3 milions d’euros a implementar les mesures del Pla d’acció contra l’emergència climàtica per mitigar-ne els efectes i adaptar la ciutat als canvis climatològics dels anys vinents. El pla s’ha estructurat en set eixos temàtics que proposen un canvi de model en àmbits com l'economia, l'energia, la mobilitat, l'urbanisme i el consum, entre d'altres.
Què passarà si no actuem?
Segons els escenaris de canvi climàtic analitzats, tant en un escenari compromès per assolir els acords de París de la COP21 —impedir que l’escalfament global superi els 1,5 graus—, com en un escenari passiu —no emprendre cap mesura—, les possibles conseqüències inclouen:
- Més onades de calor a finals de segle, entre vuit i setze a l’any.
- Disminució d’entre un 14 i un 26% de la pluja acumulada a la ciutat a finals de segle. A més, els episodis de pluja extrema seran més freqüents, de manera que el que abans tenia lloc només cada 50 anys es preveu que tingui lloc cada 35 anys.
- Pèrdua d’entre un 30 i un 46% de superfície útil de sorra a la majoria de platges. La platja de Sant Sebastià pot arribar a desaparèixer gairebé del tot en el pitjor dels escenaris.
- Augment del risc d’incendi a Collserola i pèrdua de la biodiversitat.
- Empitjorament de la qualitat de l’aire.
Un pas previ: el Pla Clima
L’any 2018 l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el Pla Clima, un programa estratègic amb 242 mesures per afrontar els efectes de la crisi climàtica que giren al voltant de quatre eixos principals: mitigar els efectes del canvi climàtic, adaptar la ciutat a les conseqüències del canvi climàtic, prioritzar els col·lectius més vulnerables i implicar la ciutadania en aquesta lluita. La Declaració de l’emergència climàtica a la ciutat amplia i reforça els objectius del pla Clima en la lluita contra la crisi climàtica.
Enllaços relacionats:
> Dossier de premsa (pdf)
> Declaració d'Emergència Climàtica (pdf)
> Web de la campanya "Això no és un simulacre"
> Vídeo complet de l'acte de Declaració d'Emergència Climàtica (streaming)
> Declaració d'Emergència Climàtica (pdf)
> Web de la campanya "Això no és un simulacre"
> Vídeo complet de l'acte de Declaració d'Emergència Climàtica (streaming)
La crisi climàtica és real, no és un simulacre.
Si triem NO fer res per evitar-ho, convertirem Barcelona i el planeta en un lloc inhabitable.
Avui declarem l'#EmergènciaClimàticaBCN a la ciutat perquè encara som a temps de fer-hi front. emergenciaclimatica.barcelona
Tothom és corresponsable del barri, la ciutat o el planeta que deixarem a les generacions futures.
La declaració de l'#EmergènciaClimàticaBCN la realitzem conjuntament amb experts, entitats i altres administracions que han participat en la Taula per l'Emergència Climàtica.
Llegeix els altres tuits de l'usuari Ajuntament de BCN
No hay comentarios:
Publicar un comentario